İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda; başvuru sahibi isteklinin teklif dosyası kapsamında Banka Şubesi tarafından ihale dokümanı kapsamında verilen standart form esas alınarak düzenlenmiş, İdari Şartname’de düzenlendiği şekilde “idarenin adı, işin adı ve ihale kayıt numarası” ile “nakdi kredisi ve gayri nakdi kredi bilgisi” içeren bahsi geçen şubede yönetmen yardımcısı olarak çalışan kişiye imzalı banka referans mektubunun sunulduğu görülmüştür.

Toplantı No : 2016/037
Gündem No : 49
Karar Tarihi : 22.06.2016
Karar No : 2016/UY.III-1666

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda; başvuru sahibi isteklinin teklif dosyası kapsamında Banka Şubesi tarafından ihale dokümanı kapsamında verilen standart form esas alınarak düzenlenmiş, İdari Şartname’de düzenlendiği şekilde “idarenin adı, işin adı ve ihale kayıt numarası” ile “nakdi kredisi ve gayri nakdi kredi bilgisi” içeren bahsi geçen şubede yönetmen yardımcısı olarak çalışan kişiye imzalı banka referans mektubunun sunulduğu görülmüştür.

Şikayetçi:
Velihan Zor – Fatih Bürke

İhaleyi Yapan Daire:

Amasya İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım Ve İnşaat Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı:

10.06.2016 / 34751

Başvuruya Konu İhale:

2016/105174 İhale Kayıt Numaralı “Amasya İl Özel İdaresi Hizmet Binası Ve Çevre Düzenleme Yapım İşi” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

 

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Hasan KOCAGÖZ, Oğuzhan YILDIZ

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Velihan ZOR – Fatih BÜRKE İş Ortaklığı,

Alipaşa Mahallesi Mahkemeönü Cad. Uygur İşhanı Kat: 2 No: 201 TOKAT

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Amasya İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü,

İhsaniye Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No: 97 05200 AMASYA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/105174 İhale Kayıt Numaralı “Amasya İl Özel İdaresi Hizmet Binası ve Çevre Düzenleme Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Amasya İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından 02.05.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Amasya İl Özel İdaresi Hizmet Binası ve Çevre Düzenleme Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Velihan Zor – Fatih Bürke İş Ortaklığının 25.05.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 03.06.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.06.2016 tarih ve 34751 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan10.06.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2016/1389 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, teklifinin ekonomik ve mali yeterliği tevsik etmek için sunulan banka referans mektubunda düzenlenme tarihi bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, buna karşın söz konusu belgede ihale adı ve ihale kayıt numarası bilgilerinin yer aldığı, bu bilgiler doğrultusunda banka referans mektubunun ilan tarihinden sonra düzenlendiğinin anlaşılabileceği, bununla birlikte söz konusu hususun ilgili banka şubesinden teyit edilmesinin mümkün olduğu, bu sebeple teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ihaleye katılımda yeterlik kurallarının düzenlendiği 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde, isteklilerden ekonomik ve mali yeterliklerinin belirlenmesi için bankalardan temin edilecek isteklinin mali durumu ile ilgili belgelerin istenebileceği, anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinin ikinci fıkrasında, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarelerce belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanmasının yazılı olarak istenebileceği hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bankalardan temin edilecek belgeler” başlıklı 34’üncü maddesinde “(1) Mali durumu göstermek üzere bankalardan temin edilecek yeterlik belgesi, banka referans mektubudur. Banka referans mektubu, Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilebilir. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

(2) Banka referans mektubuna ilişkin yeterlik kriterleri aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde; isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, teklif edilen bedelin % 10’undan az olamaz.

b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve € bentlerine göre yapılan ihalelerde; aday veya isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, yaklaşık maliyetin % 5’i ile % 15’i aralığında idare tarafından belirlenecek parasal tutardan az olamaz.

c) Yukarıdaki bentlerde belirtilen kriterler, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.

(3) İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir. Konsorsiyumda ise bu belgelerin her bir ortak tarafından, kendi kısmı için belirlenen yeterlik kriterini sağlayacak şekilde sunulması gerekir.

(4) Gerek görüldüğünde, banka referans mektubunun teyidi ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden idarelerce yapılır. Yapılan teyitlerin bankanın en az iki yetkilisinin imzasını taşıması zorunludur.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 57’nci maddesinde “…(4) Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.

(5) Başvuru veya teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Bu çerçevede, tamamlatılması istenen bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak, idare tarafından iki iş gününden az olmamak üzere tamamlama süresi verilir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayanların başvuru veya teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.

(6) İdarelerce bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak verilen süre içinde aday veya isteklilerce sunulan belgelerin son başvuru veya ihale tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgelerin, aday veya isteklinin son başvuru veya ihale tarihi itibarıyla ihaleye katılım şartlarını sağladığını göstermesi gereklidir…” düzenlemesi,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İdarelerce belgelerdeki eksik bilgilerin tamamlatılması” başlıklı 16.6’ncı maddesinde “16.6.1 İhale dokümanında başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerinden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılmayacaktır. Ancak,

a) Geçici teminat ve teklif mektuplarının Kanunen taşıması zorunlu hususlar hariç olmak üzere, sunulan belgelerde ihale sonucu açısından teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bilgi eksikliklerinin bulunması halinde, bu tür bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler,

b) Aday ve isteklilerce sunulan ve başka kurum, kuruluş ve kişilerce düzenlenen belgelerde, belgenin taşıması zorunlu asli unsurlar dışında, belgenin içeriğine ilişkin tereddüt yaratacak nitelikte olan ve belgeyi düzenleyen kurum, kuruluş veya kişilerden kaynaklanan bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler, İdarelerce tamamlatılacaktır. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler, idarece ilgili kurum veya kuruluştan re’sen istenebilir. Söz konusu belgelerin aday veya istekliler tarafından tamamlatılmasının istenilmesi halinde ise bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak idarelerce aday veya isteklilere iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilecektir.

16.6.2. İdarelerce bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak verilen süre içinde aday veya isteklilerce sunulan belgelerin, başvuru veya ihale tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgeler, aday veya isteklinin başvuru veya ihale tarihi itibarıyla ihaleye katılım şartlarını sağladığını tevsik etmesi halinde kabul edilecektir.

16.6.3. Bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin belgelerin yazılı olarak istenilmesi ve aday ve isteklilerce bir dilekçe ekinde sunulması gerekmektedir. İdarece belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayan aday ve isteklilerin başvuruları veya teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve isteklilerin geçici teminatları gelir kaydedilir.

16.6.4. İlgili mevzuatına göre ihaleye katılma şartı olarak istenmesi gereken belge veya bilgilerin idarece istenmediği ve bu durumun tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında tespit edildiği hallerde, idarelerce bu tür belge veya bilgiler başvuruların ya da tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aday veya isteklilerden talep edilemeyecek ve tamamlatılamayacaktır.” açıklamaları yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı: Amasya İl Özel İdaresi Hizmet Binası ve Çevre Düzenleme Yapım İşi

b) Yatırım proje no’su/kodu:-

c) Miktarı ve türü:

1 adet Amasya İl Özel İdaresi Hizmet Binası ve Çevre Düzenleme Yapım İşi

ç) Yapılacağı yer: Merkez / Amasya

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.4.1. İsteklinin teklif ettiği bedelin % 10’undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

Yukarıdaki kriter, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.

İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir. Konsorsiyumda ise bu belgelerin her bir ortak tarafından, kendi kısmı için belirlenen yeterlik kriterini sağlayacak şekilde sunulması gerekir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İdari Şartname’nin yukarıya aktarılan 7.4’üncü maddesinde yer alan düzenleme çerçevesinde isteklinin ekonomik ve mali yeterliğinin belirlenmesine ilişkin olarak isteklilerce teklif edilen bedelin % 10’undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olarak teklif dosyası kapsamında sunulması gerektiği anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda; başvuru sahibi isteklinin teklif dosyası kapsamında Türkiye Halk Bankası A.Ş. Tokat Şubesi tarafından özel ortak Fatih Bürke-BRK Mühendislik adına ihale dokümanı kapsamında verilen standart form esas alınarak düzenlenmiş, İdari Şartname’de düzenlendiği şekilde “idarenin adı, işin adı ve ihale kayıt numarası” ile “nakdi kredisi ve gayri nakdi kredi bilgisi” içeren bahsi geçen şubede yönetmen yardımcısı olarak çalışan S. Kaan Dizelci ve Hakan Cebe imzalı banka referans mektubunun sunulduğu görülmüştür.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan 34’üncü maddesinin birinci fıkrasında teklif dosyası kapsamında sunulan banka referans mektubunun ihalenin ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olmasının zorunlu olduğunun hükme bağlandığı, başvuru sahibi istekli tarafından teklif dosyasında yer verilen bahse konu belgede belge düzenleme tarih bilgisi haricinde idarenin adı, işin adı ve ihale kayıt numarası bilgilerinin yer aldığı, bu husustan söz konusu belgenin ilgili banka tarafından ihale ilan tarihi ile ihale tarihi arasında düzenlenmiş olduğunun anlaşıldığı, dolayısıyla tarih bilgisinin eksikliğinin belgede ihale ve idarenin adlarının bulunduğu da dikkate alındığında belgenin esasını etkiler nitelikte olmadığı, bu itibarla başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

  

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi istekliVelihan Zor – Fatih Bürke İş Ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yenidengerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

Hamdi GÜLEÇ

Başkan

 

 

Şinasi CANDAN

II. Başkan

Osman DURU

Kurul Üyesi

Erol  ÖZ

Kurul Üyesi

 

 

Köksal SARINCA

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Oğuzhan YILDIZ

Kurul Üyesi