Hakediş arka kapağı

Hakediş arka kapağı, ödemeye esas olan belgedir. Düzenlenen imalat ve ihzarat iç sayfa icmallerinden ve fiyat farkı hesaplarından alınan nihai değerler arka kapağa geçirilerek yüklenicisine ödenecek tutar ortaya çıkartılır.

Bu sayfanın ilk cümlesi ilgili olduğu inşaat işinin adıdır ve ismin altında hakediş rapor no yazılır. Hakedişlerin arka kapağında inşaat için belli bir tarihe kadar yapılmış olan ödeme tutarı ile söz konusu hakedişte yapılacak ödemelerin topluca bir dökümü verilir.

Sayfa, raporun hangi tarihe kadar olan işleri kapsadığını belirten …/…/… tarihine kadar yapılan ifadesiyle başlar. Sayfanın sağ üst tarafında toplam ve genel toplam adlı iki sütun ve ihzarat, inşaat, toplam, …/…/… tarih ve … nolu hakediş tutarı, sözleşme fiyatları ile arta kalan tutar, fiyat farkı, kesin hesap teminat kesintisi, toplam, KDV ve yine toplam olmak üzere 10 satır bulunur.

Hemen altında ise ödenecek miktar gösterilir. Bu başlıklara ait açıklamalar şu şekildedir;

İhzarat: Son hakedişin kapsadığı tarihe kadar ödenen toplam ihzarat bedeli parasal icmal sayfasından alınarak buraya yazılır.

İnşaat: Son hakedişin kapsadığı tarihe kadar yapılan inşaat işleri, yine parasal icmal sayfasından alınarak buraya yazılır.

Toplam: İhzarat ve İnşaat bedelleri toplanarak buraya yazılır.

…/…/… Tarih ve … Nolu Hakediş Tutarı: İdareye sunulan son hakediş raporundan bir önceki hakedişin tutarı, yine ilgili hakedişin arka kapağından alınarak tarih ve sayısı ile birlikte bu satıra yazılır.

Sözleşme Fiyatları ile Arta Kalan Tutar: İhzarat ve inşaat bedellerinin toplamından, bir önceki hakedişin tutarı çıkarılarak son hakedişe dair sözleşme fiyatları ile arta kalan tutar bulunur.

Fiyat Farkı: Fiyat farkı hesap tablosunda, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar çerçevesinde hesaplanan tutar fiyat farkı icmal sayfasından alınarak bu bölüme yazılır.

Kesin Hesap Kesintisi: İller Bankası Çevre Yapıları Dairesi Başkanlığı’nın 03.11.2011 tarih ve 49002 sayılı yazısında Tüm Bölge Müdürlükleri’ne verilen talimat çerçevesinde, birim fiyat usulüne göre ihaleye çıkan işlerde kesin hesap kesintileri hakediş iç sayfa icmalinde kesin hesap ve işletme planı verilene kadar tüm pozlarda %5 olarak uygulanmaktadır.

Dolayısıyla arka kapakta bulunan Kesin Hesap Kesintisi bölümünde herhangi bir kesinti yapılmayarak, bu bölüm boş bırakılır. Anahtar teslim götürü bedel sözleşmeli işlerde ise bu oran %3 olarak uygulanmaktadır.

Toplam: Sözleşme Fiyatları ile Arta Kalan Tutar ve Fiyat Farkı toplanarak bu bölüme yazılır.

KDV: Sözleşme Fiyatları ile Arta Kalan Tutar ve Fiyat Farkı toplamına uygulanacak KDV miktarı bu bölüme yazılır.

Toplam: Sözleşme Fiyatları ile Arta Kalan Tutar ve Fiyat Farkı toplamına KDV tutarı da eklenerek bu bölüme yazılır.

Ödenecek Miktar: Ödemeye esas tutar bu bölümde belirtilir. Sözleşme Fiyatları ile Arta Kalan Tutar, Fiyat Farkı ve KDV toplanarak yüklenicinin hak ettiği miktar ortaya çıkartılmış olur.

Cezalar: Yapım işine ait sözleşmede belirtilen ceza hükümleri uygulandığı takdirde, yükleniciden yapılacak olan her türlü ceza kesintisi, KDV ve fiyat farkı dahil olmak üzere toplam tutardan düşülerek, arka kapak sayfasında gösterilir.

Teknik personel bulundurmama cezası, işin süresinde bitirilememesi durumunda gecikme cezası veya kesin kabul heyetince belirlenen nefaset kesintisi bu cezalara örnek olarak gösterilebilir.

Ödenecek miktarın sayı olarak karşılığının hemen altına, hatalı bir miktar ödeme ihtimalinin önüne geçmek amacıyla bu sayının okunuşu yazıyla yazılır ve gerekli kesintilerin yapılması için şu ifadeye yer verilir:

Yalnız: … Türk Lirası, … Kuruştan, Kanuni Vergi ve resimlerde teminat kesintisi tutulup kanunen yapılması gereken kesintiler, haciz ve avans gibi hususlar da göz önüne alındıktan sonra kalanının yükleniciye ödenmesi için bu istihkak raporu (…) nüsha olarak düzenlenmiştir.

Ödenecek miktar gösterildikten sonra sayfanın alt kısmında yetkililerin imzaları bulunur. Burada yüklenicinin isim ve soyadı (veya ticari unvanı) ve imzası, hakedişi yüklenici ile birlikte düzenleyen kontrol mühendisinin ad, soyad, unvan ve imzaları ile hakedişi onaylayan kontrol şefi ve kontrol amirinin ad soyad ve imzası bulunur.

Bunun dışında hakedişe inceleyen sıfatıyla imza atan mühendisin de ad, soyad ve imzası bulunur. Müşterek kontrollük usulü ile yürütülen işlerde Belediyesince görevlendirilen kontrol mühendisinin imzası ile Belediye Başkanı’nın vizesi bulunur. İmza atan teknik elemanların branşlarının (mimar, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, çevre mühendisi, makine mühendisi vb.) doğru ve tam olarak yazılmış olması sorumluluk açısından önemlidir.

Ayrıca Belediye Başkanı ve/veya Bölge Müdürü imzalarında makamı temsil eden mühürlerin bulunması gerekmektedir.

Hakediş inceleme birimi, ödemeye esas olan arka kapak sayfasındaki tüm rakamların alındıkları kaynaktan doğru olarak aktarıldığından emin olmalıdır.

Bu değerlerin arka kapağa aktarımı sırasında yapılabilecek en ufak bir hata bile, ödemede büyük yanlışlıklara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla hakediş inceleme birimi, arka kapaktaki parasal değerleri çok dikkatli bir şekilde kontrol etmelidir.

Ayrıca hakediş arka kapağında bulunan tüm hesaplamaları aritmetik olarak da kontrol etmelidir. Çünkü ödenecek olan miktar bu sayfadaki hesaplamalar neticesinde ortaya çıkmaktadır. Aritmetik hesaplamalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, virgülden sonra gelen iki basamağın doğru şekilde yuvarlanmasıdır.

Cezalar kısmında teknik personel bulundurulmaması cezasının kaynağı olan tutanağın, gecikme cezası kesildiği takdirde işin gecikmeye kaldığı süreye ait ceza kesileceğine dair tutanağın hakediş raporunun ekinde olup olmadığına bakar.

İşin geçici kabulünün yapılmış olması durumunda ise geçici kabul itibar tarihi ile iş bitim tarihi arasındaki süre cezalı olarak çalışılan süreyi temsil ettiği için hakediş raporu ekine geçici kabul tutanağı onay sayfasının eklenmesini sağlamalıdır.

Eğer tetkik edilen hakediş, kesin hakediş ise kesin kabul tutanağında, kesin kabul heyetince nefaset kesintisi yapılıp yapılmadığı hususunu kontrol etmelidir. Nefaset kesintisi mevcut ise arka kapağın cezalar satırına bu tutarı eklemelidir.

Tüm hesaplar kontrol edildikten sonra, hakediş inceleme birimi hakediş kapsamındaki tüm imalatları projesine işlediğine dair “projesine işlenmiştir” kaşesini arka kapak sayfasına basmalıdır