Hakediş Ödemesi,yüklenici firmaya 6 işçi üzerinden ödeme yapılmasına rağmen bordrolarda 5 işçinin olduğu görülmüştür. Birim fiyat teklif cetveline göre bir işçiye ödenecek tutar ….. TL, asgari ücret fiyat farkı ….. TL, bir işçi için ödenmesi gereken tutar fiyat farkı dahil günlük ….. TL olup ….. TL kamu zararına neden olunmuştur.

Kamu İdaresi Türü          Belediyeler ve Bağlı İdarelerkararı yazdır

Yılı          2016

Dairesi  6

Karar No              519

İlam No                105

Tutanak Tarihi   30.1.2018

Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

Hakediş Ödemesi.

 

….. Ltd. Şti. yükleniminde bulunan “Kasap Çalıştırılması İşi”nde;

 

  1. A) Yüklenici Hazine tarafından karşılanan asgari ücret desteğinden yararlanmış olmasına rağmen hakediş ödemelerinden asgari ücret destek tutarlarının mahsup edilmediği görülmüştür.

 

27.01.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6661 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 17’nci maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na Geçici 68’inci madde eklenmiş olup anılan madde hükmünde;“(1) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;

 

  1. a) 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

 

  1. b) 2016 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

 

2016 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar Hazinece karşılanır.

(8) 4734 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için birinci fıkra uyarınca Hazine tarafından karşılanacak tutarlar bu idarelerce işverenlerin hak edişinden kesilir.” denilmektedir.

 

İlgili işe ait ihale dokümanı ve hakedişlerin incelenmesinde ise; ihale dokümanında fiyat farkının ödeneceğine dair düzenleme bulunmasına rağmen, idare tarafından yüklenicinin yararlandığı asgari ücret destek tutarlarının hakedişlerden mahsup edilmediği anlaşılmıştır. Yüklenicinin asgari ücret desteğinden yararlanmış olmasına rağmen yararlandığı asgari ücret destek tutarlarının idare tarafından hakedişlerden mahsup edilmemesi sonucu ….. TL kamu zararına neden olunmuştur.

 

Ancak bu kamu zararı tutarı …. TL ….. Ltd. Şti.’nden …. tarih ve …. nolu muhasebe işlem fişiyle tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oy birliğiyle karar verildi.

 

  1. B) Asgari ücret artışı nedeniyle yükleniciye ödenecek olan asgari ücret fiyat farkı hesaplamalarında bir işçi için hesaplanan tutarın fazla ödendiği görülmüştür

 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların “İşçilik maliyetlerindeki değişiklik” başlıklı 6’ncı maddesinde; “İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırılan işçinin idari şartnameye göre ihale tarihi itibarıyla hesaplanan brüt maliyeti ile uygulama ayındaki brüt maliyeti arasındaki fark, 5 inci madde uygulanmaksızın ödenir veya kesilir.” denilmektedir. Söz konusu hükme göre uygulama ayında hesaplanan fiyat farkı, ilgili aydaki gün sayısı ile ilişkilendirilmeksizin ödenmesi gerekmektedir.

 

Yapılan incelemede, 30 günden fazla olan aylar için ödenecek tutarın, 30’a bölünüp 31 ile çarpımı sonucu çıkan tutarın yüklenici firmaya ödendiği anlaşılmıştır. Sözleşme kapsamında bir işçi için ödenecek olan asgari ücret fiyat farkı …. TL, 6 işçi için ödenmesi gereken asgari ücret fiyat farkı aylık olarak ….. TL olup ….. TL kamu zararına neden olunmuştur.

 

Ancak bu kamu zararı tutarı ….. TL …. Ltd. Şti.’nden …. tarih ve …. nolu muhasebe işlem fişiyle tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oy birliğiyle karar verildi.

 

  1. C) Mayıs ve Haziran ayları için yüklenici firmaya 6 işçi üzerinden ödeme yapılmasına rağmen bordrolarda 5 işçinin olduğu görülmüştür.

 

Birim fiyat teklif cetveline göre bir işçiye ödenecek tutar ….. TL, asgari ücret fiyat farkı ….. TL, bir işçi için ödenmesi gereken tutar fiyat farkı dahil günlük ….. TL olup ….. TL kamu zararına neden olunmuştur.

 

Ancak bu kamu zararı tutarı ….. TL ….. Ltd. Şti.’nden ….. tarih ve …. nolu muhasebe işlem fişiyle tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oy birliğiyle karar verildi.

 

Yukarıda açıklandığı üzere Şartname hükümlerine aykırı olarak şartları sağlamayan kişilere eğitmen olarak ödeme yapılması ve idari para cezası uygulanmaması sonucunda neden olunan kamu zararı tutarı ….TL’nin Harcama Yetkilisi (Destek Hizmetleri Müdür V.) …., Diğer Sorumlular (Veteriner İşl. Md. V.) …., (Temizlik İşl. Md. V.) …., (Ulaşım Hiz. Md. V.) …. ile Muhasebe Yetkilisi ….’e müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizi ile ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.