idarelerin ihale dokümanında kalite ve standarda ilişkin belgelerle ilgili düzenleme yapabilecekleri, ancak kendi hizmet binalarında gerçekleştirilecek hizmet alımı ihalelerinde kalite yönetim sistem belgesi istenmeyeceği, ayrıca kendi hizmet binalarında gerçekleştirilen hizmetler ve niteliği gereği hizmet yeterlik belgesi istenmesi uygun olmayan ihalelerde hizmet yeterlik belgelerinin istenemeyeceği 

Toplantı No 2023/060
Gündem No 33
Karar Tarihi 13.12.2023
Karar No 2023/UH.I-1543

BAŞVURU SAHİBİ:

Ramtem Temizlik Taş. İnş. Gıda Tek. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1144278 İhale Kayıt Numaralı “Malzemeli Kahvaltı ve Yemek Hazırlama, Servisi, Dağıtımı ve Dağıtım Sonrası Temizlik Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 23.11.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Malzemeli Kahvaltı ve Yemek Hazırlama, Servisi, Dağıtımı ve Dağıtım Sonrası Temizlik Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Ramtem Temizlik Taşımacılık İnşaat Gıda Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 17.11.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.11.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.12.2023 tarih ve 119735 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.12.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/1348 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin 7.18’nci ve İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yer alan düzenlemenin teklif sunulmasında tereddüt yaratabileceği, ayrıca olası mutfağa ilişkin istenen belgelerin sözleşme yapılmasından sonra 3 iş günü içinde sunulmaması durumunun Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.3’üncü maddesi kapsamında ağır aykırılık hali olarak da belirlendiği hususları bir arada değerlendirildiğinde, söz konusu doküman düzenlemesinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesine aykırı olduğu ve ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

hükmü,

  

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü,

 

hükmü,

 

açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Kalite ve standarda ilişkin belgeler” başlıklı 74’üncü maddesinde “74.1. İdareler, ihale konusu işin niteliğini ve uygulama yönetmeliklerinin bu konuyu düzenleyen maddelerini esas alarak, ihale dokümanında kalite ve standart belgelerine ilişkin düzenleme yapabilirler. İhale konusu ile ilgisi bulunmayan veya işin niteliğinin gerektirmediği kalite ve standarda ilişkin belgelerin istenilmesi, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğine aykırılık teşkil edecektir.

74.2. İdarece kalite ve standarda ilişkin belge istenmesi durumunda, standarda ilişkin tanıma (kritere), belgenin başvuru veya teklif kapsamında istenmesi halinde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede, yükleniciden istenmesi halinde ise teknik şartnamede yer verilecektir.

açıklaması,

 

Aynı Tebliğ’in “Hizmet alım ihalelerinde yeterliğe ilişkin diğer hususlar” başlıklı 75’inci maddesinde “…75.3. Malzemeli veya malzemesiz yemek hizmeti alımı ihalelerinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 38 inci maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, idari şartnamenin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” başlıklı maddesinin, ihale konusu hizmetin yerine getirilmesine ilişkin olarak ilgili mevzuat gereği alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin istenilmesine ilişkin alt maddesinde aday ve isteklilerden sadece Gıda Üretim İzni Belgesi’nin istenilmesi yeterli olup, Gayrisıhhî Müessese Ruhsatı, Çalışma İzni ve Gıda Sicil Belgesi, Kontrol ve Denetim Raporu gibi belgelerin sunulacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmeyecektir.  

 açıklaması yer almaktadır.

 

a) Adı: Malzemeli Kahvaltı ve Yemek Hazırlama, Servisi, Dağıtımı ve Dağıtım Sonrası Temizlik Hizmet Alım İşi

e) Miktarı:

735.000 Öğün Öğrenci Kahvaltı

3.465.000 Öğün Öğrenci Yemek (Öğle veya akşam)

476.500 Öğün Personel Yemek

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Boğaziçi Üniversitesi Kuzey, Güney, Kilyos, Kandilli, Hisar ve Anadolu Hisarı Kampüsleri” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

… ı)

5996 sayılı Kanununun 30. Maddesi uyarınca düzenlenmiş olan “İşletme Kayıt Belgesini” Yeterlik Bilgiler Tablosunda beyan edilecektir.

…7.5.2.

İhalede, kahvaltı ve yemek kapasite raporları ayrı ayrı sunulacaktır. İş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde ise ortaklardan her biri, iş ortaklığındaki hissesi oranında kapasite raporundaki yeterliği sağlamaları gerekmektedir.

İstekliler tarafından sunulacak olan yemek ve kahvaltıya ait kapasite raporları, isteklilerin kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası ya da esnaf ve sanatkârlar odası tarafından mevzuatına uygun olarak düzenlenmesi ve ihale veya son başvuru tarihinde geçerli olması zorunludur.

7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

Belge Adı

Açıklama

TS 13075 Standart Belgesi

Belgeye ait sayı, tarih, belgenin verildiği kurum vb. bilgiler Yeterlik bilgiler tablosunda beyan edilecektir. Kapalı kasa termobaks ile hijyenik ortamda yemek taşımaya uygun raf özelliği olan 4 adet 12 M3 kapasiteli araçlarlar için

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.” düzenlemesi,

 

 düzenlemesi,

 

Üretim yapılacak mutfak:

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs” düzenlemesi,

 

 düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşmeye aykırılık halleri, cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “…16.1.3. Aşağıdaki tabloda yer alan ağır aykırılık hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi halinde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.

Ağır Aykırılık Halleri

3

Teknik şartnamenin 7.18. maddesinde ve alt maddelerinde yükleniciden istenilen belgelerin sözleşme yapılmasından sonra 3(üç) iş günü içinde idareye sunulması zorunludur.

16.1.3.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

16.1.4. Bu sözleşme kapsamında kesilecek cezaların toplam tutarı hiçbir durumda ilk sözleşme bedelinin % 30?unu geçemez. Toplam ceza tutarının ilk sözleşme bedelinin % 30?unu geçtiğinin anlaşılması durumunda bu orana kadar ceza uygulanır ve 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.  

 

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 23.11.2023 tarihinde yapılan ihalede 48 adet ihale dokümanı indirildiği, 04.12.2023 onay tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Temaş Gıda San. ve Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin ise Şimal Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti. olduğu görülmüştür.

 

Söz konusu ihalede başvuru sahibinin iddiası ile aynı hususları içeren başka bir isteklinin şikayet başvurusu üzerine idarece “İdari Şartname’nin 48.1’inci maddesinde yer alan düzenlemeden anlaşılabileceği üzere sadece olağanüstü durumlar için değil idarenin mevcut mutfağının kullanılamayacak olmasına yol açabilecek bakım onarım faaliyetleri vb. durumlarda yüklenici firmadan İstanbul içinde yedek mutfağının olması ya da kiralaması şartının arandığı, TS 13027 ve TS 8985 hizmet yeterlik belgeleri yalnızca yedek mutfak için talep edildiği, idarenin sahip olduğu mutfaklar için talep edilmediği, 2023/1212019 İhale kayıt numaralı Kuzey Kampüs Yemekhane Tadilat İşleri ve HACCP Standartlarına Göre Mutfak Alanının Ekipmanları İle Birlikte Komple Yenilenmesi işi kapsamında üniversitenin mutfağında iki ayı aşkın süredir halihazırda yapılmakta olan bakım-onarım çalışmaları da dikkate alındığında bahse konu ihalenin ilk kısmında denk gelen 2024 yılı Ocak ve Şubat aylarında da devam edeceğinin gözüktüğü, ilgili hizmet yeterlik belgeleri sadece ihale üzerinde kalan istekliden ve sadece olağanüstü hallerde kullanılacak olan yedek mutfak (kiralık ya da yükleniciye ait) için talep edildiğinden söz konusu düzenlemenin rekabet şartlarını kısıtladığından söz edilemeyip, bilakis idarenin sağlıklı, hijyenik ve yeterli standartlarda hizmet alabilmesi için yükleniciye ait bir mutfağının olması ve hizmetin verilebilmesi için anılan belgelerin zorunluluğunun söz konusu olduğu, eğer bu şekilde bir mutfağa yüklenici firma sahip olmaması (yada kiralayamaması) durumunda zaten mevcut mutfağın bakım onarımda olması nedeniyle yemek üretilebilmesi söz konusu olamayıp ciddi mağduriyete sebep olacağı, bu nedenle işin ifası için ilgili düzenleme konulmasının zorunluluk arz ettiği” şeklinde cevap verilmiştir.  

 

Öte yandan idare tarafından 2023/1212019 ihale kayıt numaralı “Kuzey Kampüs Yemekhane Tadilat İşleri ve HACCP Standartlarına Göre Mutfak Alanının Ekipmanları İle Birlikte Komple Yenilenmesi” işinin 03.11.2023 tarihinde ihalesinin yapıldığı, 17.11.2023 tarihinde de sözleşmesinin yapıldığı, işin süresinin 21.11.2023-09.02.2024 olduğu, ayrıca başvuruya konu ihalede yemek üretimi yapılacak mutfağın “Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs” olduğu görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesi ile Teknik Şartname’nin 7.18’inci maddesinde gerçekleştirilecek hizmet işinin büyüklüğü ve telafisi mümkün olmayan durumların önüne geçebilmek maksadıyla üniversite merkez mutfağında bulunan yemek üretim yerlerinde üretimi engelleyecek koşulların (deprem, yangın, sel vb. afet durumları) oluşması durumunda veya mutfağın tadilata girmesi durumunda hizmetin aksatılmaması kapsamında İstanbul il sınırları içerisinde kendisine ait ya da kiralama yolu ile temin edeceği tesisin Gıda Üretim İzin Belgesi veya İşletme Kayıt Belgesi’ni, faaliyet konusu “gıda üretimi” veya “yemek üretimi” olan TS 13027 ve TS 8985 hizmet yeterlilik belgelerini, yemek üretim kapasitesi en az 5000 öğün normal yemeği karşılayacak kapasitede yemek üretimi yapabildiğini, normal kahvaltı üretim kapasitesi en az 500 öğün kahvaltıyı karşılayacak kapasitede normal kahvaltı üretimi yapabildiğini belirten belgeleri sözleşme imzalandıktan sonra 3 gün iş günü içerisinde idareye sunmak zorunda olduğunun düzenlendiği görülmüştür.

 

 

İdari Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesi ile Teknik Şartname’nin 7.18’inci maddesinde üniversite merkez mutfağında bulunan yemek üretim yerlerinde üretimi engelleyecek koşulların (deprem, yangın, sel vb. afet durumları) oluşması durumunda veya mutfağın tadilata girmesi durumunda hizmetin aksatılmaması kapsamında İstanbul il sınırları içerisinde kendisine ait ya da kiralama yolu ile temin edeceği tesisin gıda üretim izin belgesi veya işletme kayıt belgesini, TS 13027 ve TS 8985 hizmet yeterlilik belgelerini sözleşme imzalandıktan sonra 3 gün iş günü içerisinde idareye sunmak zorunda olduğunun düzenlendiği, bahse konu belgelerin sözleşme imzalandıktan sonra yükleniciden istenilen belgeler olduğu, bu belgelerin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yeterlik kriteri olarak düzenlenmediği görülmüştür.

 

Bu çerçevede, başvuru konusu işin süresinin 01.01.2024-31.12.2025 olduğu, ihale dokümanı düzenlemelerine göre yemek hizmetinin idare mutfağında gerçekleştirileceği, başvuruya konu ihalede yemek üretimi yapılacak mutfağın “Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs” olduğu, idareye yapılan şikayet başvurusuna verilen cevapta bahse konu mutfağın tadilatı ve yenilenmesi işleri için 2023/1212019 ihale kayıt numaralı “Kuzey Kampüs Yemekhane Tadilat İşleri ve HACCP Standartlarına Göre Mutfak Alanının Ekipmanları İle Birlikte Komple Yenilenmesi” işinin 03.11.2023 tarihinde ihalesinin yapıldığı, 17.11.2023 tarihinde de sözleşmesinin yapıldığı, işin süresinin 21.11.2023-09.02.2024 olduğu, bu tarihin başvuruya konu ihalenin hizmet süresinin ilk iki aylık başlangıç kısmına tekabül ettiği,  dolayısıyla şikayete konu ihalede yemek hizmetinin kısmen yüklenici mutfağında yapılacağı, idare mutfağındaki tadilat ve yenileme işlerinin bitimini müteakip idare mutfağında devam ettirileceği anlaşılmaktadır.

 

Başvuru konusu ihalede yemek üretimi yapılacak mutfağın “Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs” olduğu, söz konusu mutfakta sözleşme yürütüm aşamasının bir kısmında tadilat ve yenileme işlerinin devam edeceğinin anlaşıldığı, dolayısıyla işin yürütülmesi sırasında kesin bir şekilde üniversite merkez mutfağında bulunan yemek üretim yerinde üretimi engelleyecek koşulların somut bir şekilde mevcut olduğu, ihale dokümanında talep edildiği görülen, yedek mutfağa sahip olunduğuna veya bu tip bir mutfağın kiralandığına ilişkin belgelerin yalnızca yükleniciden talep edildiği, bu hususun yeterlik kriteri olmadığı, talep edilen standardın ise, ihale dokümanına göre normal şartlarda üretimin yapılacağı öngörülen idareye ait mutfaklar için değil, yalnızca olağanüstü durumlarda kullanılması öngörülen yükleniciye ait veya yüklenici tarafından kiralanan yedek mutfak için talep edilen standartlar olduğu, yemek üretim hizmetinin sadece idare mutfağında gerçekleşmeyeceği, idare mutfağının tadilatı süresince kısmen yüklenici mutfağında gerçekleştirileceği, bu itibarla, ihaleyi gerçekleştiren idarenin ihtiyaçları çerçevesinde hangi kalite standartlarını talep edeceğini belirleyebileceği, idarece sunulacak yemek hizmetine ilişkin olarak aktarılan koşullar altında hizmetin aksamaması adına belli hijyen ve kalite standartlarının istenmesinin ise idarenin takdir yetkisi dahilinde olduğu değerlendirildiğinden başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

 

 


Oybirliği ile karar verildi.