İdari Şartname maddesi gereğince ekonomik açıdan en avantajlı teklifin söz konusu ihalede en düşük fiyat esasına göre belirlenmesi gerektiği, söz konusu maddede yapılan düzenleme gereğince anılan Şartname maddesinde yer alan “araç parkımıza en yakın istasyon şeklinde yapılan düzenlemenin ihalenin fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak sonuçlandırılmasına olanak sağlayamayacağı, bu sebeple isteklilerin akaryakıt istasyonlarının idarenin araç parkına uzaklığı üzerinden hesaplama yapılarak ihale üzerinde bırakılan isteklinin belirlenemeyeceği, anılan Şartname maddesinin yalnızca teklif fiyatlarının eşit olması durumunda dikkate alınarak ihalenin sonuçlandırılabileceği tespit edilmiş olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin en düşük fiyat esasına göre belirlenmesi gerektiği

Toplantı No 2020/022
Gündem No 37
Karar Tarihi 22.05.2020
Karar No 2020/UM.II-915

BAŞVURU SAHİBİ:

Fatih Kolektif Şirketi / Naci SEVİM – Sevim SEVİM,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Aşkale Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/103861 İhale Kayıt Numaralı “180000 Litre Motorin ve 3000 Litre 95 Oktan Kurşunsuz Benzin Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Aşkale Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından 20.03.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “180000 Litre Motorin ve 3000 Litre 95 Oktan Kurşunsuz Benzin Alımı” ihalesine ilişkin olarak Fatih Kollektif Şirketi / Naci Sevim – Sevim Sevim’in 31.03.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.04.2020 tarih ve 17035 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/647 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, başvuruya konu ihalenin 30.03.2020 tarihinde tebliğ edilen ihale komisyonu kararı ile taraflarınca sunulan tekliften daha yüksek bir teklif sunan istekli üzerinde bırakıldığı, söz konusu kararın idarece İdari Şartname’nin 35.2’nci maddesine dayandırıldığı, anılan düzenlemede “araç parkına en yakın istasyon” ifadesinin bulunduğu ancak akaryakıt istasyonunun ilçeye ne kadar yakınlıkta olması gerektiği yönünde bir kritere yer verilmediği, Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinde “Yüklenici, vermeyi taahhüt ettiği akaryakıtı kendi adı altında işlettiği akaryakıt istasyonları vasıtası ile verecektir. İlçemiz sınırları içerisinde yüklenicinin akaryakıt istasyonu bulunmuyor ise Belediyemize tedarik edeceği bir akaryakıt tankerine Belediyemiz oto garajında istenilen miktarda teslim yapılacaktır.” düzenlemesinin bulunduğu, söz konusu düzenlemenin İdari Şartname’nin 35.2’nci maddesinde yer alan düzenleme ile çeliştiği ve anılan şartı geçersiz hale getirdiği, aynı şekilde Sözleşme Tasarısı’nın 10.1.1’inci maddesinde malın teslim yerine ilişkin olarak “akaryakıt istasyonu ve gerektiğinde akaryakıt tankı ile belediyemiz atölyesinde” şeklinde belirleme yapıldığı, ayrıca ihale dokümanında akaryakıtın nerede doldurulacağı ve nerede kullanılacağına ilişkin de bir kriterin bulunmadığı, pek çok köy ve yerleşim yerinde hizmet verildiği ve idarenin akaryakıtı hep aynı bölgelerde kullanmadığı, dolayısıyla araçların parktan istasyona gelerek Aşkale’ye geri dönüş yaptığı imajının yaratıldığı, istasyonlarının Aşkale imar alanı içerisinde olduğu, istasyonları ile araç parkı arasında 4 km mesafe bulunduğu, belediyenin yıllardır akaryakıt alımı yaptığı ve ihalelerin değişik yerlerdeki istasyonlara kaldığı, bir önceki senenin ihalesinin de taraflarınca yürütüldüğü, idarenin amacının ihalede rekabeti, saydamlığı, eşit muameleyi, güvenirliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanda karşılanması ile kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesini sağlamak olduğu, anılan gerekçelerle ihalenin en düşük teklif sahibi olan taraflarına bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.

En düşük fiyatın ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak değerlendirildiği ihalelerde, birden fazla istekli tarafından aynı fiyatın teklif edildiği ve bunların da ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğu anlaşıldığı takdirde, ikinci fıkrada belirtilen fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır. …” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İdari şartname” başlıklı 12’nci maddesinde “(1) İdare, uygulayacağı ihale usulüne ilişkin bu Yönetmelik ekinde yer alan tip idari şartnameyi esas alarak idari şartnamesini hazırlar. Tip idari şartnamede boş bırakılan veya dipnota alınan hususlar; işin özelliğine göre, 4734 sayılı Kanun, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı olmayacak şekilde düzenlenir. …” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara yönelik düzenleme” başlıklı 60’ıncı maddesinde “(1) İhale konusu malın özelliği göz önünde bulundurularak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi unsurlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.

(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde; fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemi ve bu unsurlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için sunulacak belge ve/veya numune idari şartnamede açıkça belirtilir.

(5) Fiyat dışı unsurlara, bu unsurların parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine yönelik düzenlemeyi yapan birim veya görevliler tarafından gerekçeli bir açıklama belgesi hazırlanır ve bu belge ihale onay belgesinin ekinde yer alır.” hükmü bulunmaktadır.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği eki Açık İhale Usulü ile İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Tip İdari Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif,34………………..

35.2. Fiyat dışı unsurlar:35

35.2.1……………………………

35.2.2.……………………………

35.4. Tekliflerin eşit olması ve bu tekliflerin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olması:37

35.4.1.……………………………

35.4.2. Birden fazla isteklinin teklifinin eşit olması ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde, 35.4.1. maddesindeki düzenleme ile Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 62 nci maddesindeki düzenleme esas alınacaktır. …” hükmüne yer verilmiş olup,

 

Aynı maddeye bağlı 34, 35 ve 37’nci dipnotlarda “… 34(1) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecek ise madde metnine “teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.” ibaresi yazılacaktır.

(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecek ise “fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir. Fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara ilişkin düzenlemeler ile hesaplama yöntemi 35.2. maddesinde yer almaktadır.” yazılacaktır.  

35(1)Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecek ise fiyat dışı unsurlar ile fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemi bu maddede düzenlenecektir.

(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecek ise birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde fiyat dışı unsurlardan yararlanılacak ise fiyat dışı unsur veya unsurlar bu maddede belirtilecektir. Fiyat dışı unsurlardan yararlanılmayacak ise ‘Bu madde boş bırakılmıştır.’ yazılacaktır.

37(1) İdare, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin en düşük fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde aşağıdaki seçeneklerden birine yer verecektir:

a) “Birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sırasıyla;

1) 35.2. maddesindeki fiyat dışı unsur veya unsurlara,

2) İstekli tarafından sunulan malın yerli malı olmasına,

3) İhale konusu iş veya benzer işe ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına,

göre belirlenecektir.”

b) “Birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sırasıyla;

1) 35.2. maddesindeki fiyat dışı unsur veya unsurlara,

2) İhale konusu iş veya benzer işe ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına,

göre belirlenecektir.”

c) “Birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sırasıyla;

1) İstekli tarafından sunulan malın yerli malı olmasına,

2) İhale konusu iş veya benzer işe ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına,

göre belirlenecektir.”

ç) “Birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif, ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına göre belirlenecektir. …” ifadeleri bulunmaktadır.

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: AKARYAKIT (BENZİN VE MOTORİN) ALIMI

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü:

180000 LİTRE MOTORİN VE 3000 LİTRE BENZİN ALIMI.

180.000 LİTRE MOTORİN

3.000 LİTRE 95 OKTAN KURŞUNSUZ BENZİN” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.

35.2. ARAÇ PARKIMIZA EN YAKIN İSTASYON

35.3. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması:

35.3.1.Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.

35.4. Tekliflerin eşit olması ve bu tekliflerin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olması:

35.4.1. Birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sırasıyla;

1) 35.2. maddesindeki fiyat dışı unsur veya unsurlara,

2) İstekli tarafından sunulan malın yerli malı olmasına,

3) İhale konusu iş veya benzer işe ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına, göre belirlenecektir.

35.4.2. Birden fazla isteklinin teklifinin eşit olması ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde, 35.4.1. maddesindeki düzenleme ile Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 62 nci maddesindeki düzenleme esas alınacaktır.” düzenlemesi,

 

Ayrıca 26.02.2020 tarihinde yayımlanan ihaleye ait İlan’ın 5’inci maddesinde de “Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecektir.” düzenlemesi,

 

180.000 Litre Motorin ve 3.000 Litre Benzin Akaryakıt Alımına Ait Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinde “Yüklenici, vermeyi taahhüt ettiği akaryakıtı kendi adı altında işlettiği akaryakıt istasyonları vasıtası ile verecektir. İlçemiz sınırları içerisinde yüklenicinin akaryakıt istasyonu bulunmuyor ise Belediyemize tedarik edeceği bir akaryakıt tankerine Belediyemiz oto garajında istenilen miktarda teslim yapılacaktır. Akaryakıt hizmeti günün 24 saatinde verilebilmelidir.” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Malın/İşin teslim alma şekil ve şartları ile teslim programı” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1. Malın teslim edilme/işin yapılma yeri veya yerleri

10.1.1. AKARYAKIT İSTASYONU VE GEREKTİĞİNDE AKARYAKIT TANKI İLE BELEDİYEMİZ ATÖLYESİNDE …” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin Aşkale Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından açık ihale usulü ve birim fiyat teklif alınmak suretiyle 20.03.2020 tarihinde gerçekleştirilen “180000 Litre Motorin ve 3000 Litre 95 Oktan Kurşunsuz Benzin Alımı” işi olduğu, söz konusu ihalede 2 adet doküman indirildiği ve 2 istekli tarafından teklif sunulduğu, ihalenin yaklaşık maliyetinin 1.010.610,00 TL olduğu, 30.03.2020 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararına göre 780.000,00 TL teklif sunan As Kar Petrol Enerji Ticaret ve Sanayi Limited Şirketinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, 774.150,00 TL teklif sunan başvuru sahibi istekli Fatih Kolektif Şirketi / Naci Sevim- Sevim Sevim’in ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

30.03.2020 tarihinde tebliğ edilen ihale komisyonu kararında “… İstekli firmalardan As Kar Petrol Enerji Ticaret ve Sanayi Ltd.Şti.780.000,00-TL teklif vermiş, diğer istekli firma Fatih Koll. Şti. ise 774.150,00-TL teklif vermişlerdir. İhale komisyonumuz tarafından yapılan incelemeler neticesinde teklif veren iki firmanın da evraklarının eksiksiz olduğu kayıtlarımız tetkikinden anlaşılmıştır. İhale idari şartnamemizin 35.2.maddesi gereğince istekliler tarafından teklif edilen bedeller araç parkımıza en yakın istasyon hesaplamaları yapılmıştır. İlgili hesaplamalarda Belediyemiz envanterine kayıtlı araçlarımızın 2019 yılı 1 (Bir) yıl içerisinde araç parkımıza en uzak istasyon olan (9.7 km) Fatih Koll. Şti. ile en yakın istasyon olan As Kar Petrol Enerji Ticaret Sanayi Ltd. Şti. (1.0 km) arasındaki fark olan 8.7 km de araçlarımızın tahmini yakıt tüketimleri ve hangi aracın yılda ortalama kaç defa gidip geldiği hesaplanmış ve 8.7 km de envanterimize kayıtlı bulunan araçlarımızın 1 (Bir) yılda 13.189,64-TL daha fazla yakıt tüketeceği İhale Komisyonumuz tarafından hesaplanmıştır. Yapılan bu hesaplamalara araçların km, yağ, lastik ve diğer giderleri dahil edilmemiştir. Bütün bu incelemeler göz önünde bulundurularak ilgili ihalenin 1.En Avantajlı teklif olarak araç parkımıza yakın istasyon olan istekli As Kar Petrol Enerji Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. üzerinde bırakılmasına, 2.En avantajlı teklif olarak da Fatih Koll. Şti.nin belirlenmesine …” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, ihalelerde ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, idari şartnamede belirtilmiş olması şartıyla sadece fiyat esasına göre ya da fiyat ile birlikte fiyat dışındaki unsurların da dikkate alınması suretiyle belirlenebileceği, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihaleye ait İdari Şartname’de bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıklarının açıkça belirtilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca, idarelerin uygulanacak ihale usulüne ilişkin olarak Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde yer alan tip idari şartnameyi esas alarak idari şartname hazırlamalarının zorunlu olduğu, tip idari şartnamede boş bırakılan veya dipnota alınan hususların işin özelliğine göre düzenlenmesi gerektiği, söz konusu tip idari şartnameye göre ise idari şartnamelerin 35.1’inci maddesinde ihalenin en düşük fiyat esasına göre mi yoksa fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin belirleneceğine yönelik düzenlemeye yer verilmesi gerektiği; 35.2’nci maddesinde ise eğer ekonomik açıdan en avantajlı teklifin 35.1’inci maddede fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği düzenlenmiş ise fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara ilişkin düzenlemeler ile hesaplama yöntemlerine yer verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede başvuruya konu ihalenin doküman düzenlemeleri incelendiğinde, İhale İlanı’nın 5’inci maddesi ve İdari Şartname’nin 35.1’inci maddesine göre ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin en düşük fiyat esasına göre belirleneceğinin düzenleme altına alındığı, dolayısıyla söz konusu ihalede ihale üzerinde bırakılacak isteklinin yalnızca fiyat esasına göre belirlenmesi gerektiği, iddiaya konu edilen İdari Şartname’nin 35.2’nci maddesinde yer alan “araç parkımıza en yakın istasyon” ifadesinin ise 35.4’üncü madde çerçevesinde tekliflerin eşit olması ve bu tekliflerin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olması durumunda bir işleve sahip olduğu, daha açık bir ifadeyle birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması ve bu fiyatların da birbirine eşit olması durumunda 35.2’nci maddede düzenlenen “araç parkımıza en yakın istasyon” şeklinde yapılan fiyat dışı unsur düzenlemesinin uygulanmasının söz konusu olacağı, anılan düzenlemenin başvuruya konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği anlamına gelmeyeceği anlaşılmaktadır.

 

30.03.2020 tarihinde tebliğ edilen ihale komisyonu kararında, ihalenin İdari Şartname’nin 35.2’nci maddesinde yer alan “araç parkımıza en yakın istasyon” düzenlemesi doğrultusunda tekliflerin değerlendirildiğinin ifade edildiği, ihalede en düşük teklif sahibi olan ve ekonomik açıdan ikinci avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen başvuru sahibinin akaryakıt istasyonunun idarenin araç parkına 9.7 km uzaklıkta ve ihale üzerinde bırakılan istekli As Kar Petrol Enerji Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti.nin istasyonunun ise 1 km uzaklıkta olduğunun belirtildiği görülmüş olup, anılan madde düzenlemesi doğrultusunda söz konusu mesafeler üzerinden taraflarınca yapılan hesaplama sonucunda ihale üzerinde bırakılan isteklinin belirlendiği tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile kesinleşmiş ihale dokümanı düzenlemeleri doğrultusunda değerlendirildiğinde, İdari Şartname’nin 35.1’inci maddesi gereğince ekonomik açıdan en avantajlı teklifin söz konusu ihalede en düşük fiyat esasına göre belirlenmesi gerektiği, söz konusu maddede yapılan düzenleme gereğince anılan Şartname’nin 35.2’ci maddesinde yer alan “araç parkımıza en yakın istasyon” şeklinde yapılan düzenlemenin ihalenin fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak sonuçlandırılmasına olanak sağlayamayacağı, bu sebeple isteklilerin akaryakıt istasyonlarının idarenin araç parkına uzaklığı üzerinden hesaplama yapılarak ihale üzerinde bırakılan isteklinin belirlenemeyeceği, anılan Şartname’nin 35.2’nci maddesinin yalnızca teklif fiyatlarının eşit olması durumunda dikkate alınarak ihalenin sonuçlandırılabileceği tespit edilmiş olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin en düşük fiyat esasına göre belirlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, tekliflerin yukarıda yer verilen gerekçeler çerçevesinde değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.