ihale Sözleşme bedelinin % 80’inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde yüklenici işi bitirmek zorundadır Bu durumda yükleniciye yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80’i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5’i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir  hüküm uyarınca idarece maddede yer alan şartlar çerçevesinde iş artışı veya iş eksilişi yapılabilmesi mümkünmüdür

İhaleye ilişkin Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme Yeri ve Şartları” başlıklı 12’nci maddesinde  “Yüklenici firma hastane personeline yemekhanelerde kurulu olan manyetik kart sistemine göre turnike kurup yemek dağıtımı yapacaktır. Hastane çalışanları, rasyonda belirtilen yatan hasta ve refaketçilerin dışında kimseye yemek vermeyecektir. Firma ödemeleri bilgisayar çıktılarında belirlenen kişi sayısı ile hesaplanıp ödemeler ona göre yapılacaktır. Personel yemek sayısının tespitinde bilgisayar çıktıları baz alınacaktır. Günlük idarede kayıtlı personel sayısından fazla verilen yemeklerin ödemeleri yapılmayacaktır. Stajyer, geçici görevli, rotasyonu 1 (bir) aydan az olanlar hastane tarafından verilecek olan geçici kart ile yemek yiyeceklerdir. Hastaneye yeni tayin olan kadrolu ve sözleşmeli personel için en geç 5 (beş) gün içinde hastane kartı çıkarılacaktır. O dönem içinde personel geçici kart karşılığında yemek yiyecektir. Personel yemek sayısının tespitinde kullanılan bilgisayar takip sisteminin bozulması durumunda, yüklenici bir sonraki öğüne kadar gerekli onarımı yaptıracaktır. O öğün için bu durum tutanak ile tespit edilerek kontrol teşkilatı ve firma personeli tarafından imza altına alınacak ve yemekler, bilgisayar takip sisteminin onarımı gerçekleşene kadar imza karşılığı dağıtılacaktır. Yatan hasta ve refakatçiler için Servis Sorumlu Hemşiresi tarafından belirtilen listeye göre, gece kahvaltısı için İdarenin belirlediği nöbet çizelgesindeki kişi sayısına göre öğün sayısı belirlenecektir. Ödeme yenen yemek sayısının teklif edilen birim fiyatlarla çarpılması sonucu elde edilen aylık toplam bedel üzerinden yapılır.” düzenlemesi yer almaktadır. Anılan düzenleme uyarınca, sözleşmede belirlenen miktarlar değil fiilin tüketimi veya servisi yapılan öğünler hakediş ödemelerinde hesaba katılacaktır.

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş;

  1. a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,
  2. b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

        Şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10’una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20 ‘sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.  

         Birim fiyat sözleşme ile yürütülen yapım işlerinde, (Değişik ibare: 02/07/2018-KHK-700/140 md.; yürürlük:09/07/2018) Cumhurbaşkanı bu oranı sözleşme bazında % 40 ‘a kadar artırmaya yetkilidir.

        İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Ancak bu durumda, işin tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.

        Sözleşme bedelinin % 80’inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80’i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5’i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir.” hükmü yer almaktadır. Anılan hüküm uyarınca idarece maddede yer alan şartlar çerçevesinde iş artışı veya iş eksilişi yapılabilmesi mümkündür.

 

Diğer taraftan, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 05.06.2008 tarih ve 2008/42 sayılı Döner Sermaye Kaynaklarından Yapılacak Olan İhalelerde Uyulması Gereken Usul ve Esaslar konulu Genelgesi’nin “Yemek Hizmeti Alımı İhaleleri” başlığı altında yemek ihalelerinde yenilen yemek sayısı üzerinden ödeme yapılmasını teminen gerekli tedbirlerin alınması gerektiği ifade edilmiştir.

 

Belirtilen hüküm, düzenleme ve somut olaya ilişkin hususlar bir arada değerlendirildiğinde, idarenin 4735 sayılı Kanun hükümde yer alan şartlar dahilinde iş artışı ve iş eksilişi yapmasına kanunen cevaz verildiği, bu çerçevede idarece, Sağlık Bakanlığı’nın anılan Genelgesi’ne uygun olarak fiilen yenilen yemek sayısı üzerinden ödeme yapılmasına yönelik düzenleme yapılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, belirtilen düzenlemenin teklif hazırlama aşamasında isteklileri tereddüde düşürecek nitelikte olmadığı sonucuna ulaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

Toplantı No : 2020/003
Gündem No : 12
Karar Tarihi : 23.01.2020
Karar No : 2020/UH.I-132