hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetlerinin, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebileceği, tekliflerin değerlendirilmesinin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin hizmet alımı ihalelerine ilişkin açıklamaları doğrultusunda yapılması gerektiği,

<![CDATA[ idare tarafından EKAP’a bilgi girişi yapılırken yöneltilen “Söz konusu hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeme gerekçesi” şeklindeki soru kısmına “Danışmanlık hizmet alımlarının 696 sayılı KHK 83/e.2 bendi gereğince personel çalıştırmaya dayalı sayılmaması gerekçesiyle” bilgisinin girildiği görülmüştür  
Toplantı No 2019/018
Gündem No 32
Karar Tarihi 04.04.2019
Karar No 2019/UH.I-451

BAŞVURU SAHİBİ:

İlhan GÜNGÖR,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Çorum Orman İşletme Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/62424 İhale Kayıt Numaralı “Çorum Orman İşletme Müdürlüğü Çorum ve Osmancık Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliklerinin Etüt Proje, Ağaçlandırma, Rehabilitasyon ve Özel Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza, Mera Islahı Sahalarının Teknik Denetim  ve Kontrolü  Danışmanlık” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Çorum Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 06.03.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Çorum Orman İşletme Müdürlüğü Çorum ve Osmancık Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliklerinin Etüt Proje, Ağaçlandırma, Rehabilitasyon ve Özel Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza, Mera Islahı Sahalarının Teknik Denetim ve Kontrolü  Danışmanlık” ihalesine ilişkin olarak İlhan Güngör’ün 11.03.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 14.03.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 19.03.2019 tarih ve 12122 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.03.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/305 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

İhale komisyonunca tekliflerinin, işçilik maliyetinin altında teklif verdikleri ve sundukları iş bitirme belgesinin mühürsüz ve imzasız olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak söz konusu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olmadığı, bu nedenle personel çalıştırılmasına dayalı ihaleler için uygulanan sınır değer hesabına göre tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı, söz konusu ihalenin İdari Şartname, Teknik Şartname, Sözleşme Tasarısı incelendiğinde bir işin personel çalıştırılmasına dayalı olabilmesi için Kamu İhale Genel Tebliği’nde açıklanan gerekli şartları sağlamadığı, ayrıca her ne kadar idarece şikâyete verilen cevap yazısında danışmanlık hizmet alımı ihalesinin hizmet alımı şeklinde düzenlendiği ve mevzuata uygun olarak personel çalıştırılmasına dayalı olarak ihale edildiği belirtildi ise de, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre danışmanlık hizmet alımı ihalelerinin personel çalıştırılmasına dayalı olarak çıkılmasının mümkün olmadığı, idarece gerçekleştirilen ihalenin mevzuata aykırı olduğu, idarece sınır değer hesabının personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında uygulanması gereken KİK İşçilik Hesaplama Modülü ve R katsayısı uygulanarak hesaplanması gerektiğinden tekliflerinin geçerli olduğu ve ihalenin kendi üzerlerinde kalması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İncelemeye konu ihalenin 06.03.2019 tarihinde yapıldığı, ihalede 8 ihale dokümanı alındığı/indirildiği, 2 istekli tarafından ihaleye teklif verildiği, başvuru sahibi İlhan Güngör’ün  teklifinin, işçilik maliyetinin altında teklif verildiği ve sundukları iş bitirme belgesinin mühürsüz ve imzasız olduğu gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen Öztürk Orman Müh. Tic. ve San. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Çorum Orman İşletme Müdürlüğü Çorum ve Osmancık Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliklerinin etüt proje, ağaçlandırma, rehabilitasyon ve özel ağaçlandırma, toprak muhafaza, mera ıslahı sahalarının teknik denetim ve kontrolü danışmanlık

b) Miktarı ve türü: 6 Adet Orman Mühendisi ya da Orman Yüksek Mühendisi ile 9 Ay 15 Gün Süreyle Danışmanlık Hizmet Alımı.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Çorum Orman İşletme Müdürlüğü 2019 Yılı Çalışma Sahaları

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin  “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Ulaşım, Sigorta, Vergi, Resim ve Harç Giderleri teklife dahil edilecektir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

A-) Bu ihalede belirlenen Danışman Orman Mühendislerine ödenecek ücret  2019 yılı brüt asgari ücretin % 92,25 fazlası olarak belirlenmiştir. Bu oranın altındaki teklifler değerlendirmeye alınmayacaktır.

B-) Yüklenici tarafından çalışan personele ödenecek A.G.İ (Asgari Geçim İndirimi) net maaşın dışındadır.

C-) Orman Mühendisleri odasının belirlediği ücretten yapılacak (örn: GELİR VERGİSİ ) yasal kesintiler yükleniciyi aittir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Sigorta risk prim oranı % 2 dir.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin ilgili maddeleri ise “Çorum Orman İşletme Müdürlüğü 2019 yılı Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliklerine ait;  20 ha sahada Ağaçlandırma yeni tesis, 1.600 ha Ağaçlandırma bakım, 250 ha sahada Toprak Muhafaza yeni tesis, 4.000 ha sahada Toprak Muhafaza bakım çalışmaları, 670 ha. sahada Rehabilitasyon bakımı, 1.500 ha. sahada Etüt Proje ve il genelinde 150 ayrı köyde tesis edilen gelir getirici tür ağaçlandırma sahalarının bakımı ve takibi mevcut olup,

Bu programların teknik denetim ve kontrol işi Danışmanlık hizmet alımı kapsamında aşağıdaki hususlar dahilinde yapılacaktır.  

  1. Çalıştırılacak Teknik Personelin; Orman Yüksek Mühendisi veya Orman Mühendisi olması ve Orman Mühendisleri Odasına kayıtlı olması zorunludur.
  2. İdarece belirlenen mesai saatlerine uyulacaktır. Haftalık çalışma süresi 45 saattir
  3. İdarece gerekli görüldüğünde hafta sonu çalışma yapılabilecektir. Bu durumda idarece ayrıca bir ödeme yapılmayacak, ödeme yapılırken genel esaslara bağlı kalınacaktır.
  4. Arazi çalışması yapıldığı takdirde ek ödeme talep edilmeden bu çalışmalara iştirak edilecektir, arazi çalışması ihale konusu hizmetin ayrılmaz bir parçasıdır.
  5. Yüklenici firma; ihale konusu yukarıda giriş paragrafında belirtilen Toplam 8.040 Ha lık sahada ve Çorum Orman İşletmesi bünyesinde yapılacak işlerin Teknik Denetim ve kontrolü danışmanlık hizmet alım işi için 9 ay 15 gün süreyle çalışacak toplam 6 Orman Yüksek Mühendisi veya Orman Mühendisi görevlendirecektir.
  6. Ödemeler aylık olarak yapılacaktır. Çalışılmayan günler için ödeme yapılmayacaktır.
  7. Bu işle ilgili her türlü görev dağılımı idarece yapılacaktır.
  8. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Çalışmaları Kapsamında;

       8-a ) Teknik Danışman; Çorum Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliklerine ait Etüt Proje, Ağaçlandırma, Erozyon Kontrol, Yeşil kuşak Ağaçlandırma, Rehabilitasyon, Mera Islahı çalışmaları işlerin aksamadan tekniğine uygun ve zamanında yapılması sağlayacaktır. Çalışmalar ile ilgili günlük kontrol ve Büro işlerini yürüterek idareye aylık rapor sunacaktır.

      8-b)Ağaçlandırma ve Toprak muhafaza sahaları ile ilgili teknik denetim ve kontrolleri yapmak

      8-c)Projeler ile ilgili tüm uygulamaları arazide takip etmek, verilen talimatlara uygun yapılması sağlamak, Kontrollük hizmetinde yapılan işleri 10 (Yeşil kuşak),14 (Erozyon kontrolü), 18 (Ağaçlandırma) Tamimleri esasları çerçevesinde kontrol etmek ve aksayan hususları idareye bildirmek.

     8-d )Projeler ile ilgili aylık uygulama ve izleme raporlarını ve süreli cetvelleri hazırlamak.

     8-e) Proje ile ilgili Teknik gözlem raporlarını hazırlamak.

     8-f) Çalıştırılan Makine ve ekipmanların Projelerine ve tekniğine uygunluğunu kontrol etmek.

     8-g)Proje uygulamaları ile ilgili yapılan arazi hazırlığı, dikenli tel ihatası sınai tesisler, fidan dikimi ve bakım işlerine ait ölçüm ve tespitleri yaparak idareye bildirmek.

        9-) Sınıflandırılmış potansiyel alanlarda detaylı etüt çalışmaları yapmak, profil çukurlarının yerlerini tespit etmek, açılan profillere ait etüt – envanter karnelerini doldurmak, toprak ve su tahlilleri için gerekli numuneleri almak ve idareye teslim etmek.

        9-a) 4125 sayılı tamim doğrultusunda projeleri sayısal ortamda tanzim etmek, müteahhit firmalarca yapılmış projelerin teknik denetim ve kontrolünü yapmak.

        9-b) Faaliyetlere ve tahsis işlemlerine ait ön raporlarını düzenlemek.

11 – ) ORTAK HÜKÜMLER:

       11-a ) Projelerin ve uygulamalara ait GPS ortamında hazırlanmış verileri veri tabanına girişlerini yapmak.

       11-b) Gerekli hallerde projelerin yatırım programlarının gerçekleştirilmesi sırasında öngörülmeyen ancak arazi ve iklim şartları itibarıyla ortaya çıkan diğer işleri yapacaktır.

       11-c) Teknik danışmanlık ve kontrol hizmetleri idarece hazırlanmış iş programı doğrultusunda yürütülecek ve idarece belirlenecek zaman dilimlerinde mesai kurallarına uyumlu olarak çalışacaklardır.

12-) Bu işte çalıştırılacak personele Asgari ücretin 2019 yılı asgari ücretin yüzde 92,25 fazlası ödenecektir. 2019 yılında asgari ücret artış oranında yüklenici firmaya fiyat farkı (31.08.2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar Hakkındaki 27.06.2013 tarihli 2013/5215 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre) ödenecektir.

13-) Bu işte sigorta risk pirim oranı %2.0 (Yüzde iki) dir.

14-) Personele fazla mesai yaptırılmayacaktır. Ayrıca İş güvenliği ile ilgili tedbirleri yüklenici, idare ile birlikte alıp uygulanmasını sağlayacaktır.

15-) Bu işte çalıştırılacak personele yemek ve yol ücreti ödenmeyecektir. Personel kendi imkânlarıyla işe gelip gidecek, yemeğini kendi imkânlarıyla karşılayacaktır.

16-) Resmi Bayram, dini bayram ve resmi tatil günlerinde çalışma yapılmayacaktır.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İş Tanımı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. Sözleşme konusu iş; 2019 Yılı Çorum Orman İşletme Müdürlüğü ATM Şefliklerine ait Ağaçlandırma, Sahaları İçin 6 Adet Teknik Personel Orman Mühendisi ve/veya Orman Yüksek Mühendisi Tarafından 9 Ay 15 Gün Süre İle Teknik Denetim ve Kontrolü (Arazi ve Büroda) Danışmanlık Hizmet Alımı İşin teknik özellikleri ve diğer ayrıntıları sözleşme ekinde yer alan ve ihale dokümanını oluşturan belgelerde düzenlenmiştir.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın  “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 15.03.2019; işi bitirme tarihi 31.12.2019

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İncelemeye konu ihaleye ait birim fiyat teklif cetveli örneğinin “

 

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4      Birim Fiyat

         

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Danışman Orman Mühendisi (Teknik Denetim ve Kontrol İçin)(Brüt asgari ücretin %92,25 fazlası)

Ay

6

9

 

 

2

Danışman Orman Mühendisi (Teknik Denetim ve Kontrol İçin)(Brüt asgari ücretin %92,25 fazlası)

Gün

6

15

 

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

? şeklinde olduğu görülmüştür.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Danışmanlık hizmetleri” başlıklı 48’inci maddesinde “Mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınır.

Danışmanlık hizmetleri, bu bölümde yer alan hükümlere uygun olarak sadece belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale edilir. Ancak yaklaşık maliyeti 13 üncü maddenin (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetleri, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Temel ilkeler” başlıklı 4’üncü maddesinde “4) Danışmanlık hizmet alımı ihaleleri Kanunun ikinci kısmının beşinci bölümünde yer alan maddelere göre belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılır. Ancak yaklaşık maliyeti Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetleri, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebilir.” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Danışmanlık hizmetlerinin kapsamı” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınır” hükmü yer almaktadır.

 

24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 83’üncü maddesinde “4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) 1 ) 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri (MİT Müsteşarlığı hariç) ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan idarelerin merkez ve taşra teşkilatları, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketler; merkezi yönetim, sosyal güvenlik kurumu, fon, kefalet sandığı, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü, mahalli idare ve şirket bütçelerinden veya döner sermaye bütçelerinden, anılan liste kapsamındaki diğer idareler için ise kendi bütçelerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı veya niteliği itibarıyla bu sonucu doğuracak şekilde alım yapamaz ve buna imkân sağlayan diğer mevzuat hükümleri uygulanmaz.

2) Bu bendin uygulanmasında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; bu Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden işlere ilişkin hizmet alımlarını ifade eder. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilir. Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır.

Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez.

3) Kurum, hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı ya da niteliği itibarıyla bu sonucu doğurup doğurmadığı hususunda (2) numaralı alt bentte sayılan kriterleri ayrı ayrı ya da birlikte dikkate almak suretiyle usul ve esaslar belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

 

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile personel çalıştırılmasına dayalı olarak gerçekleştirilen Hizmet Alımı İhalelerinde hangi personelin ilgili Kanun Hükmünde Kararname kapsamında değerlendirileceği ve personel çalıştırılmasına dayalı olmakla birlikte anılan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kabul edilmeyecek işlerin de belirlendiği, danışmanlık hizmetlerinin bu kısımda yer aldığı anlaşılmaktadır.

 

Anılan Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde 01.01.2018 tarih ve 30288 sayılı Resmi Gazete’de de personel çalıştırılmasına dayalı olarak ihale yoluyla alım yapılmasında uygulanması gereken usul ve esaslar yayımlanmıştır. Bir işin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığının tespitinde ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmiş olması, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılması, yaklaşık maliyetin %70’inin asgari işçilik maliyeti ve varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluşması, yıl boyunca devam eden ve niteliği gereği süreklilik arz eden işlere ilişkin hizmet alımı niteliğinde olması kriterlerini ayrı ayrı sağlaması gerekmektedir.

 

Bunun üzerine Kurum tarafından 17.01.2018 tarih ve 2018/DK-D-12 sayılı Kurul Kararı ile  sürekli işçi kadrosuna ve mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçiş sürecinde uygulama birliğinin sağlanması ve süreçte ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesini teminen “…kısmi süreli çalışanlar ile tam zamanlı çalışanların tek bir hizmet alımına konu edilmesi halinde 696 sayılı KHK’nin 127’nci maddesiyle 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 23’üncü maddenin onuncu fıkrasında düzenlenen “%70” oranının hesabının, çalışan tüm personel için yaklaşık maliyette öngörülen işçilik gideri dikkate alınarak yapılmasına, ihale dokümanında asgari personel sayısının belirlenmiş olduğu durumlarda “ihale dokümanında personel sayısının belirlenmesi” kriterinin gerçekleştiğinin kabul edilmesine, “niteliği gereği süreklilik arz eden iş” kriterinin tespitinde, geçici nitelikte olmama, belli dönemler itibarıyla tekrarlanmasına ihtiyaç duyulma kriterlerinin dikkate alınmasına” şeklinde açıklamalar yapılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve fidan dikim işlerinin niteliği” başlıklı 64’üncü maddesinde “64.1…29/6/2006 tarihli ve 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanunun 4 üncü ve 5 inci maddelerinde sayılan ormancılık, orman endüstrisi ve ağaç işleri endüstrisi işlerine ait mesleki konulara ilişkin mühendislik hizmetlerinin ise danışmanlık hizmeti kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.” açıklaması,

 

 Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde iş tanımı ve ihale bilgilerinin EKAP’a kaydedilmesi” başlıklı 69’uncu maddesinde “69.2. Hizmet alımı ihalelerinde, Kurum tarafından hazırlanan ve işçilik giderinin yaklaşık maliyet içerisindeki ağırlık oranı, işin sürekli nitelik taşıyıp taşımadığı gibi bilgileri içeren form, idareler tarafından doldurularak EKAP’a kaydedilecek ve formun bir örneği, ihale işlem dosyasında saklanacaktır. 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında hizmet alımının, personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığının ya da niteliği itibarıyla bu sonucu doğurup doğurmadığının tespiti, bu formda yer alan beyanlar esas alınarak yapılacaktır. İşçilik giderinin yaklaşık maliyet içerisindeki ağırlık oranı, ihale dokümanında personel sayısı ve işçilik ücretine ilişkin düzenleme olup olmadığına ya da işçilerin tam ve/veya kısmi zamanlı çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın hizmetin yürütülmesi için ihtiyaç duyulan işçilik girdisi hesaplanmak suretiyle belirlenecek olup, buna ilişkin bilgi ve belgelere yaklaşık maliyet hesap cetveli ekinde yer verilecektir.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1 Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır.

78.1.1.  Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.

78.1.2. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetleri, 78.1.1 inci maddede yer alan koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilmez.

78.1.3. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işleri, 78.1.1 inci maddede yer alan diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilir.

78.1.4.  Niteliği gereği süreklilik arz etme koşulu dışında diğer koşulları taşıyan ve ihale edilmesi mümkün olan hizmet alımlarında, teklifler ile aşırı düşük tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde bu Tebliğin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için öngördüğü düzenlemeler (asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesabı, sınır değer tespiti, işçilik hesaplama modülünün kullanım zorunluluğu vb.) aynen uygulanır.” açıklaması,

Anılan Tebliğ’in 78.29’uncu maddesinde Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.” açıklaması yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verildiği üzere; Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Danışmanlık hizmetlerinin kapsamı” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında; “denetim ve kontrolörlük” işlerinin danışmanlık hizmeti olduğu belirtilmiş, anılan Yönetmelik’in “Temel ilkeler” başlıklı 4’üncü maddesinde, danışmanlık hizmet alımı ihalelerinin belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılacağı ifade edilmiş; ancak yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 13’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetlerinin, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebileceği düzenlenmiştir. İhale konusu işin anılan hüküm çerçevesinde hizmet alımı ihalesi yoluyla gerçekleştirildiği görülmüştür. İhale konusu işin hizmet alımı ihalesi ile gerçekleştirilmesi, bahse konu işin danışmanlık hizmet alımı olduğu durumunu değiştirmeyeceği, tekliflerin değerlendirilmesinin ise hizmet ihalelerine yönelik mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımı ihalelerine yönelik olarak aşırı düşük tekliflerin tespitine esas sınır değerin, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1’inci maddesinde yer verilen “… Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.” açıklaması uyarınca tespit edilmesi gerekmektedir.

 

Bu kapsamda, ihale konusu işe ait ihale dokümanında yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden ihale konusu işin 6 danışman orman mühendisi ile 9 ay 15 gün süreli, Çorum Orman İşletme Müdürlüğü 2019 yılı Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliklerine ait;  20 ha sahada ağaçlandırma yeni tesis, 1.600 ha ağaçlandırma bakım, 250 ha sahada toprak muhafaza yeni tesis, 4.000 ha sahada toprak muhafaza bakım çalışmaları, 670 ha. sahada rehabilitasyon bakımı, 1.500 ha sahada etüt proje ve il genelinde 150 ayrı köyde tesis edilen gelir getirici tür ağaçlandırma sahalarının bakımı ve takibine yönelik teknik denetim ve kontrol işleri olduğu, haftalık çalışma süresinin 45 saat olarak belirlendiği, danışman orman mühendislerine ödenecek ücretin 2019 yılı brüt asgari ücretin %92,25 fazlası olarak düzenlendiği görülmüş olup, anılan hususlar bir arada değerlendirildiğinde işin personel çalıştırılmasına dayalı iş olduğu anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca, idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında bulunan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’ne 08.02.2019 tarihli gönderilen yazıda, “…4734 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde sayılan işlerin danışmanlık hizmet alımı yoluyla yapılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır…” ifadelerine yer verildiği,

 

 İncelemeye konu ihalede idare tarafından EKAP’a bilgi girişi yapılırken yöneltilen “Söz konusu hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeme gerekçesi” şeklindeki soru kısmına “Danışmanlık hizmet alımlarının 696 sayılı KHK 83/e.2 bendi gereğince personel çalıştırmaya dayalı sayılmaması gerekçesiyle” bilgisinin girildiği görülmüştür.

 

Bu itibarla, yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri gereği, hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan danışmanlık hizmetlerinin, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebileceği, tekliflerin değerlendirilmesinin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin hizmet alımı ihalelerine ilişkin açıklamaları doğrultusunda yapılması gerektiği, anılan Tebliğ’in 78.1.4’üncü maddesinde yer alan “Niteliği gereği süreklilik arz etme koşulu dışında diğer koşulları taşıyan ve ihale edilmesi mümkün olan hizmet alımlarında, teklifler ile aşırı düşük tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde bu Tebliğin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için öngördüğü düzenlemeler (asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesabı, sınır değer tespiti, işçilik hesaplama modülünün kullanım zorunluluğu vb.) aynen uygulanır.” açıklaması dikkate alındığında söz konusu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmesi gerektiği, bu kapsamda personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımı ihalelerine yönelik olarak aşırı düşük tekliflerin tespitine esas sınır değerin, kar hariç yaklaşık maliyet tutarı olarak hesaplanacağı, ihalede karsız yaklaşık maliyetin 357.173,10 TL olduğu, başvuru sahibi tarafından 335.700,00 TL teklif verildiği, asgari işçilik maliyetinin de karsız yaklaşık maliyet tutarı olduğu, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.29’uncu maddesi gereğince asgari işçilik maliyeti altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerinin ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır.

Bahse konu işin 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında olması halinde ihale edilemeyeceği, ancak işin tekrar eden nitelikte, süreklilik arz eden bir iş olmadığı, ayrıca anılan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında danışmanlık hizmetlerinin olmadığının açıkça belirtildiği hususu da göz önünde bulundurulduğunda başvuru sahibinin asgari işçilik maliyeti altında teklif sunduğu gerekçesiyle idare tarafından değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik tesis edilen işlemlerin yerinde olduğu tespit edilmiş olup, başvuru sahibinin iddiaları uygun bulunmamıştır.

Diğer yandan başvuru sahibinin idareye yaptığı şikâyet başvurusunda değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerinden “işçilik maliyetinin altında teklif verdikleri ve sundukları iş bitirme belgesinin mühürsüz ve imzasız olduğu” hususlarında başvuruda bulunduğu görülmüş olmakla birlikte, Kuruma yapılan itirazen şikâyet başvuru dilekçesinde “iş bitirme belgesi uygun görüldüğünden değinilmemiştir.” şeklinde belirtilerek söz konusu değerlendirme dışı bırakılma gerekçesine yönelik iddiaya yer vermediği görülmüştür.

 

  İdarenin söz konusu iddia ile ilgili şikâyete cevap yazısında herhangi bir değerlendirmeye/cevaba değinilmemesi üzerine istekli tarafından Kuruma yapılan itirazen şikâyet başvuru dilekçesinde “iş bitirme belgesi uygun görüldüğünden değinilmemiştir.” şeklinde belirtildiği görülmüş olup, söz konusu iddia ile ilgili Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmadığı anlaşıldığından, bu itibarla, itirazen şikayet dilekçesine konu edilmeyen husus ile ilgili inceleme yapılmamıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.

]]>