ihalede birim fiyat teklif cetvelinde iş kalemlerinin ve toplam tutarın yer aldığı sayfanın imzalanmadığı, esasında bu haliyle sunulan birim fiyat teklif cetvelinin tek sayfadan ibaret olduğunun değerlendirilmesi gerektiği, dolayısıyla bu şekilde sunulan birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasının teklif vermeye yetkili kişiler tarafından imzalanmamış olmasının esasa etkili olduğu, zira KDV hariç toplam tutarın da bulunduğu birim fiyat teklif cetvelinin imzalanmamış olan ilk sayfasında yer alan birim fiyat tutarında veya teklif miktarlarında yapılabilecek bir değişikliğin sözleşmenin uygulanması aşamasında hakedişlerin ödenmesi veya iş artışı/iş eksilişine gidilmesi durumunda uyuşmazlık konusuna neden olabileceği anlaşıldığından idarece başvuru sahibi isteklinin birim fiyat teklif cetvelinin uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı hk

Toplantı No 2020/004
Gündem No 54
Karar Tarihi 29.01.2020
Karar No 2020/UH.I-237

BAŞVURU SAHİBİ:

Murat Osgb Özel Sağlık Eğitim Danışmanlık Gıda İnşaat Temizlik Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/537995 İhale Kayıt Numaralı “Karayolları 16 Bölge Müdürlüğü ve Bağlı İşyerlerinde (Sivas, Erzincan)İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü tarafından 09.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Karayolları 16 Bölge Müdürlüğü ve Bağlı İşyerlerinde (Sivas, Erzincan)İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Murat Osgb Özel Sağlık Eğitim Danışmanlık Gıda İnşaat Temizlik Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 26.12.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.01.2020 tarih ve 850 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 07.01.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/52 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, teklif cetvelinde sadece son sayfada kaşe ve imza bulunması sebebiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, alınan Kurul kararlarında teklif cetvelinin son sayfasının imzalı ve kaşeli olmasının esasa etkili bir hukuka aykırılık olarak görülmediği, ayrıca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda teklif cetvelinin her sayfasının imzalı ve kaşeli olacağına ilişkin olarak herhangi bir hükmün bulunmadığı, buna rağmen teklifinin reddedilmesinin ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkesine aykırılık teşkil edeceği ve kamu zararına sebebiyet vereceği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgeler bir zarfa konulur. Zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir. Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur.  Mal alımı ihalelerinde, ihale dokümanında alternatif teklif verilebileceğine dair hüküm bulunması halinde, alternatif tekliflerde aynı şekilde hazırlanarak sunulur.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 53’üncü maddesinde “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a) Yazılı olması.

b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.

(3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.

(4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu, işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.

(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, teklif mektuplarının yazılı ve imzalı olarak sunulacağı ve teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtileceği, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması gerektiği, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmayacağı ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanması gerektiği anlaşılmıştır.

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Karayolları 16 Bölge Müdürlüğü ve Bağlı İşyerlerinde (Sivas, Erzincan)İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet Alımı İşi

b) Miktarı ve türü:

Karayolları 16.Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan 36 iş yerinde birim fiyat teklif cetvelinde belirtilen cins ve miktarlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin kısmi zamanlı olarak alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan iş yerlerinde

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlenmesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır: … d) Standart formlar:

Standart Form-KİK0015.3/H: Birim Fiyat Teklif Mektubu, Standart Form-KİK0015.3/H: Birim Fiyat Teklif Cetveli …”

5.3. İstekli tarafından, ihale dokümanının içeriği dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Teklifin verilmesine ilişkin şartların yerine getirilmemesinden kaynaklanan sorumluluk teklif verene aittir. İhale dokümanında öngörülen kriterlere ve şekil kurallarına uygun olmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Ayrıca ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere verilen birim fiyat teklif cetveli standart formunun 8 no’lu dipnotunun “Teklif vermeye yetkili kişi tarafından her sayfası ad ve soyadı/ticaret unvanı yazılarak imzalanacaktır. Teklifin ortak girişim  (iş ortaklığı veya konsorsiyum) olarak verilmesi halinde, teklif mektubu bütün ortaklar veya yetki verdikleri kişiler tarafından imzalanacaktır.” şeklinde olduğu görülmüştür.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubu incelendiğinde, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile yazılmış halinin birbiri ile uyumlu olduğu, imza ve kaşenin yer aldığı görülmüştür. Birim fiyat teklif mektubunun eki olarak sunulan birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde ise, birim fiyat teklif cetvelinin 2 sayfadan oluştuğu, ilk sayfasında imza ve kaşenin bulunmadığı, son sayfada ise imza ve kaşenin yer aldığı görülmüştür.

Başvuru sahibi isteklinin imza ve kaşesinin bulunmadığı birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasında sıralı bir şekilde devam eden iş kalemlerinin birimi, miktarı, birim fiyat ve tutarları ile KDV hariç toplam tutarın yer aldığı, imza ve kaşesinin bulunduğu birim fiyat teklif cetvelinin ikinci (son) sayfasında ise,

“ *Tabloya gerektiği kadar satır eklenecektir.

 *Kısmi teklif verilmesine izin verilen ihalede, kısımlar ihale dokümanındaki hükümlere uygun olarak düzenlenecektir.” ifadeleri dışında başka bir bilginin bulunmadığı, diğer bir ifadeyle sunulan birim fiyat teklif cetvelinde iş kalemlerinin ve toplam tutarın yer aldığı sayfanın imzalanmadığı, esasında bu haliyle sunulan birim fiyat teklif cetvelinin tek sayfadan ibaret olduğunun değerlendirilmesi gerektiği, dolayısıyla bu şekilde sunulan birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasının teklif vermeye yetkili kişiler tarafından imzalanmamış olmasının esasa etkili olduğu, zira KDV hariç toplam tutarın da bulunduğu birim fiyat teklif cetvelinin imzalanmamış olan ilk sayfasında yer alan birim fiyat tutarında veya teklif miktarlarında yapılabilecek bir değişikliğin sözleşmenin uygulanması aşamasında hakedişlerin ödenmesi veya iş artışı/iş eksilişine gidilmesi durumunda uyuşmazlık konusuna neden olabileceği anlaşıldığından idarece başvuru sahibi isteklinin birim fiyat teklif cetvelinin uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.