fiyat dışı unsurlar sadece niceliksel unsurların belirlenmesinin zorunlu olmadığı aynı zamanda niteliksel belirlemelerin de yapılabileceği, bu çerçevede ihale konusu işin beklenen kaliteye uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik parametreler, kamuya karşı yükleniminde bulunan işlerin miktarı veya tutarı bakımından kapasite durumu ya da ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibarıyla isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu gibi hususların fiyat dışı unsur olarak belirlenebileceği

 

Toplantı No : 2020/022
Gündem No : 71
Karar Tarihi : 22.05.2020
Karar No : 2020/UY.I-945

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Avrasya En. İnş. Tur. ve Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/24507 İhale Kayıt Numaralı “İtm.312 Referanslı 154 Kv Elbeyli Tm (Yeni) Yapımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından 10.03.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İtm.312 Referanslı 154 Kv Elbeyli Tm (Yeni) Yapımı” ihalesine ilişkin olarak Avrasya En. İnş. Tur. ve Tic. A.Ş.nin 21.04.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.05.2020 tarih ve 20087 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.05.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/784 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İ.48 poz numaralı iş kalemi için alt sınırın %2,50, üst sınırın %3,00 olarak düzenlendiği, anılan iş kalemine verdikleri teklif fiyatının toplam teklif tutarına oranının yüzdesel karşılığının %3,0048077 olduğu,  söz konusu değerin ihale dokümanında düzenlenen üst sınırı geçtiği kabulüyle anılan iş kalemi için kendilerine herhangi bir puanın verilmediği, kamu ihale mevzuatı uyarınca virgülden sonra iki haneye yuvarlama yapılmasının zorunlu olduğu haller dışındaki durumlarda, yuvarlama yapılıp yapılmayacağı hususunun isteklilerin tercihine bırakıldığı ve her iki durumun sonuçları itibariyle aynı statüde ve meşru olarak kabul edildiği, kamu ihale mevzuatında yer alan yuvarlamaya ilişkin düzenlemelerin fiyat dışı unsur açısından da uygulanması gerektiği, kuşkusuz, idarenin puanlama uygulaması bakımından yuvarlamaya imkân vermediğini virgülden sonra kaç adet rakamın gösterilmesi gerektiğini belirttiği bir düzenlemeyle kurala bağlayabileceği, İdari Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinin idareler tarafından kendi tercihlerine uygun olarak düzenlendiği, istekliler tarafından söz konusu madde düzenlemelerine bakılarak teklifin oluşturulduğu, anılan maddede kalite ve teknik nitelik puanlamasında kullanılan iş kalemleri için alt ve üst sınırın virgülden sonra iki haneli değerler olarak düzenlendiği, bahse konu düzenlemeden, puanlama uygulaması bakımından hesaplanan oranların virgülden sonra iki haneye yuvarlanması gerektiğinin ve değerlendirmenin virgülden sonra iki haneye bakılarak yapılacağının anlaşıldığı, kaldı ki, kalite ve teknik nitelik puanlamasında kullanılan her bir iş kaleminin alt ve üst sınır değerinin yaklaşık maliyete göre belirlendiği, puanlamada kullanılan her bir iş kalemi için hesaplanan yaklaşık maliyet tutarının toplam yaklaşık maliyet tutarına oranının virgülden sonra iki haneden daha çok haneye uzadığının sabit olduğu, ancak söz konusu oranın virgülden sonra iki haneli olacak şekilde ihale dokümanına aktarıldığı, dolayısıyla istekliler tarafından kendilerinden beklenenin bu olduğunun anlaşıldığı, netice itibariyle, %3,0048077 değerinin %3,00 olarak kabul edilmesi gerektiği, idare tarafından daha önce gerçekleştirilen ihalelerdeki benzer uygulamaların, şikâyete konu ihalede yuvarlama yapılması gerektiği yönünde isteklilere kanıt ve güven oluşturduğu, idarenin hukuka aykırı şekilde yaptığı yorum ve kullandığı takdirin kamu zararına sebep olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “… Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir. …” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir.” hükmü,

 

“Fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara yönelik düzenleme” başlıklı 62’nci maddesinde “(1) İhale konusu işin özelliği göz önünde bulundurularak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer, süre gibi unsurlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.

(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde; fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemi ve bu unsurlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için sunulacak belgeler idari şartnamede açıkça belirtilir.

(3) Fiyat dışı unsurlar, bir marka veya model esas alınarak rekabeti ortadan kaldırıcı bir şekilde belirlenemez.

(4) Fiyat dışı unsurlara, bu unsurların parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine yönelik düzenlemeyi yapan birim veya görevliler tarafından gerekçeli bir açıklama belgesi hazırlanır ve bu belge ihale onay belgesinin ekinde yer alır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde “… 16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, teklif verdiği diğer kısımlar üzerinden ihale sonuçlandırılacaktır.

16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

Kısmi teklifin tek kalemden oluşması durumunda birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutar, en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde ise bu kalem tutarlarının toplanması sonucu bulunan kısım toplam tutarı en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir.  Bir başka ifadeyle kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde her bir kalemin birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarı, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verilebilecek, ancak kısım toplam tutarı en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

Yuvarlama işlemine ilişkin örnek:

Hesaplanan toplam/kısım toplamı teklif tutarı Yuvarlama sonucu
500.815,414 500.815,41
500.815,4149 500.815,41
500.815,41582 500.815,42
500.815,4169 500.815,42

16.5.2.1. (Ek: 20/8/2011-28031 R.G./ 8 md.)  İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

16.5.3.Elektronik araçlar yardımıyla tablolama programları (MS Excel, Numbers, Libre Office Calc ve benzerleri) kullanılarak oluşturulan teklif mektubu eki cetvelin çarpım ve toplamlarında yazılımdan kaynaklanan yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıkları, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyecek ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilecektir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutar, sınır değer hesabı hariç, isteklinin teklif ve yeterlik değerlendirmesine esas nihai teklif fiyatı olarak kabul edilecektir.” açıklaması,

 

“Yuvarlama ve aritmetik hata” başlıklı 39’uncu maddesinde “39.1.  Birim fiyat teklif cetvelinde iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlar ve analizlerdeki rayiç fiyatlar, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde yazılabilecektir.

39.2.  Birim fiyat teklif cetvelinde, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemi için teklif edilen birim fiyatın çarpımı sonucu bulunan tutar, analizlerde de her bir girdi miktarı ile rayicinin çarpımı sonucu bulunan tutar, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde yazılabilecektir. Ancak toplam teklif tutarı, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

39.3. Birim fiyat teklif cetvellerinde çarpım ve toplamlarda aritmetik hata yapan istekliler değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklife açık ihalelerde ise isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.” açıklaması,

 

“Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenmesi ile ilgili hususlar” başlıklı 53.3’üncü maddesinde “53.3.1. Kanunun 40 ıncı maddesi uyarınca, ekonomik açıdan en avantajlı teklif; sadece fiyat esasına göre belirlenebileceği gibi fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınarak belirlenebilmektedir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin hangi yöntem kullanılarak belirlenebileceği hususu tamamen idarenin takdirinde olup fiyat dışı unsurlar kullanılarak belirlenmesi durumunda aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir.

53.3.2. Fiyat dışı unsurların, Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen ilkelere halel getirmeyecek bir biçimde idari şartnamede açık ve net olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

53.3.3. İdari şartnamede fiyat dışı unsur olarak belirlenen hususların parasal değerlerinin veya nispi ağırlıklarının belirlenmesi gerekmektedir.

53.3.4. Fiyat dışı unsur olarak yalnızca niceliksel unsurların belirlenmesi zorunlu olmayıp bu kapsamda niteliksel belirlemeler de yapılabilir. Bu bağlamda, ihale konusu işin beklenen kaliteye uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik parametreler, kamuya karşı yükleniminde bulunan işlerin miktarı veya tutarı bakımından kapasite durumu ya da ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibariyle isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu gibi hususlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilecektir.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı:İTM.312 Referanslı 154 kV Elbeyli TM (Yeni) Yapımı

b) Yatırım proje no’su/kodu:19D003680

c) Miktarı (fiziki) ve türü: 1 Adet 154 kV Trafo Merkezi Yapımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer: Kilis

d) İşin uzmanlık gerektiren kısımlarına ilişkin bilgiler:

İhale konusu yapım işleri özgün nitelikte ve teknik özellikleri gerekli olan netlikte belirlenememekte olup, işin yapımı sırasında belli aşamalarda arazi ve zemin etütleri gerektirmesi, fiili olarak kullanılacak primer ve sekonder malzeme ve teçhizatın marka, tip, karakteristiğinin tam olarak belirlenemeden ve saha hafriyatı sonrasında toprak özgül direnci ölçülmeden ihale öncesinde uygulama projesi yapılamayacağı için kesin proje ile ve teklif birim fiyatlı ihaleye çıkılmıştır. Bu sebeplerle işin yapımı sırasında iş kalemlerinin miktar ve türlerinde değişiklik olmasının muhtemel olduğu dikkate alınmalıdır.

İşin uzmanlık gerektiren kısımları;

i) Transformatör merkezinin tüm elektrik işlerinin yapılması ve tamamlanması için gereken bilumum malzemelerin ve donanımın temini, iş yerine nakledilmesi, montajlarının, kablajlarının, test ve kontrollerinin yapılarak devreye alınması işlerinin gerekli her türlü mühendislik, teknik hizmet, işçilik, tesis, araç-gereç, teçhizat, malzeme, nakliye imkânları kullanılarak ihale dokümanının kapsamındaki belgelere ve diğer ekli ön/kesin proje, tüm resim ve dokümanlara ve uygulama projelerine uygun olarak, fiyat formlarındaki hususlar ve ihale dokümanlarında belirtilen esaslar ve kapsam dâhilinde yapılması,

ii) Transformatör merkezinin tüm inşaat işlerinin her türlü mühendislik, teknik hizmet, işçilik, tesis, araç-gereç, teçhizat, malzeme, nakliye imkânları kullanılarak ihale dokümanının kapsamındaki belgelere ve diğer ekli ön/kesin proje, tüm resim ve dokümanlara ve uygulama projelerine uygun olarak, fiyat formlarındaki hususlar ve ihale dokümanlarında belirtilen esaslar ve kapsam dâhilinde yapılmasıdır.” düzenlemesi,

 

“İhaleye ilişkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarih ve saati” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1.

a)İhale kayıt numarası: 2020/24507

b) İhale usulü: Açık ihale.

d) İhale (son teklif verme) tarihi: 10.03.2020

e) İhale (son teklif verme) saati: 10:00 …” düzenlemesi,

 

“İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır:

a) İdari Şartname.

5.3. İstekli tarafından, ihale dokümanının içeriği dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Teklifin verilmesine ilişkin şartların yerine getirilmemesinden kaynaklanan sorumluluk teklif verene aittir. İhale dokümanında öngörülen kriterlere ve şekil kurallarına uygun olmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.” düzenlemesi,

 

“Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatlarının çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden vereceklerdir; ihale sonucu, ihale üzerine bırakılan istekliyle her bir iş kaleminin miktarı ile iş kalemleri için teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden teklif birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,

 

“Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede işin tamamı için teklif verilecektir. …” düzenlemesi,

 

“Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

35.1.1.

Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir. Değerlendirme; “fiyat puanlaması” ile “kalite ve teknik nitelik puanlaması” (fiyat dışı unsur puanlaması) olmak üzere iki bölümde yapılacaktır.

A- Fiyat Puanı (FP) (56 PUAN)

Geçerli teklif veren İstekliler için fiyat puanlaması 56 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Geçerli teklifler içinde en düşük teklif fiyatına sahip istekli 56 tam puan alacak olup, diğer isteklilere ait fiyat puanı; FPist = (TFmin / TFist) x 56 formülü ile hesaplanacaktır. Hesap sonucu bulunan FPist değeri virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanacaktır.

Bu formülde;

FPist    : İsteklinin fiyat puanını,

TFmin : Geçerli teklifler içinde en düşük teklif fiyatını,

TFist    : İsteklinin teklif fiyatını

ifade eder.

B- Fiyat Dışı Unsur Puanı (FDUP) (44 Puan) = (40+3+1)

B-1  Kalite ve Teknik Nitelik Puanı  (KTNP) (40 PUAN)

Geçerli teklif veren istekliler için yapılacak olan kalite ve teknik nitelik (fiyat dışı unsur) puanlaması toplamda 40 tam puan üzerinden yapılacak olup puanlamada kullanılacak hususlar aşağıda belirtilmektedir.

Sınırlandırılmış Teklif Bedeli Puanı Değerlendirmesi

Geçerli teklif veren istekliler için yapılacak olan sınırlandırılmış teklif bedeli puanlaması, belirlenen iş kalemleri için toplam 40 puan üzerinden yapılacaktır.

Puanlamada kullanılan her bir iş kalemi için, isteklinin teklif ettiği toplam bedelin isteklinin teklifinin genel toplam bedeline oranı hesaplanacak ve bu oran İdarece belirlenmiş ALT SINIR ile ÜST SINIR değerlerine eşit veya bu değerler arasında kalıyorsa tabloda belirtilen tam puanlar verilecektir. Söz konusu iş kalemleri için tespit edilen oranlar, tabloda belirtilen alt ve üst sınır aralığının dışındıysa o iş kalemi için istekliye 0 (sıfır) puan verilecektir.

154  kV  Elbeyli TM için SINIRLANDIRILMIŞ TEKLİF BEDELİ PUANI DEĞERLENDİRMESİNE ALINACAK İŞ KALEMLERİ VE PUANLAMAYA ESAS ORANLAR AŞAĞIDAKİ TABLO’DA VERİLMEKTEDİR:

İş Kalemi No İş Kalemi Kısa Adı Tanımı İsteklinin İş Kalemi İçin Teklif Ettiği Toplam Bedelin İsteklinin Teklifinin Genel Toplam Bedeline Oranı ALT SINIRI (%) İsteklinin İş Kalemi İçin Teklif Ettiği Toplam Bedelin İsteklinin Teklifinin Genel Toplam Bedeline Oranı ÜST SINIRI (%) Sınırlandırılmış Teklif Bedeli Puanı (STBP)
E.61, E.62 Topraklama İletkeni Temini (120 mm² örgülü bakır iletken), Topraklama İletkeni Montajı (120mm² örgülü bakır iletken) iş kalemleri toplamı 1,73 2,16 4
E.63, E.64, E.65, E.66, E.67, E.68,

E.69, E.70

Topraklama İletkeni (Fens Topraklaması) Temini (50 mm² örgülü bakır iletken), Topraklama İletkeni (Fens Topraklaması) Montajı (50mm² örgülü bakır iletken), Topraklama İletkeni (Dahili Topraklama) Temini (70 mm² örgülü bakır iletken), Topraklama İletkeni (Dahili Topraklama) Montajı(70 mm² örgülü bakır iletken), Topraklama İletkeni (Aydınlatma Topraklaması) Temini (35 mm² örgülü bakır iletken), Topraklama İletkeni (Aydınlatma Topraklaması) Montajı (35 mm² örgülü bakır iletken), Topraklama İletkeni Temini (30×5 mm bakır lama), Topraklama İletkeni Montajı (30×5 mm bakır lama) iş kalemleri toplamı  0,22 0,29 4
İ.1 Trafo sahası tesviyesinin yapılması (kazı) 1,00 1,50 6
İ.2 Trafo sahalarında dolgu yapılacak sahaların tuvenan veya stabilize cinsindeki dolgu maddeleri ile saha tesviyelerinin yapılması (dolgu)  1,60 2,10 6
İ.42 İhata, kademe ve çevre istinat duvarlarının yapılması (İhata h=2,30m) 1,50 2,00 4
İ.48 Çelik konstrüksiyon imalatı (Şalt sahası çelik konstrüksiyon işleri, metal clad galeri katındaki kablo rafları ve tavaları, kablo kanallarındaki topraklama için boyuna konulacak L profiller) 2,50 3,00 4
İ.49 Çelik konstrüksiyon montajı (Şalt sahası çelik konstrüksiyon işleri, metal clad galeri katındaki kablo rafları ve tavaları, kablo kanallarındaki topraklama için boyuna konulacak L profiller) 0,30 0,60 4
“İ” Rumuzlu İnşaat Pozları “İ” Rumuzu ile başlayan inşaat işleri iş kalemleri toplamı 24,00 34,00 8
Sınırlandırılmış Teklif Bedeli Toplam Puanı 40

B-2 Sicil Puanı (SP) (3+1 PUAN)

B-2.1 Sicil Puanı 1 (SP1) (3 PUAN)

Bu puan Teşekkülümüz yatırım programında yer alan Merkez ve/veya Taşra Teşkilatı tarafından ihalesi yapılan tesis yapım işlerinde (TM, kablo veya EİH Tesis İşi) teklif sahibinin yükleniminde, ihale ilan tarihinden itibaren son beş yıldaki yapım işlerinin geçici kabulü yapılmış (Geçici Kabul İtibar Tarihi dikkate alınacak) ve süre uzatım çalışması sonuçlanmış işlerdeki toplam gecikme cezası kesilen gün sayısının, işlerin süre uzatımı verilmiş yapım süreleri (sözleşmesindeki yapım süresi + süre uzatımı değerlendirmesi sonucu verilen süre) toplamına oranının yüzdesi dikkate alınarak hesaplanacaktır.

(Bu puan hesaplanırken, 18.01.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7161 sayılı “Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair Kanun’un 32.maddesine göre başvuruda bulunulup süre uzatımı çalışmaları sonuçlandırılmayan yapım işleri değerlendirmeye alınmayacaktır.)

S: Her bir sözleşmenin süre uzatımı verilmiş yapım süresi,

G: Her bir sözleşmede gecikme cezası kesilen gün sayısı,

Y: Gecikme Yüzdesi

S toplam  = S1+S2+S3+…..+SN

G toplam = G1+G2+G3+…..+GN

Y= (G toplam  / S toplam )*100

≤ 1

1 < Y ≤ 2

2 < Y ≤ 3

3 < Y ≤ 4

4 < Y ≤ 5

5 < Y ≤ 6

6 < Y ≤ 7

7 < Y ≤ 8

8 < Y ≤ 9

9 < Y ≤ 10

10 < Y ≤ 15

15 < Y ≤ 20

20 < Y ≤ 25

25 < Y ≤ 30

30 < Y ≤ 35

35 < Y ≤ 40

40 < Y ≤ 45

45 < Y ≤ 50

50 < Y ≤ 60

60 < Y ≤ 70

70 < Y ≤ 85

85 < Y ≤ 90

90 < Y ≤ 100

100 < Y

3

2,8

2,6

2,4

2,2

2

1,8

1,6

1,4

1,2

1

0,9

0,8

0,7

0,6

0,5

0,4

0,3

0,25

0,2

0,15

0,1

0,05

0

Hesap sonucu bulunan Gecikme Yüzdesi (Y) değeri, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanacaktır.

İsteklinin İş Ortaklığı veya Konsorsiyum olması durumunda, puan hesabında her bir ortağın Teşekkülümüz yatırım programında yer alan Merkez ve/veya Taşra Teşkilatı tarafından ihalesi yapılan tesis yapım işlerinde (TM, Kablo veya EİH Tesis İşi) yükleniminde bulunulan ve ihale ilan tarihinden itibaren son beş yıldaki yapım işlerinin geçici kabülü yapılmış (Geçici Kabul İtibar Tarihi dikkate alınacak) ve süre uzatım çalışması sonuçlanmış işlerdeki toplam gecikme cezası kesilen gün sayısının işlerin süre uzatımı verilmiş yapım süreleri (sözleşmesindeki yapım süresi + süre uzatımı değerlendirmesi sonucu verilen süre) toplamına yüzdesi dikkate alınacaktır. Kısaca, bu isteklinin değerlendirmeye esas puanı belirlenirken, her ortağın tekil olarak yürüttüğü işlerdeki gecikme yüzdelerinin toplam değeri baz alınacaktır.

Örnek :

İş ortaklığının 2 ortak olması halinde;

A ortağının ihale ilan tarihinden itibaren son beş yıldaki yapım işlerinin geçici kabülü yapılmış ve süre uzatım çalışması sonuçlanmış işlerindeki,

toplam gecikme cezası kesilen gün sayısı toplamı : 200

işlerin süre uzatımı verilmiş yapım süreleri : 1000

B ortağının ihale ilan tarihinden itibaren son beş yıldaki yapım işlerinin geçici kabülü yapılmış ve süre uzatım çalışması sonuçlanmış işlerindeki,

toplam gecikme cezası kesilen gün sayısı toplamı : 400

işlerin süre uzatımı verilmiş yapım süreleri : 1600

A&B iş ortaklığının;

Gecikme Yüzdesi : ((200/1000) + (400/1600))*100 =  45

SP1 puanı: 0,4 puan olarak değerlendirmeye alınacaktır.

Geçmişte İş Ortaklığı veya Konsorsiyum içerisinde bulunan herhangi bir ortağın (konsorsiyum ise konsorsiyumu oluşturan gerçek ve/veya tüzel kişilerin) tekil olarak istekli olması durumunda, geçmişte iş ortaklığı veya konsorsiyum olarak yürütülen işteki (ortaklık yapısına bakılmaksızın), toplam gecikme cezası kesilen gün sayısının işin süre uzatımı verilmiş yapım süreleri (sözleşmesindeki yapım süresi + süre uzatımı değerlendirmesi sonucu verilen süre) toplamına oranının yüzdesi dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.

B-2.2 Sicil Puanı 2 (SP
2 ) (1 PUAN)

İsteklinin, Teşekkülümüz yatırım programında yer alan Merkez ve/veya Taşra Teşkilatı tarafından ihalesi yapılan tesis yapım işlerinde (TM, kablo veya EİH Tesis İşi) yükleniminde bulunulan ve ihale ilan tarihi itibari ile geriye doğru son 5 yıl içinde fesih edilen veya son 3 yıl içinde devir ettiği yapım işleri üzerinden puanlama yapılacaktır. (Bu puanın hesaplanmasında, 18.01.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7161 sayılı “Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair Kanun’un 32.maddesine göre fesih veya devir yapılan yapım işleri değerlendirmeye alınmayacaktır.)

İsteklinin fesih veya devir edilen işi varsa 0 puan,

İsteklinin fesih veya devir edilen işi yoksa 1 puan,

olarak hesaplanır.

İsteklinin iş ortağı veya konsorsiyum olması durumunda;

Ortak girişimlerde herhangi bir ortağın (konsorsiyum ise konsorsiyumu oluşturan gerçek ve/veya tüzel kişilerin)  Teşekkülümüz Merkez ve/veya Taşra Teşkilatı tarafından ihalesi yapılan tesis yapım işlerinde (TM, kablo veya EİH Tesis İşi) karşı yüklenimde bulunulan, ihale ilan tarihi itibariyle geriye doğru son 5 yıl içinde fesih edilen veya son 3 yıl içinde devir ettiği iş olması durumunda söz konusu ortak girişimin Sicil Puanı 0 Puan olarak hesaplanacaktır.

B-3 Fiyat Dışı Unsur Puanı;

Kalite ve Teknik Nitelik Puanı ve Sicil Puanı toplamıdır.

FDUP = KTNP + SP

SP = SP1 + SP2

C-Toplam Puan (TP)

Toplam Puan, Fiyat Puanı ile Fiyat Dışı Unsur Puanlarının toplamıdır.

TP = FP + FDUP

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, toplam puanı en yüksek olan istekliye ait teklif bedelidir.

İstekliler arasında toplam puanın eşit olması  halinde, teklif fiyatı daha düşük (fiyat puanı daha yüksek) olan istekli diğerine göre daha avantajlı teklif olarak belirlenecektir.

35.2. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde;

35.2.1. Teklif fiyatı daha düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenecektir.

35.3. (Mülga 29/11/2016-29903 R.G./10. Md)

35.4. Yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması:

35.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından 2020/24507 ihale kayıt numaralı “İtm.312 Referanslı 154 Kv Elbeyli Tm (Yeni) Yapımı” işi ihalesinin açık ihale usulü ile ihaleye çıkarıldığı, bahse konu ihaleye 9 isteklinin katıldığı, 8 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği,

 

Demiryürek Elek. İnş. Taah. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,

 

Fiyatla birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınması neticesinde, Met En. Üret. İnş. Taah. Turz. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak, Ayduran Elek. Taah. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan kamu ihale mevzuatı hükümlerinden, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlenebileceği gibi fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer, süre gibi fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınarak belirlenebileceği,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin hangi yöntem kullanılarak belirlenebileceği hususunun tamamen idarenin takdirinde olduğu,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde;

 

Fiyat dışı unsurların, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde belirtilen ilkelere halel getirmeyecek bir biçimde İdari Şartname’de açık ve net olarak düzenlenmesi gerektiği,

 

Fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yönteminin ve bu unsurlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için sunulacak belgelerin İdari Şartname’de açıkça belirtilmesi gerektiği,

 

Diğer taraftan, fiyat dışı unsur olarak sadece niceliksel unsurların belirlenmesinin zorunlu olmadığı aynı zamanda niteliksel belirlemelerin de yapılabileceği, bu çerçevede ihale konusu işin beklenen kaliteye uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik parametreler, kamuya karşı yükleniminde bulunan işlerin miktarı veya tutarı bakımından kapasite durumu ya da ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibarıyla isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu gibi hususların fiyat dışı unsur olarak belirlenebileceği anlaşılmıştır.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, başvuru sahibi isteklinin birim fiyat teklif cetvelinin aşağıda aktarıldığı şekilde olduğu görülmüştür.

 

 

 

 

 

 

BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ

İhale kayıt numarası:2020/24507

A1 B2
Sıra No İş Kalemi No İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması Ölçü Birimi Miktarı Teklif Edilen Birim Fiyat (TL) Tutarı (TL)

 

225 İ.48 Çelik konstrüksiyon imalatı (Şalt sahası çelik konstrüksiyon işleri, metal clad galeri katındaki kablo rafları ve tavaları, kablo kanallarındaki topraklama için boyuna konulacak L profiller) kilogram 125.000 6,50 812.500,00
TOPLAM TUTAR(K.D.V Hariç) 27.040.000,00

 

Şikâyete konu ihalede, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği, fiyat dışı unsur olarak düzenlenen kalite ve teknik nitelik puanlamasında, isteklilerin, puanlamada kullanılan her bir iş kalemi ve iş kalemleri grubuna verdikleri teklif tutarının ihaleye verdikleri toplam teklif tutarına oranının hesaplanacağı, hesaplanan oranı idare tarafından belirlenen alt sınır ile üst sınır değerlerine eşit veya bu değerler arasında kalan isteklilere ihale dokümanında düzenlenen puanın verileceği, aksi durumda ise isteklilere herhangi bir puanın verilmeyeceği,

 

İ.48 poz numaralı iş kalemi için alt sınırın %2,50, üst sınırın %3,00 olarak belirlendiği, diğer bir ifadeyle, isteklilerin anılan iş kalemi için verdikleri teklif tutarının ihaleye verdikleri toplam teklif tutarına oranının 0,0250 ile 0,0300 değerlerine eşit veya söz konusu değerlerin arasında olmasının istenildiği,

 

Başvuru sahibi isteklinin İ.48 poz numaralı iş kalemine verdiği teklif tutarının ihaleye verdiği teklif tutarına oranının 0,030048077 ((812.500,00 / 27.040.000,00 = 0,030048077), söz konusu oranın yüzdesel karşılığının % 3,004807692 ((812.500,00 / 27.040.000,00) x 100 = 3,004807692) olduğu,

 

İdari Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde, fiyat dışı unsurların nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemlerinin detaylı bir şekilde açıklandığı, anılan maddede fiyat dışı unsur olarak düzenlenen kalite ve teknik nitelik puanlamasına ilişkin değerlendirmenin nasıl yapılacağının ifade edildiği bölümde, puanlamada kullanılan her bir iş kalemi ve iş kalemi grubu için yüzdesel olarak belirlenen alt ve üst sınırın virgülden sonra iki haneli olarak düzenlendiği, anılan bölümde, teklif oranları hesaplanırken yuvarlama yapılmayacağı şeklinde bir düzenlemeye yer verilmediği, diğer taraftan, anılan İdari Şartname maddesinde başka bir fiyat dışı unsur puanı uygulaması için “Hesap sonucu bulunan Gecikme Yüzdesi (Y) değeri, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanacaktır.” şeklinde bir düzenlemeye yer verildiği, ayrıca, kalite ve teknik nitelik puanlamasında kullanılan parametrelerin, idare tarafından hesaplanan yaklaşık maliyet yapısı üzerinden değerlendirilmesi neticesinde, idarenin yuvarlama yapmak suretiyle alt ve üst sınır değerlerine ulaştığı anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla, ihale dokümanı düzenlemeleri ve diğer sair hususlar bir arada değerlendirildiğinde, kalite ve teknik nitelik puanlaması için değerlendirmenin, yüzdesel olarak virgülden sonra iki hane üzerinden yapılması gerektiği anlaşıldığından, somut ihalede, İ.48 poz numaralı iş kalemi üzerinden yapılacak olan kalite ve teknik nitelik puanlamasında, başvuru sahibi istekliye puan verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, İ.48 poz numaralı iş kalemi üzerinden yapılacak olan kalite ve teknik nitelik puanlamasında, başvuru sahibi istekliye puan verilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.