iş iskelesi imalatı öngörülen bazı yapım işlerinde iş iskelesi imalatının genel ve detay durumunu gösteren CD düzenlenmeden ve bu CD ödeme evrakına eklenmeden yükleniciye hakediş ödenmesi hk

 

Kamu İdaresi Türü          Yüksek Öğretim Kurumlarıkararı

Yılı          2015

Dairesi  2

Karar No              35449

İlam No                130

Tutanak Tarihi   12.1.2017

Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

……. Üniversitesinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesinin (d) fıkrasına göre yaptırılan ve iş iskelesi imalatı öngörülen bazı yapım işlerinde, iş iskelesi imalatının genel ve detay durumunu gösteren CD düzenlenmeden yükleniciye hakediş ödendiği görülmüştür.

 

Birim fiyat analizlerinde yer alan, Y.21.051/C01 no.lu “Çelik Borudan Tam Güvenlikli Cephe İş İskelesi Yapılması” pozunun tarifinde;

 

“Standardı ve iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uygun olarak, yapılarda duvar yapımı ve kaplaması, dış sıvası, boyası ve benzeri işlerin yapımı için sabit olarak kullanılmak üzere çelik borudan tam güvenlikli iş iskelesinin yapılması için, iskele kurulacak alanın temizlenmesi, standardında belirtilen ölçülerde; düşeyliği ayarlanabilen taban plakalarının aralıkları ayarlanarak yerleştirilmesi, düşey boru elamanların taban plakalarına yerleştirilmesi, yatay ve diyagonal boru bağlantı elemanlarının düşey elemanlarda bulunan flanşlara kama ile birleştirilmesi, duvar bağlantı elemanları ile iskelenin duvara sabitlenmesi, çalışma platformlarının her kata yerleştirilmesi, yatay düşey korkulukların monte edilmesi, gerekli tüm iş emniyet tedbirlerinin alınması, güvenlikli sökülmesi için, her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, iş yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma, müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil, çelik borudan tam güvenlikli cephe iş iskelesi yapılmasının 1 m² fiyatı:”,

 

Ölçü kısmında;

 

“İskele alanı, iskelenin yapıldığı yüzeyin üst kotu yükseklik olarak, iskele kurulan yüzeyin tabandaki uzunluğu ise genişlik olarak alınır ve genişlik ile yüksekliğin çarpımı sonucu iş iskelesi alanı olarak hesaplanır.”,

 

Not kısmında;

 

“1) Bir mahalli çevreleyen alandaki tavanda iş iskelesini gerektirecek bir imalat yapılması söz konusu ise; tavan için iskele bedeli verilir ayrıca, duvarlar için iş iskelesi bedeli verilemez.

 

2) Bir mahalde kurulan iş iskelesi, o mahalde yapılacak olan ve iş iskelesi kurulmasını gerektiren tüm imalatların yapımı için kurulduğu kabul edilir ve bu mahal için iskele bedeli bir kere verilir.

 

3) Bu poz. 3,00 metreden yüksek duvar inşaatıyla, bu nitelikteki münferit inşaatlara uygulanır.

 

4)Yüksekliği 3,00 metre ve 3,00 metreden aşağı olan inşaatlara iş iskelesi bedeli verilmez.

 

5) İskelenin standardına ve iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uygun olarak yapıldığı hususu, yapı denetim görevlisi ve yüklenici ile birlikte tutanağa bağlanacak ve bu tutanak idarenin onayına sunulacaktır. Ayrıca, iskele genel ve detay durumunu gösterecek şekilde CD’ye aktarılacak ve bu CD tutanak ekine konulacaktır. Bu tutanak ve CD’nin ödeme evraklarına eklenmesi gerekmekte olup, bu hususlar yerine getirilmeden iskele bedeli ödenemez.

 

6) İskeleden çıkan malzeme müteahhide aittir.”

 

denilmekte,

 

Y.21.051/C03 no.lu “Çelik Borudan Tavanlar İçin Tam Güvenlikli İş İskelesi Yapılması (0,00-21,50 m arası)” pozunun tarifinde benzer hususlar ve not kısmının 5 inci maddesinde aynı düzenleme yer almaktadır.

 

Buna göre, bahsi geçen pozlar esas alınarak iş iskelesi imalatı yapılacak olan bir işte, yükleniciye bu imalat için ödeme yapılabilmesi için, iskelenin genel ve detay durumunu gösterecek şekilde CD’ye aktarılması ve CD’nin ödeme evrakına eklenmesi gerekmektedir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesinin (d) fıkrasına göre yaptırılan söz konusu işler şunlardır;

 

Bu işlerin keşif raporlarında, işler için ihtiyaç duyulan imalatlar arasında ‘Tavanlar için tam güvenlikli iş iskelesi’ ve ‘Çelik borudan tam güvenlikli iş iskelesi’ imalatları sayılmıştır.

 

Ancak, yapılan incelemede, ihale onay belgelerine göre söz konusu işlerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesinin (d) fıkrası uygulanarak yaptırıldığı, bu kapsamda piyasa fiyat araştırması yapılarak sonucunun tutanağa bağlandığı, teklifi kabul edilen istekliler ile düzenlenen sözleşmelerin 5 inci maddesinde “Bu Sözleşmenin uygulanmasında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Yapım İşleri Genel Şartnamesinde ve ihale dokümanını oluşturan diğer belgelerde yer alan tanımlar geçerlidir.” denildiği, ödeme emri belgelerine ekli birim fiyat tariflerinde iş iskelesi imalatlarının yer aldığı, bu tariflerin hiçbirinde Y.21.051/C01 no.lu ve Y.21.051/C03 no.lu pozların açıklamasında ifade edildiği gibi “iskele genel ve detay durumunu gösterecek şekilde CD’ye aktarılacak ve bu CD tutanak ekine konulacaktır. Bu tutanak ve CD’nin ödeme evraklarına eklenmesi gerekmekte olup, bu hususlar yerine getirilmeden iskele bedeli ödenemez.” hükmüne yer verilmediği, isteklilerin tekliflerini buna göre verdiği, dolayısıyla bu işler kapsamında yapılan iş iskelesi imalatları için ödeme yapılabilmesi için bu hususun aranmasına gerek olmadığı görülmüştür.

 

Buna rağmen, sorumluların savunmaları ile ekindeki belgelerin incelenmesi sonucunda, konuya ilişkin ……. TL’nin ……. TL’sinin ahizlerinden tahsil edildiği anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla, ……. Üniversitesinde iş iskelesi imalatı öngörülen bazı yapım işlerinde, iş iskelesi imalatının genel ve detay durumunu gösteren CD düzenlenmeden ve bu CD ödeme evrakına eklenmeden yükleniciye hakediş ödendiği görülmüşse de; söz konusu işlerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesinin (d) fıkrası uyarınca doğrudan temin usulü ile yaptırıldığı, işlere ilişkin birim fiyat tariflerinde iş iskelelerinin, Y.21.051/C01 no.lu “Çelik Borudan Tam Güvenlikli Cephe İş İskelesi Yapılması” pozu ile Y.21.051/C03 no.lu “Çelik Borudan Tavanlar İçin Tam Güvenlikli İş İskelesi Yapılması (0,00-21,50 m arası)” pozundan farklı tarif edildiği, isteklilerin tekliflerini ödeme emri belgesine ekli birim fiyat tariflerine göre verdiği anlaşıldığından, kamu zararı oluşmadığına ve konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmadığına, yersiz tahsil edilen ……. TL’nin ahizlerine iadesine oy birliğiyle,