Hizmet Alımı ihale İşi kapsamında imzalanan hizmet alımı sözleşmesinde damga vergisinin binde 9,48 yerine binde 1,89 oranı üzerinden hesaplanması

Hizmet Alımı ihale sözleşmesinde damga vergisi

 

Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2021
Dairesi 7
Karar No 573
İlam No 96
Tutanak Tarihi 23.2.2023
Kararın Konusu Vergi Resmi Harç ve Diğer Gelirlerle İlgili Kararlar

 

 

DAMGA VERGİSİ

“Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabidir. Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

denilmektedir.

“Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.

…”

hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı Kanun’un “Resmi daire” başlıklı 8’inci maddesinde ise resmi daireden maksatın genel ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu belirtilmiştir.

Kanun’a ekli (1) sayılı Tabloda damga vergisine tâbi kâğıtlar sayılmış ve “Akitlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı 1. Bölümü’nün (A-1) inci fıkrasında, belli bir parayı ihtiva eden sözleşmelerin binde 9,48 oranında damga vergisine tabi olduğu, bahsedilen Tablonun 1. Bölümü’nün (A-2) nci fıkrasında kira sözleşmelerinin (sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden) binde 1,89 oranında damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.

Kamu İdaresi tarafından yukarıda bahsedilen hizmet alımı sözleşmesi kira sözleşmesi olarak değerlendirilerek sözleşme damga vergisi binde 9,48 yerine binde 1,89 oranı uygulanarak eksik hesaplama yapılmıştır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde,

“…

Hizmet: Bakım ve onarım, taşıma, haberleşme, sigorta, araştırma ve geliştirme, muhasebe, piyasa araştırması ve anket, danışmanlık, tanıtım, basım ve yayım, temizlik, yemek hazırlama ve dağıtım, toplantı, organizasyon, sergileme, koruma ve güvenlik, meslekî eğitim, fotoğraf, film, fikrî ve güzel sanat, bilgisayar sistemlerine yönelik hizmetler ile yazılım hizmetlerini, taşınır ve taşınmaz mal ve hakların kiralanmasını ve benzeri diğer hizmetleri,

İfade eder”

şeklinde tanımlanmıştır.

Sorgu konusu edilen katı atıklarının toplanması, nakli ve temizliği işinde kullanılmak için temizlik iş makineleri temin edilmesi işi bir hizmet alımı imzalanan sözleşme de hizmet alımı sözleşmesidir. Dolayısıyla, hizmet alımına ilişkin sözleşme üzerinden damga vergisinin binde 9,48 yerine binde 1,89 oranı üzerinden hesaplanarak eksik tahsil edilmesi kamu zararına neden olmuştur.

Zaten sorumlular tarafından gönderilen ortak savunmada, söz konusu kamu zararına ilişkin eksik hesaplanan damga vergisinin damga vergisi beyannamesinin ilgili vergi dairesine verildiği ve ödemesinin yapıldığı ifade edilerek, tahakkuk fişi ve ödeme evrakları savunmaya ek yapılmıştır.

Bu durumda …. TL kamu zararı tahsil edildiğinden sorgu konusu ödeme hakkında ilişilecek bir husus kalmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle,