ihale Birim fiyat teklif cetvelinde yemek öğünleri ve personele ilişkin satır açıldığı ihale konusu iş kapsamında çalıştırılacak araçlara ilişkin olarak ise birim fiyat teklif cetvelinde satır açılmadığı görülmüş olup araç maliyetinin birim fiyat teklif cetvelinde açılmış olan diğer satırlara yansıtılabileceği hk

toplantı No 2020/007
Gündem No 22
Karar Tarihi 19.02.2020
Karar No 2020/UH.I-360

BAŞVURU SAHİBİ:

Palmiye Yemek Üretim Tem. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/590376 İhale Kayıt Numaralı “Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 27.01.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Palmiye Yemek Üretim Tem. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 21.01.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.01.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.02.2020 tarih ve 6344 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.02.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/246 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İdari Şartname’nin 7.1.(h) maddesinde yer verilen düzenleme ile işletme kayıt belgesinin sunulabileceği, işletme kayıt belgesinin kapsamına ilişkin herhangi bir kritere yer verilmediği, hangi faaliyet alanına ilişkin işletme kayıt belgesinin sunulması gerektiğinin belirtilmediği, faaliyet konularının tamamını kapsayan düzenlemenin mevzuata aykırı olduğu,   

 

2) Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1 ve 16.1.2’nci maddelerindeki düzenlemeler ile Teknik Şartname’nin 3.1.19’uncu maddesindeki düzenleme arasında çelişki olduğu,

 

3) Teknik Şartname’de “kahvaltı ve yemeklerde verilecek şeker, tuz tek kullanımlık özel ambalajlarda olacaktır” ve “ambalajlı kesme şeker olarak dağıtılacaktır”  düzenlemeleri arasında çelişki olduğu, kesme şeker gramajının 20 gr olarak belirlendiği, 20 gr’lık tek kullanımlık kesme şekerin piyasada bulunmadığı ve mevcut piyasa şartlarına göre temin edilemeyeceği, bu durumun da teklif oluşturma ve aşırı düşük teklif açıklaması esnasında isteklileri çelişkiye düşüreceği,

 

 

4) Teknik Şartname’nin 12.1’inci maddesinde haftada bir defa ekmek yerine peynirli börek verileceğinin belirtildiği, normal ve diyet kahvaltıda verilecek yiyecek ve içecek gramajları tablosunda peynirli börek gramajına yer verilmediği ve bir adet olarak düzenleme yapıldığı, işin ifası süresince peynirli böreğin haftada bir defa verilmesinin önemli bir maliyet olacağı ve sağlıklı teklif oluşturulabilmesi için gramajın net olarak belirtilmesi gerektiği,

 

5) Normal ve diyet kahvaltıda verilecek yiyecek ve içecek gramajları tablosunda çay ve ıhlamur (poşet) bir adet olarak belirtildiği, piyasada farklı gramajlarda poşet çay ve ıhlamur bulunduğu, söz konusu düzenlemenin isteklileri tekliflerini hazırlarken tereddüde düşüreceği, haksız rekabete yol açacağı ve sağlıklı teklif oluşturulabilmesi için gramajın net olarak belirtilmesi gerektiği,

 

6) Teknik Şartname’de dört aracın 24 ay boyunca idare bünyesinde çalıştırılacağının belirtildiği, araç giderlerine ilişkin olarak birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılmadığı, bu durumun aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında farklı değerlendirmelere yol açabileceği ve iş artışı veya eksilişi durumunda zarara yol açabileceği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler “ başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale  konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.

Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü yer almaktadır.

 

 

 

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alım ihalelerinde yeterliğe ilişkin diğer hususlar” başlıklı 75’inci maddesinde “…75.3. Malzemeli veya malzemesiz yemek hizmeti alımı ihalelerinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 38 inci maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, idari şartnamenin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” başlıklı maddesinin, ihale konusu hizmetin yerine getirilmesine ilişkin olarak ilgili mevzuat gereği alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin istenilmesine ilişkin alt maddesinde aday ve isteklilerden sadece Gıda Üretim İzni Belgesi’nin istenilmesi yeterli olup, Gayrisıhhî Müessese Ruhsatı, Çalışma İzni ve Gıda Sicil Belgesi, Kontrol ve Denetim Raporu gibi belgelerin sunulacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmeyecektir…” açıklaması yer almaktadır.

 

 İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.İhale konusu hizmetin;

 a) Adı: Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı

         b) Miktarı ve türü:

         Malzemeli Yemek Hizmeti Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Teknik Şartnamelerde belirtilen sağlık tesisleri

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…h)İstekliler, ilgili mevzuatı gereği ihale tarihinde geçerli olan “Gıda Üretim İzin Belgesi veya İşletme Kayıt Belgesi”ni teklif dosyasında sunacaklardır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanmasının esas olduğu, teknik şartnamelerde idareler tarafından alım konusu hizmetin teknik kriterleri ve özelliklerinin belirleneceği, bunların verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması gerektiği, belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürünün belirtilemeyeceği ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemeyeceği anlaşılmaktadır.

 

Bunun yanı sıra, idarenin ihtiyacını karşılarken alımını yapacağı malzemeli yemek hizmet alımı için kriterler belirlemek konusunda takdir hakkı ve yetkisi bulunmaktadır. Bu nedenle, idarelerin gerek ihtiyacı olan hizmetin tespiti, gerek ihale konusu alımın niteliklerini dikkate alarak teknik şartnamelerde hangi kriterleri belirleyip belirleyemeyecekleri, belirledikleri kriterlerin ihtiyacı karşılamada yeterli olup olmadığı noktasında takdir yetkisine sahip olduğu açıktır. Ancak alımın konusuna ilişkin teknik kriter ve özellikleri belirleme hususundaki bu takdir yetkisi yukarıda yer verilen Kanun maddesi ile sınırlandırılmıştır.

 

İdari Şartname düzenlemesinden, istekliler tarafından ihale tarihinde geçerli olan gıda üretim izin belgesi veya işletme kayıt belgesinden birinin sunulması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartname’nin 7.1.(h) maddesine göre, isteklilerin gıda üretim izin belgesi veya işletme kayıt belgesi  sunmasının yeterli görüldüğü, anılan Şartname maddesine göre işletme kayıt belgelerinin ihale konusu işe yönelik olması gerektiği yönünde bir düzenleme yapılmadığı, idarelerce ihale konusu iş dikkate alınarak işletme kayıt belgelerine yönelik belirleme yapılabileceği gibi, faaliyet konularının tamamını kapsayacak şekilde de düzenleme yapılabileceği ve yapılan düzenlemenin idarenin takdir yetkisinde olduğu anlaşılmış olup başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin Yüzde 1 tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların 10 ‘den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir. Ancak Yemeğin çıkarılmaması hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir.

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan Hizmetin teknik şartnamede belirtilen niteliklerde çıkarılamaması gibi durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin Yüzde 1 tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır...” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin 3.1.19’uncu maddesinde “Yüklenici her gün en az yukarıda listelerde belirtilen sayıda işçi çalıştıracaktır. Yüklenici, işçilerin; yıllık, evlenme, babalık izinleri gibi yasal izinlerini 4857 sayılı iş kanunu hükümleri doğrultusunda vermek zorundadır.  Bunun dışında kalan diğer izinler (ihbar öneli izinleri de dahil) kesinlikle eksik işçi çalıştırmayacaktır. Haftalık izin ve resmi tatiller haricinde 2 (iki) günden fazla hekim raporu alan personelin yerine 2. günden sonra aynı özellikte personeli istihdam edecektir. Hekim raporu alan personelin yerine 2. günden sonra aynı özellikte personel getirmeyen her gün için o ayki hakkedişten sözleşmedeki ceza oranında ceza kesintisi yapılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’inci maddesinde işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin %1 oranında ceza kesileceği, bu aykırılıkların 10’dan fazla olması halinde ise 4735 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedilebileceği, ancak yemeğin çıkarılmaması hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedilebileceği, yine Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.2’nci maddesinden 16.1.1’inci maddesinde belirtilen haller dışında kalan hizmetin Teknik Şartname’de belirtilen niteliklerde çıkarılamaması gibi durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin %1 oranında ceza uygulanacağı, ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşmenin feshedilebileceği,

 

 

Teknik Şartname’nin 3.1.19’uncu maddesinden ise yüklenici tarafından Teknik Şartname’de listeler halinde belirtilen sayıda personel çalıştırılması gerektiği, yüklenicinin personellerin; yıllık, evlenme ve babalık izinleri gibi yasal izinlerini 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda vermek zorunda olduğu, bunun dışında kalan diğer izinler (ihbar öneli izinleri de dahil) için eksik personel çalıştıramayacağı, haftalık izin ve resmi tatiller haricinde iki günden fazla hekim raporu alan personelin yerine ikinci günden sonra aynı nitelikteki personeli istihdam etmesi gerektiği,  hekim raporu alan personelin yerine ikinci günden sonra aynı nitelikte personel getirilmeyen her gün için o ayki hakedişten sözleşmede belirtilen oranlar üzerinden ceza uygulanacağı anlaşılmaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nda işin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun gerçekleştirilmemesi durumuna ve hizmetin Teknik Şartname’de belirtilen niteliklerde gerçekleştirilmemesi gibi özel aykırılık ve ağır aykırılık hallerinin belirtildiği, bu durumların gerçekleşmesi halinde sözleşme bedeli üzerinden %1 oranında ceza uygulanacağı, Teknik Şartname maddesinden ise nitelikleri Teknik Şartname’de belirtilen personelin iki günden fazla rapor alması durumunda eksik personel ile çalışılmasını engellemek için o ayki hakediş üzerinden %1 oranında ceza uygulanacağının belirtildiği, ayrıca Teknik Şartname düzenlemesi ile iki günden fazla rapor alan personel yerine başka bir personel getirilmediği takdirde o ayki hakediş üzerinden ceza kesileceği, Sözleşme Tasarısı’nda belirtilen aykırılık durumlarının oluşması halinde ise sözleşme bedeli üzerinden %1 oranında ceza uygulanacağı, dolayısıyla söz konusu doküman düzenlemelerinde tereddüt oluşturacak herhangi bir hususun bulunmadığı anlaşılmış olup başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ekinde yer alan  tabloda şeker ve çay için yapılan düzenlemeye aşağıda yer verilmiştir.

 

                       TABLO : I

                          Normal Yemek Günlük İstihkak Cetveli

                                 (Büyükler için)

Besin’in Cinsi

Günlük azami miktarı (Gr.)    

 

 

 

Haftalık Azami Verilme  Sayısı

 

 

 

 

Kullanma ve Değiştirme Şekli :

 Çay  

1,5

7

Gerektiğinde büski ile beraber ikindi kahvaltısında da verilebilir

Şeker

20

7

Kahvaltılar için

Şeker

20

5

Tatlılar için

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknik Şartname’nin “Yemek çeşitleri ve sunum şekli” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1.Her öğünde 1. grup yemek esas yemektir. Öğünlerde 1 (Bir) adet birinci grup, 1 (Bir) adet ikinci grup 1 (Bir) adet üçüncü grup ve 1 (Bir) adet salatalardan seçilmek üzere (Salata hariç 3 (Üç) çeşit) yemek verilecektir. Aylık yemek listeleri (normal ve diyet dahil) Hastane mutfak sorumlu diyetisyen/diyetisyenleri tarafından veya diyetisyen olmadığı kurumlarda Hastane İdaresince hazırlanacak ve idarece onaylanmasını müteakip yürürlüğe girecektir. Yemek listeleri bir hafta önceden yükleniciye teslim edilecektir. Kahvaltı, normal yemek, diyet yemekleri ve ara öğünlerde uygulanacak gramajlar ve aylık verilme sayıları teknik şartnamede belirtildiği şekilde olacaktır. Ancak teknik şartnamede belirtilmeyen hususlarda Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin Normal Yemek Günlük İstihkak Cetvelinde belirtildiği şekilde olmalıdır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin 9.30’uncu maddesinde “Kahvaltı ve yemeklerde verilecek şeker, tuz tek kullanımlık özel ambalajlarda olacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin 12.4’üncü maddesinde “Sabah kahvaltısında verilecek çay, şekersiz ve sıcak olarak servis edilecek, şeker; ambalajlı kesme şeker olarak dağıtılacaktır. Kutu süt verildiği günler şeker verilmeyecektir. Zeytinler yıkanacak, zeytinyağı ile yağlanarak servis edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin 14’üncü maddesinde yer alan “Normal ve diyet kahvaltıda verilecek yiyecek ve içeceklerin gramajları” başlıklı tabloda ise küp şekerin 20 gr olması gerektiği yönünde düzenlemeye yer verildiği, Teknik Şartname’de belirtilmeyen hususlarda Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin Normal Yemek Günlük İstihkak Cetvelinde belirtilen düzenlemelerin geçerli olacağının anlaşıldığı, söz konusu Yönetmelik maddesinde de yetişkinler için günlük verilecek azami miktarın 20 gr olduğunun belirtildiği, ancak söz konusu Yönetmelik’te küp şeker şeklinde düzenlemeye yer verilmediği, kahvaltı ve tatlılar için ayrı satırlarda şekerlere yer verildiği görülmüştür.

 

Teknik Şartname’de yer verilen düzenlemelerden küp şekerin 20 gramlık tek paket halinde olması gerektiği yönünde açık bir düzenlemenin yer almadığı, normal ve diyet kahvaltıda verilecek yiyecek ve içeceklerin gramajları başlıklı tabloda da küp şeker miktarına 20 gr olarak yer verildiği, dolayısıyla istekliler tarafından toplam 20 gram olacak şekilde ambalajlı küp şeker verilmesi gerektiği anlaşılmış olup başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Teknik Şartname’nin 12.1’inci maddesinde “Kahvaltılarda ekmek/haftada bir kez ekmek yerine peynirli börek, çay/süt/ıhlamur ile şeker dışında 4(dört) çeşit kahvaltılık verilecektir. Çay vb. içecekler insan sağlığına uygun tek kullanımlık(disposable) bardaklarda dağıtılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin 21’inci maddesinde peynirli böreğin girdileri ve miktarlarına aşağıdaki şekilde yer verilmiştir.

 

 

 Peynirli börek

 

 

 

 

Yufka

75 gr.

Yumurta

1/8 adet

Süt

20 ml.

Peynir

20 gr.

Ayçiçek Yağı

10 gr.

Tuz

1 gr.

 

Teknik Şartname’de haftada bir defa ekmek yerine verilecek olan peynirli böreğin içerisinde yer alması gereken malzemelerin her birinin miktar ve cins bakımından detaylarına yer verildiği, dolayısıyla idarece peynirli börek için bir gramaj belirlenmesine gerek bulunmadığı, idarece Teknik Şartname’de yer verilen malzemelerin belirtilen ağırlıkta kullanılarak yapılan peynirli böreğin haftada bir defa ekmek yerine verilmesi gerektiği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.  

 

5) Başvuru sahibinin 5’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ekinde yer alan ilk tabloda şeker ve çay için yapılan düzenlemeye aşağıda yer verilmiştir.

 

                       TABLO : I

                          Normal Yemek Günlük İstihkak Cetveli

                                 (Büyükler için)

Besin’in Cinsi

Günlük azami miktarı (Gr.)    

 

 

 

Haftalık Azami Verilme  Sayısı

 

 

 

 

Kullanma ve Değiştirme Şekli :

 Çay  

1,5

7

Gerektiğinde büski ile beraber ikindi kahvaltısında da verilebilir

Şeker

20

7

Kahvaltılar için

Şeker

20

5

Tatlılar için

 

Teknik Şartname’nin “Yemek çeşitleri ve sunum şekli” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1.Her öğünde 1. grup yemek esas yemektir. Öğünlerde 1 (Bir) adet birinci grup, 1 (Bir) adet ikinci grup 1 (Bir) adet üçüncü grup ve 1 (Bir) adet salatalardan seçilmek üzere (Salata hariç 3 (Üç) çeşit) yemek verilecektir. Aylık yemek listeleri (normal ve diyet dahil) Hastane mutfak sorumlu diyetisyen/diyetisyenleri tarafından veya diyetisyen olmadığı kurumlarda Hastane İdaresince hazırlanacak ve idarece onaylanmasını müteakip yürürlüğe girecektir. Yemek listeleri bir hafta önceden yükleniciye teslim edilecektir. Kahvaltı, normal yemek, diyet yemekleri ve ara öğünlerde uygulanacak gramajlar ve aylık verilme sayıları teknik şartnamede belirtildiği şekilde olacaktır. Ancak teknik şartnamede belirtilmeyen hususlarda Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin Normal Yemek Günlük İstihkak Cetvelinde belirtildiği şekilde olmalıdır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Evsaf şartnameleri” başlıklı 20’nci maddesinde “Hastanemizin ihtiyacı olan Gıda Evsaf Şartnamesindeki yiyecek maddelerinin Türk Gıda Maddeleri Tebliği’ne ve Türk Standartlarına uygun olması şarttır” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin 14’üncü maddesinde yer alan “Normal ve diyet kahvaltıda verilecek yiyecek ve içeceklerin gramajları” başlıklı tabloda ise çay/ıhlamur 1 adet şeklinde belirtilmiştir.

 

 

 

Teknik Şartname’nin 20.3’üncü maddesinde “Çay/süzen poşet çay: Özel kokuda, yaprak halinde olacak ve çok kırıklı olmayacaktır. Suda kaynatıldığı zaman berrak ve güzel kokulu olacaktır. İçinde çöp, ot, toz, kum gibi yabancı maddeler bulunmayacaktır.

Boyalı olmayacaktır.

Rutubeti %9’dan, külü %7’den fazla olmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale dokümanında poşet çay için herhangi bir gramaj belirlenmediği ve bir adet şeklinde belirtildiği, Teknik Şartname’nin 9.1’inci maddesinde Teknik Şartname’de belirtilmeyen hususlarla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin normal yemek günlük istihkak cetvelinde belirtilen hususların geçerli olacağının düzenlendiği, bahse konu Yönetmelik’te de çayın 1,5 gr olarak verileceğinin anlaşıldığı,  ayrıca idarece söz konusu iddiaya ilişkin olarak verilen cevapta da Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde belirtilen 1,5 gramlık çay paketlerinin sunulması gerektiğinin belirtildiği, dolayısıyla istekliler tarafından da 1,5 gramlık çay üzerinden tekliflerinin sunulması gerektiği sonucuna varılmış olup başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

6) Başvuru sahibinin 6’ıncı iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sigorta, vergi(kdv hariç), resim, harç, ulaşım vb. giderler

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

DİĞERGİDERLER
İstekliler, hizmetin üretilmesi ve dağıtılması için idari şartname de düzenlenmeyen ancak teknik şartnamede öngörülen bütün malzeme, ekipman, araç, ilaçlama, vb. diğer giderleri teklif fiyata dahil edecektir.

İstekliler hizmetin sunumu esnasında kullanılacak olan temizlik malzemeleri, elektrik, su ve doğalgaz miktarlarını kendisi öngörerek(tespit ederek) bedellerini teklif fiyata dahil edecektir.  

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası Pirim Oranı: % 2” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Yemek taşıma ve taşıt araçları” başlıklı 24’üncü maddesinde “1.İstenilen Araç Sayıları:

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık tesisleri yüklenici firma tarafından sağlanması gereken araç ve gereç ekte yazılmıştır.

a. Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinden, Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’ne bağlı olan Palyatif Bakım Hizmetleri Ek Binasına yemek dağıtımında kullanılmak üzere 1 (Bir) araç;

Taşıma işlemi Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinden, Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’ne bağlı olan Palyatif Bakım Hizmetleri Ek Binasına yapılacak olup, mesafe 2,5 km’dir. Araç ile her gün öğle ve akşam yemeği taşınacak olup, günlük yapılacak toplam mesafe yaklaşık 10 km’dir.

b. Balıkesir Devlet Hastanesi ek binalarında bulunan bağlı birimlere yemek dağıtımında kullanılmak üzere 1 (Bir);

Taşıma işlemi Balıkesir Devlet Hastanesinden ek binalarında bulunan bağlı birimlere yapılacak olup, mesafe 3 km.’dir. Araç ile her gün ek bina ve bağlı birimlerine sabah, öğle ve akşam yemeği taşınacak olup, günlük yapılacak toplam mesafe yaklaşık 18 km.’dir.

c. Edremit Devlet Hastanesinden Edremit Devlet Hastanesi’ne bağlı ek binaları ve Edremit Ali Fahri Akıllıoğlu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine yemek dağıtımında kullanılmak üzere 1 (Bir) araç;

Taşıma işlemi Edremit Devlet Hastanesi’nden Edremit Devlet Hastanesi’ne bağlı ek binaları ve Edremit Ali Fahri Akıllıoğlu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine yapılacak olup, Edremit Devlet Hastanesi’ne bağlı ek binalarına mesafe 4.1 km., Edremit Ali Fahri Akıllıoğlu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine mesafe 2.6 km.’dir. Araç ile her gün Edremit Devlet Hastanesi’ne bağlı ek binalarına öğle ve akşam yemeği, Edremit Ali Fahri Akıllıoğlu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine ise öğle yemeği taşınacak olup, günlük yapılacak toplam mesafe yaklaşık 15.8 km.’dir.

d. Atatürk Şehir Hastanesinden Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğüne öğle yemeği(Hafta sonu tatilleri, ulusal bayram ve genel tatil günleri hariç), Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine kahvaltı ve öğle yemeği (hergün), Karesi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ne öğle yemeği(Hafta sonu tatilleri, ulusal bayram ve genel tatil günleri hariç) dağıtımında kullanılmak üzere 1 (bir) araç olup, günlük yapılacak toplam mesafe yaklaşık 10 km.’dir.

Bu bölümde belirtilmeyen hususlarda, bu şartnamenin diğer bölümlerinde bulunan hükümler geçerlidir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Birim fiyat teklif cetveline ise aşağıda yer verilmiştir.

 

1.Kısım(Atatürk Şehir Hastanesi, Balıkesir Devlet Hastanesi, Savaştepe Devlet Hastanesi, Sındırgı Devlet Hastanesi, Bigadiç Devlet Hastanesi, Dursunbey Devlet Hastanesi, İvrindi Devlet Hastanesi

A

B

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen      Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Gıda Mühendisi (Brüt asgari ücretin %65 fazlası)

Ay

2,00

24,000

 

 

2

Diyetisyen (Brüt asgari ücretin %65 fazlası)

Ay

3,00

24,000

 

 

3

Gıda Teknikeri (Brüt asgari ücretin %30 fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

4

Aşçıbaşı  (Brüt asgari ücretin %60 fazlası)

Ay

3,00

24,000

 

 

5

Aşçı (Brüt asgari ücretin %50 fazlası)

Ay

16,00

24,000

 

 

6

Aşçı Yardımcısı (Brüt asgari ücretin %35 fazlası)

Ay

16,00

24,000

 

 

7

Yardımcı Personel (Brüt asgari ücret)

Ay

91,00

24,000

 

 

8

Yardımcı Personel(Engelli) (Brüt asgari ücret)

Ay

4,00

24,000

 

 

9

Depocu (Brüt asgari ücret)

Ay

2,00

24,000

 

 

                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

1

Kahvaltı

öğün

1.620.000,000

 

 

2

Diyet Kahvaltı

öğün

543.000,000

 

 

3

Normal Yemek

öğün

4.762.500,000

 

 

4

Diyet Yemek

öğün

1.044.400,000

 

 

5

Ara Öğün

öğün

732.000,000

 

 

6

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 60 Fark Alacak Personel)

gün

15,500

 

 

7

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 65 Fark Alacak Personel)

gün

31,000

 

 

8

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 50 Fark Alacak Personel)

gün

310,000

 

 

9

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 35 Fark Alacak Personel)

gün

201,500

 

 

10

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 30 Fark Alacak Personel)

gün

15,500

 

 

11

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (Bürüt Asgari Ücret Alacak Personel)

gün

1.612,000

 

 

                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

2.Kısım (Balıkesir Bandırma Devlet Hastanesi, Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi, Gönen Devlet Hastanesi, Manyas Devlet Hastanesi, Susurluk Devlet Hastanesi)

A

B

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen      Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Gıda Mühendisi (Brüt asgari ücretin %65 fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

2

Gıda Teknikeri (Brüt asgari ücretin %30 fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

3

Aşçıbaşı (Brüt asgari ücretin %60 fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

4

Aşçı (Brüt asgari ücretin %50 fazlası)

Ay

9,00

24,000

 

 

5

Aşçı Yardımcısı (Brüt asgari ücretin %35 fazlası)

Ay

3,00

24,000

 

 

6

Yardımcı Personel (Brüt asgari ücret)

Ay

33,00

24,000

 

 

7

Depocu (Brüt asgari ücret)

Ay

1,00

24,000

 

 

                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

1

Kahvaltı

öğün

442.800,000

 

 

2

Diyet Kahvaltı

öğün

206.800,000

 

 

3

Normal Yemek

öğün

1.240.600,000

 

 

4

Diyet Yemek

öğün

393.000,000

 

 

5

Ara Öğün

öğün

168.800,000

 

 

6

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 65 Fark Alacak Personel)

gün

15,500

 

 

7

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 60 Fark Alacak Personel)

gün

15,500

 

 

8

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 50 Fark Alacak Personel)

gün

170,500

 

 

9

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması(% 35 Fark Alacak Personel)

gün

31,000

 

 

10

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 30 Fark Alacak Personel)

gün

15,500

 

 

11

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (Bürüt Asgari Ücret Alacak Personel)

gün

558,000

 

 

                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

3. Kısım (Edremit Devlet Hastanesi, Burhaniye Devlet Hastanesi, Havran Devlet Hastanesi, Ayvalık Devlet Hastanesi)

 

A

B

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen       Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Aşçıbaşı  (Brüt asgari ücretin %60 fazlası)

Ay

3,00

24,000

 

 

2

Aşçı (Brüt asgari ücretin %50 fazlası)

Ay

7,00

24,000

 

 

3

Aşçı Yardımcısı (Brüt asgari ücretin %35 fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

4

Gıda Teknikeri (Brüt asgari ücretin %30 fazlası)

Ay

1,00

24,000

 

 

5

Yardımcı Personel (Brüt asgari ücret)

Ay

20,00

24,000

 

 

                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

Tutarı

1

Kahvaltı

öğün

556.284,000

 

 

2

Diyet Kahvaltı

öğün

152.780,000

 

 

3

Normal Yemek

öğün

1.380.456,000

 

 

4

Diyet Yemek

öğün

394.760,000

 

 

5

Ara Öğün

öğün

126.348,000

 

 

6

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 60 Fark Alacak Personel)

gün

46,500

 

 

7

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 50 Fark Alacak Personel)

gün

124,000

 

 

8

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (% 35 Fark Alacak Personel)

gün

15,500

 

 

9

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Çalışması (Bürüt Asgari Ücret Alacak Personel)

gün

434,000

 

 

                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)

 

KISIM TOPLAM  TUTARI  (K.D.V Hariç)

 

GENEL TOPLAM

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birim fiyat teklif cetvelinde yemek öğünleri ve personele ilişkin satır açıldığı, ihale konusu iş kapsamında çalıştırılacak araçlara ilişkin olarak ise birim fiyat teklif cetvelinde satır açılmadığı görülmüş olup araç maliyetinin birim fiyat teklif cetvelinde açılmış olan diğer satırlara yansıtılabileceği ve söz konusu hususun isteklilerin teklif vermesine engel teşkil etmeyeceği anlaşıldığından, başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.  

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.