İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur

Toplantı no : 2019/055. Gündem no : 34. Karar Tarihi : 18. 12. 2019. Karar no : 2019/UH. II-1672. BAŞVURU SAHİBİ:.
Erciyes restaurant ve Turizm İşletmeciliği İnşaat San. Ve tic. Ltd. Şti. ,.

İHALEYİ YAPAN İDARE:.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı (Marmara),.

BAŞVURUYA KONU İHALE:.
2019/458037 İhale Kayıt Numaralı “Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı marmara Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı 2020 Yılı İçin 212. 500 (İkiyüzonikibinbeşyüz) Öğün Öğle Yemeği Pişirilmesi Taşıması ve Servis Edilmesi” İhalesi.

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı (Marmara) tarafından 14. 11. 2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı marmara Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı 2020 Yılı İçin 212. 500 (İkiyüzonikibinbeşyüz) Öğün Öğle Yemeği Pişirilmesi Taşıması ve Servis Edilmesi” ihalesine ilişkin olarak Erciyes restaurant ve Turizm İşletmeciliği İnşaat San. Ve tic. Ltd. Şti. Nin 07. 11. 2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13. 11. 2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 22. 11. 2019 tarih ve 49908 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 22. 11. 2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1482 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:.
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,.

1) Yüklenicinin İstanbul ili sınırları içerisinde mutfak veya üretim tesisinin olması gerektiğine ilişkin ihale dokümanı düzenlemelerinin mevzuata aykırı olduğu, idare mutfağında üretilecek yemeklere ilişkin il sınırları içerisinde mutfak istenmesinin rekabete aykırı olduğu,.

2) Teknik Şartname düzenlemelerinde yemek sayılarının idarece belirleneceği ve yüklenicinin buna göre yemek üretimi yapacağı, ancak iş ödeme aşamasına geldiğinde idarece sadece yenilen yemek kadar ödeme yapılacağının belirtildiği, yemek sayısının idarece belirlendiği, yemek yiyecek personelin idare personeli olduğu ve yüklenicinin bu hususta sadece istenileni yerine getireceği dikkate alındığında, ödemenin yemek yiyenlerin sayısına göre yapılmasının hakkaniyete aykırı olduğu,.

3) Teknik Şartname’de düzenlenen 3 haftalık örnek menüde yer alan salata barda bulunan yemeklerin ve 2 aylık örnek menüde yer alan birçok yemeğin (örneğin etli karışık dolma, çoban kavurma, patlıcan musakka, antep çorbası) içerikleri ile çiğ girdi miktarlarına yer verilmediği, idarece yemek çeşitlerine göre malzeme gramajları ile porsiyon miktarları yerine, mevzuata uygun olarak örnek menülerde yer alan bütün yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarlarının isteklileri çelişkiye düşürmeden, tekliflerin sağlıklı oluşturulabilmesi için eksiksiz olarak düzenlenip Teknik Şartname’de yer verilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:.

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde incelemeye konu ihalenin adı “Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı marmara Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı 2020 Yılı İçin 212500 (ikiyüzonikibinbeşyüz) Öğün Öğle Yemeği Pişirilmesi Taşıması ve Servis Edilmesi” olarak belirtilmiş olup, anılan Şartname’nin ekinde ihale konusu işin türü ve miktarı tablo halinde.

Sıra no.
Açıklama.
Birimi.
Miktarı.
1.
1Porsiyon Çorba, 1Porsiyon ana yemek,1 porsiyon ana yemekle uyumlu tamamlayıcı yemek,1 porsiyon salatbar, tatlı, meşrubat v. B. Olmak üzere 4 çeşit yemek ile kişi başı 2 adet 200ml su,1 adet 50 gram ambalajlı ekmek,2 adet ıslak mendil,1 adet amerikan servis olmak üzere 8 kalemden oluşan malzemeli öğle yemeği pişirilmesi taşınması ve servis edilmesi hizmet alımı.
öğün.
212. 500.

Şeklinde gösterilmiştir.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7. 1’inci maddesinin (h) bendinde “Gıda Üretim İzin Belgesi veya 5996 Sayılı Kanun kapsamında çıkarılmış İşletme Kayıt Belgesi” istenilmiştir.

Teknik Şartname’nin 1’inci maddesinin (D) fıkrasının birinci bendinde “Günlük sipariş miktarı 850 (sekizyüzelli) öğün öğle yemeği olmak üzere, bu miktarın tamamı İdarenin Mutfağında pişirilecektir. İdarenin mutfağında herhangi bir nedenle yemek üretilememesi halinde; Yüklenici firma kendi mutfak veya üretim tesisinde yemek üretimi yapacaktır. ” düzenlemesi, altıncı bendinde “Yemek taşıma yapılacak yemekhanelerin dağınıklığı göz önünde bulundurulduğunda, hizmetin kaliteli ve sunumunun zamanında yapılabilmesinin sağlanabilmesi açısından yüklenicinin İstanbul il sınırları içerisinde mutfakları veya üretim tesislerinin olması zorunludur. ” düzenlemesi yer almaktadır.

Bu çerçevede, İdari Şartname’nin 7’nci maddesindeki düzenlemede, yeterlik belgeleri arasında belirtilen gıda üretim izin belgesi veya işletme kayıt belgesinin İstanbul ili sınırları içerisinde bir mutfak veya üretim tesisine ait olmasının şart koşulmadığı, Teknik Şartname’de yer alan yüklenicinin İstanbul ili sınırları içerisinde mutfakları veya üretim tesislerinin olması zorunluluğuna ilişkin belgelendirmenin, kiralama ve benzeri yollarla sözleşme aşamasında yapılabileceği, bunun yanında anılan Teknik Şartname düzenlemesinde, idare mutfağında herhangi bir nedenle yemek üretilememesi durumunda hizmetin sürekliliği dikkate alınarak sözleşme aşamasında tevsik edilebilecek İstanbul ili sınırları içerisinde mutfak veya üretim tesisinin bulundurulması istenilerek istisnai bir durumun düzenlendiği, söz konusu düzenlemenin tekliflerin verilmesine engel bir niteliğinin bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:.

Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinin (A) fıkrasının beşinci bendinde “Yüklenici firma, konsolide edilmiş aylık turnike geçiş listesinde belirtilen yemek sayısı kadar fatura düzenleyecektir. ” düzenlemesi, altıncı bendinde “Yüklenici, (önceden öngörülemeyen mazaret izinleri nedeni ile yemek yiyecek personelin işe gelmediği günlerde; önceden verilen yemek sipariş sayısı ile tutanaklarla tespit edilen yenilen yemek sayısı arasında oluşan fark için herhangi bir alacak talebinde bulunamayacaktır. ” düzenlemesi, (B) fıkrasının ikinci bendinde “İdare, mesai günündeki yemek mönüsünün pişirilmesi için yüklenici firmaya; 1 (bir) gün önceden sipariş verecektir. Sipariş verilecek yemek sayısının belirlenmesinde; 1 gün önceki yenilen yemek sayısı ve diğer hususlar da dikkate alınarak yüklenicinin yetkililerine bildirecektir. ” düzenlemesi yer almaktadır.

İhale dokümanında alınacak toplam öğün sayısının net olarak belirtildiği, yukarıda aktarılan Teknik Şartname düzenlemeleri gereğince bu miktarın günlük dağılımının, idarece bir gün önceden, bir gün önceki yenilen yemek sayısı ve diğer hususlar da dikkate alınarak yükleniciye bildirilmek suretiyle belirleneceği, bu itibarla, idarece bildirilen yemek sayıları ile fiilen yenilen yemek sayıları arasında oluşması muhtemel farktan kaynaklanacak maliyetlerin, idarenin bildireceği yemek sayılarının ilgili birimlerce tutulacak kayıtlar esas alınarak belirleneceğinden yüklenici tarafından öngörülebilecek nitelikte olduğu, bunun yanında fiilen yenilen yemek sayısı dışında bildirilen yemek sayısı üzerinden yapılacak ödemenin, idarenin faydalanmadığı hizmetin bedelini ödemesi anlamına gelerek kamu zararına yol açacağı anlaşıldığından söz konusu düzenlemede mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:.

Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinin (C) fıkrasının (a) bendinin onuncu alt bendinde “Yüklenici, personele her öğle vakti, her öğünde (ekmek-su hariç) 4 çeşit yemek verecektir, (1. Çorba, 2. Ana yemek, 3. Yardımcı yemek 4. Tamamlayıcı yemek (Tatlılar, meyveler, kompostolar meşrubat vb. Ve 6 çeşitten az olmamak üzere salatbar)” düzenlemesi,.

Anılan Şartname’nin “Yemek çeşitleri ve yemek listesi” başlıklı 5’inci maddesinin ilk fıkrasında “Her öğün dört çeşit yemek (1-çorba, 2-ana yemek, 3-yardmcı yemek, 4- tamamlayıcı yemek olarak 6 çeşitten az olmamak üzere salatbar, tatlılar, meyveler, kompostolar meşrubat vb. Verilecek olup, aylık örnek yemek listeleri ektedir. Gerektiğinde aylık örnek yemek listelerinde İdarece aynı mahiyetteki başka yemeklerle değişiklik yapılabilir. Yüklenici İdarenin onayı olmadan yemek listesinde değişiklik yapamayacaktır. ” düzenlemesi yer almakta olup, anılan maddenin devamında tablo halinde yemeklerde kullanılacak gıda maddelerinin kişi başına (yemek başına) gramaj listesine, yemek çeşitlerinin servis edilecek gramajlarına yer verildiği, bunun yanında söz konusu Şartname’nin ekinde Ocak ve Temmuz ayı yemek menüleri ile 3 haftalık örnek yemek menüsünün yemek bazında çiğ girdi miktarlarının detaylarına yer verildiği görülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79. 2. 6’ncı maddesinde “Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.

Bu ihalelerde; teklifi aşırı düşük bulunan istekli öncelikle “ana girdi”, “işçilik” ve “yardımcı gider” oranlarının belirtildiği Malzemeli Yemek Sunumu Hesap Cetvelini (Ek- H. 4) hazırlayarak açıklaması kapsamında sunar. Açıklamanın geçerli kabul edilebilmesi “(Ana Girdi Maliyeti+İşçilik Maliyeti)/Toplam Teklif Tutarı” oranının 0,80’den az ve 0,95’den çok olmaması gerekir. Oran belirtmeyen veya belirttiği oran 0,80’den az veya 0,95’den çok olan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Bu maddede yer alan ana girdi ibaresi kapsamında, kırmızı et; beyaz et; balık; işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi); kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve; toz şeker, süt; yoğurt, ayran; yağ ürünleri (ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı) kahvaltı malzemeleri (peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal gibi); pet su, ekmek açıklama yapılacak unsurlar olarak dikkate alınır. İdarenin ihale dokümanında bu girdilerin dışında ana girdi niteliğinde malzeme içeren yemek öğünü düzenlemesi durumunda aşırı düşük teklif açıklama yazısında açıklama istenecek unsurlar arasında bu malzemelerin de belirtilmesi zorunludur. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb. ) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde, kırmızı et; beyaz et; balık; kuru gıdalar (pirinç, bulgur, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi); sebze; meyve maliyetlerinin tevsiki amacıyla üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri kullanılamaz. Ancak 79. 2. 2 nci maddede yer alan diğer yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklama yapılabilir.

Malzemeli yemek alımı ihalelerinde sadece iki haftalık örnek menüdeki ana girdiler ve işçilik giderleri dikkate alınarak açıklama yapılmalıdır. İsteklilerin örnek menüdeki girdiler ve işçilik gideri kullanılarak teklif ettikleri birim fiyatı açıklamaları gerekmekte olup toplam miktar ve tutar açıklaması yapılmayacaktır. Örneğin ordinary kahvaltı, diyet kahvaltı, ara öğün, typical yemek ve diyet yemek gibi birim fiyatları içeren bir ihalede, isteklilerin teklif ettikleri birim fiyatı; örnek menüyü ve bu menünün üretimi için gerekli işçilik tutarını kullanarak tevsik etmeleri durumunda açıklama uygun kabul edilecektir. ” açıklamaları yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan Tebliğ açıklamaları gereğince, malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesinin yapılması ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarlarının belirtilmesi gerektiği, bu çerçevede inceleme konusu ihalenin dokümanında 3 haftalık örnek yemek menüsüne ve bu menüde yer alan tüm yemeklerin çiğ girdi miktarlarının detaylarına yer verildiği, aynı menüde salat barın limon hariç 150-200 gram olacağının belirtildiği, yemeklerde kullanılacak gıda maddelerinin kişi başına (yemek başına) gramaj listesinde ise limonun salatalarda 25 gr olacağının düzenlendiği anlaşılmış olup söz konusu düzenlemelerde mevzuata aykırılık bulunmadığı ve tekliflerin sağlıklı olarak oluşturulmasına ve değerlendirilmesine engel bir durumun olmadığı, bu itibarla başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,.

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,.

Oybirliği ile karar verildi.