İdarece düzenlenmiş iş deneyim belgesinin (ihalede sunulan iş deneyim belgesi dışında başka bir belge) yeniden düzenlenmesini talep etmeleri üzerine idare tarafından düzenlenmiş olduğu görülen uyuşmazlığa konu belge üzerinde yer alan .. sayısının 4734 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilmeyen işlerden elde edilip EKAP’ta kayıt alınarak düzenlenen iş deneyim belgelerine EKAP tarafından otomatik olarak verilen belge numarası formatında olmadığı ve incelemeye konu olan belgede bu belgenin EKAP üzerinde düzenlenmiş olduğunu ifade eden ibarenin bulunmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla söz konusu belgenin EKAP’a kayıtlı bir belge olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No : 2017/064
Gündem No : 51
Karar Tarihi : 13.12.2017
Karar No : 2017/UY.II-3352

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Neva Grup Enerji A.Ş.,

 

VEKİLİ:

Ali Yüksel ÖZMEN

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/465099 İhale Kayıt Numaralı “Diyarbakır Bismil Gençlik Merkezi Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığı tarafından 19.10.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Diyarbakır Bismil Gençlik Merkezi Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Neva Grup Enerji A.Ş. nin 08.11.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.11.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 22.11.2017 tarih ve 64116 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 22.11.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2017/2954 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, sundukları iş bitirme belgesinin, 31.08.2010 tarihinden önce yapılan bir yapım işinden elde edildiği, bu nedenle söz konusu iş bitirme belgesinin EKAP’a kayıt zorunluluğunun bulunmadığı, bahse konu iş bitirme belgesinin EKAP’a kayıtlı olmadığı gerekçesiyle idarece tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, tekliflerinin aktarılan gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı,

 

Şikâyete konu ihalede sunulan teklif dosyasında yer alan iş deneyim belgesi haricinde Karayolları Genel Müdürlüğünce düzenlenmiş iş deneyim belgesinin yeniden düzenlenmesini talep etmeleri üzerine KGM tarafından söz konusu iş deneyim belgesinin ilanı ve duyurusu 31.08.2010 tarihinden önce yapılan bir işe ait olduğu ifade edilerek iş deneyim belgesinin EKAP’a kaydedilerek yenilenmesi konusundaki taleplerinin uygun görülmediğini gösteren KGM’nin cevabi yazısını idareye yapılan şikâyet başvuru dilekçesinin eki olarak sundukları ancak idarece bu yazının dikkate alınmadığı,

 

Şikâyete konu olan iş deneyim belgesi ile Mardin Valiliğinin ihale ettiği birçok yapım işi ihalesine, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığınca ihale edilen 2017/82417 İKN’li “Mardin Yeşilli Gençlik Merkezi Yapım İşi” ihalesine katıldıkları, anılan ihalelerde tekliflerinin geçerli teklif olarak değerlendirildiği, idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idarece verilen cevapta yer alan Mardin Yeşilli Gençlik Merkezi Yapım İşi ihalesinde tekliflerinin sınır değerin altında olduğu gerekçesiyle tekliflerinin reddedildiği ve bu sebeple diğer belgelerin incelenmediği şeklindeki ifadelerden, şikâyete konu Diyarbakır Bismil Gençlik Merkezi Yapım İşi ihalesinde tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında isteklilerce sunulan teklif dosyalarında yer alan belgelerin incelenmesinde izlenmesi gereken sırada idarece hata yapıldığının anlaşıldığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Şikayete konu ihalenin Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünün “Diyarbakır Bismil Gençlik Merkezi Yapım İşi” olduğu anlaşılmıştır.

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7 ‘inci maddesinde “…  7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 100’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler:

Kamu İhale Kurumu´nun Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğ´inde (Resmi Gazete Sayısı:27961, Resmi Gazete Tarihi 11.06.2011) yer alan ve (B) ÜST YAPI (BİNA) İŞLERİ ana başlığı altında bulunan B/III. GRUP bina işleri.

7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: İnşaat Mühendisi …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin Ek-1’inci maddesinde “(1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31/8/2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur.

(2) İlanı veya duyurusu 31/8/2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 1/9/2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan iş deneyim belgelerinin asıllarının 1/7/2016 tarihine kadar belgeyi düzenleyen idareye teslim edilmesi ve EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur. Bu durumda; EKAP üzerinden düzenlenen yeni belgeye, daha önce düzenlenen belgenin tarih ve sayısının da belirtildiği ve eski belgenin yerine verildiğine dair bir şerh düşülür ve eski belge dosyasında muhafaza edilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca EKAP üzerinden kayıt edilme zorunluluğu getirilen iş deneyim belgeleri EKAP üzerinden kayıt edilmedikleri müddetçe ilanı veya duyurusu 1/7/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamaz.

(4) İlanı veya duyurusu 1/9/2014 tarihinden sonra yapılan ihalelerde, aday veya istekliler tarafından sunulan ve üzerinde EKAP belge numarası bulunan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden sorgulanması zorunludur. …” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu ihale Genel Tebliği’nin “İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi” başlıklı 30.8’inci maddesinde “30.8.1 İhale Uygulama Yönetmeliklerinin Ek-1 maddeleri uyarınca 31/8/2014 tarihinden sonra iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, ilanı veya duyurusu 31/8/2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere (İKN’si 2010/500.000 ve daha sonraki ihaleler) ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 1/9/2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan mevcut iş deneyim belgelerinin, EKAP’a kayıt edilerek yeniden düzenlenmeleri zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda, EKAP üzerinden düzenlenmesi veya kayıt edilerek yeniden düzenlenmesi gerektiği halde bu gereklere uygun olmayan iş deneyim belgeleri, EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmedikleri sürece ilanı veya duyurusu (Değişik ibare: 27/06/2015-29399 R.G./1. md.) 1/7/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamayacaktır. Bu nedenle; EKAP üzerinden düzenlenmiş iş deneyim belgesi almaları veya iş deneyim belgesini EKAP üzerinden kayıt altına aldırarak yeniden düzenletmeleri gerektiği halde, bu zorunlulukları yerine getirmeyen belge sahiplerinin, belgeyi düzenleyen idareye başvuruda bulunarak, mevcut iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmesi talebinde bulunması gerekmektedir.

30.8.2 İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi ve belge sahiplerine verilmesinde, İhale Uygulama Yönetmelikleri ile bu Tebliğin iş deneyim belgelerinin düzenlenmesi ve verilmesine ilişkin hükümlerine uyulması gerekmektedir. EKAP üzerinden iş deneyim belgesi düzenlenmesi ve sorgulanmasına ilişkin “İdare İş Deneyim Belgesi Düzenleme, Kayıt ve Sorgulama Kullanım Rehberi”ne EKAP üzerinden erişilebilir.

30.8.3 İdarece EKAP üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesine, EKAP tarafından otomatik olarak bir “belge numarası” verilmektedir. EKAP üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesi çıktısı alınarak belgeyi onaylamaya yetkili kişi tarafından isim ve unvanı belirtilmek suretiyle imzalanıp mühürlendikten sonra ilgiliye verilecektir.

30.8.4 Daha önce EKAP üzerinden düzenlenmeyen mevcut iş deneyim belgesinin, EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenebilmesi için, iş deneyim belgesi sahibinin ilgili idareye başvuruda bulunması ve iş deneyim belgesinin aslını idareye teslim etmesi gerekmektedir. Bu durumda; ilgili idarece iş deneyim belgesi süresi içinde EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek 30.8.3 üncü maddede belirtilen şekilde onaylanıp ilgiliye verilecek, ilgili tarafından idareye teslim edilen iş deneyim belgesi ise dosyasında muhafaza edilecektir.

30.8.5 İhalelerde aday veya isteklilerce sunulan ve üzerinde EKAP belge numarası bulunan iş deneyim belgelerinin sorgulanması, ihale komisyonu tarafından EKAP’ın “İş deneyim belgesi sorgulama” uygulaması vasıtasıyla, belge üzerinde yer alan “belge numarası” esas alınarak yapılacaktır.

30.8.6 İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden sorgulanmasında iş deneyim belgesinin, EKAP kaydı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecektir. Yapılan sorgulamada, bir uyumsuzluk olduğunun belirlenmesi durumunda, sunulan belgenin geçerliğine ilişkin olarak ihale komisyonu tarafından gerekli inceleme ve değerlendirme yapılmalıdır.

30.8.7 İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşların EKAP üzerinden iş deneyim belgesi düzenleyebilmeleri için 29 uncu maddede belirtilen işlemlere uygun olarak EKAP’a kayıtlı olmaları gerekmektedir. İlanı veya duyurusu 1/7/2016 tarihinden sonra yapılacak ihalelerde, İhale Uygulama Yönetmelikleri Ek-1 maddeleri çerçevesinde, EKAP üzerinde kayıt altına alınma zorunluğu olduğu halde bu zorunluğa uygun olmayan iş deneyim belgeleri iş deneyimini tevsik için kullanılamayacağından dolayı EKAP’a kayıtlı olmayan kurum ve kuruluşların aday ve istekliler açısından bir hak kaybına neden olmamaları bakımından öngörülen tarihlere kadar EKAP’a kayıt olmaları önem arz etmektedir.” açıklaması yer almaktadır.

 

Yukarıya aktarılan Yönetmelik hükmü ve Tebliğ açıklamalarından iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31.08.2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi gerektiği, ilanı veya duyurusu 31.08.2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere (İKN’si 2010/500.000 ve daha sonraki ihaleler) ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 01.09.2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan mevcut iş deneyim belgelerinin, EKAP’a kayıt edilerek yeniden düzenlenmelerinin zorunlu olduğu, bu kapsamda, EKAP üzerinden düzenlenmesi veya kayıt edilerek yeniden düzenlenmesi gerektiği halde bu gereklere uygun olmayan iş deneyim belgeleri, EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmedikleri sürece ilanı veya duyurusu 01.07.2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamayacağı anlaşılmıştır.

İtirazen şikâyet başvuru dilekçesinde yer alan ifadelere bakıldığında sunmuş oldukları iş deneyim belgesinin düzenlenme tarihi 05.10.2015 olsa da bahse konu belgenin ihale 31.08.2010 tarihinden önce yapılan bir işten elde edilmiş olduğu dikkate alındığında mevzu bahis belgenin EKAP’a kayıt edilmesinin zorunlu olmadığı ve anılan belgenin EKAP’ta kaydı bulunan bir belge olmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı hususunun uyuşmazlığa konu edildiği anlaşılmıştır.

İhale komisyonu kararından şikâyete konu ihaleye 17 teklif zarfının sunulduğu, sunulan teklif zarflarının uygun olduğunun görüldüğü, yaklaşık maliyetin açıklanmasının ardından teklif zarflarının açıldığı, isteklilerce sunulması gereken belgelerin eksik olup olmadıklarının kontrol edildiği daha sonra teklif mektuplarının ve geçici teminat mektuplarının usulüne uygun olup olmadıklarının kontrol edildiği, bir isteklinin teklif mektubunda parasal değer bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, diğer isteklilerin teklif mektubu ve geçici teminatlarının usulüne uygun olduğunun tespit edildiği, ardından hesaplanan sınır değerin altında teklif verdiği tespit edilen 2 istekliye ait teklifin açıklama istenilmeksizin reddedildiği, 1 isteklinin sunduğu iş deneyim belgesinin EKAP’ta düzenlenmediği ve ortaklık durum belgesi sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, başvuru sahibi isteklinin ise sunduğu iş deneyim belgesinin EKAP’ta düzenlenmediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Melih Göçgen- Özkaragöz İnş.  Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, A.S.M İnş. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İhale işlem dosyasında yer alan belgeler kapsamında yapılan incelemede başvuru sahibi tarafından özel bina inşaatı yapım işinden elde edilen Midyat Belediye Başkanlığı tarafından düzenlendiği anlaşılan 05.10.2015 tarihli ve 2015/2860 sayılı iş deneyim belgesi sunulduğu görülmüştür. İş deneyim belgesinde yer alan bilgilerden söz konusu iş deneyim belgesinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale edilerek gerçekleştirilmiş bir iş olmadığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan tespitler ışığında 05.10.2015 tarihinde düzenlenmiş olduğu görülen uyuşmazlığa konu belge üzerinde yer alan 2015/2860 sayısının 4734 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilmeyen işlerden elde edilip EKAP’ta kayıt alınarak düzenlenen iş deneyim belgelerine EKAP tarafından otomatik olarak verilen belge numarası formatında olmadığı ve incelemeye konu olan belgede bu belgenin EKAP üzerinde düzenlenmiş olduğunu ifade eden ibarenin bulunmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla söz konusu belgenin EKAP’a kayıtlı bir belge olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin Ek-1’inci maddesinin 1’inci fıkrasında yer alan hüküm ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 30.8.1’inci maddesinde yer alan açıklama gereğince 31.08.2014 tarihinden daha sonraki bir tarih olan 05.10.2015 tarihinde Midyat Belediye Başkanlığınca düzenlenmiş olduğu anlaşılan bahse konu iş deneyim belgesinin EKAP’ta düzenlenerek kayıt altına alınması zorunlu olan bir belge olduğu, ancak belgenin EKAP’ta kayıtlı bir belge olmadığı dikkate alındığında başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu ihale Kanunu’nun “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesi’nde “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu  işlem  veya  eylemlerin  farkına  varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar. …” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56’ncı maddesinde “İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir. …” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükümlerinden ihaleyi yapan idareye yapılacak şikâyet başvurusu ve Kuruma yapılacak itirazen şikâyet başvurularına konu edilebilecek husus/hususların, ihale sürecinde ihaleyi yapan idarece gerçekleştirilen işlemlere yönelik olması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Dolayısıyla Karayolları Genel Müdürlüğünce düzenlenmiş iş deneyim belgesinin (ihalede sunulan iş deneyim belgesi dışında başka bir belge) yeniden düzenlenmesini talep etmeleri üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tesis edildiği belirtilen işlemlere yönelik olarak başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde yer alan ifadelerin şikâyet ve itirazen şikâyete konu edilebilecek husus niteliğinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

Anılan Kanun’un “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “… Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım işleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 57’nci maddesinde  “… (3) Başvuru veya teklif zarfları alınış sırasına göre incelenir. Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde teklif zarfları açılmadan önce, pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde ise son yazılı fiyat tekliflerinin verildiği oturumda yaklaşık maliyet açıklanır. …” hükmü yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde ihale komisyonu kararında aktarıldığı şekliyle sürece ilişkin yapılan işlemlere bakıldığında belgelerin incelenmesinde izlenmesi gereken sırada hata yapıldığına dair iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.