ihale Sözleşme konusu işin yapılmaması veya teslimi sırasında hileli  malzeme, araç veya usuller kullanılması, fen ve sanat kurallarına aykırı, eksik, hatalı veya kusurlu imalat yapılması nedeniyle ihaleden yasaklama

ihale Sözleşme konusu işin yapılmaması veya teslimi sırasında hileli  malzeme, araç veya usuller kullanılması, fen ve sanat kurallarına aykırı, eksik, hatalı veya kusurlu imalat yapılması nedeniyle ihaleden yasaklama

İhale sonucunda idare ile sözleşme imzalayan taraf taahhüdünü sözleşme hükümlerine göre yerine getirmek zorundadır. Getirmemesi halinde idarece sözleşme feshedilebileceği gibi bu bent uyarınca ihaleden yasaklama yaptırımı da uygulanır.

Bu bent ile teknik şartnamede düzenlenmemiş olsa dahi yükleniciye fen ve sanat kurallarına uyma, eksik ve kusurlu imalat yapmama sorumluluğu yüklenmektedir.

Danıştay 13. Dairesi 03.04.2018 tarih ve E:2013/2296, K:2018/1261 sayılı kararında

“Gerek Yargıtay’ın bozma kararında gerekse İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararında, 29.11.2011 tarihli bilirkişi raporunda yangın hidrant tesisatındaki arızanın hileli malzeme veya eksik malzeme kullanımından kaynaklanmayıp, uygun malzemenin fen ve sanat kurallarına aykırı hareket edilmesi suretiyle döşenmesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Bu bağlamda, yapılan ceza yargılaması sonucunda beraat kararı verilmesi, yani eylemin ceza hukuku açısından suç teşkil etmemesi, bir kamu idaresi tarafından gerçekleştirilen ihalede yasaklama sebebi olan “sözleşme konusu işin yapılması veya teslimi sırasında hileli malzeme, araç veya usuller kullanmak, fen ve sanat kurallarına aykırı, eksik, hatalı veya kusurlu imalat yapmak” fiilini ortadan kaldırmamaktadır.

Bu durumda, her ne kadar davacı hakkında kamu kurum ve kuruluşları aleyhine dolandırıcılık suçunun yasal unsurları oluşmadığından beraat kararı verilmiş ise de, yasaklama kararı verilebilmesi için fiilin suç teşkil etmesinin zorunlu olmadığı dikkate alındığında, sözleşme konusu işi fen ve sanat kurallarına aykırı şekilde yaptığı tespit edilen davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık, davanın reddi yolundaki temyize konu Mahkeme kararında hukuki isabetsizlik bulunmamaktadır.”