Devlet Hastanesi yemek alımı işine ilişkin faturada maddi hata yapılması sonucu adı geçen firmaya fazla ödenen 498,40 YTL.ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

Temyiz Kurulu Kararı

 

Saymanlık Adı : Malatya Sağlık Kurumları 1 Nolu Döner Sermaye Saymanlığı
Yılı : 2006
Dairesi : 6
İlam No : 761
Dosya No : 31317
Tutanak No : 31564
Tutanak Tarihi : 01.06.2010 
TEMYİZ KURULU KARARI

Dosyada mevcut belgeler okunup incelendikten sonra gereği görüşüldü:

761 sayılı ilamın 2.maddesiyle, Demircioğulları İnş.İth.İhr.Tur.San. ve Tic.A.Ş.ye ihale edilen Doğanşehir Devlet Hastanesi yemek alımı işine ilişkin faturada maddi hata yapılması sonucu adı geçen firmaya fazla ödenen 498,40 YTL.ye tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi dilekçesinde özetle;

Sayıştay Genel Kurulunun 14.06.2007 Tarih ve 5189/1 Karar No ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde sorumlu tutulacak görevli ve yetkililerin belirlenmesi hakkındaki kararının

“5- b) Ödemeye Esas Belgelerin Eksikliği ve Maddi Hata Bulunması Durumunda Sorumluluk” başlıklı bölümün son paragrafında; “…maddi hatalardan muhasebe yetkilisinin, harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisiyle birlikte sorumlu tutulması gerektiğine, ” ifadesi ile maddi hatadan harcama yetkilisinin de sorumlu tutulması gerektiğine hükmedildiğini,

761 numaralı ilamın 2. maddesinde ise, harcama yetkilisinin tazmin hükmünün dışında tutularak ilgili Genel Kurul Kararına aykırı olarak sadece sayman ve tahakkuk memurunun sorumlu tutulduğunu,

Söz konusu ilamın 2.maddesindeki tazmin hükmünde sorumluların eksik belirlendiğini, Sayıştay Genel Kurulu Kararına göre, harcama yetkilisinin de sayman ve tahakkuk memuruyla birlikte sorumlu tutularak tazmin hükmüne dâhil edilmesi gerektiğini belirterek tazmin kararının bozulmasını istemiştir.

Savcılık 1.mütealasında,

“5018 sayılı Yasa 01.01.2006 yılında yürürlüğe girmiştir. Anılan yasanın 32. maddesine göre Harcama Yetkilisi de sorumlu tutulmuştur. Bu durum karşısında yargılamanın iadesi yoluyla Harcama Yetkilisinin de sorumlular arasına dahil edilip edilmemesi hususunda karar verilmek üzere dosyanın Dairesine iadesine karar verilmesi mütalaa olunur” demişken,

2.mütealasında,

“İkinci temyiz dilekçesi incelenmiş olup adı geçen tarafından ileri sürülen hususlar yerinde görülmemiştir. Çünkü, her ne kadar karşılama yazısında 5018 sayılı yasanın 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe girdiği ileri sürülerek Harcama Yetkilisinin de sorumlu olacağından bahsedilmişse de 01.01.2007 tarihine kadar Döner Sermaye Saymanlık hesaplarına 1050 sayılı yasa hükümleri uygulanmıştır. Anılan tarihte Maliye Bakanlığınca Döner Sermayeli İşletmeler Muhasebe Yönetmeliği çıkarıldıktan sonra Döner Sermaye İşletmeleri 5018 sayılı yasa hükümlerine tabi olmuştur.İzah edilen nedenlerden dolayı Daire Kararının onanmasına karar verilmesi mütalaa olunur”demiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan değişiklikler dahil 01.01.2006 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup Kanunun geçici 11.maddesinde;

“Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine bağlı olarak kurulan döner sermaye işletmeleri ve fonların bütçeleri, ilgili idarelerin bütçeleri içinde yer alır.

Bu Kanun kapsamında kamu idarelerinde kurulmuş döner sermaye işletmeleri 31.12.2007 tarihine kadar yeniden yapılandırılır.

Döner sermaye işletmeleri yeniden yapılandırılıncaya kadar bunların bütçelerinin hazırlanması, uygulanması, sonuçlandırılması ve muhasebesi ile kontrol ve denetimi Maliye Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir…” hükmü yer almıştır.

Sözü edilen Kanunun geçici 11.maddesi ile 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11.maddesine dayanılarak hazırlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği 01.05.2007 tarih ve 26509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Döner sermayeli işletmelerle ilgili olarak 5018 sayılı Kanunun geçici 11.maddesine göre çıkartılacak yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar 2006 yılı işlemleriyle ilgili olarak 5018 sayılı Kanun hükümlerine bağlı kalınmaksızın 01.01.2006 tarihinden önceki mevcut uygulamalara aynen devam edileceğine ilişkin B.07.0.MGM.0.23/115 sayılı Döner Sermaye İşlemleri konulu 20.01.2006 tarih ve 00641 numaralı Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne ait Bakan imzalı yazıda da bu durum belirtilmiştir.

5018 sayılı Kanunun geçici 11.maddesine göre döner sermayeli işletmeler açısından bütçelerinin hazırlanması, uygulanması, sonuçlandırılması ve muhasebesi ile kontrol ve denetimi Maliye Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirleneceğinden bahsedilen Yönetmelik de 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere 01.05.2007 tarihinde yayımlandığından 2006 yılında sorumluluk konusu, 5018 sayılı Kanuna göre değil bundan önce yürürlükte bulunan mevzuata göre belirlenecektir.

02.09.1961 tarih ve 10896 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme(Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki 209 Sayılı Kanun Gereğince İşletme, İdare ve Muhasebe İşlerine Dair Yönetmeliğin 9 ve 11. maddelerinde;

“Madde 9 – (Değişik: 23/11/1982 – 17877) Kurumun Müdür veya Baştabibi kurumu mevzuat dairesinde ve Sağlık Bakanlığı emir ve talimatına uygun olarak işletme menfaatlerini koruyacak şekilde idare eder.

Baştabip veya kurum Müdürü ( Rehabilitasyon, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Huzurevi, Kreş ve Gündüz Bakımevi gibi kurumlarda ) birinci derecede imza selahiyetini haiz en büyük ita amiridir. Baştabip veya kurum Müdürü idari işlerden re’sen sorumludur.

Kurum Baştabip veya kurum Müdürü tarafından temsil olunur. Baştabibin veya Müdürün yokluğunda ita amirliğini muavini, muavini yoksa Baştabip veya kurum müdürünün teklif edeceği bir vekil yapar. Müdür veya Baştabibe vekalet edenin bu selahiyetini kullanmasından doğacak mesuliyet doğrudan doğruya vekiline aittir. Amiri italık, muhasiplik ve tahakkuk memurluğunun ayrı kimseler tarafından deruhte ve ifa olunması şarttır.

Madde 11 – (Değişik: 23/11/1982 – 17877/3)

Döner Sermaye İşletmesinin mali işleri ile muhasebe işlemleri Maliye Bakanlığınca atanacak sorumlu saymanca yürütülür.

• Sorumlu Saymanın görevleri şunlardır

a) Mali işler ve Muhasebe işlemlerini mevzuatta belirtilen usullere uygun şekilde yapmak ve yaptırmak,

b) Muhasebe defter ve kayıtlarını tutmak ve tutturmak,

c) Usulüne uygun tahakkuk ettirilen istihkakları sahiplerine ödemek, gelirleri tahsil etmek,

ç) Döner Sermaye İşletmesine ait idare hesabını zamanında Sayıştay’a vermek,

d) Yıl sonunda düzenlenen ve aslı Sayıştay’a gönderilen bilanço ve eklerinin onaylanmış bir örneğini aynı süre içinde Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına göndermek,

e) Ambar, ayniyat ve vezne işlemlerinin usulüne uygun şekilde yürütülmesini sağlamak,

f) Demirbaş ve ambar kayıtlarının esas deftere uygunluğunu sağlamak,

g) Banka ve kasada bulunan para ve bu mahiyetteki kıymetli evrakın kontrolünü yapmak,

ğ) Giderlerin Kanun, tüzük, kararname ve Yönetmeliklere uygun olmasını , tahakkuk belgelerine bağlanması gereken belgelerin tamam olmasını sağlamak,

h) Kurumun alacak ve borçlarının zamanında tahsil edilmesini veya ödenmesini sağlamak ve gerekli takibatı yapmak,

ı) Aylık mizanları, takip eden ayın 20 sine kadar düzenleyerek kurum Baştabip veya kurum Müdürüne vermek,

ı) Mali yılın bitimini takip eden 3 ay içinde kurumun envanterini, kati mizanını ve bilançosunu düzenleyerek kurum Baştabip veya kurum Müdürlüğüne vermek,

i) Gelir ve Gidere ait her türlü belge, defter ve makbuzları saklamak,

j) Vezne, ayniyat ve ambar sorumlularını kefalet Kanunu dahilinde kontrol etmek,

k) Ambardan verilecek aylık mizanların muhasebe kayıtlarına uygunluğunu kontrol etmek ve noksanlarını Müdüre bildirmek,

l) Mali işler ve Muhasebe işlemleri hakkında kurum Baştabip veya kurum Müdürüne bilgi vermek,

m) Sayman mutemetleri ve ita amiri mutemetlerinin hesaplarını kontrol etmek,

n) Muhasebe ile ilgili sair işleri yapmak,

• Sorumlu Saymanın ödemeden önce yapacağı inceleme :

Sorumlu Sayman gider tahakkuk belgelerinde aşağıdaki hususları aramak ve sağlamakla yükümlüdür.

a) Bütçede yeteri kadar ödenek bulunması,

b) Giderlerin bütçede tertibine uygun olması,

c) Giderlerin kanun, tüzük, kararname ve yönetmeliklere uygun olması,

ç) Maddi hata bulunmaması,

d) Tahakkuk belgelerine bağlanması gereken belgelerin tamam olması,

e) Hak sahibinin kimliği,

f) Atama ve istihdamın kadro dahilinde bulunması,

Sorumlu Sayman yaptığı inceleme sonunda bu maddede belirtilen hususlara uygun görmediği ödemeleri yapmayarak ödemeye ilişkin belgeleri gerekçesi ile birlikte gider gerçekleştirme memuruna geri gönderir.

Saymanın (a), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde yazılı hususlara aykırılık nedeniyle geri çevirmeleri kesin olup, sayman ödemeye zorlanamaz.

Bu maddenin (b) ve (c) bentlerinde yazılı hususlara aykırılık nedeniyle geri çevirmelerde 1050 sayılı Genel Muhasebe Kanunundaki esaslara aykırı olmamak kaydıyla sorumluluk ita Amirince yazılı olarak üstlenildiği takdirde sayman ödemeyi yapar.”

şeklinde hüküm altına alınarak ilgili döner sermaye saymanlıklarındaki sorumluluk 1050 sayılı Kanuna paralel olarak düzenlenmiştir.

Bu duruma göre döner sermaye saymanlıkları hesaplarındaki ödemelerden doğacak sorumluluğun ilgili yönetmeliğin 9 ve 11. maddeleri ile 1050 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilmesi gerekecektir.

İlamda tazmin hükmü, yemek alımı işine ilişkin faturada maddi hata yapılması sonucu firmaya fazla ödemede bulunulması nedeniyle verilmiş ve tahakkuk memuru ile sayman sorumlu tutulmuştur.

Anılan yönetmeliğin ilgili maddeleri ile 1050 sayılı Kanunun saymana karşı sorumluluk üstlenmeye ilişkin 13 ve 82.maddeleri göz önüne alındığında, ödenmesi istenen giderin, miktar olarak tespit edilip verile emrine yansıtılmasındaki matematiksel hata olarak nitelendirilebilecek olan maddi hatadan ita amirinin sorumlu tutulması mümkün değildir.

Bu nedenle ilamın 2.maddesinde maddi hata nedeniyle sayman olarak sorumlu tutulan dilekçinin sorumluluğun genişletilmesi konusunda yaptığı itirazın REDDİNE,

Karar verildiği 01.06.2010 tarih ve 31564 sayılı tutanakta yazılı olmakla iş bu ilam tanzim kılındı.