İş Ortaklığı tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği, dolayısıyla söz konusu iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve teklif tutarının sınır değer hesabına dahil edilmemesi gerektiği anlaşılmakla birlikte bahse konu iş ortaklığının teklifinin sınır değer hesabına dahil edilmeden yapılan hesaplamada sınır değer tutarının değiştiği ancak sınır değerin altında veya üzerinde kalan isteklilerin değişmediği anlaşıldığından usul ekonomisi gereğince söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerek bulunmadığı

İş Ortaklığı tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği, dolayısıyla söz konusu iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve teklif tutarının sınır değer hesabına dahil edilmemesi gerektiği anlaşılmakla birlikte bahse konu iş ortaklığının teklifinin sınır değer hesabına dahil edilmeden yapılan hesaplamada sınır değer tutarının değiştiği ancak sınır değerin altında veya üzerinde kalan isteklilerin değişmediği anlaşıldığından usul ekonomisi gereğince söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerek bulunmadığı hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ““İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler …” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.

…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.

(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

(5) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.

 …” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir. …” açıklaması yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden makine ve ekipmanın kendi malı olma şartının aranmaması esas olmakla birlikte ihale konusu işin niteliği ve kapsamına göre idarenin ihtiyacının zamanında karşılanması, isteklilerin ihale konusu alanda etkin olarak faaliyette bulunduklarını göstermesi gibi hususlar göz önünde bulundurularak makine ve ekipmanın bir bölümünün kendi malı olma şartının idarece aranmasının mümkün olduğu, idareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edebileceği anlaşılmaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.5.

NO

TANIMI

SAYISI

ÖZELLİKLERİ

AÇIKLAMALAR

1

Elektronik Duyargalı Asfalt Finisher 

2

2010 Model ve Üzeri 

En Az 1 Adet Kendi Malı 

2

Demir Bandajlı Silindir

2

2010 Model ve Üzeri 

En Az 1 Adet Kendi Malı 

3

Lastik Tekerlekli Silindir 

2

2010 Model ve Üzeri 

En Az 1 Adet Kendi Malı 

İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için yukarıdaki tabloda açıklama kısmında belirtilen sayıda tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın kendi malı olma şartı aranmaktadır.

İsteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgeleri teklif kapsamında beyan etmesi zorunludur.

İsteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdare tarafından ihale dokümanında, ihale konusu işin gerçekleştirilebilmesi için toplam 6 adet araç öngörüldüğü, söz konusu araçların 3 tanesinin isteklilerin kendi malı olması yönünde düzenleme yapıldığı görülmüştür.

 

İhale işlem dosyası üzerinden yapılan incelemede, ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağı İnciyol Pet. Nak. İnş. Peyzaj Tem. Maden. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer belgeler” satırında “Batman Ticaret ve Sanayi Odası İş Makinası Tescil Belgesi, 34-********* Plakalı 2017 Model Elektronik Duyargalı Asfalt Finiseri”,  “34-********* Plk Teknik Belge Noter Onaylı, Bf 800c S600 Tipi 2017 Model Bomag Marka Paletli Asfalt Finişiri Elektronik Duyargalı”, “Batman Ticaret ve Sanayi Odası İş Makinası Tescil Belgesi, 34-********* Plakalı 2017 Model Bomag Marka Bw 161 Ad-4 Tanburlu(Demir Bandajlı) Silindir”,  “Batman Ticaret ve Sanayi Odası İş Makinası Tescil Belgesi, 34-********* Plakalı 2015 Model Bomag Bw 24 Rh Lastik Tekerlekli Silindir”, ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

İdare tarafından beyan edilen bilgilerin tevsik edilmesinin istenilmesi üzerine, anılan iş ortaklığının özel ortağı İnciyol Pet. Nak. İnş. Peyzaj Tem. Maden. San. ve Tic. A.Ş. tarafından 1’er adet elektronik duyargalı asfalt finisher, demir bandajlı silindir, lastik tekerlekli silindir araçlarının kendi malı olduğuna dair 25.08.2020 tarihli demirbaş tespitine ait serbest muhasebeci mali müşavir tespit raporu ile elektronik duyargalı asfalt finisher, demir bandajlı silindir, lastik tekerlekli silindir araçlarına ait iş makinası tescil belgeleri ve paletli asfalt finişerine ait teknik belgenin sunulduğu görülmüştür.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesi ve İdari Şartname’nin 7’nci maddesine göre isteklilerin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanları; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edebileceği,  ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağı tarafından araçlara ilişkin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen belgelerin ve kendi malı araçların tevsiki için demirbaş tespitine ait serbest muhasebeci mali müşavir raporlarının sunulduğu, söz konusu raporların meslek mensubu tarafından kaşelenip imzalandığı, bahse konu tevsikin anılan mevzuat hüküm ve doküman düzenlemelerine göre yeterli olduğu, anılan iş ortaklığı tarafından finansal kiralama yoluna başvurulmadığından ve teklifleri kapsamında finansal kiralama sözleşmeleri sunulmadığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve açıklamalarından, elektronik ortamda gerçekleştirilen ihalenin ilk oturumunda, yeterlilik bilgileri tablosunda satır açılan bilgi ve belgelerin istekliler tarafından beyan edilip edilmediğinin kontrol edilmesi gerektiği, bu aşamada ihale komisyonu tarafından isteklilerce sunulan bilgi ve belgelerin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilmeyeceği, bahse konu ihalenin ilk oturumunda isteklilerce sunulan teklif mektubu ile geçici teminatın ise usulüne uygunluğunun değerlendirileceği, isteklilerin teklifi kapsamında sunduğu geçici teminatın usulüne uygunluğunun Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesindeki hükme göre; geçici teminatın yeterlilik bilgileri tablosunda beyan edilip edilmediğinin, bahse konu geçici teminat tutarının teklif bedelinin yüzde üçünü karşılayıp karşılamadığının ve ilgili geçici teminat mektubunun geçerlilik süresinin kontrol edilmesi suretiyle değerlendirileceği, yapılan değerlendirme sonucunda teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun bulunan tekliflerin sınır değer hesabında kullanılacağı anlaşılmaktadır.

 

İdare tarafından gönderilen belgeler üzerinden yapılan incelemede, İhsan Güç – Zanas İnş. A.Ş. İş Ortaklığı tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği, dolayısıyla söz konusu iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve teklif tutarının sınır değer hesabına dahil edilmemesi gerektiği anlaşılmakla birlikte bahse konu iş ortaklığının teklifinin sınır değer hesabına dahil edilmeden yapılan hesaplamada sınır değer tutarının değiştiği ancak sınır değerin altında veya üzerinde kalan isteklilerin değişmediği anlaşıldığından usul ekonomisi gereğince söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2020/056
Gündem No 75
Karar Tarihi 16.12.2020
Karar No 2020/UY.II-2094