COVID-19 virüs salgını Avrupa ülkelerindeki kamu ihaleleri için kuralları değiştirdi

image_pdfimage_print
62 / 100

COVID-19 ile mücadele ile ilgili Kamu İhale Kanunu rejimi kamu sözleşmelerini kapsamamaktadır. Salgın, imzalanan sözleşmelerde değişiklik yapılmasını da zorlayabilir

Kamu İhale Kanununun hükümleri, COVID-19 ile savaşmak için gereken hizmet veya sarf malzemeleri için kamu sözleşmeleri için geçerli değildir (6 (1). Maddede değişiklik yapılmıştır). veya halk sağlığını koruma şartı. Kanunda yapılan değişiklik, “mallar” kelimesinin “mallar” kelimesi ile değiştirilmesinden ibarettir. Değişiklik, koronavirüs hastalığının sosyoekonomik etkilerini ele almayı amaçlayan önlemleri açıkça göstermektedir.

Kamu İhale Kanununun’dan dışlanmayı haklı kılan tesisler birlikte karşılanmalı ve uygulanabilir koşullar ışığında bir sözleşme makamı tarafından bireysel olarak değerlendirilmelidir.

Malzeme ve hizmetler COVID-19’a karşı gerekli olmalı ve kesinlikle tıbbi malzeme, kişisel koruyucu ekipman ve dezenfektan tedarik etmeyi içermelidir. 

Mevcut uzaktan çalışma ölçeği göz önüne alındığında, Kamu İhale Kanununun rejiminden hariç tutulma aynı zamanda  ekipmanı ve ilgili hizmetlerin tedarikini de içerebilir – uzaktan çalışma için mobilya işyerlerini (örneğin dizüstü bilgisayarların, telefonların satın alınması) içeren kamu ihaleleri veya bir sözleşme makamının  altyapısının ayarlanması Kamu İhale Kurumunun web sitesinde belirtildiği gibi uzaktan çalışmaya başlamak ve devam etmek. “COVID-19’a karşı mücadele” kavramı, salgının sosyoekonomik etkilerini ele almak için eylemler içermektedir.

Bu, COVID yasasının 6. maddesinde belirtilen dışlamanın daha geniş bir şekilde uygulanma sına yönelik girişimleri tetikleyebilir.

Sarf malzemeleri ve hizmetler COVID-19’a karşı gerekli olmalı ve kesinlikle tıbbi ekipman, kişisel koruyucu ekipman ve dezenfektanları içermelidir.

Mevcut uzaktan çalışma ölçeği göz önüne alındığında, Kamu İhale Kanunu rejiminden hariç tutulma aynı zamanda  ekipmanı ve ilgili hizmetlerin tedarikini de içerebilir

– uzaktan çalışma için mobilya işyerlerini (örneğin dizüstü bilgisayarların, telefonların satın alınması) içeren kamu ihaleleri veya bir sözleşme makamının altyapısının ayarlanması Kamu İhale Kurumunun web sitesinde belirtildiği gibi uzaktan çalışmaya başlamak ve devam etmek. “COVID-19’a karşı mücadele” kavramı, salgının sosyoekonomik etkilerini ele almak için eylemler içermektedir. Bu, COVID yasasının 6. maddesinde belirtilen dışlamanın daha geniş bir şekilde uygulanmasına yönelik girişimleri tetikleyebilir.

Sarf malzemeleri ve hizmetler COVID-19’a karşı gerekli olmalı ve kesinlikle tıbbi ekipman, kişisel koruyucu ekipman ve dezenfektanları içermelidir.

Mevcut uzaktan çalışma ölçeği göz önüne alındığında, PPL rejiminden hariç tutulma aynı zamanda BT ekipmanı ve ilgili hizmetlerin tedarikini de içerebilir

– uzaktan çalışma için mobilya işyerlerini (örneğin dizüstü bilgisayarların, telefonların satın alınması) içeren kamu ihaleleri veya bir sözleşme makamının  altyapısının ayarlanması Kamu İhale Kurumunun web sitesinde belirtildiği gibi uzaktan çalışmaya başlamak ve devam etmek. “COVID-19’a karşı mücadele” kavramı, salgının sosyoekonomik etkilerini ele almak için eylemler içermektedir.

Bu, COVID yasasının 6. maddesinde belirtilen dışlamanın daha geniş bir şekilde uygulanmasına yönelik girişimleri tetikleyebilir.

PPL kapsamındaki sözleşmelerin yapılması

Kanun, PPL rejimi kapsamındaki kamu ihale sözleşmelerinin taraflarına , COVID-19 ile ilgili koşulların, sözleşmenin gerekli şekilde yerine getirilmesi üzerindeki etkisini derhal bildirme yükümlülüğü getirerek ilgili beyanları veya belgeleri ekler. Madde 15 sn. 1, koşulların özellikle aşağıdakileri ifade edebileceğini öngörür:

  • çalışanların veya sözleşmenin ifasına katılan ya da sözleşmeye katılabilecek diğer kişilerin olmaması,
  • bir halk sağlığı müfettişi tarafından verilen kararlar, il valileri tarafından verilen emirler veya Başbakan’ın COVID-19 ile mücadele ile ilgili kararları,
  • ürünlerin, ürün bileşenlerinin veya malzemelerinin temini, ekipmana erişimdeki zorluklar veya nakliye hizmetlerinin performansındaki zorluklar,
  • taşeronlarla veya başka taşeronlarla ilgili olduğu ölçüde yukarıda belirtilen durumlar.

Ayrıca, Madde 15r. 2 her bir tarafa sözleşmeye ek beyan veya belge isteme hakkı verir . 

Yukarıda belirtilen beyan veya belgelerin teslim alınmasından (veya tamamlanmasından itibaren) 14 gün içinde, bir sözleşmeye taraf olan tarafın diğer tarafa COVID-19 koşullarının sözleşmenin yerine getirilmesi üzerindeki etkisine ilişkin tutumunu (gerekçelendirme) sağlaması gerekir. 

Sözleşmede yapılacak olası bir değişikliğin, kararlaştırmanın meşruiyeti ve ceza veya tazminat talepleri veya bunların miktarları üzerindeki etkisi dahil. Kamu ihale sözleşmelerine ilişkin özel kanunun yeni hükümleri,

 ilan edildikleri tarihte, yani 31 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girer.

Sözleşmenin tarafları, böylece sözleşmeden sonraki yükümlülükler için kendilerini hazırlamalıdır: salgının sözleşmenin yerine getirilmesi ve duruşun diğer tarafla anlaşılması üzerindeki etkisini belirten beyan ve belgelerin derhal teslim edilmesi. 

Prosedür kuşkusuz, örneğin ek bilgi isteme hakkının sadece bir kez kullanılması gerekip gerekmediği gibi birçok soruyu tetikleyecektir.

Bir ihale makamı, COVID-19 koşullarının sözleşmenin ifası nedeniyle etkilendiğini veya etkileyebileceğini tespit ederse, söz konusu otorite, yüklenici ile mutabık kalınarak, PPL’nin 144 (1) (3) Maddesi uyarınca sözleşmeyi değiştirebilir.

Madde 15r’de belirtilen referansın esası). Her bir değişikliğin neden olduğu ücret artışı, orijinal sözleşmenin değerinin yüzde 50’sini aşamaz. 

Değişiklik (sözleşmenin daha elverişli hükümlerine tabi olarak) aşağıdakilerden oluşabilir:

  • sözleşmenin tamamının veya bir kısmının yerine getirilmesi için son tarihin değiştirilmesi veya sözleşmenin tamamının veya bir kısmının performansının geçici olarak durdurulması,
  • malzeme, hizmet veya inşaat işlerinin yapılma şeklinin değiştirilmesi,
  • yüklenici hizmetlerinin kapsamının değişmesi ve yükleniciye bağlı olarak karşılık gelen ücret değişikliği.

 

Birçoğu Polonya Kamu İhale Hukuku Derneği olan pek çok uzman ve çevre tarafından uygun şekilde belirtildiği gibi, Kanunun 15r maddesi, yayılan koronavirüsün durumundan etkilenen bir yükleniciye, sözleşmede değişiklik talep etme veya herhangi bir tanıtma hakkı tanıyan bir yükleniciye vermez. bu zemine karşı özel hızlı anlaşmazlık çözümü prosedürleri. Sözleşme’nin bir tarafına, şu anda bağlayıcı olan PPL hükümleri, diğer tarafın, sözleşme makamının gerekli özeni göstererek, öngörülemezdi. Ayrıca, kamu ihale sözleşmelerinde taraflarca şu anda yaşanmakta olan çok sayıda gerçek sorun (dışlama, teklif tahvilleri,

Salgın döneminde ihalelerde taşeronluk

Taşeronu etkileyen COVID-19 ile ilgili şartlar, yüklenicinin kendisi tarafından sözleşmenin yapılmasını gerektirebilir. 

Bu nedenle, ana sözleşmenin yeniden müzakere edilmesi ve olası değişiklikleri dikkate alınmalıdır. 

Yüklenici, bu amaçla, yüklenici makamına bu şartlara ve yüklenicinin kendisini etkileyen belgelere ve beyanlara sunabilir.

Taşeronu etkileyen COVID-19 ile ilgili durumlar özellikle taşeronluk anlaşmasının performansına etki edebilir. Koşulların tanımlanması üzerine, yüklenici ve taşeron sözleşmede şartlarını ve koşullarını yeni duruma göre ayarlayan değişiklikleri kabul etmekle yükümlüdür. 

Özellikle:

  • sözleşmenin tamamının veya bir kısmının yerine getirilmesi için son tarihi değiştirmek,
  • sözleşmenin tamamı veya bir kısmının performansını geçici olarak askıya almak,
  • sözleşmenin yerine getirilme şeklini değiştirmek,
  • karşılıklı performansın kapsamını değiştirmek.

Bu yükümlülük, ana sözleşmenin değiştirilip değiştirilmediğine bakılmaksızın mevcuttur, ancak farklı bir ilke ters yönde uygulanır. Taşeron tarafından emanet edilen kısımda COVID-19 nedeniyle değiştirilen kamu sözleşmesi, ana sözleşmede belirtilen koşullardan daha az elverişli olmayan performans koşulları sağlamalıdır. Bu aynı zamanda taşeronlarla diğer taşeronlar arasında yapılan sözleşmeler için de geçerlidir.

Kamu yatırım projelerinin performansını düzenleyen kurallar, salgın nedeniyle gözden geçirilmelidir, çünkü kendilerini bu benzeri görülmemiş durumda bulan yüklenici ve taşeronlara koruma verilmelidir. Sonuçta, iş yaratan ve genellikle KOBİ sektörünü temsil edenlerdir. 

Öte yandan, mümkünse, devredilen ekonomik etkileri azaltmak için kamu görevlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Yeni ortaya çıkan koşulların, haklı olduğu durumlarda, bu tür esaslı bir şekilde dahil edilmesi, ihale makamının bir hakkı değil, bir yükümlülüğü olmalıdır. 

Kanun bunu doğrudan ifade etmez, ancak bir yüklenicinin kanunen bir taşeronla anlaşmayı değiştirmesi gerekiyorsa, farklı bir yorum hayal etmek zordur. 

Örneğin, bir yüklenici, taşeron tarafından icra tarihini ertelemek zorundadır ve bu durum, performans için kendi son tarihini etkiler, o zaman ana sözleşmede belirlenen son tarih de ertelenmelidir. Hükümler, birbirleriyle tutarlı olacak şekilde yorumlanmalıdır. Bunun gerçekte nasıl işleyeceğini zaman gösterecek.

Son teslim tarihi sorunu

Kanun, bir salgın tehdidi veya salgın acil durumu döneminde prosedürel zaman dilimleri ve mahkeme sürelerinin (ve bir zaman dilimi çalışmaya başlamışsa askıya alma) kalmasını öngörmektedir. Bununla birlikte, zaman çerçevelerinin kalması veya askıya alınması aşağıdakiler için geçerli değildir:

  • AB fonlarıyla eş finanse edilen önceki sözleşmelerin kontrolü,
  • Ulusal Temyiz Odası (KIO) nezdinde temyiz işlemleri.

Kamu alımları için öngörülen zaman çerçevelerini kalma kuralından sapmanın önemli bir pratik yönü vardır. İtiraz davası çözülene veya önceki bir kontrol tamamlanıncaya kadar, ihale makamı bir kamu ihale sözleşmesi yapamaz. Bu tür davaların tümünün gecikmiş kalması kamu yatırımlarının felce uğramasına neden olacaktır. Sonuç olarak, ihale prosedürlerinin yürütülebileceği ve ihale makamının eylemleri veya ihmalleri mevcut bağlayıcı şartlara itiraz edilebilir. Ancak, şu anda Ulusal Temyiz Odası açık oturumlar veya oturumlar düzenlememektedir. 

Sunulan temyiz başvuruları, kapalı oturma gerekçeleri olmadığı sürece daha sonraki bir tarihte duyulmalıdır – ve bu kaç dava tamamlanmaktadır, ör. bir itiraz reddedilirse veya sözleşme makamı zevki kabul ederse (ve katılan taraf hiçbir itirazda bulunmazsa) veya itiraz geri çekilirse. 

Ulusal Temyiz Odası ayrıca ihale makamının sözleşmenin yürütülmesine ilişkin bir yasağı iptal etme talebini de değerlendirecektir. Ön kontroller de Kamu İhale Ofisi Başkanı tarafından yürütülmektedir. 

image_pdfimage_print