Hizmet Alımı ihale Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerde belirtilen hüküm uyarınca bahse konu aracın kasko değerinin %2 sınırını aşmaması veya şoför maliyetinin yüksek olmaması şartını sağlamadığı yönündeki hususların incelenmesine dayanak teşkil edecek belgelerin İdari Şartname’nin ilgili maddelerinde yeterlik kriteri olarak belirlenmediğinden, sunulması zorunlu olmayan ve idarece istenilmeyen belgeler üzerinden tekliflerin değerlendirilmesi esnasında bir değerlendirme yapılmasına da imkan bulunmaması

Hizmet Alımı ihale Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller

Toplantı No 2023/035
Gündem No 51
Karar Tarihi 22.06.2023
Karar No 2023/UH.II-941

BAŞVURU SAHİBİ:

Efe Katı Atık Hizmetleri A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/334956 İhale Kayıt Numaralı “12 Ay Süre İle 80 Adet Sürücülü Araç Kiralama Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 04.05.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “12 Ay Süre İle 80 Adet Sürücülü Araç Kiralama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Efe Katı Atık Hizmetleri A.Ş.nin 15.05.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.05.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 26.05.2023 tarih ve 94160 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.05.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/681 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İdari Şartname’nin 5.1.f maddesinde yer alan “Araçların model, markası yılı, kasko kodu, tip adı, yerlilik muhteva oranı, 2023 yılı Mart ayı kasko bedelini gösterir belgeler teklif ile birlikte sunulacaktır.” düzenlemesi uyarınca ihale üzerinde bırakılan istekli Barla Turz. Elekt. Gıda Tek. Konf. Tic. San. Ltd. Şti. tarafından yerli muhteva oranını gösterir belgenin sunulmadığı ve söz konusu hususa ilişkin belirsizlik olduğu gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

-Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli Kaya Sey. Turz. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin binek hizmet aracına (Sürücülü 90-110 PS) ilişkin teklifinin; 237 sayılı Taşıt Kanunu ile ikincil mevzuat düzenlemelerinin ilgili maddesi gereğince adı geçen aracın kasko değerinin %2’sinden yüksek olması veya maksimum personel maliyetinin de üzerinde olması nedeniyle kamu zararına yol açacağı, hesaplama hatası ile birlikte anılan Kanun maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler,

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir. …” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “… İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri. …” hükmü,

 

 “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller”in 6’ncı maddesinde “…(2) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermayelerin (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile TBMM Genel Sekreterliği ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) hizmetleri için ihtiyaç duyulan ve yılı merkezi yönetim bütçe kanununa bağlı azami satın alma bedellerini gösterir (T) işaretli cetvelde belirtilen taşıtlardan binek, station-wagon, arazi binek, kaptı kaçtı, panel ve pick-up tipi taşıtların (fiilen arazi üzerinde çalışan arazi binek ve pick-up’lar hariç) hizmet alımı yöntemiyle ediniminde;

a)Şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil), taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği ay itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacaktır.

b)Şoför giderleri dahil yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli, (a) bendine göre tespit edilecek tutara yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarının ilave edilmesi suretiyle hesaplanacak tutarı aşmayacaktır.

c)Şoför gideri dahil taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli hesabında yemek, yol, resmi tatil ücreti ve benzeri giderler de dahil yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarı esas alınacak; işveren maliyeti kapsamında yer alan sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası işveren payı (%20,5) ve işsizlik sigortası işveren payı (%2) ile işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler (%4) ise idarelerce ayrıca ödenecektir..” hükmü,

 

   İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 12 ay süre ile 80 adet sürücülü araç kiralama

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

12 ay süre ile; 6 adet binek sürücülü, 41 adet binek sürücülü, 25 adet camlı panel kamyonet sürücülü, 5 adet fiilen arazide çalışacak 4×2 çift kabin kamyonet sürücülü, 3 adet fiilen arazide çalışacak 4×4 çift kabin kamyonet sürücülü

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bağdat Caddesi No:307-309 Erenköy-Kadıköy/İSTANBUL” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır:..

f) Araçların model, markası, yılı, kasko kodu, tip adı, yerlilik muhteva oranı, 2023 yılı Mart ayı kasko bedelini gösterir belgeler teklif ile birlikte sunulacaktır…” düzenlemesi,

 

 Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir….

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.2. Bu Madde boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz…” düzenlemesi,

 

 Söz konusu Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

1-Sürücülere asgari ücretin %30 fazlası ücret verilecektir. Her ay 22 iş günü üzerinden değerlendirilecek olup, yol bedeli için günlük brüt 18,50 TL (OnsekizliraElli Kuruş) ile yemek bedeli için brüt günlük 36,00 TL (OtuzaltıTL) nakdi olarak ödenecel olup, bordrosunda gösterilecektir.

2-Araç Takip Sistemi ve Filo Yönetimi ayrıca teklif fiyatına dahil olup, yüklenici tarafından verilecek birim fiyat teklif mektubunda ayrıca gösterilecektir.

3-Çalışma şartları göz önünde bulundurularak araç sürücüleri 60(Altmış) yaşını geçmemiş ve en az 2 yıl tecrübeli, sürücü belgesine sahip (Aracı sürmeye eş değer ehliyetli) olmalıdır.

4-Sürücülere ilişkin çalışma süreleri 4857 sayılı İş Kanunu ve ikincil mevzuat hükümlerine uygun olacak, mesai saatleri İdare tarafından belirlenecek ve sürücüler haftada 45 (kırk beş) saat çalıştırılacaktır.

5-Çalıştırılan personel yüklenici bünyesinde çalışmalıdır. Çalıştırılan personel hakları (Kıdem, İhbar, Yol, Yemek, Yıllık İzin, Fazla Mesai vs.) ile ilgili hertürlü idari mali ve hukuki sorumluluk işveren olarak yükleniciye aittir.

6-Sürücülerin ücretleri, SGK primi, vergi, işsizlik sigortası primleri vb. ödemeler yükleniciye aittir. Sosyal Güvenlik Kurumu Mevzuatı ile her türlü işçi ve işveren hakkındaki mevzuata göre, işçi haklarının ödenmesi, işçi çıkarılması ve sair konularda tüm sorumluluk yükleniciye ait olup, Kurum bu konularda sorumlu sayılmayacaktır. Söz konusu ödemelerin Kurum tarafından ödenmesi halinde yükleniciye rücu edilecektir.

7-Hizmete sunulan araçların yakıt hariç; motorlu taşıtlar vergisi, zorunlu mali zorunluluk sigortası ve kasko bedeli, bakım onarım, yağ, yağlama, tabela maliyeti, folyo baskı, lastik ve yedek parça masrafları vb her türlü masrafları teklif fiyatına dahildir.

8- İstekliler tekliflerini;

a) Araçlara ait marka, model, tipi ile ilgili belgeleri ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği 2023 yılı Mart ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerine ait belgeleri de teklifleri ile birlikte ihale dosyasında sunacaklardır. İsteklilerin, teklif ettiği araçların aylık kiralama bedeli Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini aşmayacaktır.

b) 5 adet (4×2) çift kabin kamyonet ve 3 adet (4×4 ) çift kabin kamyonet fiilen arazi üzerinde çalışacak olup, fiilen arazi üzerinde çalışan araçlar için verilecek tekliflerde, araçlara ait marka,  model, tipi ile ilgili belgeleri ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan harcama talimatının verildiği 2023 yılı Mart ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %4’ünü(yüzdedördünü) aşmayacaktır.

9- İlgili mevzuat gereği görev süreleri İdarece belirlenecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

% 2 (yüzde iki)” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdari Şartname’de ihale konusu işin kapsamı aşağıda belirtilen şekilde düzenlenmiştir.

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

Binek Hizmet Aracı (Sürücülü 110 PS ve Üzeri)  

Adet

6

2

Binek Hizmet Aracı (Sürücülü  90-110 PS)

Adet

41

3

Camlı Panel Kamyonet (Sürücülü 65-105 PS)

Adet

25

4

4X2 Çift Kabin Kamyonet (Sürücülü 130 PS ve Üzeri)

Adet

5

5

4×4 Çift Kabin Kamyonet  (Sürücülü 130 PS ve Üzeri)

Adet

3

6

Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi Kiralanması (12 Aylık)

Adet

80

 

Başvuru konusu ihaleye ilişkin ihale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde; İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmayacağı, anılan Şartname’nin 7’nci maddesi dışındaki diğer maddeleri veya Teknik Şartname’de düzenlenen ve isteklilerce teklifleri kapsamında sunulması gereken belgeler var ise buna ilişkin istenilen belgelerin İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde açıkça belirtilmesi gerektiği, bu kapsamda başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde istekliler tarafından yeterlik kriteri olarak sunulması istenilen herhangi bir belgeye yönelik düzenlemenin yer almadığı,

 

Ancak anılan Şartname’nin 5.1.(f) maddesi ile 25’inci maddesinde yer alan düzenlemelere bakıldığında; ihale konusu işte kullanılacak araçların modeli, markası, yılı, kasko kodu, tip adı, yerlilik muhteva oranı, 2023 yılı Mart ayı kasko bedelini gösterir belgelerin istekliler tarafından teklifleri ile birlikte sunmaları gerektiği, öte yandan binek araçların Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve 2023 Mart ayı itibarıyla uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2’sini, (4×2) çift kabin kamyonet ve (4×4) çift kabin kamyonet araçlarına ilişkin ise %4’ünü aşmaması gerektiği şeklinde düzenlemenin yer aldığı anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekliye ait Yeterlik Bilgileri Tablosu’nun “Diğer Belgeler” bölümünde araçların modeli, markası, yılı, kasko kodu, tip adı, araç bedeli, şoför bedeli ile kasko bedelinin, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer Belgeler” bölümünde araçların modeli, markası, yılı, kasko kodu, tip adı ve kasko değerinin beyan edildiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan istekliler tarafından beyan edilen bilgileri teyit etmek üzere idareye teklif edilen araçların özelliklerinin belirtildiği listelerin sunulduğu anlaşılmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen ihale dokümanı düzenlemeleri birlikte değerlendirildiğinde; ihalede tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında yeterlik kriteri olarak dikkate alınacak belgelerin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde düzenlenmesi gerektiği, ayrıca 7’nci madde dışındaki diğer maddelerde veya Teknik Şartname’de düzenlenen ve isteklilerce teklifleri kapsamında sunulması gereken belgeler var ise buna yönelik belgelerin ise anılan Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde açıkça belirtilmesi gerektiği, bu doğrultuda idare tarafından İdari Şartname’nin diğer maddelerinde iddia konusu edilen ve teklifle birlikte sunulması istenilen belgelerin Şartname’nin aktarılan maddesinde açık bir şekilde belirtilmediği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kanun’un 37’nci maddesi uyarınca ihale komisyonları tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında gerçekleştirilecek yeterlik değerlendirmelerinin ihale dokümanı içerisinde yer verilen yeterlik belgeleri ve kriterleri üzerinden sonuçlandırılması gerektiği hüküm altına alınmış olup, başvuru sahibi istekli tarafından iddia konusu edilen ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından araçların “yerli muhteva oranı”na ilişkin belge sunulmadığı ve bu hususun yerlilik oranının tespitinde belirsizlik oluştuğu, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli açısından ise binek hizmet aracına (Sürücülü 90-110 PS) ilişkin teklifinin; Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller”in 6’ncı maddesinde belirtilen hüküm uyarınca bahse konu aracın kasko değerinin %2 sınırını aşmaması veya şoför maliyetinin yüksek olmaması şartını sağlamadığı yönündeki hususların incelenmesine dayanak teşkil edecek belgelerin İdari Şartname’nin ilgili maddelerinde yeterlik kriteri olarak belirlenmediğinden, sunulması zorunlu olmayan ve idarece istenilmeyen belgeler üzerinden tekliflerin değerlendirilmesi esnasında bir değerlendirme yapılmasına da imkan bulunmamaktadır.

 

Yukarıda aktarılan tespit ve değerlendirmeler neticesinde; başvuruya konu ihalede iddia konusu edilen ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından ihale konusu işin yürütümü esnasında kullanılması öngörülen araçların “yerli muhteva oranı” ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin binek hizmet aracına (Sürücülü 90-110 PS) ilişkin teklifinin söz konusu araçların kasko değerinin %2 sınırını aşması veya bunun üzerinden şoför maliyetinin yüksek olması hususunun 237 sayılı Taşıt Kanunu ve ikincil mevzuat düzenlemelerine aykırılığı noktasındaki tespitin tekliflerin değerlendirme aşamasında yapılmasına ilişkin herhangi bir belgenin İdari Şartname’nin ilgili maddesinde yeterlik kriteri olarak belirlenmediği dikkate alındığında, ihale kapsamında yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen hususlara ilişkin belge sunulması ve bu doğrultuda bir değerlendirmenin tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında yapılması beklenmeyeceğinden, iddia konusu yapılan durumlara yönelik değerlendirmenin idarece sözleşmenin yürütümü aşamasında yapılması gerektiği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarının tamamında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanunun öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

mbs logo
ihale