Düzenleyici işlemin ilanından sonra dava açma süresi içinde dava açılabileceği gibi, bu sürenin geçmiş olması halinde, düzenleyici işlemin uygulanmasına ilişkin yeni bir işlem tesis edildiğinde, ilgililerin işlemi veya dayanağı olan düzenleyici işlemi ayrı ayrı veya birlikte yine yasal süresi içinde dava konusu edebileceği

DÜZENLEYİCİ İŞLEMİN İLANINDAN SONRA DAVA AÇMA

DANIŞTAY ESAS NO: 2004/12053 KARAR NO: 2004/8090

İÇTİHAT METNİ

ÖZET :

Düzenleyici işlemin ilanından sonra dava açma süresi içinde dava açılabileceği gibi, bu sürenin geçmiş olması halinde, düzenleyici işlemin uygulanmasına ilişkin yeni bir işlem tesis edildiğinde, ilgililerin işlemi veya dayanağı olan düzenleyici işlemi ayrı ayrı veya birlikte yine yasal süresi içinde dava konusu edebilecekleri hakkında.

İstemin Özeti : 31.7.2002 tarih ve 24832 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gemi Adamları Yönetmeliği´nin ( 10.4.2003 tarih ve 25075 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik ) tümünün yokluğunun tespiti ve iptali istenilmektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi Y. Aykın´ın Düşüncesi: Davanın süre aşımı nedeniyle reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince, gereği düşünüldü:

KARAR :

Dava, 31.7.2002 tarih ve 24832 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gemi Adamları Yönetmeliği´nin ( 10.4.2003 tarih ve 25075 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik ) yokluğunun tespiti ve iptali istemiyle açılmıştır.

2577 sayılı İdari Yargılama usulü Yasasının 7. maddesinin 1. fıkrasında, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay´da dava açma süresinin altmış gün olduğu, aynı maddenin 4. fıkrasında ise, ilanı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresinin ilan tarihini izleyen günden itibaren başlayacağı, ancak bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililerin düzenleyici işlem veya uygulama işlemi yahut her ikisi aleyhine dava açabilecekleri hükme bağlanmıştır.

Yukarıdaki Yasa hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, düzenleyici işlemin ilanından sonra dava açma süresi içinde dava açılabileceği gibi, bu sürenin geçmiş olması halinde, düzenleyici işlemin uygulanmasına ilişkin yeni bir işlem tesis edildiğinde ilgililerin işlemi veya dayanağı olan düzenleyici işlemi ayrı ayrı veya birlikte yine yasal süresi içinde dava konusu edebilecekleri sonucu çıkmaktadır.

Dosyanın incelenmesinden, davacıların iptalini istediği Yönetmeliğin 31.7.2002 tarihli Resmi Gazetede, anılan yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğin ise 10.4 2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlandığı, anılan Yönetmeliğe dayanılarak tesis edilen herhangi bir uygulama işleminin de dava konusu edilmediği, daha önce dilekçe ret kararı verilen ilk dava dilekçesinin 21.11.2003 tarihili olduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda düzenleyici işlemlerin ilan tarihine göre dava açma süresinin geçirilmesinden çok sonra açılan davanın süre aşımı nedeniyle esastan incelenme olanağı bulunmamaktadır.

SONUÇ :

Açıklanan nedenlerle, davanın süreaşımı nedeniyle reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, 28.12.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.