İdari Şartname maddesinde ve ihale birim fiyat teklif cetvelinde çalışacak personelin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışacakları gün sayılarının belirtildiği, ancak bu belirleme yapılırken 2429 sayılı Kanun’da yer alan son günü cuma gününe rastlayan tatil günlerinin ertesi gününün de tatil olarak değerlendirileceği hükmünün dikkate alınmadığı, bu durumun sözleşmenin uygulanması aşamasında yükleniciye ek bir külfet yaratacağı, anılan eksik düzenleme nedeniyle isteklilerce sağlıklı ve gerçekçi teklif verilmesinin imkansız hale getirildiği iddialarına ait  kamu ihale kararı

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinde “Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü genel tatil günleridir.

       (2) A) Resmi bayram günleri şunlardır:

  1. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
  2. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
  3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
  4.           B) Dini bayramlar şunlardır:
  5. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
  6. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
  7.          C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.
  8.          D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.

           Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.

Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki

hükümler saklıdır…” hükmü,

 

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41’inci maddesinde “Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

          Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.

           Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

          İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

         63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.

         Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.

        Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.

        Bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâller dışında yer altında maden işlerinde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

       Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, bu Kanunun 42 nci ve 43 üncü maddelerinde sayılan hâllerde haftalık otuz yedi buçuk saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.

        Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Hafta tatili ücreti” başlıklı 46’ncı maddesinde “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

             Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Genel tatil ücreti” başlıklı 47’nci maddesinde “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25.3’üncü maddesinde “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Resmi Tatilde Çalıştırılacak Personeller;

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  Gıda Mühendisi  ( Brüt Asgari Ücretin %177 Fazlası)  151 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  Gıda Teknikeri ( Brüt Asgari Ücretin %75 Fazlası) 157 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  Aşçı Başı ( Brüt Asgari Ücretin %177 Fazlası)  99 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  Aşçı  ( Brüt Asgari Ücretin %92 Fazlası) 516 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  Diyet Aşçıcı (Brüt Asgari Ücretin %92 Fazlası) 156  gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Aşçı Yardımcısı (Brüt Asgari Ücretin %41 Fazlası) 217 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  Kasap (Brüt Asgari Ücretin %92 Fazlası) 126 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  Depo Sorumlusu (Brüt Asgari Ücretin %41 Fazlası) 110 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Şoför (Brüt Asgari Ücret) 248 gün

 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Garson  (Brüt asgari ücret+ SGP ( %14)) 4698 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Temizlikçi  (Brüt asgari ücret+ SGP ( %14))) 137 gün

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Bulaşıkçı (Brüt asgari ücret+ SGP ( %14)) 634 gün” düzenlemesi yer almakta olup, birim fiyat teklif cetvelinde de aşağıdaki şekilde düzenleme yapıldığı görülmüştür.

 

Sıra No İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6 Birimi Miktarı Teklif Edilen4 Birim Fiyat Tutarı
1 NORMAL KAHVALTI öğün 4.398.950    
2 NORMAL YEMEK öğün 13.366.000    
3 DİYET KAHVALTI öğün 1.680.000    
4 DİYET YEMEK öğün 3.365.000    
5 ARA ÖĞÜN öğün 2.351.000    
6 REJİM-1 KAHVALTI öğün 197.150    
7 REJİM-1 YEMEK öğün 414.800    
8 REJİM-2 KAHVALTI öğün 266.350    
9 REJİM-2 YEMEK öğün 538.100    
10 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Gıda Mühendisi (Brüt asgari ücretin %177 fazlası) gün 151    
11 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Gıda Teknikeri (Brüt asgari ücretin %75 fazlası) gün 157    
12 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Aşçı başı (Brüt asgari ücretin %177 fazlası) gün 99    
13 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Aşçı (Brüt asgari ücretin %92 fazlası) gün 516    
14 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Diyet Aşçısı (Brüt asgari ücretin %92 fazlası) gün 156    
15 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Aşçı Yardımcısı (Brüt asgari ücretin %41 fazlası) gün 217    
16 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Kasap (Brüt asgari ücretin %92 fazlası) gün 126    
17 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Depo Sorumlusu (Brüt asgari ücretin %41 fazlası) gün 110    
18 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Şoför gün 248    
19 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Garson (Brüt asgari ücret+ SGP ( %14 ) gün 4.698    
20 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Temizlikçi (Brüt asgari ücret+ SGP ( %14)) gün 137    
21 Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Bulaşıkçı (Brüt asgari ücret+ SGP ( %14)) gün 634    
                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7  
TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)  

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinin hangi günler olduğunun belirtildiği ve ulusal bayram ve genel tatil günleri cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip cumartesi gününün tamamının tatil yapılacağının hüküm altına alındığı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41’inci maddesinde fazla çalışmaya ilişkin, 46’ncı maddesinde ise, anılan Kanun’un 63’üncü maddesine göre belirlenen iş günlerinde çalışan işçilere yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verileceği, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde tatil yapmayarak çalışanlara ise ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücret ödeneceğinin hükme bağlandığı görülmüş olup,  her ne kadar 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesi gereğince ulusal bayram ve genel tatil günleri cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip cumartesi gününün tamamının tatil yapılacağı hüküm altına alınmış olsa da, cumartesi günün genel tatil ya da fazla çalışma olarak nitelendirileceğinin düzenlemediği, kaldı ki söz konusu Kanun’dan sonra yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu’nda ulusal bayram ve genel tatil günlerinin son gününün cuma gününe denk gelmesi durumunda cumartesi gününün tatil günü olarak kabul edileceği ve bu gün çalışan işçilere ayrıca ek ödeme yapılacağına dair bir hükmün yer almadığı ve bu hususa ilişkin olarak daha sonra yürürlüğe giren İş Kanunu hükümleri uygulanacağı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No : 2020/006
Gündem No : 22
Karar Tarihi : 12.02.2020
Karar No : 2020/UH.II-323