elektronik ihalelerde istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubunun ayırt edici numarasının beyan edilmesi ile idare tarafından söz konusu ayırt edici numaranın sorgulanması üzerine gerekli bilgilere ulaşılması ve değerlendirmenin bu bilgiler üzerinden yapılması

Toplantı No 2021/019
Gündem No 63
Karar Tarihi 20.05.2021
Karar No 2021/UM.I-1047

BAŞVURU SAHİBİ:

As Beton ve Beton Elemanları Tic. ve San. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/129077 İhale Kayıt Numaralı “Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi ve Çorlu İlçeleri Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Kullanılmak Üzere C30-37 Standartlarında Silindirle Sıkıştırılabilir Beton (SSB)” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 09.04.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi ve Çorlu İlçeleri Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Kullanılmak Üzere C30-37 Standartlarında Silindirle Sıkıştırılabilir Beton (SSB)” ihalesine ilişkin olarak As Beton ve Beton Elemanları Tic. ve San. Ltd. Şti.nin 16.04.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.04.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.04.2021 tarih ve 21553 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.04.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/788 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idare tarafından gönderilen yazıyla yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerin tevsik edilmesi talebinde bulunulduğu, söz konusu yazıda idareye sunulması gereken belgeler arasında geçici teminat mektubuna yer verilmediği, geçici teminata ilişkin kontrolün yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ayırt edici numarayla banka sistemi üzerinden yapıldığı, ancak aynı geçici teminat mektubu ile katılmış oldukları başka bir ihalede söz konusu geçici teminat mektubunun sunulması üzerine “4734 sayılı Kanunun 34. Maddesi uyarınca, bu teminat mektubu her ne suret ile olursa olsun haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz” ibaresine yer verilmediği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu ihaleye teklif veren istekliler tarafından sunulan geçici teminat mektuplarının fiziki olarak talep edilerek bahse konu ibarenin kontrol edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Geçici teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. İhale dokümanında belirtilmesi şartıyla, danışmanlık hizmeti ihalelerinde geçici teminat alınması zorunlu değildir.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 34’üncü maddesinde “Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:

a)  Tedavüldeki Türk Parası.            

b) Teminat mektupları.

c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

İlgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların veya özel finans kurumlarının düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir.  

(c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde “Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.

32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

İhale ilan tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teminatlar” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(4) Teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

(8) Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Elektronik İhale” başlıklı 58/A maddesinde “…(5) Geçici teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması halinde, mektuba ilişkin ayırt edici numara; anılan maddeye uygun olarak alınmaması halinde ise düzenlenen mektuba ilişkin bilgiler, yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

(8) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(9) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlar ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları, ayrıca ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları için makul bir süre verilir. Aşırı düşük teklif sorgulamasının yapılacağı ihalelerde ise teklif fiyatı sınır değerin altında olan tüm isteklilerden; aşırı düşük teklif açıklamaları ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini sunmaları, ayrıca, ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları istenir. İhalede; aşırı düşük teklif açıklaması sunmayan veya açıklamaları yeterli görülmeyen isteklilerin teklifleri reddedilir, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan istekliler ile numune ve/veya demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir, sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan istekliler ile numune ve/veya demonstrasyon değerlendirmesi başarısız sonuçlanan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektubunu idarenin talebi üzerine sunmayan istekliler hakkında, Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılır.

(10) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi ve Çorlu İlçeleri Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Kullanılmak Üzere C30/37 Standartlarında Silindirle Sıkıştırılabilir Beton Alımı

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi ve Çorlu İlçeleri Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Kullanılmak Üzere 35000 m3 C30/37 Standartlarında Silindirle Sıkıştırılabilir Beton Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Marmaraereğlisi ve Çorlu İlçesi Muhtelif Cadde ve Sokaklar” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1. a) İhale kayıt numarası: 2021/129077

b) İhale usulü: Açık ihale usulü

c) İhale (son teklif verme) tarihi ve saati: 09.04.2021

Saat: 10:30

ç) İhale komisyonunun toplantı yeri (e-tekliflerin açılacağı adres): Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı İhale İşleri Şube Müdürlüğü İhale Toplantı Salonu (Ertuğrul Mahallesi Hasan Şekerözü Sokak No:5 59100 Süleymanpaşa Tekirdağ)

3.2. Teklifler, ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden e-teklif olarak sunulur. İhale (son teklif verme) saatine kadar EKAP’a yüklenemeyen teklifler değerlendirmeye alınmaz.

3.3. Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç, herhangi bir sebeple geri alınamaz.

3.4. İhale tarihinin tatil gününe rastlaması halinde ihale, takip eden ilk iş gününde yukarıda belirtilen yer ve saatte yapılır ve bu saate kadar verilen teklifler kabul edilir.

3.5. İlan tarihinden sonra çalışma saatlerinin değişmesi halinde de ihale yukarıda belirtilen saatte yapılır.

3.6. Saat ayarlarında, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından zamanı en az hatayla ölçmek üzere kullanılan atom saati esas alınır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

 

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 05.09.2021 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.

26.5. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektuplarının tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında idarenin talebi üzerine sunulması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlar hakkında Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale komisyonunun 15.04.2021 tarihli kararında, 09.04.2021 tarihinde açık ihale usulüyle elektronik ortamda gerçekleştirilen “Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi ve Çorlu İlçeleri Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Kullanılmak Üzere C30-37 Standartlarında Silindirle Sıkıştırılabilir Beton (SSB) Alımı” ihalesine 3 istekli tarafından teklif verildiği; ihalenin Pehlivanoğlu Beton Sanayi Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi As Beton ve Beton Elemanları Tic. ve San. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, başvuru sahibi As Beton ve Beton Elemanları Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından, yeterlik bilgileri tablosunun “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu” kısmında geçici teminat mektubunun ayırt edici numarasının “G0012-01378-MW001292” olarak, ihale üzerinde bırakılan Pehlivanoğlu Beton Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından, yeterlik bilgileri tablosunun “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu” kısmında geçici teminat mektubunun ayırt edici numarasının “G0012-01378-MW001295” olarak beyan edildiği görülmüştür.

 

Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerin tevsik edilmesi talebiyle idare tarafından başvuru sahibi istekliye 09.04.2021 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazıda, imza sirküleri ve yetkili satıcılığı veya imalatçılığı gösteren belgelerin (Sanayi Sicil Belgesi, Kapasite Raporu, İmalat Yeterlilik, Yerli Malı Belgesi) 14.04.2021 tarihi saat 17:00’a (mesai bitimine) kadar sunulması gerektiği belirtilmiştir.

 

Başvuru sahibi isteklinin geçici teminat mektubuna ilişkin olarak yeterlik bilgileri tablosunda beyan etmiş olduğu ayırt edici numaranın EKAP üzerinden sorgulanması üzerine, ilgili geçici teminat mektubunun geçerlilik tarihinin 01.10.2021, geçici teminat tutarının ise 350.000,00 TL olduğu tespit edilmiştir.  

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin standart formlara uygun olmasının zorunlu olduğu ve standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektuplarının geçerli kabul edilmeyeceği, ancak istekliler tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda kuruluş tarafından mektuba verilen ayırt edici numaranın yeterlik bilgileri tablosunda belirtilmesinin yeterli olduğu anlaşılmaktadır.

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektuplarına ilişkin tevsik edici belgelerin ise belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunulacağı ve geçici teminata ilişkin değerlendirmenin de bu belgeler üzerinden yapılacağı sonucuna ulaşılmaktadır.  

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu için fiziki olarak geçici teminat mektubu oluşturulmadığı, geçici teminata ilişkin bilgilerin elektronik ortamda banka tarafından sisteme işlendiği, elektronik ortamda düzenlenen belgenin mevzuat gereğince bulunması gereken ibareyi içerdiğinin kabulü gerektiği, dolayısıyla söz konusu ibarenin elektronik ortamda düzenlenen geçici teminat mektuplarında aranmayacağı anlaşılmaktadır. İncelemeye konu ihalede, başvuru sahibi istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubunun ayırt edici numarasının beyan edildiği, idare tarafından söz konusu ayırt edici numaranın sorgulanması üzerine gerekli bilgilere ulaşıldığı ve değerlendirmenin bu bilgiler üzerinden yapıldığı, zira bahse konu geçici teminat mektubu elektronik ortamda düzenlendiğinden mevzuata uygun şekilde düzenlendiğinin kabulü gerektiği, dolayısıyla idarece gerçekleştirilen işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.