İşin veya kısmi kabul öngörülen hallerde iş kısımlarının, sözleşmede belirlenen bitim tarihinde veya süre uzatımı verilmiş ise süre uzatımına göre belirlenen tarihte tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmemesi durumunda, gecikilen her gün için sözleşmesinde öngörülen günlük gecikme cezası uygulanır. Cezalı çalışma süresi; varsa süre uzatımları da dahil yüklenicinin sözleşmeye göre işi bitirmesi gereken tarih ile geçici kabul itibar tarihi arasında geçen süredir. Sözleşmenin idarece feshedilmesi halinde ise bu süre Kanunun maddesinin birinci fıkrasına göre sözleşmenin feshedilmiş sayılacağı tarih dikkate alınarak belirlenir Cezalı çalışma süresince işyerinde havanın fen noktasından çalışılmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri için de gecikme cezası uygulanır

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2018
Dairesi 6
Karar No 694
İlam No 28
Tutanak Tarihi 31.10.2019
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

Süre Uzatımı

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi ve duruşmada hazır bulunanların sözlü açıklamalarının dinlenilmesi sonucunda;

……….. ihale kayıt numarası ve ……………… TL sözleşme bedeli ile ihale edilen “………………….. Yapılması İşi”nde ……………..-…………… tarihleri arasında verilen 26 günlük süre uzatımının ilk 17 gününün mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle kamu zararına sebebiyet verildiği iddia edilmişse de;

Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “İşin süresi ve sürenin uzatılması” başlıklı 29’uncu maddesinde;

“(1) İşin veya kısmi kabul öngörülen hallerde iş kısımlarının, sözleşmede belirlenen bitim tarihinde veya süre uzatımı verilmiş ise süre uzatımına göre belirlenen tarihte tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmemesi durumunda, gecikilen her gün için sözleşmesinde öngörülen günlük gecikme cezası uygulanır. Cezalı çalışma süresi; varsa süre uzatımları da dahil yüklenicinin sözleşmeye göre işi bitirmesi gereken tarih ile geçici kabul itibar tarihi arasında geçen süredir. Sözleşmenin idarece feshedilmesi halinde ise bu süre; 4735 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasına göre sözleşmenin feshedilmiş sayılacağı tarih dikkate alınarak belirlenir. Cezalı çalışma süresince işyerinde havanın fen noktasından çalışılmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri için de gecikme cezası uygulanır.

(2) Mücbir sebepler nedeniyle süre uzatımı verilebilecek haller aşağıda sayılmıştır:

a) Doğal afetler.

b) Kanuni grev.

c) Genel salgın hastalık.

ç) Kısmi veya genel seferberlik ilanı.

d) Gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.

(3) İkinci fıkrada belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilmesi ve Yükleniciye süre uzatımı verilebilmesi için, mücbir sebep olarak kabul edilecek durumun;

a) Yüklenicinin kusurundan kaynaklanmamış olması,

b) Taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması,

c) Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi,

ç) Mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde Yüklenicinin İdareye yazılı olarak bildirimde bulunması,

d) Yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi,

zorunludur.

(4) İdarenin, sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini Yüklenicinin kusuru olmaksızın yerine getirmemesi (yer teslimi, projelerin onaylanması, iş programının onaylanması, ödenek yetersizliği gibi) ve bu sebeple sorumluluğu Yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde, işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına ait süre en az gecikilen süre kadar uzatılır.

(5) Öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olduğu hallerde ilave işin gerektirdiği ek süre Yükleniciye verilir.

(6) Mücbir sebepler ve/veya idarenin sebep olduğu hallerden dolayı, işte sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi halinde, durum idarece incelenerek işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre işin bir kısmına veya tamamına ait süre uzatılır.

(7) Yüklenicinin, sürenin uzatılmasını gerektiren hallerin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde, idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından usulüne göre düzenlenmiş belgelerle mücbir sebebin meydana geldiğini tevsik etmesi zorunludur. Yüklenici bildiriminde, iş üzerinde gecikmeye yol açtığını düşündüğü sebeplerin ayrıntılarını, işin süresinin ne kadar uzatılması gerektiğini belirtecektir. Uzatılacak sürenin tespiti o anda mümkün değilse bunun da sebeplerini ayrıca belirtecek, durumun netlik kazanmasından sonra istediği süre uzatımını da ayrı bir yazı ile derhal bildirecektir. Ancak idarenin sebep olduğu süre uzatımını gerektiren gecikmelerde, yüklenicinin yirmi gün içinde yazılı bildirimde bulunma şartı aranmaz.

(8) Zamanında yapılmayan yazılı bildirimler dikkate alınmaz ve yüklenici müracaat süresini geçirdikten sonra süre uzatımı talebinde bulunamaz. Mücbir sebeplerin devamı sırasında yapılacak bildirim, yirmi gün öncesinden geçerli olmak üzere dikkate alınabilir.

(9) İşin tamamlanması için sözleşmesinde tespit edilen tarih veya süre haricinde başkaca kayıt bulunmayan işlerde, havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan devresi ile resmi tatil günleri göz önünde tutularak iş bitim tarihi veya süresi belirlenmiş sayılacağından, yüklenici, çalışmadığı bu gibi günleri öne sürerek süre uzatılması isteğinde bulunamaz. Ancak süre uzatımlarında, yapılacak işin özelliğine göre çalışılamayacak günler de dikkate alınarak verilecek süre belirlenir.”

hükümleri yer almaktadır.

Aynı Şartnamenin “İş programı” başlıklı 17’nci maddesinin 3’üncü fıkrasında, “İdare, iş programını verildiği tarihten başlamak üzere sözleşme veya eklerinde belirtilen süre içinde, olduğu gibi veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak onaylar ve onaylı bir nüshasını yükleniciye verir. İş programları idarenin onayıyla geçerli olur.” denilmektedir.

Söz konusu işe ait Sözleşmenin 12’nci maddesi ise, “Yüklenici, iş programını yer tesliminin yapıldığı tarihten itibaren on beş gün içinde … iş programı en az dört nüsha hazırlanarak onaylanmak üzere İdareye teslim edilir.” şeklindedir.

Yüklenici firma ile İdare arasında …………. tarihinde sözleşmesi imzalanan “………………Yapılmasına İşi”ne ait işyeri teslim tutanağı ……………. tarihinde imzalanmıştır. İş programı ise …………….. tarihinde İdare sunulmuş olup, bu program İdare tarafından ………….. tarihinde onaylanmıştır. İş programında inşai faaliyetlere …………. tarihinde başlanılacağı belirtilmektedir.

Dosya kapsamından, yüklenici firma tarafından işyeri zamanında teslim alınamadığı gerekçesiyle ……….-…………. tarihleri arasında 26 tarih ve ………..-………….. tarihleri arasında 41 gün olmak üzere toplam 67 gün süre uzatımı talebinde bulunulduğu, söz konusu süre uzatımı talebinin İdarenin ………… tarihli yazısı ile onaylandığı görülmektedir.

Sorumluların savunmaları ve savunma ekinde sunulan belgelerden, İdare tarafından verilen 26 günlük süre uzatımının; her üç iş mahallinde de elektrik ve Telekom direkleri olması, deplase edilmemesinin işe başlamayı geciktirmesi, yine her üç pazaryeri aplikasyon ve betonarme perdelerinin revize edilmesi gerektiği, alternatif pazaryerlerinin hazırlanamaması ve zemindeki engellerin kaldırılmasının gecikmesi, bu nedenle işe başlanamaması, ……….. pazaryerinde iş mahallinde 150 asbest boru içe suyu hattı olması, deplasesinin ………………. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılamaması, ………… pazaryerinde içme suyu abonesi ve su hattı olmamasından ötürü beton atılamaması nedenlerinin işi yapımını engellediği ve yüklenici firma tarafından sunulan iş programında belirtilen sürelere uyulmasını imkansız hale getirdiği anlaşılmıştır.

Dolayısıyla, yüklenici firma ile İdare arasında iş yeri teslim tutanağı ………. tarihinde imzalanmışsa da, yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü fiilen işe başlanılmasına engel durumların mevcut olduğu, işe başlanılmasını geciktiren bu nedenlerin yükleniciden kaynaklanmadığı ve taahhüdü yerine getirilmesine engel nitelikte olduğu anlaşıldığından, İdare tarafından bu hususlar dikkate alınarak verilen söz konusu süre uzatımının mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır.

Bu itibarla, mevzuatına uygun olduğu anlaşılan …………. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.