idarenin şikâyet üzerine aldığı kararda da ayrıntılarıyla belirttiği üzere engelli öğrenci taşıma hizmeti ile taşımalı ilköğretim hizmetinin niteliği itibariyle farklı işler olduğu hk

Toplantı no : 2019/055.

Gündem no : 36.

Karar Tarihi : 18. 12. 2019.

Karar no : 2019/UH. II-1686.

BAŞVURU SAHİBİ:.
Hayat Organizasyon ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. ,.

İHALEYİ YAPAN İDARE:.
Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,.

BAŞVURUYA KONU İHALE:.
2019/518871 İhale Kayıt Numaralı “Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarında Okuyan 1047 Engelli Öğrenci İle 293 Velinin 122 Araç ve 118 Rehber Personel – Hostes + 4 (Engelli Rehber Personel) İle 119 İş Günü (167 Takvim Günü) Taşınması İşi” İhalesi.

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:.
Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 18. 11. 2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarında Okuyan 1047 Engelli Öğrenci İle 293 Velinin 122 Araç ve 118 Rehber Personel – Hostes + 4 (Engelli Rehber Personel) ile 119 İş Günü (167 Takvim Günü) Taşınması İşi” ihalesine ilişkin olarak Hayat Organizasyon ve Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. Nin 31. 10. 2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08. 11. 2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 18. 11. 2019 tarih ve 49027 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18. 11. 2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1456 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:.
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalelerde hiçbir şekilde taahhütname istenemeyeceği, ayrıca yaklaşık maliyetine bakılmaksızın taşımalı ilköğretim kapsamında yapılan öğrenci taşıma işleri ve sigortacılık hizmet alımları ile yaklaşık maliyeti Kanun’un 13’üncü maddesinin (b) bendinin 2 numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst breaking point tutarının altında kalan hizmet alımı ihalelerinde ekonomik ve mali yeterlik belgeleri istenemeyeceği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ilan süreleri ve kuralları ile ön ilan” başlıklı 13’üncü maddesinde “Bütün isteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için yeterli süre tanımak suretiyle;.
…b) Yaklaşık maliyeti 8 inci maddede belirtilen eşik değerlerin altında kalan ihalelerden;.
2) Yaklaşık maliyeti otuzmilyar (Yüzseksenbinyediyüzotuziki Türk Lirası)* ile altmışmilyar Türk Lirası (Üçyüzaltmışbirbindörtyüzseksenbir Türk Lirası)* arasında olan mal veya hizmet alımları ile altmışmilyar (Üçyüzaltmışbirbindörtyüzseksenbir Türk Lirası)* ile beşyüzmilyar Türk Lirası (Üçmilyononikibinbeşyüziki Türk Lirası)* arasında olan yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden en az ondört gün önce Kamu İhale Bülteninde ve işin yapılacağı yerde çıkan gazetelerin birinde, ….
En az birer defa yayımlanmak suretiyle ilân edilerek duyurulur. ” hükmü,.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İstenecek belgeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “…(5) İhalelerde hiçbir şekilde taahhütname istenemez. Ayrıca, yaklaşık maliyetine bakılmaksızın taşımalı ilköğretim kapsamında yapılan öğrenci taşıma işleri ve sigortacılık hizmet alımları ile yaklaşık maliyeti Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst breaking point tutarının altında kalan hizmet alımı ihalelerinde ekonomik ve mali yeterlik belgeleri istenemez. ” hükmü,.

15. 04. 2000 tarihli ve 24021 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği’nin “İstenecek belgeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “Bu Yönetmeliğin amacı, ilköğretim okulu bulunmayan, çeşitli nedenlerle eğitim-öğretime kapalı, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilköğretim okullarındaki öğrencilerin, taşıma merkezi ilköğretim okullarına günü birlik taşınarak kaliteli bir eğitim-öğretim görmelerini sağlamaktır. ” hükmü,.

11. 09. 2014 tarihli ve 29116 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nin “Amaç” başlıklı 1’nci maddesinde “Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Temel Kanunu ile tanınan eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim okul/kurumlarına devam eden öğrenciler ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan özel eğitim kursiyerlerinin resmî okul/kurumlarda taşıma yoluyla eğitime erişimlerini sağlamak için gerekli usul ve esasları belirlemektir. ” hükmü,.

Aynı Yönetmelik’in “Yürürlükten kaldırılan mevzuat” başlıklı 24’üncü maddesinde “(1) 15/4/2000 tarihli ve 24021 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. ” hükmü bulunmaktadır.

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2. 1. İhale konusu hizmetin;.
An) Adı: Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullarında okuyan 1047 engelli öğrenci ile 293 velinin 122 araç ve 118 rehber personel – hostes) + 4 (engelli rehber personel) ile 119 iş günü (167 takvim günü) taşınması işi.
B) Miktarı ve türü:.
Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okullarında okuyan 1047 engelli öğrenci ile 293 velinin 119 iş günü (167 takvim günü) 122 araç ile taşınması.
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

C) Yapılacağı yer: Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonu.
…” düzenlemesi,.

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7. 1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:.
….
H) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Öğrenci ve Personel Servis Taşımacılığı Yönergesinin 5. Maddesinin ç bendinde; “İstanbul geneli öğrenci ve personel servis taşımacılığı hizmeti alan veya alacak tüm resmi ve özel kurum, kuruluş, dernek ve vakıflar konuyla alakalı ihale ve sözleşme yapmadan önce taşımacıdan Servis Taşımacılığı Yetki belgesini istemek zorundadır. ” şeklinde belirtildiğinden ihaleye katılacak olan isteklilerin, (A) veya (B) sınıfı Servis Taşımacılığı Yetki Belgesini teklif zarfı içerisinde vermesi zorunludur.

….
7. 4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:.
7. 4. 1. Bu madde boş bırakılmıştır.

7. 4. 2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

An) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,.
B) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025. 1/H).
Sunmaları gerekmektedir.

Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;.
An) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),.
B) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),.
C) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,.
Ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi.
Gerekir.

Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, child iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, child iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, child yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya child iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.

7. 4. 3. İstekli tarafından;.
An) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,.
B) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgeler,.
Birinin sunulması yeterlidir.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını tevsik etmek üzere; yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belge sunulur.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında, taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmından veya bitirilen hizmet işlerinden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.

Toplam cironun teklif edilen bedelin % 20’sinden, hizmet işleri ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin % 12’sinden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, child iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, child iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Gelir tablosunun veya serbest meslek kazanç defteri özetinin, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

İsteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.

….
7. 5. 2. Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin “Okul servis araçlarının çalıştırılması” başlıklı 8. Maddesinde; “Gerçek ve tüzel kişiler, birlikte taşıma hizmeti yapabilirler. Ancak bu durumda taşımacının taşımayı gerçekleştireceği taşıtların üçte birinin taşımacıların adlarına tescilli olması zorunludur. ” Denilmektedir. Bu doğrultuda gerçek ve tüzel kişilerin taşıma işini birlikte yapması durumunda taşımayı gerçekleştireceği taşıtların üçte birinin taşımacıların adlarına tescilli olması gerekmektedir.

Yukarıdaki madde dışındaki durumlarda ise (Taşıma işinin gerçek ve tüzel kişiler tarafından birlikte yapılmaması durumunda) isteklinin işin tamamı için gerekli olan 122 araçtan: 118 adet typical okul taşıtı aracının 24 adet aracı, 4 adet okul taşıtı liftli araçtan 2 adet okul taşıtı liftli araç olmak üzere toplam 26 adet araç isteklinin özmalı olacaktır. Araçlara ait ruhsatlar, taşıt kartları ve araç demirbaş listesi, istekli tarafından başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur…” düzenlemesi bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen İdari Şartname düzenlemeleri incelendiğinde, başvuruya konu ihalede yeterlik kriteri olarak taahhütname istenmediği tespit edilmiştir. Ayrıca, başvuru konusu ihaleye ait yaklaşık maliyetin, Kanun’un 13’üncü maddesinin (b) bendinin 2 numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının altında kalmadığı anlaşılmıştır.

Başvuru konusu ihalenin “Engelli öğrenci, bu öğrencilerin velileri ve rehber personel taşıma işi” olduğu, idarenin şikâyet üzerine aldığı kararda da ayrıntılarıyla belirttiği üzere engelli öğrenci taşıma hizmeti ile taşımalı ilköğretim hizmetinin niteliği itibariyle farklı işler olduğu, dolayısıyla her iki işte de taşıma işi yapıldığından bahisle bir değerlendirme yapılamayacağı, bu çerçevede başvuru konusu ihaleye konu işin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İstenecek belgeler” başlıklı 29’uncu maddesinde yer verilen “Taşımalı İlköğretim kapsamında yapılan öğrenci taşıma işleri” kavramı kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşılmaktadır. Nitekim, Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nde kullanılmış “Özel eğitim okul/kurumlarına devam eden öğrenciler” kavramının “İlköğretim öğrencilerinin taşınması” işinden farklı bir kategori olarak düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak, başvuru konusu ihalenin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesinin beşinci fıkrası kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşılmış, ekonomik ve mali yeterlik belgelerine İdari Şartname’de yeterlik kriteri olarak yer verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,.

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,.

Oybirliği ile karar verildi.