Birim fiyatlara esas analizlerde yer verilmeyen, dolayısıyla yapılan imalatların bünyesinde kullanılmayan elektrik enerjisine malzeme fiyat farkı verilmesinin mümkün olmadığı.

Kararın Çeşidi : Temyiz Kurulu Kararı 
Kararın Konusu: İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar 
Kararın Numarası : 27087 
Kararın Tarihi : 03.05.2004

KONU: Birim fiyatlara esas analizlerde yer verilmeyen, dolayısıyla yapılan imalatların bünyesinde kullanılmayan elektrik enerjisine malzeme fiyat farkı verilmesinin mümkün olmadığı.

693 sayılı ilâmın 4’üncü maddesiyle; ……….. İnşaat Yüklenimindeki “Koruluk Barajı İnşaatı” işine ait hak ediş ödemelerinde, imalatta kullanılmayan elektrik enerjisine malzeme fiyat farkı ödenmesi nedeniyle ………………..-liraya tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi temyiz dilekçesinde; 88/13181 sayılı kararnamenin 9’uncu maddesinde işlerin meydana getirilmesinde kullanılan veya yardımcı olarak tüketilen malzemelere fiyat farkı ödenmesi yönünde hüküm bulunduğunu ve yine aynı kararnamenin 10’uncu maddesinde elektrik enerjisine fiyat farkı verilmesinin öngörüldüğünü, sözleşmenin 10’uncu maddesinde de elektrik enerji için herhangi bir tahkik yapılmasının istenmediğini, elektrik enerjisinin enjeksiyon işlerinde, beton santralinde, elek tesisinde,gece çalışmaları için aydınlatmada, kazı yapılması sırasında pompajda ve demir imalatları için atölyelerdeki işlerin yapılmasında kullanıldığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

Rapor dosyası ve temyiz dilekçesini incelenmesinde;18.07.2000 tarih ve 64/A no’lu hakediş ödemesinde 144 926 ve 160472 nolu sayaçlara ait Gümüşhane Tedaş Elektrik Dağıtım Müessesesi tarafından ………… İnşaat Tic. A.Ş. adına Koruluk barajı adresine düzenlenmiş faturalara dayalı olarak fiyat farkı ödendiği anlaşılmıştır.

88/13181 sayılı kararnamenin 9’uncu maddesinde “(4.6) fıkrası kapsamına girmeyen veya bu fıkra hükümleri idarelerince uygulanmayan işlerin meydana getirilmesinde kullanılan veya yardımcı olarak tüketilen malzemeden bu maddede belirtilenlere, bunların, sözleşme birim fiyatlarına veya uygulama yılı birim fiyatlarına esas olan rayiçlerinde yılı içinde değişiklik olması halinde fiyat farkı ödenir veya kesilir. Bununla ilgili uygulama usulleri idarelerce sözleşmelerine eklenir.

9.1-Malzeme fiyat farkı hesabına esas alınacak miktarlar

Sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa, malzeme fiyat farkı ödenecek malzemenin miktarları aşağıda belirtilen usullerle hesaplanır.

9.1.1-Malzeme miktarlarının analizlerden hesaplanması;

a) Bayındırlık ve iskân Bakanlığı rayiçleri ve birim fiyatları ile yapılan ihalelerde

Bayındırlık ve iskân Bakanlığında mevcut veya kabul edilen,

b) Müteahhitlerden Bayındırlık ve iskân Bakanlığı rayiçleri ve kendi analizleri ile

birim fiyat teklifi alınarak yapılan ihalelerde teklif fiyatlarına esas olan,

c)Müteahhitlerin fiyat teklifleri ekinde analiz bulunmayan işlerde fiyat farkı

hesabına esas alınan, analizlerden fiyat farkı ödenecek malzeme miktarları hesaplanır.

Analizlerde gösterilmişse kayıplar, miktar hesabında dikkate alınır.

“Akaryakıt ve patlayıcı madde için, müteahhitlikçe ibraz edilen faturalara göre, kullanıldığı idaresince tespit olunan miktarlar esas alınır. Ancak bu miktarlar analizlerle hesaplanan miktarları geçemez.”

Aynı kararnamenin 9.8’inci maddesinde: “Bu maddede sayılmayan diğer malzemeye fiyat farkı verilmesi:

Yukarıda (9,2) fıkrasında belirtilen malzemenin dışında olup ta da idareleri tarafından işlerin özelliği bakımından adları, baz fiyatları ve fiyat farkı hesap usulleri ayrıca sözleşmelerine eklenen malzemeye de sözleşme birim fiyatlarına veya uygulama yılı birim fiyatlarına esas olan rayiçlerde yılı içinde bir değişiklik olması halinde fiyat farkı ödenir” hükmüne yer verilmiştir.

“Koruluk Barajı İnşaatı” işine ait Tip sözleşmenin 10’uncu maddenin 7.2.4’üncü fıkrasında: “Elektrik enerjisinin iş yerinde uygulama yılı başında tespit edilen satış fiyatı ile, yıl içinde bu fiyatta değişiklik olması halinde elektrik enerjisinin yeni satış fiyatı arasındaki fark KDV siz hesaplanmak suretiyle fiyat farkı olarak kabul edilir.

Fiyat farkına esas olmak üzere iş için tüketilen elektrik enerjisi miktarı, İdare ile müteahhit arasında işin başlangıcında müştereken tespit edilen esaslara göre ölçülür.

Bu fiyat farkı, müteahhit tarafından satın alınan ve resmî belgelerle kanıtlanan elektrik enerjisi için olup ; müteahhidin kendisinin ürettiği elektrik enerjisine uygulanmaz” denilmiştir.

Belirtilen bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, fiyat farkı ödenecek malzeme miktarlarının analizlerden hesaplanması gerekli olduğundan fiilen işlerin meydana getirilmesinde kullanılan malzemelere fiyat farkı ödenmesi mümkündür. Birim fiyatlara esas analizlerde yer verilmemiş dolayısıyla yapılan imalatların bünyesinde kullanılmayan bir malzemeye fiyat farkı verilmesi söz konusu değildir. Yapılan imalatların bünyesinde kullanılmayan elektrik enerjisinin bedeli genel gider ve müteahhit karı olan %25 içinde yükleniciye ödenmekte olup tüketilen elektrik enerji bedeli birim fiyatlara esas analizlerde yer verilmemiş olduğundan fiyat farkı ödenmesi de mümkün değildir.

Bu itibarla, dilekçi iddialarının reddi ile 693 sayılı ilâmın 4’üncü maddesiyle verilen …………….-liraya ilişkin tazmin hükmünün tasdikine, karar verildi.