büro tescil belgesi ve tescil yenileme kartına ilişkin bilgilerin beyan edilmediği, dolayısıyla bahse konu istekli tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun başvuruya konu kısmının, İdari Şartname maddesinde yer alan düzenleme doğrultusunda ihale dokümanına uygun olarak doldurulmadığı hk

 

Toplantı No        : 2019/039

Gündem No      : 91

Karar Tarihi         : 23.08.2019

Karar No              : 2019/UH.I-997

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Adem ŞAKAR (Şakar Harita Bürosu),

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/265461 İhale Kayıt Numaralı “Erzurum İli Oltu, Olur ve Şenkaya İlçelerinde 73 Adet Birimde (Mahalle) Tescile Esas Ölçü ve Haritalama Kadastro İşleri Danışmanlık Hizmeti (Orman Kadastro Çalışmaları)” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 04.07.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Erzurum İli Oltu, Olur ve Şenkaya İlçelerinde 73 Adet Birimde (Mahalle) Tescile Esas Ölçü ve Haritalama Kadastro İşleri Danışmanlık Hizmeti (Orman Kadastro Çalışmaları)” ihalesine ilişkin olarak Adem Şakar’ın (Şakar Harita Bürosu) 16.07.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.07.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.08.2019 tarih ve 32249 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.08.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/804 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, yeterlik bilgileri tablosunun “Sicil, izin, ruhsat ve faaliyet belgeleri” başlıklı satırında, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından alınan oda sicil kayıt belgesine ilişkin bilgilerin sunulduğu, anılan belgeden sicil, izin, ruhsat ve faaliyet bilgilerinin tamamına ulaşılabildiği, bahse konu belgenin faaliyet ve tescil bilgilerinin kanıtı olduğu, dolayısıyla tekliflerinin reddedilme gerekçelerinin yerinde olmadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

  1. a) Ekonomik ve malî yeterliğin belirlenmesi için;

1) Bankalardan temin edilecek isteklinin malî durumu ile ilgili belgeler,

2) İsteklinin, ilgili mevzuatı uyarınca yayınlanması zorunlu olan bilançosu veya bilançosunun gerekli görülen bölümleri, yoksa bunlara eşdeğer belgeleri,

3) İsteklinin iş hacmini gösteren toplam cirosu veya ihale konusu iş ile ilgili cirosunu gösteren belgeler

  1. b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

1) İsteklinin, mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak faaliyette bulunduğunu ve teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu kanıtlayan belgeler,

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İstenecek belgeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

  1. a) İhale konusu işin yaklaşık maliyetine bakılmaksızın tüm ihalelerde; adayın veya isteklinin teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu gösteren belgelerin,

(4) Yukarıda sayılan belgeler dışında, Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan diğer belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılmak üzere isteneceği, ihale konusu işin niteliğine uygun biçimde ve bu Yönetmelikte düzenlenen esaslar çerçevesinde idare tarafından belirlenir…” hükmü,

Aynı Yönetmelik’in “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “(1) İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

  1. a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,
  2. b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin, teklif kapsamında sunulması zorunludur. Ayrıca aday veya isteklilerin ihale tarihi itibarıyla mesleki faaliyetlerini mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürmesi gerekmekte olup, ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalanmadan önce, bu durumu tevsik eden belgeleri 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak sunması gerekmektedir.

(2) Vekaleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin sunulması zorunludur.

(3) İş ortaklığında, iş ortaklığı beyannamesinin ve iş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur. Konsorsiyumda ise konsorsiyum beyannamesinin ve konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur.

(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “(1) Açık ihale usulü veya Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre pazarlık usulünün kullanıldığı ihaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.

(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.

(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(10) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Verilen süre içerisinde beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Geçici teminat mektubu ve sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektubunu idarenin talebi üzerine sunmayan istekliler hakkında, Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılır.

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

  1. a) Adı: Tescile Esas Ölçü ve Haritalama Kadastro İşleri Danışmanlık Hizmeti
  2. b) Türü: Hizmet alımı
  3. c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

  1. d) Kodu:
  2. e) Miktarı:Erzurum ili Oltu, Olur ve Şenkaya İlçelerinde 73 adet birimde (Mahalle) Tescile Esas Ölçü ve Haritalama Kadastro İşleri Danışmanlık Hizmeti (Orman Kadastro Çalışmaları)

Erzurum ili Oltu, Olur ve Şenkaya İlçelerinde 73 adet birimde (Mahalle-Köy)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

  1. f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Erzurum ili Oltu, Olur ve Şenkaya İlçelerinde 73 adet birimde (Mahalle-Köy)” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.: …

ı) İhale Konusu danışmanlık Hizmet Alımı, 29/06/2006 tarihli ve 5531 sayılı (Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanuna göre yapıldığından; aday veya istekli serbest ormancılık büro ve şirketin;ihale konusu işin yerine getirilmesi için ilgili ihale yönetmeliğinde belirtilen (sicil, izin, ruhsat, vb.) belgelerin karşılığı ve ihale tarihinde büro ve şirketin faal olduğunu gösteren, 5531 sayılı kanunun 4. ve 5. maddelerindeki Orman Mühendisliği konularına ait işler için düzenlenen, Orman Mühendisleri Odasından alınmış Serbest Ormancılık, Büro veya Serbest Ormancılık Şirketi Tescil Belgesi, Oda Tarafından düzenlenmiş 2019 yılı onaylı ruhsat, 5531 sayılı kanuna ait mesleki faaliyet ihale yetkinlik belgesi veya, Harita-Kadastro Mühendislik Hizmetlerini yapmaya yetkili olduğuna dair Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Tarafından düzenlenmiş ve 2019 yılı vizesi yapılmış Büro Tescil Belgesi, ihaleye katılma belgesi ve Tescil Yenileme Kartı” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. e-teklifler istekliler tarafından EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Teklife ilişkin e-anahtar, e-teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir.

22.2. Yeterlik bilgileri tablosunda ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlar, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda ise açıklama istenen teknik özellikler için ayrı satırlar açılmış olup, istekliye ait hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart formalara uygun şekilde doldurulacaktır. Yabancı istekli tarafından ihaleye teklif verilmesi halinde, bu şartnamede istenilen belgelere veya isteklinin kendi ülkesindeki mevzuat uyarınca düzenlenmiş olan dengi belgelere ilişkin bilgilerin beyan edilmesi gerekir.

22.8. İdarece talep edilmesi durumunda istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak süresi içerisinde sunulmak zorundadır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin 73 adet birimde (mahalle) tescile esas ölçü ve haritalama kadastro işleri danışmanlık hizmeti alımı işi olduğu, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilen ihalenin elektronik ortamda teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen bir ihale olduğu anlaşılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hüküm ve açıklamaları ile ihale dokümanında yer alan düzenlemelerden; e-teklif alınmak suretiyle yapılan ihalelerde Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde bulunan Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname ve ilgili yönetmeliklerin ekinde bulunan diğer standart formların kullanılacağı, e-tekliflerin EKAP üzerinden yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanacağı, EKAP üzerinden gönderilmeyen tekliflerin kabul edilmeyeceği,

 

İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirmenin, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı,

 

Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verileceği anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede inceleme konusu ihalede isteklilerin ihaleye katılabilmeleri için, ihale konusu işin yerine getirilmesi bakımından ilgili ihale yönetmeliğinde belirtilen (sicil, izin, ruhsat, vb.) belgelerin karşılığı ve ihale tarihinde büro ve şirketin faal olduğunu gösteren, 5531 sayılı Kanun’un 4’üncü ve 5’inci maddelerindeki orman mühendisliği konularına ait işler için düzenlenen, Orman Mühendisleri Odasından alınmış serbest ormancılık, büro veya serbest ormancılık şirketi tescil belgesi, oda tarafından düzenlenmiş 2019 yılı onaylı ruhsat, 5531 sayılı Kanun’a ait mesleki faaliyet ihale yetkinlik belgesi veya harita-kadastro mühendislik hizmetlerini yapmaya yetkili olduğuna dair Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından düzenlenmiş ve 2019 yılı vizesi yapılmış büro tescil belgesi, ihaleye katılma belgesi ve tescil yenileme kartı belgelerine ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerektiği, idarece tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında istekliler tarafından beyan edilen bilgilerin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edileceği, bilgilerin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfasından temin ve teyit edilemeyen bilgiler olması halinde değerlendirmenin beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda, 10.07.2019 tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibinin teklifinin “İdari Şartname’nin 7.1.ı maddesinde istenen ihaleye katılma belgesi ve tescil yenileme kartı bilgilerinin yeterlilik bilgileri tablosunda beyan edilmediği” gerekçesiyle reddedildiği anlaşılmıştır.

 

E-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede isteklilerin, yeterlik bilgileri tablosu standart formunu doldurmaları gerektiği, söz konusu tablonun “Sicil, İzin, Ruhsat ve Faaliyet Belgeleri” bölümünde İdari Şartname’nin 7.1.ı maddesi uyarınca “İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsata ilişkin düzenleyen makam, tarihi, sayısı ve geçerlik tarihi” bilgilerinin istenildiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde, “Sicil, İzin, Ruhsat ve Faaliyet Belgeleri” kısmının; “Belge Adı ve Düzenleyen Kurum/Kuruluş” bölümünde, “Oda Sicil Kayıt Belgesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası” bilgisinin, “Belgenin Tarihi, Sayısı ve Geçerlik Tarihi”bölümünde, “03.07.2019, A 009661, Temmuz 2019” bilgisinin beyan edildiği görülmüştür.

 

Doküman düzenlemelerinden, isteklilerce sunulacak yeterlik bilgileri tablosunda harita-kadastro mühendislik hizmetlerini yapmaya yetkili olunduğuna dair Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından düzenlenmiş ve 2019 yılı vizesi yapılmış büro tescil belgesi, ihaleye katılma belgesi ve tescil yenileme kartı bilgilerinin her birinin ayrı şekilde beyan edilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Sicil, İzin Ruhsat ve Faaliyet Bilgileri” bölümünde yalnızca Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından alınan 03.07.2019 tarih ve 009661 sayılı oda sicil kayıt belgesine ilişkin bilginin beyan edildiği, ancak büro tescil belgesi ve tescil yenileme kartına ilişkin bilgilerin beyan edilmediği, dolayısıyla bahse konu istekli tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun başvuruya konu kısmının, İdari Şartname’nin 7.1.ı maddesinde yer alan düzenleme doğrultusunda ihale dokümanına uygun olarak doldurulmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.