elektronik geçici teminat mektupları anlaşmalı bankalar tarafından elektronik ortamda standart formlara uygun olarak düzenlenip sistem üzerinden entegrasyonla çekildiğinden, söz konusu belgelerin standart forma uygun olarak düzenlendiğinin kabul edilmesi gerektiği

elektronik geçici teminat mektupları

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Geçici teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teminatlar” başlıklı 55’inci maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

(2) İhale üzerinde bırakılan istekliden sözleşme imzalanmadan önce, teklif fiyatının sınır değere eşit veya üzerinde olması halinde teklif fiyatının % 6’sı, sınır değerin altında olması halinde ise yaklaşık maliyetin % 9’u oranında kesin teminat alınır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, tek bir sözleşmeye konu olacak kısımların herhangi birisi veya birkaçı için teklif edilen fiyatın, ilgili kısım için hesaplanan sınır değerin altında olması halinde alınacak kesin teminat tutarı, isteklinin sınır değerin altında teklif sunmuş olduğu kısma veya kısımlara ilişkin yaklaşık maliyetin % 9’u, sözleşmeye konu diğer kısma veya kısımlara ilişkin teklif fiyatının ise % 6’sı oranında hesaplanır ve bu tutarların toplamı kadar kesin teminat alınır.

(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(4) Teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinin altıncı fıkrasında “Geçici teminat mektupları Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınır ve mektuba ilişkin ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları geçerli kabul edilmez. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 09.10.2023 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Geçici teminatın verilmesi” başlıklı 28’inci maddesinde “28.1. Geçici teminat mektubunu düzenleyen kuruluş tarafından mektuba verilen ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan Kardelen Organizasyon Hizmetleri Reklam Turizm Gıda Temizlik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda ayırt edici numarası beyan edilen elektronik geçici teminat mektubunun tutarının 2.700.000,00 TL ve geçerlilik tarihinin 09.11.2023 olduğu, anılan istekli tarafından sağlanması gereken asgari geçici teminat miktarını (Teklif bedelinin %3’ünden az olmamak üzere = 0,03 x 48.898.820,40 TL =1.466.964,61 TL) karşıladığı, geçerlilik tarihinin (09.10.2023 tarihinden önce olmamak üzere) yeterli olduğu anlaşılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Arslanlar Teknik Isıtma Soğutma İnşaat Taahhüt İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda ayırt edici numarası beyan edilen elektronik geçici teminat mektubunun tutarının 1.600.000,00 TL ve geçerlilik tarihinin 25.11.2024 olduğu, anılan istekli tarafından sağlanması gereken asgari geçici teminat miktarını (Teklif bedelinin %3’ünden az olmamak üzere = 0,03 x 53.247.336,00 TL =1.597.420,08 TL) karşıladığı, geçerlilik tarihinin (09.10.2023 tarihinden önce olmamak üzere) yeterli olduğu anlaşılmıştır.

 

Ayrıca, söz konusu elektronik geçici teminat mektupları anlaşmalı bankalar tarafından elektronik ortamda standart formlara uygun olarak düzenlenip sistem üzerinden entegrasyonla çekildiğinden, söz konusu belgelerin standart forma uygun olarak düzenlendiğinin kabul edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu sebeple, başvuru sahibinin 3’üncü iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2023/046
Gündem No 21
Karar Tarihi 13.09.2023
Karar No 2023/UH.II-1214