İdareler tarafından kendi malı olarak istenen makineler için iş kapsamında gerekli tüm makine ekipmana yer verilmek suretiyle bunlardan hangilerinin, hangi sayıda kendi malı olması gerektiğine ilişkin düzenleme yapılması

Toplantı No 2019/039
Gündem No 117
Karar Tarihi 23.08.2019
Karar No 2019/UY.II-1022

BAŞVURU SAHİBİ:

Sistem Elektromekanik Tesisler Sanayi ve Ticaret A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/252845 İhale Kayıt Numaralı “Çaykara – Uzungöl )Ayrım Karaçam (Dokap) Yolu Km :37+000-46+950 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları  ve  Üstyapı İşleri Yapılması (İkmal) İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN KENDİ MALI İNCELEME:

Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından 17.06.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Çaykara – Uzungöl )Ayrım Karaçam (Dokap) Yolu Km :37+000-46+950 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları  ve  Üstyapı İşleri Yapılması (İkmal) İşi” ihalesine ilişkin olarak Sistem Elektromekanik Tesisler Sanayi ve Ticaret A.Ş.nin 09.07.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 12.07.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 18.07.2019 tarih ve 29456 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.07.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/732 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale kapsamında sunulması gereken belgelerde makine parkı listesi istenilmediği halde söz konusu listeyi sunmadıklarından dolayı değerlendirme dışı bırakıldıkları, ihale ilanında, İdari Şartname’de ve Sözleşme Tasarısı’nda kendi malı olarak sunulacak makine parkı listesinin istenilmediği ve belirtilmediği iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

…           

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

 …

6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler,

9) İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları.

 

 İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir.

İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

            …

e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri.” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.

(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

İhale ilanının “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 4.3.2’nci maddesinde

 

SR.NO

CİNSİ

KAPASİTESİ

ADET

1

110′ lik Primer Sekonder Konkasör

en az 250 ton/h

1

2

Beton Santrali

en az 90 m³

1

3

Beton Mikseri

en az 8 m³

3

4

Ekskavatör (1 adeti kırıcılı)

en az 40 ton ağırlığında

3

5

Titreşimli Silindir

9-11 statik ağırlıklı

1

6

Damperli Kamyon

en az 15 ton

10

8

Greyder

140 HP ve Üstü

1

9

Kaya Delgi Makinesi (ROCK Drill)

80 HP ve Üstü

1

           …

           (*)Ayrıca yukarıda kendi malı olarak istenen makine ve ekipmanın teknik özelliklerini kanıtlamak üzere tevsik edici gerekli belgelerin (ruhsat, tescil belgesi, projeler, yetkili satıcı servisinden onaylı teknik özellikleri gösteren kataloglar, Üretici/Yetkili satıcısından veya Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sanayi ve Ticaret Odaları’nın yetkililerince imzalanmış iş makinesi sicil fişi, kapasite raporu vb.) teklif dosyası kapsamında sunulması zorunludur.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı: Çaykara – Uzungöl )Ayrım Karaçam (Dokap) Yolu Km :37+000-46+950 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları Ve Üstyapı İşleri Yapılması (İkmal) İşi

b) Yatırım proje no’su/kodu:1986E040380-2019E040240

c) Miktarı (fiziki) ve türü:

415.000,000 m³ Kazı,3510 m³ Hendeklerin Betonla Kaplanması,18.558,00 m³ demirli beton,135.927,00 m³ moloz taş inşaat, 1520 ton nervürlü çelik, 14.277,00 m³ mıcır,1324 m³ alttemel-temel

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer: Çaykara – Uzungöl )Ayrım Karaçam (Dokap) Yolu

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

           Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde  “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.5.

 

SR.NO

CİNSİ

KAPASİTESİ

ADET

1

110′ lik Primer Sekonder Konkasör

en az 250 ton/h

1

2

Beton Santrali

en az 90 m³

1

3

Beton Mikseri

en az 8 m³

3

4

Ekskavatör (1 adeti kırıcılı)

en az 40 ton ağırlığında

3

5

Titreşimli Silindir

9-11 statik ağırlıklı

1

6

Damperli Kamyon

en az 15 ton

10

8

Greyder

140 HP ve Üstü

1

9

Kaya Delgi Makinesi (ROCK Drill)

80 HP ve Üstü

1

 

(*) İdari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(*) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./5. md.) Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(*) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

(*) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.

(*)Ayrıca yukarıda kendi malı olarak istenen makine ve ekipmanın teknik özelliklerini kanıtlamak üzere tevsik edici gerekli belgelerin (ruhsat, tescil belgesi, projeler, yetkili satıcı servisinden onaylı teknik özellikleri gösteren kataloglar, Üretici/Yetkili satıcısından veya Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sanayi ve Ticaret Odaları’nın yetkililerince imzalanmış iş makinesi sicil fişi, kapasite raporu vb.) teklif dosyası kapsamında sunulması zorunludur.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

17.06.2019 tarihinde yapılan ihaleye 23 isteklinin katıldığı, 02.07.2019 tarihli ihale komisyonu kararında ihalenin Haryap İnş. A. Ş. – Makro Yol Yapı San. ve Tic. A. Ş. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, İrfan İnşaat Taah. Tur. Mad. San. ve Tic. A. Ş. – Çiçek İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın ise ekonomik açıdan en avantajlı 2’nci teklif sahibi olduğu, başvuru sahibi Sistem Elektromekanik Tesisler San. ve Tic. A. Ş.nin ise makine parkı belgelerini sunmadığından değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

 

İhale komisyonu kararında, belgeleri uygun olmaması nedeniyle teklifi değerlendirme dışı bırakılan istekliler ve uygun olmama gerekçeleri belirtilmiştir. Söz konusu komisyon kararında kendi malı makine parkı belgesi sunmayan istekliler değerlendirme dışı bırakılmış, kendi malı makine parkı belgesi sunanlar ise İhale İlanı’nın 4.3.2’nci maddesi ile İdari Şarname’nin 7.5.5’inci maddesine göre değerlendirilmiştir. Ayrıca idareye yapılan şikayet başvurusuna verilen cevapta “Söz konusu ihaleye ilişkin ilanın “4.3.2. Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” maddesinde belirtilen listede ve altında yazılan açıklamadan açıkça bu araçların kendi malı makine olarak istenilen ekipman olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca İdari Şartnamenin 7.5.5. maddesi “İdare; isteklilerin mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen; şekli ve içeriği ise Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen bilgi ve belgelerden, ihalelerinin özelliklerine uygun olarak isteyecekleri belgeler ile bu belgelerin taşıması gereken kriterleri belirleyerek 7.5 maddesinde yazacaktır.” maddesi doğrultusunda düzenlenmiştir.”ifadelerine yer verilerek şikayet başvurusu reddedilmiştir.

 

Dolayısıyla başvuru sahibi tarafından kendi malı makine parkı listesi bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ifade edilmekle birlikte gerek ihale komisyonu kararından gerek idareye yapılan şikayet başvurusuna verilen cevaptan başvuru sahibinin İdari Şartname’nin 7.5.5’inci maddesi gereğince kendi malı olması istenen makine ve ekipmana ilişkin belge sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.

 

İdareler tarafından kendi malı olarak istenen makineler için iş kapsamında gerekli tüm makine ekipmana yer verilmek suretiyle bunlardan hangilerinin, hangi sayıda kendi malı olması gerektiğine ilişkin düzenleme yapıldığı gibi, ilgili maddede sadece kendi malı olarak istenen makinelere yer verilerek de düzenleme yapılmaktadır. Somut düzenlemenin içeriğinde yer alan son fıkrada olan söz konusu makinelerin kendi malı olması gerektiğine ilişkin olarak “Ayrıca yukarıda kendi malı olarak istenen makine ve ekipmanın teknik özelliklerini…” ifadelerine yer verilerek ilgili makinelerin kendi malı olması gerektiği açıkça düzenlenmiştir.

 

Bu itibarla İhale İlanı’nın 4.3.2’nci ve İdari Şartname’nin 7.5.5’inci maddesine göre isteklilerce kendi malı olması istenen makinelere ilişkin sunulması gereken belgelerin, başvuru sahibi tarafından teklif kapsamında sunulmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.