İdari Şartname düzenlemelerinden ihale konusu iş kapsamında 1 adet asfalt plentinin isteklilerin kendi malı olmasının istendiği, isteklilerin asfalt plentinin kendi malı olduğu hususunu ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edebileceği, şayet isteklilerin ihale yerinin 75 kilometre mesafe içerisinde asfalt plentini kuracağı yeri gösterir karayolları haritası ile tesis kurulacak alanın kiralanacak ise noter onaylı kira sözleşmesi ve arsa tapu fotokopisinin de teklif dosyası içinde sunulması istenilirmi

İdari Şartname düzenlemelerinden ihale konusu iş kapsamında 1 adet asfalt plentinin isteklilerin kendi malı olmasının istendiği, isteklilerin asfalt plentinin kendi malı olduğu hususunu ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edebileceği, şayet isteklilerin ihale yerinin 75 kilometre mesafe içerisinde asfalt plentini kuracağı yeri gösterir karayolları haritası ile tesis kurulacak alanın kiralanacak ise noter onaylı kira sözleşmesi ve arsa tapu fotokopisinin de teklif dosyası içinde sunulması istenilirmi

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinde “(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında idareler; belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini isterler. Bu kapsamda sunulan fatura örnekleri de asıl olarak kabul edilir. Adaylar veya istekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini başvuruları veya teklifleri kapsamında sunabilirler. Bu yönde yapılacak başvuruların, ihaleden önce idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu hususta görevlendirilmiş personelince karşılanması zorunludur.

(2) Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmez. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri veya bunların noter onaylı suretleri de kabul edilir…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.

(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

(5) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.

(6) Yapım işlerinde kullanılacak makine, malzeme ve ekipman ile yazılımın tamamının veya belli bir kısmının yerli malı olması şartı getirilebilir. Ancak, malzemelere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, makine ve ekipmanlara ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta düşük, orta yüksek ve yüksek teknolojili makine, malzeme ve ekipman arasından belirlenen, Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan ve ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması şarttır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir.

9.2. Yapım işi ihalelerinde, ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen; tesis, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilecektir.” açıklaması,

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5.5. İşin Özelliği Gereği ve Aciliyeti Göz Önünde Bulundurularak Aşağıda Cinsi ve Özellikleri Yazılı Olan Araçların Adayın veya İsteklinin Kendi Malı Olması İstenmektedir.

CİNSİ ADETİ KAPASİTESİ

ASFALT PLENTİ 1 ADET 160 TON/SAAT

Adayın veya isteklinin kendi malı olan asfalt plentinin; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir…” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 7.7’nci maddesinde “7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesi’nin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde; Gazete İdaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir.

7.7.1.1 İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.

7.7.1.2 İstekliler tarafından, 7.7.1.1. maddesindeki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Sunulmayacak belgeler tablosunun kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.

7.7.2. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

7.7.3. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 46’ncı maddesinde “…İşin özelliği gereği ve Sıcaklık kaybının 10 dereceyi aşmaması için ihale üzerine kalan isteklinin sözleşme imzalama aşamasında Hatay ili sınırları içerisinde asfalt plentinin kurulu olması şarttır.

İsteklinin Antakya Kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde kurulu asfalt plentinin olması durumunda;

1- Antakya kaymakamlığına 75 kilometre mesafede olduğunu gösterir karayolları haritası

2- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden alınmış Asfalt plentine ait Kapasite Raporu ile belgeleyerek teklif dosyası içinde idareye sunması zorunludur.

İsteklinin Antakya kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde kurulu asfalt plenti olmaması durumunda;

1- Antakya kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde asfalt plentini kuracağı yeri gösterir karayolları haritası

2- Tesis kurulacak alanın kiralanacak ise alan sahibi veya ortakların iş süresinin tamamını kapsayacak şekilde yapılan noter onaylı kira sözleşmesini ve arsa tapu fotokopisini ihale dosyasında sunulması zorunludur…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen ihale mevzuatı hükümlerinden isteklilerin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu  ile tevsik edilebileceği ve tevsik işlemi için sunulacak ilgili belgelerin de belgelerin sunuluş şekline uygun şekilde sunulması gerektiği, bir başka ifade ile belge asılları veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örnekleri veya ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen örneklerinin sunulması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen İdari Şartname düzenlemelerinden ihale konusu iş kapsamında 1 adet asfalt plentinin isteklilerin kendi malı olmasının istendiği, isteklilerin asfalt plentinin kendi malı olduğu hususunu ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edebileceği, şayet isteklilerin Antakya Kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde kurulu asfalt plenti var ise asfalt plentinin kendi malı olduğunu gösterir belgelerin yanında ek olarak söz konusu plentin Antakya Kaymakamlığına 75 kilometre mesafede olduğunu gösterir karayolları haritası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden alınmış asfalt plentine ait kapasite raporunun, Antakya Kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde kurulu asfalt plenti bulunmuyor ise Antakya Kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde asfalt plentini kuracağı yeri gösterir karayolları haritası ile tesis kurulacak alanın kiralanacak ise noter onaylı kira sözleşmesi ve arsa tapu fotokopisinin de teklif dosyası içinde sunulması gerektiği anlaşılmıştır.

 

14.12.2020 tarihli ve E.2020/18623 sayılı yazı ile idareden ihale kapsamında isteklilerin kendi malı olması istenen asfalt plentine yönelik istekliler tarafından sunulan tüm belgelerin asılları istenmiş olup, 18.12.2020 tarihli ve E-10820793-000-2020-2865/29707 sayılı yazı ile Kuruma gönderilen belge asılları üzerinden inceleme yapılmıştır.

 

İmfalt Yol Yapı Sanayi Tic. A.Ş. ile ilgili olarak yapılan incelemede:

 

İmfalt Yol Yapı Sanayi Tic. A.Ş. tarafından teklif dosyası kapsamında 1 adet asfalt plentinin kendi malı olduğunu tevsik etmek üzere serbest muhasebeci mali müşavir tespit raporunun sunulduğu, teklif dosyası kapsamında ayrıca kapasite raporu, karayolu haritası çıktısı ve çevresel etki değerlendirme belgesinin de bulunduğu görülmüştür.

 

İmfalt Yol Yapı Sanayi Tic. A.Ş. tarafından sunulan serbest muhasebeci mali müşavir tespit raporunun yetkili meslek mensubu tarafından kaşelenip imzalanan ve ıslak imzasını taşıyan asıl belge olduğu, bu açıdan kendi malı tevsik işleminin doküman düzenlemesine uygun şekilde gerçekleştirildiği görülmüştür. Diğer yandan bahse konu isteklinin Antakya Kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde kurulu asfalt plentinin bulunduğu, bu sebeple söz konusu plente ait kapasite raporunun ve karayolları haritası çıktısının da teklifle birlikte sunulduğu, kapasite raporunun İskenderun Sanayi Odası tarafından “aslının aynısıdır” kaşesi ile kaşelendiği, karayolu haritası çıktısının ise anılan istekli tarafından ıslak imza ile imzalandığı görülmüş olup, ihale mevzuatına ve ihale dokümanına aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Kaan Yol İnşaat Sanayi Tic. A.Ş.- Kaan Yatırım İnşaat Turizm Tic. A.Ş. İş Ortaklığı ile ilgili olarak yapılan incelemede:

 

Kaan Yol İnşaat Sanayi Tic. A.Ş.- Kaan Yatırım İnşaat Turizm Tic. A.Ş. İş Ortaklığı tarafından teklif dosyası kapsamında 1 adet asfalt plentinin kendi malı olduğunu tevsik etmek üzere yeminli mali müşavir tespit raporunun sunulduğu, teklif dosyası kapsamında ayrıca demirbaş eşya esas defterinin, kapasite raporunun, karayolu haritası çıktısının ve çevresel etki değerlendirme belgesinin de bulunduğu görülmüştür.

 

Kaan Yol İnşaat Sanayi Tic. A.Ş.- Kaan Yatırım İnşaat Turizm Tic. A.Ş. İş Ortaklığı tarafından sunulan yeminli mali müşavir tespit raporunun yetkili meslek mensubu tarafından kaşelenip imzalanan ve ıslak imzasını taşıyan asıl belge olduğu, bu açıdan kendi malı tevsik işleminin doküman düzenlemesine uygun şekilde gerçekleştirildiği görülmüştür. Diğer yandan bahse konu isteklinin Antakya Kaymakamlığına 75 kilometre mesafe içerisinde kurulu asfalt plentinin bulunduğu, bu sebeple söz konusu plente ait kapasite raporunun ve karayolları haritası çıktısının da teklifle birlikte sunulduğu, kapasite raporunun idarece “aslı idarece görülmüştür” kaşesi ile kaşelendiği, karayolu haritası çıktısının ise anılan istekli tarafından ıslak imza ile imzalandığı görülmüş olup, ihale mevzuatına ve ihale dokümanına aykırılık tespit edilmemiştir.

 

İmfalt Yol Yapı Sanayi Tic. A.Ş. tarafından sunulan serbest muhasebeci mali müşavir tespit raporunda 240 ton/saat kapasiteli Parker Mobil Asfalt Plentinin anılan tüzel kişinin kendi malı olduğunun belirtildiği, anılan isteklinin teklif dosyası kapsamında sunduğu Kapasite Raporunun İmfalt Yol Yapı Sanayi Tic. A.Ş. adına düzenlendiği ve plent kapasitesinin 240 ton/saat olduğu, Kaan Yol İnşaat Sanayi Tic. A.Ş.- Kaan Yatırım İnşaat Turizm Tic. A.Ş. İş Ortaklığı tarafından sunulan yeminli mali müşavir tespit raporunda 260 ton/saat kapasiteli Ammann Asfalt Plentinin anılan tüzel kişinin kendi malı olduğunun belirtildiği, anılan isteklinin teklif dosyası kapsamında sunduğu Kapasite Raporunun Kaan Yatırım İnşaat Turizm Tic. A.Ş. adına düzenlendiği ve plent kapasitesinin 260 ton/saat olduğu görüldüğünden başvuru sahibinin kendi malı olarak sunulan plent ile kapasite bilgileri ve belgeleri sunulan plentin aynı olmadığına yönelik iddiasının da yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No 2021/006
Gündem No 58
Karar Tarihi 10.02.2021
Karar No 2021/UY.II-382