Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliği’nde değişiklikler yapılmış, bu değişiklikler ile hizmet alımı ihalelerinde kullanılan Tip Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi”  maddesinde revizyon yapılarak; cezaların uygulanmasında oluşabilecek muhtemel tereddütler giderilmiş, uygulanacak yaptırımların yalnızca sözleşmede yer alması ve ihale dokümanının diğer bileşenlerinde bu hususa ilişkin düzenlemeye yer verilmemesi, yer verilmesi halinde ise sözleşmede yer alan düzenlemelerin esas alınması sağlanmış olması

Teknik Şartname’nin “Yüklenicinin Yükümlülükleri” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. Yüklenici, aşağıda belirtilen sürelerde istenilen belgeleri İdareye sunmakla yükümlüdür.

• İşin başlama tarihinde araç ruhsatlarının aslı veya noter onaylı suretleri (Asılları görüldükten sonra Yükleniciye iade edilecektir.)

• İşin başlama tarihinde Yüklenici Temsilcisinin isim, unvan ve iletişim bilgilerini içeren yazı.

• İşin başlama tarihinde araç plakaları, araç sahibi ismi ve şoför ismi ile cep telefonu bilgilerini içeren tablo.

• İşin başlama tarihinde şoförlerinin kimlik, sürücü belgesi, adli sicil belgesi. Psikoteknik Belgesi. SRC Belgesi

• İşin başlama tarihinden sonraki bir ay içerisinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığımdan alınan Personel Servis Aracı Güzergâh İzin Belgesi,

• İlgili mevzuatlarına göre servis araçları ve şoförler için zorunlu olan diğer belgeler talep edilmesi halinde İdareye sunulacaktır.

5.2. Araç ve/veya şoförlerin değişmesi halinde her bir araç ve şoför için 5.1. maddesinde istenen ilgili belgeler değişiklik tarihinde İdareye teslim edilecektir. …” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 01.07.2022; işi bitirme tarihi 31.12.2023

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan ihale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde; Teknik Şartname’nin ilgili maddesinde yüklenici tarafından işe başlama tarihinde idareye sunulması istenen belgelerin tek tek sayıldığı tespit edilmiştir.

 

Yapılan tespitler çerçevesinde; Teknik Şartname’de işe başlama tarihinde yüklenicinin ilgili Şartname düzenlemesinde belirtilen belgeleri idareye sunması gerektiğinin düzenlendiği, başvuru sahibinin iddiasının aksine, anılan belgelerin işe başlama tarihinde geçerli olmasının basiretli bir tacir olarak yüklenici sorumluluğunda olduğu anlaşıldığından; anılan düzenlemenin mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmediği sonucuna varılmış olup başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Mücbir sebepler” başlıklı 10’uncu maddesinde “Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir:

a) Doğal afetler.

b) Kanuni grev.

c) Genel salgın hastalık.

d) Kısmî veya genel seferberlik ilânı.

e) Gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer haller

Süre uzatımı verilmesi, sözleşmenin feshi gibi durumlar da dâhil olmak üzere, idare tarafından yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur. .” hükmü,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Süre uzatımı verilebilecek haller ve şartları” başlıklı 17’nci maddesinde “Mücbir sebepler nedeniyle süre uzatımı verilebilecek haller aşağıda sayılmıştır.

17.1.1. Mücbir sebepler:

a) Doğal afetler.

b) Kanuni grev.

c) Genel salgın hastalık.

ç) Kısmi veya genel seferberlik ilanı.

d) Gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller.

17.1.2. Yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilmesi ve yükleniciye süre uzatımı verilebilmesi için, mücbir sebep olarak kabul edilecek durumun;

a) Yüklenicinin kusurundan kaynaklanmamış olması,

b) Taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması,

c) Yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi,

ç) Mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin İdareye yazılı olarak bildirimde bulunması,

d) Yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi,

zorunludur.

17.1.3. Yüklenici tarafından zamanında yapılmayan başvurular dikkate alınmaz ve Yüklenici başvuru süresini geçirdikten sonra süre uzatımı isteğinde bulunamaz.

17.2. İdareden kaynaklanan nedenlerle süre uzatımı verilecek haller:

17.2.1. İdarenin sözleşmenin ifasına ilişkin yükümlülüklerini yüklenicinin kusuru olmaksızın, öngörülen süreler içinde yerine getirmemesi ve bu sebeple sorumluluğu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi, bu durumun taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş olması halinde; işi engelleyici sebeplere ve yapılacak işin niteliğine göre, işin bir kısmına veya tamamına ait süre en az gecikilen süre kadar uzatılır.

17.2.2. İlave işler nedeniyle iş artışının ortaya çıkması halinde işin süresi, bu artışla orantılı olarak işin ilgili kısmı veya tamamı için uzatılır.

17.3. Süre uzatımına ilişkin diğer hususlarda Genel Şartnamenin ilgili hükümleri uygulanır.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın “Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshi” başlıklı 28’inci maddesinde “28.1. Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshedilmesi halinde, sözleşme konusu işlere ilişkin hesap genel hükümlere göre tasfiye edilerek, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar iade edilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan Kanun hükmü incelendiğinde; anılan madde kapsamında doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmî veya genel seferberlik ilânı ve gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer hallerin mücbir sebep kabul edilecek haller olarak ifade edildiği, bu hallerin bahse konu maddede belirtilen koşulları sağlaması halinde mücbir sebep olarak kabul edileceği ve bu durumda süre uzatımı, sözleşmenin feshi gibi hususların söz konusu olabileceği, başvuruya konu ihaleye ait Sözleşme Tasarısı’nda anılan Kanun hükmü gereğince mücbir sebepler nedeniyle süre uzatımı verilecek hallere ve mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshedilmesine ilişkin düzenlemelere yer verildiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan tespitler çerçevesinde; başvuru sahibinin iddiasında ifade ettiği “trafik kazaları, araçların arızalanması, yolların kapanması, hava muhalefeti, okulların açıldığı ilk hafta” gibi durumların 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun ilgili maddesinde mücbir sebep kabul edilecek haller olarak ifade edilmediği, bunun yanı sıra, anılan madde kapsamında Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer haller olarak ifade edilen durumların da mücbir sebep kabul edilecek haller olarak hüküm altına alındığı, başvuru sahibinin iddiasının aksine, ihale mevzuatında mücbir sebep kabul edilecek hallere ilişkin uygulanacak cezai koşulların düzenlenmediği anlaşıldığından başvuruya konu ihale dokümanında anılan Kanun hükmüne uygun düzenleme yapıldığı sonucuna varılmış olup başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İhale konusu işin niteliği ve özelliğine göre işin sözleşmesine uygun olmayan haller ve idare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. Sözleşme hükümlerine uyulmaması halinde uygulanacak asgari ceza oranı, sözleşme bedelinin On Binde 0,09’dır. Aynı fiilin tekrarı halinde bu oran % 50 artırımlı uygulanır.

16.1.2. Aşağıdaki tabloda yer alan aykırılık hallerinde aynı satırda belirtilen oranda ceza uygulanır. Bu aykırılıkların üçten az olmamak üzere, tabloda belirtilen sayıda gerçekleşmesi halinde, ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın, son aykırılığa ilişkin ceza kesilmeden sözleşme feshedilir.

Sıra No

Aykırılık Hali

İhtar Yapılacaktır / İhtar Yapılmayacaktır

Sözleşme Bedeli Üzerinden Kesilecek Ceza Oranı

Sözleşmeni Feshini Gerektiren Aykırılık Sayısı

1

2.1. maddede belirtilen koltuk kapasitelerinin altında servis aracı kullanılması halinde İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 1

1500

2

4.1. maddede belirtilen model yılına uygun olmayan servis araçlarının kullanılması halinde İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 1

1500

3

4.2. maddede belirtilen C plakasız servis araçların kullanılması halinde İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 1

500

4

5.1. ve 5.2. maddelere göre işe başlama / değişiklik tarihinde teslim edilmeyen her bir araç ve/veya şoför dosyası için İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir ve işe başlama / değişiklik tarihinden itibaren teslim edilmeyen her iş günü için dosya başına bir uygunsuzluk oluşur.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 0,5

1000

5

Yüklenici 5.5. maddesini sağlayamadığı durumların (hizmet verilemediği hallerde) İdare tarafından puantaj cetveli ile tespit edilmesi halinde oluşan uygunsuzlukta, her bir sefer için sözleşme bedelinin 0,0001 (onbindebir) tutarında ceza kesilir. Ayrıca gelmeyen araçlar için, personelin taksi, özel araç vb. araçla İdare binalarına veya konutlarına ulaşımları yüklenici tarafından sağlansa bile sefer ücreti ödenmez.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 1

500

6

5.7. maddeye göre araçların belirlenen saatlerde hizmet vermediğinin İdare tarafından puantaj cetveli ile tespit edilmesi halinde oluşan uygunsuzlukta, her bir sefer için sözleşme bedelinin 0,00003 (yüzbindeüç) tutarında ceza kesilir.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 0,3

1500

7

4.3.,4.4.,5.3.,5.4.,5.6,5.8,5.10,5.12.,5.14.,6. maddelerde belirtilen ve/veya sözleşmeye uymayan her bir uygunsuzluk için İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 0,1

1500

8

4.4.,4.5.,5.3.,5.4.,5.6,5.8,5.10,5.12.,5.14.,6. maddelerde belirtilen ve/veya sözleşmeye uymayan her bir uygunsuzluk için İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur.

İhtar Yapılmayacaktır.

On Binde 0,1

1500

 

16.1.3. Aşağıdaki aykırılık hallerinden birinin gerçekleşmesi halinde, 4735 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilir.

16.1.4. Kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçemez. Toplam ceza tutarının, sözleşme bedelinin % 30?unu geçmesi durumunda, bu orana kadar ceza uygulanır ve 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.

16.3. 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesi gereğince yapılacak ihtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Cezalar, Kesintiler ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. 2.1. maddede belirtilen koltuk kapasitelerinin altında servis aracı kullanılması halinde İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur. Bir uygunsuzluk için sözleşme bedelinin 0.0001 (onbindebir) tutarında ceza kesilir. Bu uygunsuzlukların sözleşme süresince 1500 defa gerçekleşmesi halinde sözleşme feshedilecektir.

8.2. 4.1. maddede belirtilen model yılına uygun olmayan servis araçlarının kullanılması halinde

İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur. Bir uygunsuzluk için sözleşme bedelinin 0.0001 (onbindebir) tutarında ceza kesilir. Bu uygunsuzlukların sözleşme süresince 1500 defa gerçekleşmesi halinde sözleşme feshedilecektir.

8.3. 4.2. maddede belirtilen C plakasız servis araçların kullanılması halinde İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur. Bir uygunsuzluk için sözleşme bedelinin 0.0001 (onbindebir) tutarında ceza kesilir. Bu uygunsuzlukların sözleşme süresince 500 defa gerçekleşmesi halinde sözleşme feshedilecektir.

5.1. ve 5.2. maddelere göre işe başlama / değişiklik tarihinde teslim edilmeyen her bir araç ve/veya şoför dosyası için İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir ve işe başlama / değişiklik tarihinden itibaren teslim edilmeyen her iş günü için dosya, başına bir uygunsuzluk oluşur. Bir uygunsuzluk için sözleşme bedelinin 0.005 (bindebeş) tutarında ceza kesilir. Bu uygunsuzlukların sözleşme süresince 1000 defa gerçekleşmesi halinde sözleşme feshedilecektir.

8.5.Yüklenici 5.5. maddesini sağlayamadığı durumların (hizmet verilemediği hallerde) İdare tarafından puantaj cetveli ile tespit edilmesi halinde oluşan uygunsuzlukta, her bir sefer için sözleşme bedelinin 0.0001 (onbindebir) tutarında ceza kesilir. Ayrıca gelmeyen araçlar için, personelin taksi, özel araç vb. araçla İdare binalarına veya konutlarına ulaşımları yüklenici tarafından sağlansa bile sefer ücreti ödenmez. Bu uygunsuzlukların sözleşme süresince toplam 500 defa gerçekleşmesi halinde sözleşme feshedilecektir.

8.6. 5.7. maddeye göre araçların belirlenen saatlerde hizmet vermediğinin İdare tarafından puantaj cetveli ile tespit edilmesi halinde oluşan uygunsuzlukta, her bir sefer için sözleşme bedelinin 0.00003 (yüzbindeüç) tutarında ceza kesilir. Bu uygunsuzlukların sözleşme süresince toplam 1500 defa gerçekleşmesi halinde sözleşme feshedilecektir.

8.7. 4.3, 4.4, 5.3, 5.4, 5.6, 5.8, 5.10, 5.12, 5.14, 6. maddelerde belirtilen ve/veya sözleşmeye uymayan her bir uygunsuzluk için İdare tarafından uygunsuzluk tespit tutanağı düzenlenir. Uygunsuzluğun başladığı tarihten uygunsuzluğun son bulduğu tarihe kadar geçen her bir sefer için araç başına bir adet uygunsuzluk oluşur. Bir uygunsuzluk için sözleşme bedelinin 0.00001 (yüzbindebir) tutarında ceza kesilir. Bu uygunsuzlukların sözleşme süresince 1500 defa gerçekleşmesi halinde sözleşme feshedilecektir.

8.8. 5.9. maddesindeki hükme aykırı olarak; herhangi bir sebepten dolayı iki güzergâha ait servislerin birleştirilmesi durumunda gelmeyen araca ait sefer ücreti ödenmeyecektir.

8.9. Resmî tatillerde, idari tatillerde ve yıl içinde belirlenebilecek tatil edilmiş günler için ücret ödenmeyecektir.

8.10. Kesilen toplam ceza tutarının sözleşme bedelinin %30’unu geçmesi halinde 4735 sayılı Kanunun 20.maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.

8.11. Sözleşmenin herhangi bir nedenle feshedilmesi halinde ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir. …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

18.05.2022 tarih ve 31839 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan mevzuat ile ilanı 28.05.2022 tarihi ve sonrasındaki ihalelerde geçerli olmak üzere Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliği’nde değişiklikler yapılmış, bu değişiklikler ile hizmet alımı ihalelerinde kullanılan Tip Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde revizyon yapılarak; cezaların uygulanmasında oluşabilecek muhtemel tereddütler giderilmiş, uygulanacak yaptırımların yalnızca sözleşmede yer alması ve ihale dokümanının diğer bileşenlerinde bu hususa ilişkin düzenlemeye yer verilmemesi, yer verilmesi halinde ise sözleşmede yer alan düzenlemelerin esas alınması sağlanmıştır.

 

Yapılan tespitler çerçevesinde; başvuruya konu ihale ilanının 20.05.2022 tarihinde yayımlandığı, başvuru sahibinin iddiasına konu ettiği mevzuat değişikliklerinin ilanının ise 28.05.2022 tarihi ve sonrasında yayınlanan ihalelerde geçerli olduğu,

 

Diğer taraftan; sözleşmeye aykırılık halleri ve cezaların Sözleşme Tasarısı’nda düzenlenmesi gerektiği anlaşılmakla beraber başvuruya konu ihaleye ait Teknik Şartname’de yer alan sözleşmeye aykırılık halleri ve cezalara ilişkin düzenlemelere Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’inci maddesinde de yer verildiği anlaşıldığından; bu açıdan da başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

Toplantı No 2022/035
Gündem No 89
Karar Tarihi 07.07.2022
Karar No 2022/UH.II-851