Anonim Şirketinden  yazı ile şirketin pay defterinin örneği istenmiş İstekli tarafından gönderilen Kurum kayıtlarına alınan yazı ile Ülke genelinde yayılan Covid-19 salgını ve Elazığ ilinde yaşanan deprem nedeniyle oluşan arşiv sorunundan dolayı istemiş olduğunuz belgeyi süresi içerisinde tarafınıza ulaştıramadık Şu anda şehir dışında bulunmam nedeniyle pay defterimizin onaylı suretini kurumunuza teslim edemiyoruz gerekçesiyle Pay defterlerinin gönderilmemiş olması sebebiyle Anonim Şirketinin sunduğu son durumu gösterir belgelerin şirketin son durumu gösterip göstermediğinin teyidi yapılamadığından teklifinin de değerlendirme dışı bırakılması

Toplantı No 2020/032
Gündem No 20
Karar Tarihi 16.07.2020
Karar No 2020/UH.II-1223

BAŞVURU SAHİBİ:

3T Kurumsal Hizmetler Anonim Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi Başhekimliği

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/29786 İhale Kayıt Numaralı “18 Aylık Malzeme Dahil Yemek Pişirme Servis ve Sonrası Hizmetleri Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından 19.02.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “18 Aylık Malzeme Dahil Yemek Pişirme Servis ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak 3T Kurumsal Hizmetler Anonim Şirketinin 17.04.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.04.2020 tarih ve 19308 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/755 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan Şeyma Gıda Yemekçilik Çiftlik Ürünleri Temizlik Hazır Giyim Taahhüt ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından;

 

1) Teklif dosyası kapsamında sunulan Ticaret Sicil Gazetelerinde şirket ortaklarının ve ortaklık oranlarının son durumu göstermediği,  şirketin iki ortağı olduğu halde ortaklara ait TC kimlik numarası bilgisinin bulunmadığı, şirkette sermaye artırımı yapıldığı halde hisse ve oranlarına dair son durumu gösterir gazetelerinin sunulmadığı,

 

2) İdari Şartname’nin 7.1.(h) bendi çerçevesinde sunulan gıda üretim izin belgesinin ve/veya işletme kayıt belgesinin ihale tarihinden önce askıya alınmış ve geçerliliğini yitirmiş bir belge olduğu, işletme kayıt belgesinin firmanın bünyesinde herhangi bir mutfak bulunmadan alındığı, şirketin faaliyet konularının ihaleye konu hizmeti kapsamadığı zira işletmenin faaliyet konusunun perakende ve toplu tüketim işletmeleri veya hazır yemek ve tabldot yemek üretimi olduğu, faaliyet belgesinde yer alan adres ile ticaret sicil gazetelerinde yer alan adresin aynı olmadığı,

 

3) Günlük üretim miktarının yarısını karşılayacak kapasite raporunun  sunulmadığı,

 

4) Yemek dağıtımı esnasında kullanılacak araca ilişkin olarak sunulan TS 13075 belgesinin ihale tarihinden önce iptal edildiği, bu sebeplerle isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Uyuşmazlığa konu ihalenin Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi tarafından gerçekleştirilen “18 Aylık Malzeme Dahil Yemek Pişirme Servis ve Sonrası Hizmetleri Alımı” olduğu, ihalenin 19.02.2020 tarihinde 23 isteklinin katılımıyla gerçekleştirildiği ve 08.04.2020 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararı ile ihalenin Şeyma Gıda Yemekçilik Çiftlik Ürünleri Temizlik Hazır Giyim Taahhüt ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi 3T Kurumsal Hizmetler Anonim Şirketi’nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde  “İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin teklif kapsamında sunulması zorunludur. Ayrıca aday veya isteklilerin ihale tarihi itibarıyla mesleki faaliyetlerini mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürmesi gerekmekte olup, ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalanmadan önce, bu durumu tevsik eden belgeleri 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak sunması gerekmektedir.

(2) Vekaleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin sunulması zorunludur…” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tüzel kişilerin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 10/A maddesinde “İhaleye katılabilmek için başvuru veya teklif dosyasında sunulması gereken, tüzel kişi aday ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğu hususunda son durumu gösterir belgelere ilişkin mevzuatta geçen “tüzel kişi ortakları” ifadesinden, bu ortakların ilgisine göre ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç); “tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler” ifadesinden ise, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşmeyi imzalayanlar da dahil olmak üzere tüzel kişilikteki yönetim, temsil ve ilzama yetkili kişiler anlaşılır.”  açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

a)

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale üzerinde bırakılan Şeyma Gıda Yemekçilik Çiftlik Ürünleri Temizlik Hazır Giyim Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan teklif dosyası incelendiğinde;

 

Mersin 6. Noterliği tarafından 13.01.2015 tarihinde düzenlenen imza sirkülerinin sunulduğu, sirkülerde şirketi temsile yetkilendirilmiş kişinin 28********* T.C. kimlik numaralı Yasin Uğur Akgündüz olduğu,

 

15.10.2008 tarih ve 7168 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinin sunulduğu, gazetede şirketi temsile yetkili ortağın Yasin Uğur Akgündüz olduğu bilgisinin bulunduğu,

 

22.12.2016 tarihli ve 9225 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinin sunulduğu, gazetede şirketin sermayesi ve şirketin iki ortağı olan Yasin Uğur Akgündüz ve Canan Akgündüz’ün ortaklık oranları bilgisinin bulunduğu anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede şirketin %25 hissesine sahip Canan Akgündüz’ün T.C. kimlik numarası bulunmadığından isteklinin şirketin son durumunu göstermek üzere sunduğu belgelerin şirketin son durumunu göstermediği anlaşıldığından başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olduğu ve ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin bu gerekçeyle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “…(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1.h İstekliler İhale tarihi itibari ile geçerlilik süresini doldurmamış  Gıda Üretim İzin Belgesi’nin ve/veya Yemek üretimi yapılan işletmeler için alınan İşletme Kayıt Belgesinin aslı, noter onaylı sureti veya aslı idarece görülmüş sureti ihale teklif zarfı ile birlikte sunacaklardır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan ihale dokümanı düzenlemelerine göre istekliler tarafından teklif dosyası kapsamında gıda üretim izin belgesi veya işletme kayıt belgesinin sunulması gerekmektedir.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Şeyma Gıda Yemekçilik Çiftlik Ürünleri Temizlik Hazır Giyim Taahhüt ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından Akdeniz Kaymakamlığı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce adı geçen tüzel kişilik adına düzenlenen TR-33-K-001732 kayıt numaralı işletme kayıt belgesinin sunulduğu, işletmenin faaliyet konusunun belgede “Hazır yemek, tabldot yemek üretimi” şeklinde olduğu anlaşılmıştır.

 

https://ggbs.tarim.gov.tr adresinde yer alan kayıtlı/onaylı gıda işletmeleri listesi üzerinden yapılan sorgulama neticesinde, bahse konu belgenin kayıtlı/onaylı gıda işletmeleri listesindeki kayıt kapsamında yer aldığı anlaşılmıştır.

 

Diğer taraftan işletme kayıt belgesinde yer alan adres ile ticaret sicil gazetelerinde yer alan adresin aynı olduğu anlaşılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmü, doküman düzenlemesi ve tespitler bir arada değerlendirildiğinde, İdari Şartname’de gıda üretim izin belgesi veya işletme kayıt belgesinin sunulmasının istenildiği, İdari Şartname düzenlemesinde işletme kayıt belgesinin faaliyet alanına ilişkin bir sınırlama yapılmadığı, anılan istekli tarafından işletme kayıt belgesinin sunulduğu, söz konusu belgeye yönelik yapılan sorgulama neticesinde belgenin sistemde kayıtlı olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde “Hastanemizde ortalama günlük 600 kişi yemek hizmetinden faydalanmaktadır. Kamu İhale Genel Tebliğinin 73.1 maddesine göre günlük üretim miktarının 1/2 si oranında kapasite raporunu sunmak zorundadırlar. İş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde; ortaklardan her biri, kapasite raporuna ilişkin olarak iş ortaklığındaki hissesi oranında yeterliliği sağlamalıdır. Kapasite raporu ihale teklif değerlendirme aşamasında idare tarafından isteklilerden istenecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Şeyma Gıda Yemekçilik Çiftlik Ürünleri Temizlik Hazır Giyim Taahhüt ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından TOBB tarafından 16.05.2019 rapor tarihi ve 190 rapor no ile düzenlenen kapasite raporunun sunulduğu, kapasite raporunda yer alan bilgiler üzerinden isteklinin yıllık yemek üretim kapasite miktarının 2.821.250 adet olduğu ve isteklinin İdari Şartname’de aranan günlük 300 adet yemek üretim kapasitesini karşıladığı anlaşıldığından başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “ihaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…. ” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinin ikinci fıkrasında “Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde “Hastanemiz mutfağından teknik şartnamede belirtilen hastane, poliklinik ve diğer yerlere yemek dağıtımı esnasında araç kullanılacaktır. İstekliler bu aracın uygunluğunu gösteren TS 13075 İşyerleri-Gıda Maddeleri Taşıma Hizmetleri Genel Kurallar Standardına uygunluk  belgesi ile belgelendirilecektir. (Sözleşme aşamasında idareye teslim edilecektir.)” düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden isteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterlerinin idarece ihale dokümanında belirtilmesinin zorunlu olduğu, isteklilerce verilen tekliflerin değerlendirilmesi, bir başka ifadeyle isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerinin değerlendirilmesi aşamasında söz konusu yeterlik kriterlerinin dikkate alınacağı, bu hususları sağlayamayan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağı açıktır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde belirlenen TS 13075 İşyerleri-Gıda Maddeleri Taşıma Hizmetleri Genel Kurallar Standardına uygunluk  belgesinin teklif zarfında sunulması istenmemiş, sözleşme aşamasında idareye sunulacağı düzenlenmiştir. Bu sebeple anılan belgenin yeterlik kriteri olarak belirlenmemesi sebebiyle teklif zarfında da sunulmasına gerek bulunmadığından başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

3T Kurumsal Hizmetler Anonim Şirketi’nden 28.05.2020 tarih ve 7637 sayılı yazı ile şirketin pay defterinin örneği istenmiştir. İstekli tarafından gönderilen ve 01.07.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan yazı ile “…Ülke genelinde yayılan Covid-19 salgını ve Elazığ ilinde yaşanan deprem nedeniyle oluşan arşiv sorunundan dolayı istemiş olduğunuz belgeyi süresi içerisinde tarafınıza ulaştıramadık. Şu anda şehir dışında bulunmam nedeniyle pay defterimizin onaylı suretini kurumunuza teslim edemiyoruz…” gerekçesiyle pay defterlerinin gönderilmediği anlaşılmıştır.

 

 

Pay defterlerinin gönderilmemiş olması sebebiyle 3T Kurumsal Hizmetler Anonim Şirketi’nin sunduğu son durumu gösterir belgelerin şirketin son durumu gösterip göstermediğinin teyidi yapılamadığından 3T Kurumsal Hizmetler Anonim Şirketi’nin teklifinin de değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.  

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Şeyma Gıda Yemekçilik Çiftlik Ürünleri Temizlik Hazır Giyim Taahhüt ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve 3T Kurumsal Hizmetler Anonim Şirketi’nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği karar verildi.