eksik ve kusurlar için kabul komisyonlarınca 2-4 ay gibi bir tamamlanma süresi öngörülmesi dolayısıyla idarenin bu süre miktarına yakın bir gecikme cezası kesmesi

eksik ve kusurlar için kabul komisyonlarınca 2-4 ay gibi bir tamamlanma süresi öngörülmesi dolayısıyla idarenin bu süre miktarına yakın bir gecikme cezası kesmesi

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2015/5416 E. 2016/2622 K.
“İdare yükleniciye geçici kabule ilişkin 41’inci madde de belirtildiği biçimde ceza uygulayarak eksik ve kusurların giderilmesini bekler ya da gecikme 30 günü geçerse ceza uygulamasına devam etmekle birlikte kusur ve eksikleri yüklenici hesabına kendisi giderir. Somut olayda davacı yüklenici kesin kabule hazır duruma getirdiğini bildirmiş ise de 08.08.2012 tarihinde iş sahibi idarece yapılan incelemede kesin kabule hazır olmadığına ilişkin tutanak düzenlenmiş,

yüklenici de 14.09.2012 tarihli yazısında, arızaları giderdiğini belirterek tutanağa itiraz etmiş, ancak eksik ve kusurların giderilmediği daha sonra yapılan bilirkişi incelemeleriyle sabit olmuştur. Buna göre yüklenicinin 08.08.2012 tarihinde kesin kabule hazır duruma getiremediği anlaşıldığından az yukarıda değinilen şartname hükümleri ve sözleşme tarihinde yürürlükte bulunan mülga 818 sayılı Borçlar Yasası’nın 98. madde yollamasıyla 44. maddesi hükmünce idarenin makul sürede eksik ve kusurları gidermesi gerekirken zararın artmasına sebebiyet vererek 2013 yılında yüklenici nam ve hesabına gidermek suretiyle bedelin ödenmesi istemi kabul edilemez.

Mahkemece bilirkişi raporuyla bağlı kalınarak hükme varılması doğru olmamıştır.

O halde yapılması gereken iş, bilirkişilerden ek rapor alınarak 08.08.2012 tarihi itibariyle eksik ve kusurlu imalât bedelini hesaplatmak ve sonucuna göre hüküm kurmaktan ibarettir. Bu hususlar üzerinde durulmadan eksik incelemeyle hükme varılması usul ve yasaya aykırı olmuş, kararın bozulması uygun bulunmuştur.”

Değerlendirme: Kararda değinilen YİGŞ 41’inci maddesi “Kabul komisyonunun tespit ettiği eksiklikler, belirlenen sürede yüklenici tarafından giderilmezse bu sürenin bitiminden sonra eksikliklerin giderilmesine kadar geçecek her gün için, giderilecek eksikliklerin durumuna göre sözleşmesinde günlük gecikme cezası olarak yazılan miktarın belli bir oranında günlük ceza uygulanır ve geçici kabul tarihi kusur ve eksikliklerin giderilmesi tarihine ertelenir. Ancak bu gecikme otuz günü geçtiği takdirde idare, yüklenici hesabına eksiklerin giderilmesini kendisi yaptırabilir.

Bu takdirde de eksikler tamamlanıncaya kadar ceza uygulaması devam eder ve kabul tarihi ertelenir,” kapsamında geçici kabul komisyonunca verilen sürenin 30 günü aşması durumunda idarenin işleri yüklenici namı hesabına yaptırabileceği fakat namı hesabına gidermede bu 30 günün dolduğu tarihteki piyasa rayiçlerinin kullanılması gerekeceği ve “makul” süre boyunca gecikme cezası uygulanarak işlerin namı hesabına yaptırılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda uygulamada eksik ve kusurlar için kabul komisyonlarınca 2-4 ay gibi bir tamamlanma süresi öngörülmesi dolayısıyla idarenin bu süre miktarına yakın bir gecikme cezası kesmesi makul olacaktır.