firmanın ihalede sunduğu K1 Yetki Belgesi’nin eski halinin il içi eşya taşımacılığı yapmak üzere düzenlendiği ancak Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yürürlüğe giren ve ihale tarihinde de yürürlükte bulunan değişmiş haline göre revize edilerek yurtiçi eşya taşımacılığı yapmak üzere kullanılabilir hale getirilerek kullanılması

 

Toplantı No : 2020/004
Gündem No : 50
Karar Tarihi : 29.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-233

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Özdecan Turizm Taşımacılık ve Seyahat Acentaları Tic. ve  San. Ltd. Şti.,

 

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

SGK İzmir İl Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/328478 İhale Kayıt Numaralı “Sürücülü Araç Kiralama” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

SGK İzmir İl Müdürlüğü tarafından 10.09.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Sürücülü Araç Kiralama” ihalesine ilişkin olarak Özdecan Turizm Taşımacılık ve Seyahat Acentaları Tic. ve San. Ltd. Şti.nin 04.10.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.10.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 16.10.2019 tarih ve 43636 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.10.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1282-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale dokümanında isteklilerce yeterlik belgesi olarak K1 yetki belgesinin sunulmasının istenildiği, buna karşın ihale üzerinde bırakılan isteklinin K1 yetki belgesi yerine K1* (K1 Yıldızlı) yetki belgesini sunduğu, K1 yetki belgesinin maliyetinin K1* (K1 Yıldızlı) yetki belgesine göre fazla olduğu, anılan isteklinin araçları taşıt belgesine kayıtlı olup olmadığının incelenmediği, idarenin işleminin mevzuata aykırı olduğu, ayrıca dokümana K1 yetki belgesi yazılarak ihalede rekabetin engellendiği, K1*(K1 Yıldızlı) yetki belgesi yazılsaydı başka firmaların da ihaleye girebileceği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

SGK İzmir İl Müdürlüğü tarafından 10.09.2019 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan 2019/328478 ihale kayıt numaralı “Sürücülü araç kiralama” ihalesine ilişkin olarak, Özdecan Turizm Taşımacılık ve Seyahat Acentaları Tic. ve  San. Ltd. Şti. tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine, 24.10.2019 tarihli ve 2019/UH.IV-1366 sayılı Kurul kararı ile “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun ehliyet yönünden reddine” karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle, başvuru sahibi tarafından açılan davada, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin 11.12.2019 tarihli ve E:2019/2120 sayılı kararı ile bahse konu Kurul kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

 

Anılan Mahkeme kararının uygulamasını teminen alınan 15.01.2020 tarihli ve 2020/MK-8 sayılı Kurul kararında “1- Kamu İhale Kurulunun 24.10.2019 tarihli ve 2019/UH.IV-1366 kararının iptaline,

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, başvuru sahibinin iddialarının esasının incelemesine geçilmesine ” karar verilmiştir.

 

Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin 11.12.2019 tarihli ve E:2019/2120 sayılı kararının uygulanmasını teminen alınan, 15.01.2020 tarihli ve 2020/MK-8 sayılı Kurul kararının gereği olarak İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi çerçevesinde istenilen bilgi ve belgeler ile söz konusu Mahkeme kararında belirtilen gerekçelerle sınırlı olarak yapılan inceleme ve hukuki değerlendirmeye aşağıda yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde ihaleye katılabilme şartları ve istenilen belgelerin neler olduğunun ihale ilanında belirtilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmış; anılan Kanun’un 27’nci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde de, isteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterlerinin idari şartnamede belirtilmesi zorunlu tutulmuştur.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Sürücülü araç kiralama

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

İdarenin resmi hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, muhtelif cinste toplam 26 adet taşıtın 18 ay süre ile sürücüsü ile birlikte kiralanması hizmet alımı.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde“7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

ı) İstekliler; 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu ile Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 6. maddesinde belirtilen ve il dışı görevlerde araçların şehirlerarası kullanımına müsaade eden;

…Eşya taşımacılığında kullanılacak araçlar için K1 yetki belgesini yeterlik bilgi tablosunda beyan edecekler, İdare tarafından istenmesi durumunda da aslını veya noter tasdikli suretini sunacaklardır.… ” düzenlemesi,

 

İhaleye ilişkin Teknik Şartname’nin “İşin konusu” başlıklı 1’inci maddesinde “ 1.1. İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün 01.12.2019-31.05.2021 tarihleri arasında 18 ay süre ile Resmi Hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, akaryakıt, otoyol ve köprü geçiş ücretleri hariç diğer giderler yüklenici tarafından karşılanmak üzere aşağıda belirtilen özelliklerde araç kiralama hizmet alım işidir. Şoför ile ilgili ayrıntılar teknik şartnamenin (B) bölümündedir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Kiralanacak Aracın İş Yeri” başlıklı 4’üncü maddesinde “İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve bağlı birimlerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilinde ki hizmetlerinde kullanılacaktır.” düzenlemesi,

 

Ayrıca Teknik Şartname’nin “Kiralanacak Araçla İlgili Hususlar” başlıklı 2’nci maddesinde de iş kapsamında 1 adet çift kabin kamyonet çalıştırılacağı düzenlemesi yer almıştır.

 

İhale ilan tarihinde yürürlükte bulunan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Yetki belgesi türleri” başlıklı 6’ncı maddesinin sekizinci fıkrasında “(8) K türü yetki belgesi: Yurtiçi eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

1.      K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,” hükmü,

Aynı Yönetmelik’in “Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları” başlıklı 14’üncü maddesinin sekizinci fıkrasında “(8) K türü yetki belgeleri için başvuranlardan:

a) K1 yetki belgesi için başvuran;

1) Gerçek kişilerin en az, 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları,

2) Tüzel kişilerin en az, 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları, şarttır.

…ç) K1 yetki belgesi için başvuran gerçek veya tüzel kişilerden, trafik tescil belgesinde özel amaçlı olarak tescil edilmiş taşıt/taşıtlar için yetki belgesi almak isteyenlerden bir birim taşıt dışında asgari kapasite şartı aranmaz.

d) Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere K1 veya K2 yetki belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden, en az 1 birim taşıt dışında asgari kapasite ile 40 ıncı maddenin otuzdördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan şart aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede, ihalede 7 adet ihale dokümanı indirildiği, 10.09.2019 tarihinde yapılan ihaleye 3 isteklinin katıldığı, başvuru sahibi Özdecan Turizm Taşımacılık ve Seyahat Acentaları Tic. ve  San. Ltd. Şti. ve diğer bir isteklinin teklifinin yaklaşık maliyetin üzerinde olması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin tek geçerli teklif sahibi olan Mevlana Otopark İşletmeciliği Oto Kir. Taş. End. Tem. Hiz. İnş. Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı tespit edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, idare tarafından ihale konusu işin niteliğine göre mevzuatta belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağının, ihale dokümanında ve ihale ilânında belirtileceği, ayrıca yeterlik değerlendirmesi için istenen belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin ihale ilanı ve idari şartnamede belirtilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

 

İncelemeye konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yeterlik kriterlerine ve bu kapsamda sunulması gereken bilgi ve belgelere yönelik düzenlemelere yer verildiği, bu kapsamda da isteklilerin; 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu ile Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinde belirtilen ve il dışı görevlerde araçların şehirlerarası kullanımına müsaade eden; eşya taşımacılığında kullanılacak araçlar için K1 yetki belgesini yeterlik bilgi tablosunda beyan edecekleri, idare tarafından istenilmesi durumunda da aslını veya noter tasdikli suretini sunacakları hususunun bir yeterlik kriteri olarak düzenlendiği görülmüştür.

 

Bu çerçevede, başvuru sahibinin ihale ilanı ve idari şartnamede sadece K1 yetki belgesinin istenilmesi,  K1* (K1 Yıldızlı) yetki belgesinin ise istenilmemesinin ihaleye katılımı engellediği yönündeki iddiası değerlendirildiğinde, ihale dokümanı düzenlemelerine karşı süresi içerisinde herhangi bir itirazen şikâyet başvurusunun yapılmadığı, bu durumda da ihale dokümanının kesinleştiği, istekliler tarafından da kesinleşmiş, mevcut ihale dokümanı düzenlemelerine göre teklif verilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin şikayet başvurusuna idarece özetle “İsteklinin yeterlik bilgi tablosunda beyan ettiği SİV.U-NET.K1.58.153375 belge numaralı (K1) yetki belgesinin SİV.U-NET.K1*.58.153375 (K1 Yıldızlı) olduğunun tespit edildiği ve belge numaralarında herhangi bir farklılık bulunmadığının anlaşıldığı, 08.01.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin ihale tarihinde yürürlükte bulunan halinde K1* (K1 Yıldızlı) belge sahibi firmalara sadece belgenin alındığı il/şehir içinde taşımacılık faaliyetinde bulunabilme sınırlamasının kaldırılarak, yurt içinde de taşımacılık faaliyetinde bulunabilme imkanın tanındığının görüldüğü, E-devlet üzerinden yapılan belge doğrulama neticesinde söz konusu belgenin “Bu Yetki Belgesi; Yurtiçi Ticari Eşya Taşımacılığı Yapmak Üzere Verilmiştir.” ibaresini taşıdığının tespit edildiği, yapılan değerlendirme sonucunda, her ne kadar ihale dokümanında belge adı olarak “K1 Belgesi” zikrediliyor ise de, istekli tarafından yurtiçi eşya taşımacılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere kamyonetler için revize edilerek düzenlenen K1* Yetki Belgesi’nin de mevcut haliyle aynı işleve sahip olduğu (Karayolları Taşıma Yönetmeliğinde 08.01.2018 tarihinde yapılan değişiklik neticesinde) ve ihale dokümanında belirlenen kriterleri karşıladığının tespit edildiği, 08.01.2018 tarihli Resmi Gazete’deki Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve Kamu İhale Kurulunun kararı ışığında yapılan şikayet başvurusunun reddedilmesine” şeklinde cevap verilmiştir.

 

Diğer yandan, başka bir ihaleye ilişkin itirazen şikâyet başvurusu incelemesi kapsamında K1* (Yıldızlı K1)  yetki belgelerinin tanımı ve sahip olma koşullarına yönelik olarak Kurumca ilgili merciden bilgi talep edilmiş, yapılan inceleme neticesinde alınan 02.08.2017 tarihli ve 2017/UH.I-2130 sayılı Kurul kararında “…24.07.2017 tarihli ve 60802 sayılı yazı ile Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünden K1* belgelerinin tanımı ve söz konusu belgeye sahip olma koşulları hakkında açıklama talep edilmiş olup, söz konusu yazıya 28.07.2017 tarihli ve 60802 sayılı yazı ile cevap verilmiş olup, anılan cevap yazısında “…30.12.2009 tarih (2010/KUGM-04/GENEL) sayılı genelge ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümleri uyarınca daha önce yetki belgesi alınmadan yapılabilen faaliyetlerden, ticari amaçla veya ticari amaçla olmayıp sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili olmak kaydıyla, toplam yüklü ağırlıkları 3,5 ton ve daha düşük kamyonetlerle yapılan eşya taşımaları için gerekli yetki belgesi (K1*-K2*) bulundurulması zorunluluğuyla ilgili süre 01.01.2010 tarihinden itibaren başlatılmıştır.(Ek-l)

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin,

13/8-a. maddesi K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 1 adet özmal birim taşıta sahip olması, özmal çekici cinsi taşıtlarının katar ağırlıkları ile özmal kamyon ve özmal kamyonet cinsi taşıtlarının azami yüklü ağırlıkları toplamının (Değişik: RG 23/05/2013-28655) 30 tondan az olmaması ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. Sadece kamyonetlerle iliçi ve/veya şehiriçi taşımacılık yapmak üzere başvuran gerçek kişilerden 1 adet özmal birim taşıt dışında asgari kapasite ve sermaye şartı aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde (Değişik: RG 25/07/2014-29071) % 90 indirim uygulanır. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirerek yurtiçi faaliyette bulunmak istemeleri halinde; K1 yetki belgesi için bu Yönetmelikte gerçek/tüzel kişiler için öngörülen asgari kapasite ve sermaye şartlarını sağlarlar ve geçerli tam ücret üzerinden (Değişik: RG 25/07/2014-29071) % 90 fark öderler.

Hükmüne amirdir.

Yukarıdaki mevzuat maddelerinde de belirtildiği indirimli ücret ödeyerek sadece kamyonetlerle taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere K1* yetki belgesi düzenlenmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir.”  şeklinde cevap alındığı ve anılan kararda   “Yapılan incelemede, ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen K Yetki Belgelerinin taşımanın şekline göre türlere ayrıldığı, K1 belgesinin ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacaklara, … K1* (Yıldızlı K1) belgesinin yüklü ağırlığı 3,5 tondan düşük araçlarla (kamyonet vb.) il sınırları içerisinde taşımacılık faaliyetlerinde bulunanlara verileceği anlaşılmıştır.” değerlendirmesine yer verildiği tespit edilmiştir.

 

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 08.01.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve ihale tarihinde de yürürlükte bulunan halinde “Yetki belgesi almanın veya yenilemenin özel şartları” 14’üncü maddesinin sekizinci fıkrasının (d) bendinde “Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere K1 veya K2 yetki belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden, en az 1 birim taşıt dışında asgari kapasite ile 40 ıncı maddenin otuzdördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan şart aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır.” hükmünün yer aldığı, dolayısıyla K1* (Yıldızlı K1) yetki belgeleri için sadece iliçi ve/veya şehir içi taşımacılık faaliyetinde bulunabilme sınırlamasının kaldırıldığı görülmüştür.

 

İhale dokümanı düzenlemelerinden, isteklilerin eşya taşımacılığında kullanılacak araçlar için K1 yetki belgesini yeterlik bilgi tablosunda beyan edecekleri, idare tarafından istenilmesi durumunda da aslını veya noter tasdikli suretini sunacaklarının düzenlendiği, ihale dokümanında iş kapsamında 1 adet çift kabin kamyonet çalıştırılacağının belirtildiği, Teknik Şartname’nin “Kiralanacak Aracın İş Yeri” başlıklı 4’üncü maddesinde araçların İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve bağlı birimlerin Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilindeki hizmetlerinde kullanılacağı belirtilerek kiralanacak araçların şehir dışında da kullanılabileceği anlaşılmaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından teklif dosyası kapsamında sunduğu yeterlik bilgiler tablosunda, K1 yetki belgesi için U-NET. NO:390896, SİV.U-NET.K1.58.153375 bilgilerinin beyan edildiği, idare tarafından EKAP üzerinden gönderilen 10.09.2019 tarihli yazı ile beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulmasının istenildiği, anılan istekli tarafından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından verilen iki adet K1* Yetki Belgesi’nin sunulduğu, anılan belgelerin Mevlana Otopark İşletmeciliği Oto Kir. Taş. End. Tem. Hiz. İnş. Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına düzenlendiği, belgenin birinde “Bu yetki belgesi yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapmak üzere verilmiştir.” ibaresinin, diğerinde ise “Bu yetki belgesi izin verilebilen toplam yüklü ağırlığı en fazla 3.5 ton olan araçlarla il içi eşya taşımacılığı yapmak üzere verilmiştir.” ibaresinin yer aldığı, söz konusu her iki belgenin de belge numarasının “SİV.U-NET.K1*.58.153375” olduğu, dolayısıyla bu belgelerin K1* Yetki Belgesi’nin “yeni hali” ve “eski hali” oldukları anlaşılmaktadır.

 

Bu bağlamda anılan istekli tarafından sunulan K1* Yetki Belgesi’nin eski halinin il içi eşya taşımacılığı yapmak üzere düzenlendiği, ancak Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 08.01.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve ihale tarihinde de yürürlükte bulunan değişmiş haline göre revize edilerek yurtiçi eşya taşımacılığı yapmak üzere kullanılabilir hale geldiği görülmüştür.

 

Tüm bu bilgiler ışığında, her ne kadar İdari Şartname düzenlemesinde belge adı olarak  “K1 Belgesi” zikrediliyor ise de ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından yurtiçi eşya taşımacılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere çift kabin kamyonet için revize edilerek düzenlenen K1* Yetki Belgesi’nin de mevcut haliyle aynı işleve sahip olduğu ve ihale dokümanında belirlenen kriterleri karşıladığı bu itibarla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine

Oybirliği ile karar verildi.