Hakediş Ödemesi:. yükleniminde bulunan ….. Kilisesi İkmal Restorasyonu işinde;Teklif birim fiyat cetvelinin 12. Sırasında yer alan; «mevcut fresklerin koruma ve onarımının yapılması» işine yüklenicinin ….. TL/m2 fiyat vermesi ve İhale dosyasında yapılacak işin tanımı Analiz-4 olarak düzenlenmiş olmasına rağmen, işin devamında bu imalat yerine yeni birim fiyatlar yapılarak işin ayrıştırılması ve fresklerle ilgili tüm sağlamlaştırma koruma ve bakımı içeren teklif yerine farklı kalemlerden ödemede bulunulması sonucunda ….. TL tutarında kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak;

Kamu İdaresi Türü Genel Bütçe Kapsamındaki İdareler
Yılı 2016
Dairesi 8
Karar No 132
İlam No 133
Tutanak Tarihi 19.4.2018
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 


 

Hakediş Ödemesi:

….. yükleniminde bulunan ….. Kilisesi İkmal Restorasyonu işinde;

A)Teklif birim fiyat cetvelinin 12. Sırasında yer alan; «mevcut fresklerin koruma ve onarımının yapılması» işine yüklenicinin ….. TL/m2 fiyat vermesi ve İhale dosyasında yapılacak işin tanımı Analiz-4 olarak düzenlenmiş olmasına rağmen, işin devamında bu imalat yerine yeni birim fiyatlar yapılarak işin ayrıştırılması ve fresklerle ilgili tüm sağlamlaştırma koruma ve bakımı içeren teklif yerine farklı kalemlerden ödemede bulunulması sonucunda ….. TL tutarında kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak;

Analiz-04 poz no.lu “Mevcut Fresklerin Koruma ve Onarımının Yapılması” işine ait teknik şartnamede;

“Mevcut fresklerin koruma ve onarımının aşağıda belirtilen şartlara uygun olarak yapılması için gereken her türlü malzeme, işçilik, zayiat, nakliye, yatay ve düşey taşımalar ile müteahhit karı ve genel giderler dahil 1m2 fiyatıdır.

1.Duvar resimlerinde belgeleme (fotoğraf-çizim) çalışmaları yapılmalıdır. Fotoğraf çekimlerinin yüksek çözünürlükte 90° açıyla çekilmesi ve fotoğrafların foto-mozaik yöntemiyle birleştirilerek bütün duvar yüzeyinin( bir yüzey için ) tek fotoğraf karesinde birleştirilmesi gerekmektedir. Birleştirilen fotoğrafların mutlaka aynı ışık seviyesinde çekimlerinin yapılmasına dikkat edilmesi önemlidir.

2.İskele kurulduktan sonra Bizans duvar resimleri konusunda uzman konservatör tarafından tüm bozulmaların lejantları belirlenerek fotoğraf çıktıları üzerine duvar resimlerinde karşılaşılan tüm bozulmaların lejantlarının işlenmesi ve teknik raporu hazırlanmalıdır.

3.Acil müdahale gereken alanlarda uygulama yapılması ve yapılan tüm işlerin ayrı bir paftaya (kullanılan malzemelerin isimleri yazılarak) işlenmelidir.

4.Tüm bozulmaların tespiti ile birlikte eş zamanlı yürütülmesi gereken diğer bir çalışmada ise ileri teknikler kullanılarak malzeme özelliklerinin belirlenmesi ve onarım harcı belirlenmelidir. Örnek alımlarının konunun uzmanı Kimya Mühendisi ve Konservatör tarafından alınması önemlidir. Bu çalışmalarında yine aynı şekilde fotoğraf çıktıları üzerinde işlenmesi ve fotoğraflanması gerekmektedir.

5.Nem ve sıcaklık değişimlerinin Dataloggerler ve anlık nemölçer ile kayıt altına alınmalıdır.

6.Kilise içinde birikmiş tozlar mekanik yöntemler ile (restorasyon süpürgesi-plastik süpürge -fırçalar) temizlenmelidir.

7.Boya yüzeyinde birikmiş olan tozlar ve kir katmanları belirlenmeli ve analiz sonuçlarından sonra konunun uzmanı Kimya Mühendisi ve Bizans duvar resimleri konusunda uzman bir ekibin kararı ile kullanılacak temizleyici malzemeler belirlenmelidir.

8.Tespit edilen boşlukların ve çatlakların sağlamlaştırılması ve orijinal sıva tabakasında kabarmış olan kısımların sağlamlaştırılmalıdır. Tüm çalışmalar ve kullanılacak malzemeler yerinde yapılacak uygulamalar ve analizlerin sonuçları neticesinde belirlenmeli ve karar verilmelidir.

9.Sıva yüzeyinden kalkmış olan boya tabakasının reçineler yardımı ile yerine oturtulmalı ve sağlamlaştırılmalıdır. Yüzeyden kalkmış olan boya katmanlarının NanoAkril veya Primal AC 33 kullanılarak yerine oturtulması gerekmektedir. Ayrıca sağlamlaştırma çalışmalarında asetonda çözünmüş olan Paroloid B 44 ve Paroloid B 72 kullanılması gerekebilir. Kavlamış boya tabakasında deneysel çalışmalar için bir takım malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Malzemelerin kullanılması kararı uygulamalar sırasında konunun uzmanı konservatörler tarafından verilmelidir.

10.Duvar resimlerinin temizlik ve sağlamlaştırma çalışmalarının tamamlanmasından sonra boya tabakasındaki boşlukların ve grafitilerin “Aqua Sporca’’ tekniği ile ton farkının azaltılması gerekmektedir.

Ölçü: Koruma ve onarımı yapılan fresk yüzeyleri ölçülerek ödenir.’’ denilmektedir.

Yüklenici Analiz 4 pozuna ….. TL/ m2 fiyat vermiştir.

Yukarıda yer verilen teknik şartname ve savunma ekinde gönderilen analiz ile sorumluların savunmalarının incelenmesi sonucunda;

Yüklenicinin ilgili işe ait ihale dökümanları ile imalatın yapılacağı mahalli inceleyerek fiyat teklif ettiği, işin devamında bu işlerin 30 m yüksekte yapılması gerekçe gösterilerek işçilik girdilerinin ve malzeme miktarlarının arttırılamayacağı, aksi takdirde tüm imalat ve iş kalemlerinde birim fiyat analizlerine göre artan işçilik ve malzeme miktarları için yeni birim fiyat analizleri yapılması gerekeceği, uygulamada teklif fiyatların esas olduğu, malzeme ve işçilik miktarlarında artı veya eksi bir durum söz konusu olduğunda revize yapılamayacağı, ihale şartnameleri ve sözleşme dışına çıkılamayacağı anlaşılmıştır.

İhale dosyasında yapılacak işin tanımı Analiz-4 olarak düzenlenmiş olmasına rağmen, işin devamında bu imalat yerine yeni birim fiyatlar yapılarak işin ayrıştırılması ve fresklerle ilgili tüm sağlamlaştırma koruma ve bakımı içeren teklif yerine farklı kalemlerden ödemede bulunulması sonucu oluşan ….. TL tutarındaki kamu zararının yeniden yapılan hesaplama sonucunda ….. TL olduğu tespit edilmiştir.

Bu itibarla mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ….. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına, arta kalan ….. TL tutarındaki kamu zararının ise;

Gerçekleştirme Görevlileri Hakedişi Düzenleyenler ….. ve ….. ile …..’ya müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,

(Üyeler ….. ile …..’nın; “İhale dosyasının hazırlanması sırasında iş analizini yapacak ekibin uzman kişilerden oluşmadığı, ….. Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvar Müdürlüğü ile yapılan görüşme ve yazışmalar sonucunda, iskele kurulduktan sonra yeni bir iş analizi yaptırılması ve bu işlemlerde üniversiteden yardım alınmasının kararlaştırıldığı böylece ihale şartnameleri ve sözleşme dışına çıkılarak ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır.

4734 ve 4735 sayılı Kanunlara uygun olmayan bu durum teknik yetersizlikten kaynaklanmış olsa bile diğer restorasyon çalışmalarında tedbir alınması ve kusuru olan varsa tespit edilmesi için Bakanlığına yazılması gerektiği” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı) oy çokluğuyla karar verildi.

B)Analiz:6 Mevcut işlemeli döşemelerin koruma ve onarımının yapılması işinde uygulanmış imalat miktarı sıfırlanarak, işin devamında bu imalat yerine yeni birim fiyatlar yapılarak işin ayrıştırılması ve Analiz:6 imalatı için öngörülenden daha yüksek ödemede bulunulması sonucunda ….. TL tutarında kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak;

Analiz-06 “Mevcut İşlemeli Döşemenin Koruma ve Onarımının Yapılması” pozuna ait teknik şartnamede;

“Mevcut işlemeli döşemelerin koruma ve onarımının aşağıda belirtilen şartlara uygun olarak yapılması için gereken her türlü malzeme, işçilik, zayiat, nakliye, yatay ve düşey taşımalar ile müteahhit karı ve genel giderler dahil 1m2 fiyatıdır.

1.Taban döşemelerinde belgeleme(fotoğraf-çizim) çalışmaları yapılmalıdır. Fotoğraf çekimlerinin yüksek çözünürlükte 90° açıyla çekilmesi ve fotoğrafların foto-mozaik yöntemiyle birleştirilerek bütün tabanın (bir yüzey için) tek fotoğraf karesinde birleştirilmesi gerekmektedir. Birleştirilen fotoğrafların mutlaka aynı ışık seviyesinde çekimlerinin yapılmasına dikkat edilmesi önemlidir. Uygulamanın her aşamasında fotoğraf çekimi yapılmalıdır.

2.Uzman bir restoratör tarafından tüm bozulmaların lejantları belirlenerek belgelere işlenmelidir. Taban döşemesinde belirlenen bütün bozulmalar lejantlara göre belgelere işlenmeli ve teknik rapor hazırlanmalıdır.

3.Acil müdahale gereken alanlarda uygulama yapılması ve yapılan tüm işlemlerin ayrı bir paftaya (kullanılan malzemelerin isimleri yazılarak ) işlenmelidir.

4.Uygulamalarda kullanılacak malzeme içeriğinin belirlenmesi için konunun uzmanları tarafından (analizi yapacak uzman ) örnekler alınarak analiz raporlarıyla uygulamada kullanılacak malzeme belirlenmelidir. Bu çalışmalarında yine aynı şekilde fotoğraf çıktıları üzerinde işlenmesi ve fotoğraflanması gerekmektedir.

5.Yapısal bozulma tespit edilen döşeme elemanlarında sağlamlaştırma çalışması yapılmalı, bu çalışmada malzemenin yapısına uygun konservasyon malzemesinin seçimine dikkat edilmelidir.

6.Kırık döşeme malzemeleri onarılarak korunmalı, döşemede kayıp olan bölgelerde uzman jeologlara danışılarak aynı tür malzemeyle tamamlama yapılmalıdır.

7.Çökme olan bölgelerde döşemenin arkası kontrol edilmeli, döşeme arkasındaki harç-blokaj özelliğini kaybetmişse yenilenmelidir.

8.Döşeme arkasındaki harcın döşemeye zarar vermeden ulaşılabilen bölgelerde genel bir kontrolü yapılmalıdır. Harç yapısal özelliğini kaybetmişse sağlamlaştırılmalı ve yenilenmelidir.

9.Arkası boş alanlar tespit edilerek,1mm.’den küçük boşluklara Malta 6001 veya benzer özellikteki mikroenjeksiyon harçlarıyla müdahale edilmelidir.

10.1mm.’den büyük boşluklara kireç harcı enjeksiyonu yapılmalıdır.

11.Döşeme derzleri ve çevresindeki boş alanlara kireç harcıyla dolgu yapılmalıdır.

12.Zeminden gelebilecek nem ve tuzların geçirimsiz tabakalarda yoğuşarak zararlı etkileri olabileceğinden kullanılacak koruma-onarım malzemelerin nefes alabilir özellikte olması önemlidir.

13.Koruma-onarım uygulamalarına rağmen, döşeme malzemesinin yapısal mukavemetini kaybetmiş olması doğrudan ziyaretçi temasını riskli hale getirecektir. Bu durumda ziyaretçilere engel olmadan döşemenin korunabilmesi için, hava sirkülasyonuna izin veren cam yürüme platformu düşünülebilir.

Ölçü: Koruma ve onarım yapılan işlemeli döşemenin yüzeyleri ölçülerek ödenir.” denilmektedir.

Söz konusu poza ait analize yüklenici ….. TL birim fiyat teklif etmiştir.

Yukarıda yer verilen teknik şartname, savunma ekinde gönderilen analiz ile sorumluların savunmalarının incelenmesi sonucunda;

Yüklenicinin ilgili işe ait ihale dökümanları ile imalatın yapılacağı mahalli inceleyerek fiyat teklif ettiği, işin devamında işçilik girdilerinin ve malzeme miktarlarının arttırılamayacağı, aksi takdirde tüm imalat ve iş kalemlerinde birim fiyat analizlerine göre artan işçilik ve malzeme miktarları için yeni birim fiyat analizleri yapılması gerekeceği, uygulamada teklif fiyatların esas olduğu, malzeme ve işçilik miktarlarında artı veya eksi bir durum söz konusu olduğunda revize yapılamayacağı, ihale şartnameleri ve sözleşme dışına çıkılamayacağı anlaşılmıştır.

İhale dosyasında yapılacak işin tanımı Analiz-6 olarak düzenlenmiş olmasına rağmen, işin devamında bu imalat yerine yeni birim fiyatlar yapılarak işin ayrıştırılması ve Mevcut işlemeli döşemelerin koruma ve onarımının yapılmasnıı içeren teklif yerine farklı kalemlerden ödemede bulunulması sonucu oluşan ….. TL tutarındaki kamu zararının yeniden yapılan hesaplama sonucunda ….. TL olduğu tespit edilmiştir.

Bu itibarla mevzuatına uygun olduğu anlaşılan ….. TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına,

Arta kalan ….. TL tutarındaki kamu zararının ise;

Gerçekleştirme Görevlileri Hakedişi Düzenleyenler ….. ile …..’ya müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,

(Üyeler ….. ile …..’nın; “İhale dosyasının hazırlanması sırasında iş analizini yapacak ekibin uzman kişilerden oluşmadığı, ….. Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü uzmanlarından da yardım alınarak, 6 adet yeni fiyat analizi hazırlandığı, böylece ihale şartnameleri ve sözleşme dışına çıkılarak ödeme yapıldığı anlaşılmaktadır.

4734 ve 4735 sayılı Kanunlara uygun olmayan bu durum teknik yetersizlikten kaynaklanmış olsa bile diğer restorasyon çalışmalarında tedbir alınması ve kusuru olan varsa tespit edilmesi için Bakanlığına yazılması gerektiği” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı) oy çokluğuyla karar verildi.