İş’in yüklenicisi olmaları halinde ise; üstlenmiş olduğu işleri, sorumlu bir meslek adamı olarak, fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapmayı kabul etmiş olduklarından kendilerine verilen projeye ve/veya teknik belgelere göre işi yapmakla, bu projenin ve/veya teknik belgelerin iş yerinin gereklerine, fen ve sanat kurallarına uygun imalat yaparak taahhüdünü yerine getirmek zorundadır

 

Toplantı No : 2015/071
Gündem No : 30
Karar Tarihi : 09.12.2015
Karar No : 2015/UY.III-3303

 

Şikayetçi: 
Hasan Akan Turz. Mad. İnş. Taş. San. Ve Tic. A.Ş. – Serkan Demirel Ortak Girişimi

İhaleyi Yapan Daire: 

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü (Balcalı Hastanesi Başhekimliği)

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

04.11.2015 / 87001

Başvuruya Konu İhale: 

2015/59433 İhale Kayıt Numaralı “Çukurova Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Binası Yapımı” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Hasan Akan Turz. Mad. İnş. Taş. San. ve Tic. A.Ş. – Serkan DEMİREL Ortak Girişimi,

Güzelyalı Mah. 81061 Sok. No: 3 Çukurova/ADANA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Başhekimliği,

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı 01330 Sarıçam/ADANA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/59433İhale Kayıt Numaralı “Çukurova Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Binası Yapımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Başhekimliği tarafından 30.06.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Çukurova Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Binası Yapımı” ihalesine ilişkin olarak Hasan Akan Turz. Mad. İnş. Taş. San. ve Tic. A.Ş. – Serkan Demirel Ortak Girişimi’nin20.10.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 04.11.2015 tarih ve87001 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.11.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2015/2864 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece, aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun görülmemesine ilişkin gerekçelerden metraj eksikliklerinin işin yapımını imkansız kılacak kadar olmadığı, Kamu İhale Kurulu tarafından da % 10’a kadar eksikliklerin uygun görüldüğü, idarenin gerekçesinin yerinde olmadığı, idarece, aşırı düşük açıklamalarının uygun görülmemesine ilişkin diğer gerekçenin de birim fiyatlardaki kar oranlarının % 0,05 ile % 5 arasında değişiklik gösterdiği ve bu oranlarla sözleşme giderleri ve işletme giderlerinin karşılanamayacağı şeklinde olduğu ancak bu gerekçenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.5’inci ve 45.1.7’nci maddelerine aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri (Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

 

İhale komisyonu;

 

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

           

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

           

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

           

(Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.”hükmü bulunmaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “… 45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir.

45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır. …

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dahil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

45.1.3. (Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 22.md.)İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

a) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde, toplam teklif bedelini oluşturan iş kalemleri ve/veya iş gruplarına ait miktarlar ve bunlara ait birim fiyatların gösterildiği hesap cetveli ile açıklama istenen iş kalemleri ve/veya iş gruplarının birim fiyatlarına ilişkin ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri,

sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınan ihalelerde istekli tarafından sunulacak hesap cetvelinde, sorgulamaya tabi tutulmayan iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının her biri için miktar ve birim fiyatların ayrı ayrı gösterilmesi zorunlu olmayıp, sorgulanmayan iş kalemlerinin tamamı için teklif edilen toplam bedelin gösterilmesi yeterlidir.

45.1.4.(Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 23.md.) İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;

a) Teklif birim fiyatlı işlerde; her bir iş kaleminin yapım şartlarına, tarif ve içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

b) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde; iş kalemleri ve/veya iş gruplarının yapım şartlarına bağlı kalınarak, her iş kalemi/iş grubunun içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

(Ek-Y.2)’de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.

İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere verilmesi gerekmektedir. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar 45.1.13 maddesi uyarınca yapılabilir.

45.1.5.(Değişik07/06/2014-29023 R.G./ 24.md.) İsteklilerin iş kalemleri/iş grupları için kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış cari yıl birim fiyatları veya bu fiyatlardan daha yüksek fiyatları teklif etmeleri ve söz konusu iş kalemleri/grupları için; hangi kamu kurum ve kuruluşunun birim fiyatını kullandıklarını, birim fiyat poz numarasını da yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları durumunda analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda; isteklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış “kar ve genel gider içermeyen birim fiyatların” üzerine, kendi belirledikleri “kar ve genel gideri” ilave ederek birim fiyatlarını oluşturmaları durumunda da; hangi kamu kurum ve kuruluşunun “kar ve genel gider hariç birim fiyatını” kullandıklarını ve kendi belirledikleri “kar ve genel gider” tutarını yazmak suretiyle liste halinde belirterek açıklamaları kapsamında sunmaları halinde de, söz konusu iş kalemleri/iş grupları için analiz düzenlemeleri zorunlu değildir. Bu kapsamda isteklilerin analiz düzenlemeleri zorunlu olmayan söz konusu iş kalemleri/grupları için 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına da gerek bulunmamaktadır. …

İlan veya davet tarihinde cari yıl birim fiyatın yayımlanmamış olması durumunda, istekli tarafından önceki yılın yayımlanmış birim fiyatları kullanılabilir.

45.1.6.(Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 25.md.)Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

45.1.7. İstekliler tarafından, inşaat iş kalemleri/iş grupları dışında yer alan sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, müşterek tesisat, havalandırma, brülör, asansör, elektrik tesisatı vb. iş kalemleri/iş gruplarına ait analiz sunulması yerine bu iş kalemi/iş gruplarına ait malzeme ve montaj bedelini ayrı ayrı gösterecek şekilde açıklama yapılması kabul edilecektir.

45.1.8. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak yaptığı açıklamada sunduğu analizler, ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatına, birim fiyat tariflerine, idarece tanımlanan yapım şartlarına veya teknik şartnameye uygun olmayan, analiz fiyat tutarları teklif fiyatların üzerinde olan isteklilere ait teklifler reddedilecektir. Analizler üzerinde yapılan incelemede; çarpım ve toplamlarda hesaplama hatası bulunması durumunda, analiz girdilerine ait fiyatlar esas alınarak, hesaplama hatası ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Bu şekilde düzeltilmiş analiz fiyatı, teklif fiyatın üzerinde olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

45.1.9. (Değişik: 20/8/2011-28031 R.G./ 16 md.) İş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatları ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamaz.

45.1.10. (Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 26.md.)İhale komisyonu, sınır değerin altındaki tekliflerin önemli bileşenlerini;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve yapım işinin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda istekliler tarafından yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle değerlendirir ve ihaleyi sonuçlandırır. …

45.1.14. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (45.1.3 – 45.1.13) maddelerine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları idarece tanımlanan yapım şartlarına uymayan veya teknik şartnameye aykırı hususlar içeren isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.

45.1.15. (Mülga madde: 07/06/2014-29023 R.G./ 37. md.)

45.1.16. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak istenen sürede açıklama yapmasına rağmen teklifi reddedilen isteklilerin açıklamalarının yeterli görülmeme nedenlerinin, sadece ilgili madde numaralarına atıf yapılmakla yetinilmeyerek hangi düzenlemeye aykırılık bulunduğu da belirtilmek suretiyle kesinleşen ihale kararının bildirilmesi zorunludur.” açıklaması bulunmaktadır.

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde; işin adı “Çukurova Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Binası Yapımı”, miktarı ve türü “1 Adet 22.000 m2 Betonarme Onkoloji Hastanesi Binası Yapım İşi proje, mahal listesi ve teknik şartnamesine uygun şekilde yapılması” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

30.06.2015 tarihinde yapılan ihaleye 21 isteklinin katıldığı, 6 isteklinin teklifinin çeşitli gerekçelerle değerlendirme dışı bırakıldığı, kalan 15 geçerli teklif üzerinden sınır değerin 32.068.539,60 TL olarak hesaplandığı, başvuru sahibi dahil altı isteklinin teklif fiyatının sınır değerin altında kaldığı, 30.06.2015 tarihli aşırı düşük tekli teklif sorgulama yazıları ile söz konusu isteklilerden açıklama istendiği, sadece başvuru sahibinin açıklamada bulunduğu, 13.10.2015 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin teklif fiyatı sınır değerin üzerindeki ilk istekli olan Özge İnşaat Taahhüt Ticaret Sanayi ve Turizm Anonim Şirketi üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamasının ise

 

“Açıklama istenen iş kalemlerinin metrajlarının yaklaşık maliyeti oluşturan metrajlara göre işin yapımını imkânsız kılan metraj eksiklikleri içerdiği,

 

İsteklinin kullandığı fiyatların kar oranının % 0,05 ile % 5 arasında değişkenlik gösterdiği ve genel giderler ile işletme giderlerinin tamamını karşılamayacağı kanaatine varıldığı, teklifin işin yapılabilirliği yönünden yeterli olmayacağı” gerekçelerine istinaden uygun bulunmayarak teklifinin reddedildiği tespit edilmiştir.

 

İdarenin 19.11.2015 tarih ve 26654 sayılı yazısı ekinde başvuru sahibinin hesap cetvellerinde yer alan miktarlar ile idarenin yaklaşık maliyet hesabında kullandığı miktarların kıyasının yapıldığı tablonun yer aldığı görülmüştür. Söz konusu yazı ekinde yer alan tabloda, sorguya tutulan kalem bazında hesap yapılmadığı, mahallere göre hesap yapıldığı ve metraj farklarının da her bir mahalde yer alan iş kalemleri üzerinden hesaplandığı tespit edilmiş olup, söz konusu tablodan aşırı düşük teklif sorgulamasına konu iş kalemleri ayrıca derlenip aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

 

 

Metraj Fark (%)
İdare Başvuru Sahibi
Y.16.050/07 16431,19 15150 -7,79731
Y.23.015 1383,292 1277,55 -7,64423
Y.21.001/02 68188,74 62905 -7,7487
İÖBF-10A 4680 4310 -7,90598
27.525/1 63488,65 58480 -7,88905
Y.23.014 701,54 648,8 -7,51775
261-752 5076,58 4670 -8,00894
İÖBF-10 4160 3835 -7,8125
MSB.565/A 1386,536 1275 -8,04422
Y.18.001/C06 24043,72 22200 -7,66821
Y.16.050/05 3919,122 3669 -6,38209
Y.25.003/25 58256,22 53610 -7,97549
MSB.671 1639,14 1500 -8,4886
Y.23.244/E 22017,82 20300 -7,80195
261-754 2394,47 2202 -8,0381
İÖBF-15 5673 5220 -7,98519
Y.19.055/053 7778,4 7165 -7,88594
İÖBF-06 4961,89 4565 -7,99877
265-603 10,077 9,27 -8,00834
Y.16.050/06 1825,37 1680 -7,96386
18.140/D1 7221,09 6650 -7,90864
23.243/21 4231,122 3895 -7,94404
Y.21.051/C03 71694,62 66210 -7,64997
Y.18.461/051B 11956,07 11028 7,76229
782-100 27,67 25,5 -7,84243
MSB-569/1 5469,48 5095 -6,84672
MSB.566/A 701,32 645 -8,03057
Y.26.006/305 7958,212 7360 -7,51691
İÖBF-09 4090,25 3765 -7,95184
27.587/MK 13287,06 12318 -7,29323
Y.16.060/06 966 890 -7,86749
MSB.690 3463 3185 -8,02772
27.581/MK 20237,2 18623 -7,9764
İÖBF-08 4042,72 3720 -7,98274
Y.15.001/2B 62112,86 57210 -7,89346
23.243/23 2040,91 1880 -7,88423
23.243/19 2334,14 2200 -5,74687
27.583/MK 11699,9 10767 -7,9736
Y.26.005/403 3961,72 3650 -7,8683
18.354/A/MK 1171,2 1100 -6,07923
26.210/MK 1608 1500 -6,71642
15.140/4 27329,36 25280 -7,49875
880-5631 42150 38937 -7,62278
791-311 18055 16500 -8,61257
791-422 2067 1900 -8,07934

 

 

Sadece aşırı düşük teklif sorgulamasına konu kalemlerden idarece uygun bulunmayan kalemler dikkate alındığında, isteklinin metrajlarında sürekli olarak yaklaşık % 7 üzerinde eksiklikler bulunduğu görülmüştür.

 

İhale konusu yapım işi, anahtar teslimi götürü bedel teklif alınmak suretiyle ihale edilmiş olup, bu tür ihalelerde, idarece iş kapsamındaki imalat miktarları istekli olabileceklere verilmemektedir. Bununla birlikte isteklilerin ihale dokümanı kapsamında verilen uygulama projeleri ve mahal listelerini kullanarak imalat miktarlarını hesaplamaları gerekmektedir. Bu hesaplamalar sonucunda idare ile isteklilerin metrajları arasında bazı farklılıklar bulunması mümkün ise de metraj hesaplamalarındaki bu farklılıkların makul ve kabul edilebilir oranlarda olması gerekmektedir.

 

Aktarılan tabloda yer alan metraj bilgilerinin karşılaştırılmasından da açıkça anlaşıldığı üzere, isteklinin teklifini oluşturduğu metrajlar ile idarenin hazırladığı metrajlar arasında kabul edilebilir ölçüde farklılıklar bulunmaktadır.

 

Diğer taraftan, idarenin ikinci gerekçesine ilişkin olarak, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45’inci maddesine göre istekliler tarafından sözleşme giderleri ve genel giderler için kendilerince öngörülen maliyetlere yer verilmesi yeterli olup ayrıca bir açıklama yapmalarına gerek bulunmadığından söz konusu gerekçe yerinde bulunmamıştır.

 

Dolayısıyla, idarenin başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasını, metrajlarda eksiklik olduğu ve sözleşme giderleri ile işletme giderlerinin yetersiz olduğu gerekçeleriyle mevzuata uygun bulmaması yönündeki işleminin yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Hasan Akan Turz. Mad. İnş. Taş. San. ve Tic. A.Ş. – Serkan Demirel Ortak Girişimi’nin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

Mahmut GÜRSES

Başkan

 
Kazım ÖZKAN

II. Başkan

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

 
Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

Dr. Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 

KARŞI OY

           

İnceleme konusu ihalede;

 

Başvuru sahibi isteklinin, itirazen şikayet dilekçesinde yer alan, “İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece, aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun görülmemesine ilişkin gerekçelerden metraj eksikliklerinin işin yapımını imkansız kılacak kadar olmadığı, Kamu İhale Kurulu tarafından da % 10’a kadar eksikliklerin uygun görüldüğü, idarenin gerekçesinin yerinde olmadığı, idarece, aşırı düşük açıklamalarının uygun görülmemesine ilişkin diğer gerekçenin de birim fiyatlardaki kar oranlarının % 0,05 ile % 5 arasında değişiklik gösterdiği ve bu oranlarla sözleşme giderleri ve işletme giderlerinin karşılanamayacağı şeklinde olduğu ancak bu gerekçenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.5’inci ve 45.1.7’nci maddelerine aykırı olduğu”şeklindeki iddiasının incelenmesi neticesinde ise, Kurul çoğunluğunca, idarenin başvuru sahibi isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasını, metrajlarda eksiklik olduğu ve sözleşme giderleri ile işletme giderlerinin yetersiz olduğu gerekçeleriyle mevzuata uygun bulmaması yönündeki işleminin yerinde olmadığı, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiği gerekçeleri ile  düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde, anılan Kurul Kararında yer aldığı üzere, aşırı düşük teklif sorgulamasına konu kalemlerden idarece uygun bulunmayan kalemler dikkate alındığında, isteklinin metrajlarında sürekli olarak yaklaşık % 7 üzerinde eksiklikler bulunduğu anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak konulan hükümler her iki Kanunun ekleri ile birlikte ayrılmaz bir parçası ve bütününü kapsamaktadır.

 

Bu bağlamda, 4734 sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinde, ihale dokümanı kapsamında yer alan uygulama projesinin, belli bir yapının onaylanmış kesin projesine göre yapının her türlü ayrıntısının belirtildiği proje olarak tanımlandığı, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinde ise, yaklaşık maliyetin, idarece her türlü fiyat araştırması yapılarak, hesaplanan ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilen ihale konusu işin ön görülen bedelini ifade ettiği  görülmektedir.

 

Kamu ihale mevzuatı gereği, bir yapım işine anahtar teslimi götürü bedel teklif verecek olan isteklilerin, tekliflerini ihale dokümanı kapsamında verilen uygulama projeleri ve mahal listelerini kullanarak, imalat miktarlarını hesaplamak suretiyle oluşturmaları gerekmektedir.  Bu durumda, isteklinin basiretli tacir sıfatıyla teklifini oluştururken hesapladığı metrajların, idarenin yaklaşık maliyetini hesaplarken tespit ettiği miktar/metraj değerlerinden uzaklaşmaksızın, uygulama projesinin gerektirdiği koşulları taşıması gerekmekte olup, ancak bu koşulları taşıyan tekliflerin geçerli teklif olarak kabul edilebileceği aşikardır. İş’in yüklenicisi olmaları halinde ise; üstlenmiş olduğu işleri, sorumlu bir meslek adamı olarak, fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapmayı kabul etmiş olduklarından kendilerine verilen projeye ve/veya teknik belgelere göre işi yapmakla, bu projenin ve/veya teknik belgelerin iş yerinin gereklerine, fen ve sanat kurallarına uygun imalat yaparak taahhüdünü yerine getirmek zorundadırlar.

 

Aksi halde uygulama projesinin,  fen ve sanat kurallarının, mimari gereklerin, statik hesapların göz ardı edilerek, bazı iş kalemlerinin miktarlarında azaltmaya giderek, fiyat avantajı sağlamaya çalışmak, işin yapım tekniği ve gerekliliklerine açıkça aykırılık teşkil edeceği ve  bu durumun aynı zamanda ihaledeki eşitliği bozacağı ve tekliflerin ortak bazda değerlendirilmesini de imkansız hale getireceği değerlendirilmektedir.

 

Bu itibarla, idarece başvuru sahibinin teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle; uyuşmazlığa konu ihalede, “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle, Kurul çoğunluğunca alınan düzeltici işlem belirlenmesine niteliğindeki Kurul kararına katılmıyorum.

 

 

 

                                                            Hasan KOCAGÖZ

                                                      Kurul Üyesi