elektronik ihalede geçici teminat mektubunda ihale kayıt numarasının hatalı yazıldığı anlaşılmışsa da bu hatalı durum “e-ihale” olarak gerçekleştirilen inceleme konusu ihalede ilk oturumda tespiti yapılacak bir durum olarak değerlendirilmeyeceğinden ve sınır değer hesabı da mevzuatın yukarıya aktarılan hükümleri gereğince ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan geçerli teklifler tespit edildikten sonra hesaplanması gerektiği hk

Toplantı No : 2020/020
Gündem No : 25
Karar Tarihi : 13.05.2020
Karar No : 2020/UY.II-877
BAŞVURU SAHİBİ:

Murat ÇELİKTAN,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/113923 İhale Kayıt Numaralı “148 (Emet) Şube Şefliği Devlet ve İl Yolları için Agrega Temini, Nakli ve Figüresi ile Üstyapı ve Sanat Yapıları İşleri Yapım İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü tarafından 30.03.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “148 (Emet) Şube Şefliği Devlet ve İl Yolları için Agrega Temini, Nakli ve Figüresi ile Üstyapı ve Sanat Yapıları İşleri Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Murat Çeliktan’ın 14.04.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.04.2020 tarih ve 19008 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/742 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, taraflarına bildirilen kesinleşen ihale kararında tekliflerinin sınır değerin altında kaldığının belirtildiği, ancak ihale sonrasında edinmiş oldukları bilgilerle HSP Yapı Turizm Akaryakıt San. ve Tic. A.Ş.’nin teklifinin sınır değer hesabına dahil edilmemesi gerektiğinin anlaşıldığı, mevzuat gereğince sınır değer hesabının ilk oturumda geçici teminat ve teklif mektupları geçerli olan isteklilerin tekliflerinin dikkate alınarak hesap edilmesi gerektiği, oysa ki HSP Yapı Turizm Akaryakıt San. ve Tic. A.Ş. tarafından idareye yapılan başvuru ile geçici teminat mektuplarının hatalı düzenlendiğinin idareye bildirilmesine rağmen anılan isteklinin teklif bedeli de dikkate alınarak sınır değerin hesaplandığı, söz konusu geçici teminat mektubu incelendiğinde ihale kayıt numarasının idarece daha önce yapılan başka bir ihaleye ait olduğunun görüleceği, mevzuat gereğince anılan isteklinin teklif bedeli sınır değer hesabına katılmamış olsaydı kendi tekliflerinin sınır değerin altında kalmayacağı, bu nedenle ihalede en avantajlı teklif sahibinin kendi tekliflerinin olacağı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 60’ıncı maddesinde; “1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Yapım yönteminin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen işin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırılır.

c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve açık ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (b) ve (c) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birisinin kullanılması zorunludur.

(5) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.

(6) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.” şeklinde düzenleme,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde; “45.1.1. Yapım işleri ihalelerinde, 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan geçerli teklifler tespit edildikten sonra;

Sınır değer aşağıdaki eşitlikten bulunur:

SD (Sınır değer) =

45.1.1.1. Sınır değer eşitliğinde yer alan (N), “sınır değer katsayısı”nı temsil etmekte olup bu katsayı, 11/06/2011 tarihli ve 27961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği”nde yer alan “B-Üstyapı (Bina) İşleri”, “C-Sıhhi Tesisat ve Mekanik Tesisat İşleri”, “D-Elektrik İşleri”, “E-Elektronik ve İletişim İşleri” grubundaki yapım işleri ile bu işlerle ilgili tamamlama, onarım, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işlerinde (1,00), diğer yapım işlerinde (1,20)’dir. İhale konusu yapım işinin kapsamında farklı katsayılara tabi iş kısımlarının bulunması durumunda; sınır değer katsayısı, söz konusu kısımlardan toplam yaklaşık maliyeti içindeki ağırlık oranı en fazla olana göre belirlenir.

45.1.1.2. Gerekli görülmesi durumunda, (45.1.1.1.) maddesi uyarınca belirlenen sınır değer katsayıları yerine, işin niteliğine göre;

a) Mevzuatı uyarınca kendisine yapım işi yaptırma yetkisi verilen bakanlıklar tarafından, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili veya ilişkili olan idareleri için,

b) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, (a) bendinde sayılan idareler dışındaki idareler için,

(1,00)’den küçük, (1,20)’den büyük olmamak üzere (N) sınır değer katsayıları belirlenebilir. Ayrıca Bakanlıklar tarafından ön proje üzerinden ihalesi yapılacak olan üst yapı işleri için (0,90)’dan küçük, (1,10)’dan büyük olmamak kaydıyla farklı katsayılar belirlenmesi de mümkündür. Belirlenen katsayılar, Resmî Gazete’de ilan edilir.

45.1.1.3. İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı, ihale ilanı veya davet mektubu ile idari şartnamenin “Diğer hususlar” başlıklı bölümünde belirtilir.

45.1.1.4. Yaklaşık maliyetin % 120’sinin üzerinde ve % 40’ının altındaki teklifler dışında tek geçerli teklif bulunması durumunda; “Tort2” değeri tek geçerli teklife eşittir. Yaklaşık maliyetin % 40 – % 120 aralığında geçerli teklif bulunmaması durumunda; sınır değer yaklaşık maliyetin % 40’ıdır. (45.1.1.) maddesine göre yapılan hesaplama sonucunda sınır değerin yaklaşık maliyetin % 40’ının altında çıkması durumunda sınır değer yaklaşık maliyetin % 40’ı olarak belirlenir.

Sınır değer hesaplanmasında idarelerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlanan “Yapım işlerinde sınır değer hesaplama aracı” programına Kurumun (www.kik.gov.tr) internet sayfasından erişilebilir.

45.1.1.5. Bu madde kapsamında sınır değer hesaplanmasında, 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan isteklilerin teklifleri “geçerli teklif” olarak dikkate alınacaktır.” şeklinde açıklama yer almaktadır.

Mevzuatın yukarıya aktarılan hükümleri gereğince Kurumun, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8’inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkili olduğu, ihale komisyonlarının bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alması gerektiği, bu kapsamda Kurum tarafından yapım işleri ihalelerinde kullanılmak üzere sınır değerin hesaplanması için bir formülün oluşturulduğu, sınır değer hesaplanmasında, 4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan isteklilerin tekliflerinin “geçerli teklif” olarak dikkate alınarak bu formülün kullanılması gerektiği, ayrıca yapım ihalelerinde ihale konusu işin yaklaşık maliyetinin Kanun’un 8’inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, idarelerce aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmasının zorunlu olduğu, ancak yaklaşık maliyetin Kanunun 8’inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve açık ihale veya Kanunun 21’inci maddesinin (b) ve (c) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin yukarıya aktarılan hükmü gereğince üç seçenekten birisinin kullanılmasının zorunlu olduğu, yaklaşık maliyetin Kanunun 8’inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ve belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21’inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ise sadece aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın ihalenin sonuçlandırılabileceği anlaşılmaktadır.

30.03.2020 tarihinde e-ihale olarak yapılan ve 66 adet doküman indirilen, 53 istekli tarafından teklif verilen ihaleye ilişkin İdari Şartname’de ihale konusu iş “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı” başlıklı maddesinde; “148. (Emet) Şube Şefliği Devlet ve İl Yolları için Agrega Temini, Nakli ve Figüresi ile Üstyapı ve Sanat Yapıları İşleri Yapım İşi” şeklinde tanımlandıktan sonra idarece hesaplanan yaklaşık maliyet de göz önünde bulundurularak anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Sınır değerin altında teklif sunan isteklilerin teklifleri açıklama istenilmeksizin reddedilecektir.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Ayrıca sınır değer hesabında kullanılacak “N” katsayısı için de İdari Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “48.1. İhalede uygulanacak sınır değer katsayısı (N) = 1” şeklinde düzenleme yapılmıştır.

İhale dokümanında yapılan düzenlemelere göre, 4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan isteklilerin tekliflerinin “geçerli teklif” olarak dikkate alınarak idarece ihaleye ilişkin olarak sınır değer belirlendikten sonra teklifleri sınır değerin altında kalan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.

Şikayete konu ihale elektronik ihale (e-ihale) olarak yapılmış olup bu anlamda e-ihale’ye ilişkin kurallardan özetle aşağıda bahsedilmiştir:

E-ihale’de katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin istekliler tarafından herhangi bir belge sunulmaz. Bu kriterlere ilişkin değerlendirme tamamen teklif mektubu ile ekinde yer alan yeterlik bilgileri tablosunda istekli tarafından beyan edilen bilgiler üzerinden yapılır.

İsteklilerin teklifleri ile birlikte sunacakları belgeler; teklif mektubu (işin niteliğine göre birim fiyat teklif mektubu ve cetveli, götürü bedel/anahtar teslimi götürü bedel teklif mektubu veya Karma teklif mektubu olabilir.), yeterlik bilgileri tablosu, ihaleye iş ortaklığı veya konsorsiyum olarak teklif verilmesi durumunda iş ortaklığı/konsorsiyum beyannamesi, bir de ihale konusu iş mal alımı ise ve idarece yeterlik kriteri olarak belirlenmesi halinde teknik şartnameye cevaplar ve açıklamaların sunulduğu belgelerdir. Buna göre isteklilerin teklifleri ile birlikte fiziki ortamda herhangi bir belge sunma imkanı bulunmamaktadır.

İstekliler tarafından e-imza ile idareye gönderilen teklifler, 4734 sayılı Kanun’un “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde yer alan “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü gereğince idarelerce ilk oturumda sadece isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı (ki inceleme konusu ihalede teklif mektubu ve yeterlik bilgileri tablosu) ile teklif mektupları ve geçici teminata ilişkin uygunluk kontrolü yapılır. Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez.

İlk oturumun ardından ihale komisyonunca EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirmesine başlanır. Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda; açılamayan e-teklifler varsa bu teklifler ile belgelerinin eksik olduğu ya da teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilenlerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

Katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, istekliler tarafından doldurulan “Yeterlik Bilgileri Tablosu”nda beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. İstekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet siteleri üzerinden sorgulanabilenler, belgelerdeki kayıtlı bilgiler esas alınarak değerlendirmeye tabi tutulur. Belirtilen yöntemle sorgulanamayan bilgi ve belgeler ile mal alımı ihalelerinde teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara yönelik ilk değerlendirme, beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda yeterlik kriterlerini sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır. Bu değerlendirme sürecinin ardından; aşırı düşük teklif sorgulaması ve/veya elektronik eksiltme öngörülmüşse bu işlemlerin tamamlanmasından sonra değerlendirme dışı bırakılmayan tekliflerden en düşük fiyatı teklif eden ilk iki istekli belirlenir. Bu isteklilere beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet siteleri üzerinden sorgulanamayanlar ile istenilmiş ise teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeler ve fiziki ortamda alınmış geçici teminat mektubunu, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir.

Buna göre; geçici teminatlarını fiziki ortamda geçici teminat mektubu şeklinde düzenleyen isteklilerin tekliflerinin değerlendirilmesinin, yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgiler esas alınarak yapılması, ancak bu nitelikteki isteklilerin tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı bir veya ikinci olması halinde de beyan ettikleri bilgilere ilişkin belgelerin ise belgelerin sunuluş şekline uygun olarak idareye sunulması gerekmektedir. Geçici teminatlarını fiziki ortamda geçici teminat mektubu şeklinde düzenleyen diğer istekliler için söz konusu geçici teminat mektuplarının idareye sunulması istenilmemektedir. Tamamen beyan edilen bilgiler üzerinden değerlendirme yapılacaktır.

Kamu İhale Kanunu’nun “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 34’üncü maddesinde “Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:

a) Tedavüldeki Türk Parası.

b) Teminat mektupları.

c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

İlgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların veya özel finans kurumlarının düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir.

(c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

Teminat mektupları dışındaki teminatlar ihale komisyonlarınca teslim alınamaz. Bunların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılması zorunludur.

İhale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir. İhale üzerinde kalan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.

Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.

Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.” hükmü, “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde de “Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.

32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez.” hükmü yer almaktadır.

E-ihale’de istekliler tarafından geçici teminat; elektronik geçici teminat mektubu (e-gtm), bankalar tarafından verilen teminat mektupları ile Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetleri (fiziki ortamda) veya saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine para yatırılması şeklinde olmaktadır. Elektronik geçici teminat mektubu, Kurumla protokol imzalamış olan bankalardan alındığında; mektubu düzenleyen banka tarafından ayırt edici bir numara verilir ve bu numara istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Geçici teminata ilişkin bilgiler yine “Yeterlik Bilgileri Tablosu”nun ilgili bölümünde belirtilir. Geçici teminat mektubunun fiziki ortamda alınması durumunda, mektuba ilişkin bilgiler yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilir ve ihale komisyonu kararı alınmadan önce isteklilerin ekonomik açıdan en avantajlı ilk 2 istekli arasında olması durumunda talep üzerine idareye sunulur. İstekliler tarafından, geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler yine yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

İnceleme konusu ihalede; ihaleye toplam 5.231.520,00 TL bedelle teklif sunan HSP Yapı Trzm. Akry. San. ve Tic. A.Ş. ihale tarihinden bir gün sonra olan 31.03.2020 tarihli yazı ile idareye başvuruda bulunarak fiziki ortamda düzenlemiş oldukları ve yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri geçici teminat mektuplarında ihale kayıt numarasının yanlış yazıldığı belirtilerek ihalede değerlendirme dışı bırakılacak olduklarından geçici teminat mektuplarının iade edilmesini talep etmiş, idarenin 03.04.2020 tarihli cevabı yazısı ile sunulan geçici teminat mektubunun içeriğinde ihaleyi yapan idarenin adı, ihale konusu iş, isteklinin adı, geçici teminat mektubu tutarı, teminat mektubunun altında banka ve şubenin adı ile yetkililerin adı, unvanı ve imzası gibi tüm esaslı unsurların bulunduğu belirtilerek söz konusu talep uygun bulunmamıştır.

İhale tarihinde idarece düzenlenen “e-teklif açma ve belge kontrol tutanağında” isteklilerce teklifleri ile sunulan teklif mektubu ve geçici teminata ilişkin olarak “uygun” şeklinde, “yeterlik bilgileri tablosu” için de “var” ve “yok” şeklinde belirleme yapılmış, HSP Yapı Trzm. Akry. San. ve Tic. A.Ş. için ise geçici teminatın “uygun” olduğu, yeterlik bilgileri tablosunun da “var” olduğu belirtilmiştir.

Geçici teminata ilişkin uygunluk belirlemesinin ise yukarıda da bahsedildiği üzere istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak ilk oturumda yapılması gerekmektedir.

HSP Yapı Trzm. Akry. San. ve Tic. A.Ş.’nin teklif mektubu ekindeki yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminata ilişkin olarak ayrılmış üç ayrı satırdan “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektubu” başlıklı satırında gerekli bilgiler; düzenleyen kuruluşun adı, düzenleme tarihi, son geçerlik tarihi, tutarı, mektubun sayısı bilgilerine yer verilmiş olup geçici teminatın teminat mektubu olarak düzenlenmesi durumunda belgede aranan yeterlik kriterlerinin beyan edildiği anlaşılmaktadır.

İdarece ilk oturumda yapılacak işlemlerden birisi de istekliler tarafından beyan edilen bilgilerin yeterlik kriterleri için aranılan şartları sağlayıp sağlamadığı tespitinin yapılmasıdır. HSP Yapı Trzm. Akry. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminata ilişkin beyan edilen bilgiler idarece kontrol edilmiş ve yeterlik kriteri olarak aranılan şartları sağladığı anlaşıldığından “e-teklif açma ve belge kontrol tutanağında” “uygun” şeklinde ifadeye yer verilmiştir. Kaldı ki yeterlik bilgileri tablosu idare tarafından düzenlenirken ihale konusu işin adı başında belirtilmiş olup istekliler tarafından beyan edilen bilgilerin de söz konusu işe ait olduğunun anlaşılması gerekmektedir. Ayrıca yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat ile ilgili beyan edilmesi gereken bilgiler arasında ihale konusu işe ait ihale kayıt numarasına yer verilmediği hususu da göz önünde bulundurulduğunda idarece ilk oturumda yeterlik bilgileri tablosunda kontrol edilmesi gereken beyan edilecek bilgiler arasında “İKN” bulunmamaktadır. HSP Yapı Trzm. Akry. San. ve Tic. A.Ş.’nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı birinci veya ikinci teklif olması halinde idarece anılan istekliden beyan ettiği bilgilerin tevsiki istenecek, tevsik edilen belgelerde de beyana uygun olmayan bilgiler tespit edildiğinde söz konusu teklif değerlendirme dışı bırakılacaktır. Buna göre beyan edilen bilgilerin, tevsik edilen belgelere uygun olmadığının tespitinin ilk oturumda yapılan işlemler değil ikinci oturumda yapılan işlemler olduğu anlaşılmaktadır.

Her ne kadar HSP Yapı Trzm. Akry. San. ve Tic. A.Ş.’nin 31.03.2020 tarihli yazısı ekinde yer alan ve fiziki ortamda düzenlenen geçici teminat mektubunda, ihale kayıt numarasının hatalı yazıldığı anlaşılmışsa da bu hatalı durum “e-ihale” olarak gerçekleştirilen inceleme konusu ihalede ilk oturumda tespiti yapılacak bir durum olarak değerlendirilmeyeceğinden ve sınır değer hesabı da mevzuatın yukarıya aktarılan hükümleri gereğince ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan geçerli teklifler tespit edildikten sonra hesaplanması gerektiğinden idarece bu aşamada tesis edilen işlemlerin mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.