ihale teklif dosyası kapsamında araçlar için sunulan diğer belgeler incelendiğinde konteyner yıkamalı çöp kamyonu için İdari Şartname maddesinde belirlenen yeterlik kriterlerini bir arada sağlayan başkaca bir konteyner yıkamalı çöp kamyonu tevsikinin yapılmadığı iddiaya konu edilen konteyner yıkamalı çöp kamyonunun kendilerine ait olduğunun tevsik edildiği ancak İdari Şartname maddesinde belirlenen yeterlik kriterinin tevsik edilmediği iddialarına ait kamu ihale kararı

Toplantı No : 2020/005
Gündem No : 50
Karar Tarihi : 05.02.2020
Karar No : 2020/UH.II-295

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Or-Sel Turizm Temizlik Peyzaj İlaçlama İnş. Taah. Taşım. Oto Kiralama ve Yemek Hizm. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Defne Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/567367 İhale Kayıt Numaralı “Çöp ve Her Türlü Katı Atık Toplama ve Taşıma İşi” İhalesi (2. Kısım)

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Defne Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 09.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Çöp ve Her Türlü Katı Atık Toplama ve Taşıma İşi” ihalesine ilişkin olarak Or-Sel Turizm Temizlik Peyzaj İlaçlama İnş. Taah. Taşım. Oto Kiralama ve Yemek Hizm. Tic. Ltd. Şti.nin 30.12.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 31.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 09.01.2020 tarih ve 1347 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.01.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/67 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin 2’nci kısmında (2. bölge) Barut Tem. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan en az 235 hp gücünde konteyner yıkamalı ve 12+ 1,5 m³ hacminde hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonuna ait tescil belgesinde anılan isteklinin kendi malı olduğunu belirten bir açıklamanın bulunmadığı, söz konusu isteklinin anılan aracın kendi malı olması yeterlik şartını yerine getiremediği ve araca ait tescil belgesinde, araçta aranan özelliklerin yazmadığı dolayısıyla teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde ihaleye katılacak isteklilerden mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için ihale konusu işin yerine getirilmesinde gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgelerin ihale dokümanında ve ilanda belirtilerek yeterlik değerlendirmesinde kullanılabileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) … idare, işin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yapılabilmesi için adaya veya istekliye ait olmasını gerekli gördüğü makine, teçhizat ve diğer ekipmanı yeterlik kriteri olarak belirleyebilir. Bu durumda, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın, teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(2)Adayın veya isteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

 (3) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır. …” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat alıntılarından,  makine, teçhizat ve diğer ekipmanın isteklinin kendi malı olma şartı aranmaması esas olmakla birlikte, bu şartın aranması durumunda;  kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine idari şartnamede yer verileceği, istekliler tarafından da kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edilebileceği anlaşılmaktadır.

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin 1 ve 2’nci maddesinde yer alan düzenlemelerden incelemeye konu ihalenin Defne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün “Defne İlçesi sınırları dâhilinde 1 yıl süreyle 1. bölgede 19 ve 2. Bölge 19 araç olmak üzere toplam 38 adet sürücüsüz araç temin edilmek suretiyle Çöp ve Her Türlü Katı Atık Toplama ve Taşıma Hizmet Alımı” işi olduğu anlaşılmıştır.

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.2.İşin önemi ve araçların özellikleri itibariyle iş kapsamında çalıştırılacak araçlardan aşağıda belirtilen araçların İsteklinin kendi malı olması öngörülmüştür.

1(bir) adet En az 235 hp gücünde ve en az 15+1,5 m³ kapasiteli hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu

1(bir) adet En az 235 hp gücünde konteyner yıkamalı ve en az 12+1,5 m3 hacminde hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu

2 (iki) adet En az 120 hp ve 7+1 m³ kapasiteli sıkıştırmalı çöp kamyonu

1(bir) adet Elektrikli 4 fırçalı en az 1,5 m³ çöp haznesi kapasiteli süpürge aracı

 

Yüklenicinin kendi malı olması istenen araçlara sahip istekliler bir bölgeye teklif verebilecekleri gibi iki bölgeye de teklif verebileceklerdir. İstekliler bu araçlara ait kendi malı tevsik belgelerini teklifleri ekinde sunacaklardır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Kısmi teklife ilişkin açıklamalar

20.2.1.

İhaleye Teklif veren isteklilerden her bir kısım için verilen en uygun teklif sahiplerinin ayrı firmalar olması halinde; her bir kısım için en uygun teklifi veren firma ile ayrı ayrı sözleşme imzalanacaktır. Her bir kısım için en uygun teklifi veren isteklinin aynı firma olması halinde; her iki kısmı kapsayan tek bir sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Kısmi teklife açık olan bahse konu ihaleye katılabilmek için idare tarafından isteklilerin kendi malı olması yeterlik kriteri olarak belirlenen araçlar arasında 1(bir) adet en az 235 hp gücünde konteyner yıkamalı ve en az 12+1,5 m3 hacminde hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonunun olduğu, söz konusu aracın isteklinin kendi malı olduğunu tevsik edici belgeleri teklif dosyasında sunmaları gerektiğine yönelik düzenleme yapıldığı anlaşılmıştır.

 

İşe ait Teknik Şartname’nin “Yüklenicinin Kendi Malı Olması İstenen Araçlar” başlıklı 8.3’üncü maddesinde “İşin önemi ve araçların özellikleri itibariyle iş kapsamında çalıştırılacak araçlardan aşağıda belirtilen araçların Yüklenicinin kendi malı olması öngörülmüştür.

 

Yüklenicinin Kendi Malı Olması İstenen Araçlar

1   (bir) adet En az 235 hp gücünde ve en az 15+1,5 m³ kapasiteli hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu

1   (bir) adet   En az 235 hp gücünde konteyner yıkamalı ve en az 12+1,5 m3 hacminde hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu

2   (iki) adet En az 120  hp ve 7+1 m³ kapasiteli sıkıştırmalı çöp kamyonu

1   (bir) adet Elektrikli 4 fırçalı en az 1,5 m³ çöp haznesi kapasiteli süpürge aracı

 

Yüklenicinin kendi malı olması istenen araçlara sahip istekliler bir bölgeye teklif verebilecekleri gibi iki bölgeye de teklif verebileceklerdir. İstekliler bu araçlara ait kendi malı tevsik belgelerini teklifleri ekinde sunacaklardır.

Araçların hepsinin trafiğe çıkış tarihleri 01.01.2016 ve sonrası olacaktır. Yüklenici temin edeceği araçların ruhsat fotokopilerini sözleşme imzalanmadan önce idareye ibraz etmek zorundadır. Hiçbir surette 5 yılını doldurmuş araç çalıştırılmayacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Araçların Özellikleri” başlıklı 9’uncu maddesinde “… 9.2.  En az 235 hp gücünde konteyner yıkamalı ve en az 12+1,5 m3 hacminde hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu;

Araçlar en az 235 hp gücünde ve konteynır yıkama sistemi ile en az 12 +1.5 m3 hacminde hidrolik sıkıştırmalı çöp kasası, en az 1500 lt. temiz su ve en az 800 lt pis su tankına sahip olan, 400 ve 800 lt. hacmindeki konteynır kaldırma aparatına sahip en az 200 lt. pis su biriktirme haznesi olacaktır. Araç motorin yakıtlı olacaktır.

9.10. En az 1,5 m³ çöp haznesi kapasiteli 4 fırçalı elektrikli süpürge aracı;

Araç çalışma süresi kesintisiz en az 7 saat, en az 1,5 m³ çöp haznesi,  2 sabit 2 hareketli fırçalı elektrikli süpürge aracı olacaktır. …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin 7.5.2.’nci maddesinde iddiaya konu edilen çöp kamyonunda olması istenen üç özelliğe yer verildiği, bu özelliklerin en az 235 hp gücünde olma özelliği, konteyner yıkama özelliği ve en az 12+1,5 m3 hacminde hidrolik sıkıştırma özelliğinin olduğu,

 

Söz konusu araçta olması istenilen diğer özelliklere ise Teknik Şartname’nin aktarılan düzenlemelerinde yer verildiği görülmüştür.

 

Teknik Şartname’de isteklilerin kendi malı olması istenen araçlarda aranan tüm özelliklerin var olduğunu tevsik eden belgelerin teklif dosyasında sunulması gerektiğine yönelik bir düzenlemenin bulunmadığı anlaşıldığından, isteklilerin teklif dosyaları kapsamında, iddiaya konu edilen araçların kendi malı olduğunu gösteren belgeler ve bu araçların İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde belirtilen özelliklerde olduğunu gösteren belgeleri sunmaları gerektiği anlaşılmıştır.

 

İhale komisyonu kararından Güryap Mak. Tem. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin, geçici teminat, bilanço ve kendi malı olması istenilen araçlara ait belgelerin sunulmadığı, fotokopi belge sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Ağaoğlu Dan. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin, geçici teminat, bilanço ve kendi malı olması istenilen araçlara ait belgelerin sunulmadığı, fotokopi belge sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Kale Mat Tem. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin, kendi malı olması istenen bazı araçlarda bulunması gereken özelliklerden farklı özellikte araç sunulduğu (konteyner yıkamalı çöp kamyonu yerine çöp yıkama aracı, ilk tescil tarihi 07.09.2009 olan 7+1 m³’lük çöp aracı, 7+1 m³’lük ikinci çöp aracı yerine 2012 model damperli kamyon, 15+1,5 m³’lük çöp kamyonu yerine vinç, elektrikli süpürge aracı yerine araç üstü ekipman olarak yol süpürme aracı sunduğu) gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Er-ma Sos. Hiz. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,

 

Barut Tem. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyası kapsamında konteyner yıkamalı çöp kamyonu ve elektrikli süpürge araçlarına ait sunulan belgelerde söz konusu araçlara ilişkin karşılanması istenilen özelliklerden bazılarına ait teknik bilgilerin yer almadığının tespit edildiği,

 

Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyası kapsamında elektrikli süpürge araca ait sunulan belgede söz konusu araca ilişkin karşılanması istenilen özelliklerden bazılarına ait teknik bilgilerin yer almadığını tespit edildiği,

 

İdarece eksik bilgilerin tamamlatılmasına yönelik olarak Barut Tem. Tic. Ltd. Şti. ve Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti.den araçlara ilişkin bilgilerin istenildiği, bunun üzerine istekliler tarafından eksik bilgilere yönelik olarak teknik belgelerin sunulduğu, bu belgelerin incelenmesi sonucunda, isteklilerce belgesi sunulan söz konusu araçların istenilen kriterlere uygun olduğunun tespit edildiği,

 

Sonuç olarak ihalenin 1’inci ve 2’nci kısmının Barut Tem. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, 1’inci kısımda Ahmet Canbaz Tem. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin, 2’nci kısmında ise Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında, teklif dosyası kapsamında isteklilerce sunulan belgelerle, anılan araçların isteklilerin kendi malı olması yanında bahse konu özelliklerin tevsik edilmesi ve idarece öncelikle isteklilerin kendi malı olması istenilen ve iddiaya konu edilen çöp kamyonu için, İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde belirtilen özellikleri tevsik edilip edilmediğinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

İhalenin 2’nci kısmı üzerinde bırakılan Barut Tem. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklif dosyası kapsamında iddiaya konu edilen araçlardan konteyner yıkamalı çöp kamyonu için 34 LFK 20 plakalı araca ait ruhsatın,  TSE AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesinin, Hidro-mak Damp. ve Hidrolik Mak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından düzenlenmiş araç özelliklerine ilişkin belgenin, Simak Yol Süpürge Araçları İş Mak. Çevre Tekno San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenmiş araç özelliklerine ilişkin belgenin yer aldığı görülmüştür.

 

Bahse konu belgeler incelendiğinde, söz konusu ruhsattan, aracın Barut Tem. Tic. Ltd. Şti.ye ait olduğu, aracın hidrolik sıkıştırmalı çöp kasası monteli kamyon olduğu, araç motor gücünün 243 kw (yaklaşık 326hp) olduğu, TSE AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesinden, Hidrolik Mak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından araca 15+1,5 m3 hidrolik sıkıştırmalı çöp kasa ilave edildiği, Simak Yol Süpürge Araçları İş Mak. Çevre Tekno San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenmiş araç özelliklerine ilişkin belgeden ise araca Simak Yol Süpürge Araçları İş Mak. Çevre Tekno San. Tic. Ltd. Şti. tarafından konteyner yıkama dezenfeksiyon ekipmanının monte dildiği anlaşılmıştır.

 

Aktarılanlar neticesinde Barut Tem. Tic. Ltd. Şti. tarafından iddiaya konu edilen çöp kamyonunun kendi malı olduğunun ve İdari Şartname’de yeterlik kriteri olarak düzenlenen en az 235 hp gücünde olma özelliği, konteyner yıkama özelliği ve en az 12+1,5 m3 hacminde hidrolik sıkıştırma özelliğinin tevsik edildiği anlaşılmış olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

 

Başvuru sahibi Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyası kapsamında iddiaya konu edilen araçlardan konteyner yıkamalı çöp kamyonu için sunulan 31 ADK 656 plakalı araç ruhsatı incelendiğinde, aracın Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti.ye ait konteyner yıkamalı hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu olduğu, motor gücünün 243 kw (yaklaşık 326hp) olduğu ancak aracın hidrolik sıkıştırma kasası hacmine dair bir bilginin bahse konu ruhsatta yer almadığı anlaşılmıştır.

Öte yandan Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyası kapsamında araçlar için sunulan diğer belgeler incelendiğinde de, konteyner yıkamalı çöp kamyonu için İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde belirlenen yeterlik kriterlerini bir arada sağlayan başkaca bir konteyner yıkamalı çöp kamyonu tevsikinin yapılmadığı görülmüştür.

 

Ahmet Canbaz Tem. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyası kapsamında iddiaya konu edilen araçlardan konteyner yıkamalı çöp kamyonu için sunulan 31 ACK 445 plakalı araç ruhsatı incelendiğinde, aracın Ahmet Canbaz Tem. Tic. Ltd. Şti.ye ait olduğu, aracın konteyner yıkamalı hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu olduğu, aracın motor gücünün 243 kw (yaklaşık 326hp) olduğu ancak hidrolik sıkıştırma kasası hacmine dair bir bilginin bahse konu ruhsatta yer almadığı anlaşılmıştır.

 

Öte yandan Ahmet Canbaz Tem. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyası kapsamında araçlar için sunulan diğer belgeler incelendiğinde de, konteyner yıkamalı çöp kamyonu için İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde belirlenen yeterlik kriterlerini bir arada sağlayan başkaca bir konteyner yıkamalı çöp kamyonu tevsikinin yapılmadığı görülmüştür.

Aktarılanlar neticesinde Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. ve Ahmet Canbaz Tem. Tic. Ltd. Şti. tarafından iddiaya konu edilen konteyner yıkamalı çöp kamyonunun kendilerine ait olduğunun tevsik edildiği ancak İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde belirlenen yeterlik kriterinin tevsik edilmediği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden ihalenin şikayete konu edilen 2’nci kısmında Or_sel Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. ve Ahmet Canbaz Tem. Tic. Ltd. Şti.ye ait teklifin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.