yüklenicilere ödenen fiyat farkı kapsamında sigorta primi kurum karşılığı hesaplanırken çocuk, evlenme ve ölüm yardımlarına ilişkin istisna tutarlarının dikkate alınmaması sonucu *TL kamu zararına sebebiyet verilmesi

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdarelerkararı

Yılı          2016

Dairesi  5

Karar No              305

İlam No                129

Tutanak Tarihi   19.4.2018

Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

Fiyat farkı

 

…… yüklenimindeki ……ile ilgili olarak, yüklenicilere ödenen fiyat farkı kapsamında sigorta primi kurum karşılığı hesaplanırken çocuk, evlenme ve ölüm yardımlarına ilişkin istisna tutarlarının dikkate alınmaması sonucu ……TL kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak yapılan incelemede,

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Fiyat Farkı Verilebilmesi” başlıklı 8’inci maddesinde 6552 sayılı Kanun’la değişikliğe gidilmiş ve maddeye üçüncü fıkra eklenmiştir. Söz konusu fıkra ile personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında çalışan işçileri kapsayan toplu iş sözleşmelerinin belli şart ve kurallar altında imzalanabileceği, bu sözleşmeler dolayısıyla ücret ve sosyal haklarda meydana gelen bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

 

Mezkûr değişiklik sonrasında Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelik 22.01.2015 tarih ve 29244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Yönetmelik’in “Fiyat farkının hesabı ve ödenmesi” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında “Alt işveren işçilerinin ücret ve sosyal haklarında, toplu iş sözleşmesine bağlı olarak meydana gelecek artış sebebiyle her bir işçiye alt işveren tarafından yapılacak ilave ödeme neticesinde işçiliğe bağlı giderlerde oluşacak artışlar, kamu kurum ve kuruluşlarınca fiyat farkı olarak alt işverene ödenir.” hükmüne yer verilerek işçiliğe bağlı giderlerin de fiyat farkı kapsamında ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

 

Gerek yukarıda bahsedilen Kanun gerekse de Kanun uyarınca çıkarılan Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yukarıda ihale kayıt numarası verilen iş kapsamında toplu iş sözleşmesi imzalanma çalışmaları başlatılmış, ancak karşılıklı olarak anlaşma sağlanamayınca uyuşmazlık Yüksek Hakem Kuruluna götürülmüştür. Yüksek Hakem Kurulu tarafından taraflar arasındaki sözleşme karara bağlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Söz konusu sözleşmelerde çeşitli mali hakların yanı sıra çocuk yardımı, evlenme ve ölüm yardımı gibi sosyal haklar da bulunmaktadır.

 

Kurum tarafından 2016 yılının Temmuz ayından itibaren toplu sözleşme dolayısıyla yüklenicilere fiyat farkı ödenmeye başlanmış, söz konusu ödemeler yapılırken yüklenicinin işçilere ödediği mali ve sosyal haklar ile bu ödemeler dolayısıyla yüklenicinin katlandığı SGK işveren maliyetleri esas alınmıştır.

 

Yapılan incelemelerde SGK işveren maliyetleri hesaplanırken işçilere ödenen tüm mali ve sosyal hakların SGK matrahına dâhil edildiği, çocuk, evlenme ve ölüm yardımlarına ilişkin istisna hükümlerinin dikkate alınmadığı tespit edilmiştir.

 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Prime Esas Kazançlar” başlıklı 80’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ölüm ve evlenme yardımları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamlarının prime esas kazanca tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır.

 

2016 yılında SGK çocuk istisna tutarı brüt asgari ücretin %2’si olarak belirlenmiştir. Buna göre; işveren tarafından işçiye ödenen çocuk yardımlarından her bir çocuk için (en fazla 2 çocuk) aylık 32,94 TL’ye (1.647*%2=32,94 TL) kadar olan kısım prime esas kazanca dâhil edilmemektedir.

 

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda; evlenme ve ölüm yardımlarının tamamı, çocuk yardımlarının ise SGK tarafından belirlenen tutarı prime esas kazançtan istisna edilmiştir. Bu nedenle bu ödemeler prim hesaplamalarında dikkate alınmamakta, işverenler bu ödemeler dolayısıyla ilave herhangi bir masrafa katlanmamaktadırlar.

 

Bu itibarla, adı geçen İş ile ilgili olarak, yükleniciye ödenen fiyat farkı kapsamında sigorta primi kurum karşılığı hesaplanırken çocuk, evlenme ve ölüm yardımlarına ilişkin istisna tutarlarının dikkate alınmaması sonucu ……TL’lik kamu zararına sebebiyet verilmişse de, bu tutarın;

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

…… TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……,

 

……TL’si ……tarih ve ……, yevmiye numaralı ödeme emirleriyle savunmada belirtilen firmalardan tahsil edildiği anlaşıldığından ilişik kalmadığına,

 

İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.