geçici teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğine uygun olarak alınan mektuplara ilişkin ayırt edici numaranın  geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtileceği hk

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Geçici teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır….” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde “Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.

32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teminatlar” başlıklı 55’inci maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(4) Teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Elektronik İhale” başlıklı 59/A maddesinde “ …

(6) Geçici teminat mektupları Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınır ve mektuba ilişkin ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları geçerli kabul edilmez. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez.” hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde “(1) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(2)Geçici teminat mektupları Kurumla “EKAP Üzerinden Online Bilgi Alışverişine Yönelik İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalamış olan kuruluşlardan alınır. İlgilinin talebi halinde, kuruluş tarafından Ek-1’de yer alan “Geçici Teminat Mektubu Bilgileri Formu” düzenlenerek kendisine verilir. Geçici teminat mektupları, elektronik imza kullanılmak suretiyle elektronik veya ıslak imza kullanılmak suretiyle fiziki ortamda düzenlenebilir. Ancak düzenlenen geçici teminat mektubuna kuruluş tarafından ayırt edici bir numara verilerek mektuba ilişkin bilgilerin EKAP’a aktarılması ve verilen ayırt edici numaranın istekli tarafından e-teklif kapsamında EKAP üzerinden gönderilmesi gerekir. Geçici teminat mektuplarına ilişkin bilgilerin, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre merkezi takas kuruluşu olarak faaliyet gösteren kuruluşlar dâhil yetkilendirilmiş merkezi bir kuruluş tarafından EKAP’a aktarılması durumunda da düzenlenen mektupların bu fıkraya uygun olarak alındığı kabul edilir.

(3)Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.” hükmü,

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1 İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir:

c) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar…”düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 05.02.2022 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “Geçici teminatın verilmesi” başlıklı 28’inci maddesinde “28.1. Geçici teminat mektubunu düzenleyen kuruluş tarafından mektuba verilen ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

28.2. Teminat mektupları dışındaki teminatların Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye Muhasebe Birimi veya Halk Bankası Çanakkale Merkez Şube TR59 000 1200 9638 00044 000002 nolu hesap numarasına yatırılması ve teminatın yatırıldığını gösteren belgelere ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilmesi gerekir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Yakoss Turizm Anonim Şirketi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun geçici teminata ilişkin bilgiler bölümünün “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu kısmının” doldurulduğu, “Geçici Teminat Mektubunun Ayırt Edici Numarası”, bilgisinin “G0067-00504-03272159” olarak beyan edildiği görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan incelemede, idarece söz konusu geçici teminat mektubuna ilişkin yapılan sorgulamada mektubun Yakoss Turizm Anonim Şirketi adına Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Bağcılar Şubesi tarafından düzenlendiği, teminat tutarının 120.000,00 TRY, geçerlilik tarihinin 28.02.2022 olduğu belirlenmiş, anılan istekli tarafından teklif edilen bedelin 2.989.000,00 TL olduğu, sağlanması gereken minimum teminat miktarının (2.989.000,00 x 0,03) 89.670,00 TL olduğu, sunulan teminat tutarının (120.000,00 TL) İdari Şartname’de belirlenen tutarı karşıladığı, ayrıca sunulan teminat mektubunun geçerlilik tarihinin İdari Şartname’de belirtilen tarihten (05.02.2022) sonra olduğu tespit edilmiştir.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli Ünaldı Turizm Seyahat İnş. ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun geçici teminata ilişkin bilgiler bölümünün “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu kısmının” doldurulduğu, “Geçici Teminat Mektubunun Ayırt Edici Numarası”, bilgisinin “G0012-01668-MW000147” olarak beyan edildiği görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan incelemede idarece söz konusu geçici teminat mektubuna ilişkin yapılan sorgulamada mektubun Ünaldı Turizm Seyahat İnş. ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi adına Halk Bankası Sefaköy İnönü Şubesi tarafından düzenlendiği, teminat tutarının 110.000,00 TRY, geçerlilik tarihinin 07.02.2022 olduğu belirlenmiş, anılan istekli tarafından teklif edilen bedelin 3.492.250,00 TL olduğu, sağlanması gereken minimum teminat miktarının (3.492.250,00 x 0,03) 104.767,50 TL olduğu, sunulan teminat tutarının İdari Şartname’de belirlenen tutarı karşıladığı, ayrıca sunulan teminat mektubunun geçerlilik tarihinin İdari Şartname’de belirtilen tarihten (05.02.2022) sonra olduğu tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasına konu edilen isteklilerden Kardeşler Seyahat Turizm Otomotiv Mühendislik Taşımacılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun geçici teminata ilişkin bilgiler bölümünün “Geçici Teminat Mektubu Dışındaki Teminatlar” kısmının doldurulduğu, “Saymanlık/Şube Adı-Kodu (Varsa) Dekont / Makbuz Tarihi, Numarası ve Tutarı” bilgilerinin sırasıyla “HALKBANK, 08.11.2021, 0332855, 108.500,00 TL” olarak beyan edildiği görülmüş, anılan istekli tarafından teklif edilen bedelin 3.492.250,00 TL olduğu, sağlanması gereken minimum teminat miktarının (3.568.500,00 x 0,03) 107.055,00 TL olduğu, idare hesabına yatırılan teminat tutarının İdari Şartname’de belirlenen tutarı karşıladığı tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasına konu edilen bir diğer istekli Cenport Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun geçici teminata ilişkin bilgiler bölümünün “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu kısmının” doldurulduğu, “Geçici Teminat Mektubunun Ayırt Edici Numarası”, bilgisinin “G0010-02521-21046845” olarak beyan edildiği görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan incelemede idarece söz konusu geçici teminat mektubuna ilişkin yapılan sorgulamada mektubun Cenport Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi adına Ziraat Bankası Dikilitaş İstanbul Şubesi tarafından düzenlendiği, teminat tutarının 120.000,00 TRY, geçerlilik tarihinin 07.02.2022 olduğu belirlenmiş, anılan istekli tarafından teklif edilen bedelin 3.614.250,00 TL olduğu, sağlanması gereken minimum teminat miktarının (3.614.250,00 x 0,03) 108.427,5TL olduğu, sunulan teminat tutarının İdari Şartname’de belirlenen tutarı karşıladığı, ayrıca sunulan teminat mektubunun geçerlilik tarihinin İdari Şartname’de belirtilen tarihten (05.02.2022) sonra olduğu tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, isteklilerce teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınacağı, isteklinin ortak girişim olması halinde toplam teminat miktarının, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına ve verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabileceği, geçici teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan mektuplara ilişkin ayırt edici numaranın,  geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtileceği, sunulan geçici teminat mektubunun ihaleye katılım ve yeterlik kriterlerini sağlamaması durumunda isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağı, geçici teminat mektuplarının elektronik imza kullanılmak suretiyle elektronik veya ıslak imza kullanılmak suretiyle fiziki ortamda düzenlenebileceği anlaşılmaktadır.

 

İhaleye ait doküman düzenlemelerinde geçici teminat miktarının teklif bedelinin en az % 3’ü oranında olacağı, sunulan geçici teminat mektuplarının geçerlilik tarihinin 05.02.2022 tarihinden önce olmaması gerektiği belirtilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen inceleme ve tespitler neticesinde başvuru sahibinin iddiasına konu edilen istekliler tarafından sunulan geçici teminatların ihale dokümanı düzenlemelerine uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Toplantı No 2022/001
Gündem No 49
Karar Tarihi 05.01.2022
Karar No 2022/UH.I-40