hakediş raporu nedir

Yüklenicinin sözleşmeye dayalı olarak yaptığı imalat ve ihzarat karşılığında idarece kendisine ödenmesi gereken para tutarına hakediş, yapılan imalat ve ihzarat miktarını ve tutarını gösteren, yüklenici alacağının detaylarını ve özetini veren belgeler bütününe ise hakediş raporu denir.(İnşaat esnasında, projelerde bulunan veya sonradan proje değişikliği yapılmış ve ileride görülemeyecek şekilde üzeri kapanacak imalatların, şekil ve boyutlarını gösteren belgedir)

Yapımı sürmekte olan bir inşaatın bedelinin en başta ödenmesi, idare açısından işlerin aksamasına sebebiyet verebilir. Çünkü kötü niyetli bir yüklenici, parayı peşin olarak aldığı için işi geciktirebilir. Ödemenin bütün olarak ya da büyük bölümünün işin bitiminde yapılacak olması ise, yüklenici açısından sakıncalar oluşturabilir.

Yüklenicinin idareden hiç ödeme almadan, kendi parası ile yapım işini sürdürebilmesi genellikle mümkün olmamaktadır. Bu sebeplerle, her iki tarafın muhtemel mağduriyetlerini engellemek maksadıyla hakediş esasına dayanarak ödemelerin belli zaman aralıklarıyla yapılması en mantıklı ve sürdürülebilir yöntemdir. Her ay bir defa gerçekleştirilen işlerin tespitinin yapılarak, geçici hakedişlerle ödemenin yapılması en adil yol olarak görünmektedir

Hakediş raporları; geçici hakediş raporu ve kesin hakediş raporu olmak üzere iki türde hazırlanmaktadır. Bununla beraber işin herhangi bir sebeple tasfiye edilmesi halinde tasfiye hakedişi düzenlenir.

Geçici hakediş raporları kesin ödemeye esas olmayıp, dönemler itibariyle yüklenici alacağını gösterirler. Kesin hakediş raporları ise işin geçici kabulü yapıldıktan sonra kesin metrajlara dayalı olarak hazırlanmaktadır. Bu ifadelerden geçici hakediş raporlarının hayali ya da afaki rakamlara dayanarak düzenlendiği sonucu çıkarılmamalıdır.

Hakediş raporlarının kümülatif olarak yürütülmesi ve yapılan bir hatanın sonraki hakedişlerde düzeltilmesi imkanının bulunması, ancak kesin hakediş raporundan sonra düzeltme işlemlerinin daha zor ve kompleks prosedürleri gerektirmesi sebebiyle, geçici ve kesin hakediş raporu ayrımı yapılmaktadır