ihale İdari Şartnamesinin yeterlik kriterlerini düzenleyen 7’nci maddesi incelendiğinde eşik değerin üzerindeki hizmet işlerinde istenilmesi zorunlu olan iş hacmini gösteren belgeler ve bilanço şeklindeki yeterlik belgelerinin söz konusu ihale kapsamında istenilmesi

Toplantı No 2020/012
Gündem No 27
Karar Tarihi 11.03.2020
Karar No 2020/UH.II-525

BAŞVURU SAHİBİ:

Doğaatık Yönetimi San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Hakkari Belediye Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/557785 İhale Kayıt Numaralı “Kent Temizliği Kapsamında İş Makinesi ve Araç Kiralama İşi” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

Hakkari Belediye Başkanlığı tarafından 28.11.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kent Temizliği Kapsamında İş Makinesi ve Araç Kiralama İşi” ihalesine ilişkin olarak Doğaatık Yönetimi San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 14.02.2020 tarih ve 8219 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.02.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/309 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; idarece 10.02.2020 tarihinde ihalenin iptal edildiği, idarenin 29.01.2020 tarih ve 2020/UH.II-221 sayılı Kurul kararını uygulamak yerine ihaleyi iptal etmesinin mevzuata aykırı olduğu şöyle ki;

 

 İdarece EKAP’a kaydedilirken yaklaşık maliyetin 3.192.051,60 TL olarak girilmesi gereken tutarın sehven 1.706.029,40 TL olarak girildiği, bu durumun kesinleşen ihale kararıyla fark edildiği, 40 günlük ihale ilan süresinin 21 gün olarak yapıldığı, bu durumun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğu, buna ek olarak İdari Şartname’nin 47’nci maddesi ile Sözleşme Tasarısı’nın 36.1’inci maddesindeki düzenleme gereğince belediye başkanlığı tarafından söz konusu ihaleye ilişkin herhangi bir sözleşme yapılmadığı ve Devlet Malzeme Ofisinden ihale konusu işe ilişkin araçların satın alınması hususunda taahhütler hazırlandığı ve araç bedellerinin ödendiği dikkate alınarak mali kaynakların etkili, verimli kullanılması ve kurum zararına sebebiyet vermemesi gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği,

 

– Yaklaşık maliyetin ve ihale ilan süresinin yanlış girildiği gerekçesinin yerinde olmadığı, idare ihale öncesinde oluşturulan dokümanlar ve yaklaşık maliyet tutarının EKAP’a yüklenirken EKAP tarafından idare sayfasına kaydedildiği ve gerçekleşen ihale sonrası idare tarafından ihaleye katılım sağlayan istekliler ile vermiş oldukları tekliflerin platform üzerinden kayıt edildiği ve ihale işlemlerinin yürütüldüğü, idarece tekliflerin kayıt aşaması gerçekleştirilirken yaklaşık maliyetin sehven yanlış yazıldığının tespit edilememiş olmasının imkansız olduğu, ihale aşamasında komisyon tarafından ihaleye katılım sağlayan isteklilere yaklaşık maliyetin 3.192.051,60 TL olarak açıklandığı, tüm işlemlerin bu yaklaşık maliyet üzerinden yapıldığı, ihale sonrası yaklaşık maliyete herhangi bir şikayet başvurusunun yapılmadığı ve yaklaşık maliyetin bu haliyle kesinleştiği, hata yapıldığı bilinse dahi söz konusu durumun ihalenin sonucunu etkilemeyeceği,

 

– İdarece pazarlık ihalesi yapılacağının öğrenildiği, 08.01.2020 tarihinde idareye dilekçe verilmesine rağmen ihaleye davet edilmedikleri, idarece 22.01.2020 tarihinde pazarlık usulü ile yeni bir ihaleye çıkıldığı, kararda iddia edildiği gibi alım yapılmadığı iddiasının doğru olmadığı, Devlet Malzeme Ofisine ödeme yapıldığı varsayılsa bile özel imalat gerektiren bu araçların hemen temin edilmesi ve idareye teslim edilmesinin imkansız olduğu, ihalede değerlendirme dışı bırakılan bir istekliyle pazarlık usulüyle ihale verilmesinin kendilerine haksızlık oluşturduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38’inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.

Bu Kanun’un 63’üncü maddesine göre ihale dokümanında yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanacağı belirtilen ihalelerde, bu fiyat avantajı da uygulanmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır.

En düşük fiyatın ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak değerlendirildiği ihalelerde, birden fazla istekli tarafından aynı fiyatın teklif edildiği ve bunların da ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğu anlaşıldığı takdirde, ikinci fıkrada belirtilen fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır.

İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar.

Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır…” hükmü yer almaktadır.

 

Anılan mevzuat hükümleri kapsamında, ihalenin iptali konusunda idarelerin takdir yetkisi bulunmakta ise de her idari işlemde olduğu gibi bu yetki mutlak ve sınırsız olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde, başvuruya konu ihaleye ilişkin 10.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Yılha Nak. Taş. Müt. İnş. Pet. Ürün. İth. İhr. Gıd. Odun Köm. Taah. San ve Tic. Ltd. Şti. – Yıldızhan Pet. Ürü. İnş. Gıda Hay. Nak. İth. İhr. San ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, bunun üzerine Doğaatık Yönetimi Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunulduğu, 29.01.2020 tarihli ve 2020/UH.II-221 sayılı Kurul kararıyla Yılha Nak. Taş. Müt. İnş. Pet. Ürün. İth. İhr. Gıd. Odun Köm. Taah. San ve Tic. Ltd. Şti. – Yıldızhan Pet. Ürü. İnş. Gıda Hay. Nak. İth. İhr. San ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının, Tamara Danışmanlık Ltd. Şti. – Tek Yapı Taş. Tel. Tur.  İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının ve Karaeski Yapı İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği, 10.02.2020 tarihli ikinci ihale komisyonu kararıyla ihalenin iptal edildiği,

 

İhalenin iptaline ilişkin 10.02.2020 tarihli ihale komisyonu kararında “… Belediye Başkanlığımızca 2019/557785 İhale Kayıt Nolu Kent Temizliği Kapsamında İş Makinesi ve Araç Kiralama İşi Ekap’a kayıt edilirken yaklaşık maliyet 3.192.051,60 TL olarak girilmesi gerekirken sehven 1.706.029,40 TL olarak girilmiş olduğu hususu kesinleşen ihale kararına istinaden ilgili firmanın sözleşmeye davet edilmesi esnasında fark edilmiş olup, mevcut duruma göre sehven girilen yaklaşık maliyete göre Eşik Değerler ve Parasal Limitlere Dair 2019/1 sayılı Kamu İhale Tebliğinde zorunlu olarak uygulanması gereken 40 günlük ilan süresi 21 gün olarak yapıldığı görülmüş olup, bu durumun 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun ihale ilan süreleri ve kuralları başlıklı 13. Maddeye aykırılığın olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca Belediyemizce 2019/557785 İhale Kayıt Nolu Kent Temizliği Kapsamında İş Makinesi ve Araç Kiralama İşi İdari Şartname’nin Diğer Hususlar başlığı altındaki 47. Maddesi ile sözleşme tasarısının diğer hususlar başlığı altındaki 36.1. maddesine göre “İşin Süresi 12 aydır. Ancak İdaremiz tarafından kiralanacak araç ve iş makinelerin satın alınması planlanmaktadır. Sözleşme süresi içerisinde idaremizce bahse konu olan araç ve iş makinelerin satın alınması halinde Sözleşme karşılıklı olarak fesh edilecektir.” düzenlemesi gereği hali hazırda Belediye Başkanlığımız tarafından bu iş ile alakalı olarak herhangi bir sözleşme yapılmadığından ve Belediye Başkanlığımızca Kent Temizliği Kapsamında İş Makinesi ve Araç Kiralama İşi kapsamında çalıştırılmak üzere Devlet Malzeme Ofisi’nden bu araçların satın alınması hususunda taahhütler hazırlanmış ve araç satış bedelleri ödenmiştir.

Belediye Başkanlığının mali kaynaklarının etkili ve verimli kullanımının sağlanması ve işbu ihale sebebiyle kurum zararına sebebiyet vermemesi gerekçesiyle Kent Temizliği Kapsamında İş Makinesi ve Araç Kiralama İşi ihalesinin iptaline karar verilmiştir.” ifadelerine yer verilerek yaklaşık maliyetin sehven EKAP’a yanlış girilmesi, buna bağlı olarak 40 günlük ilan süresinin 21 gün olarak hesaplanması ve söz konusu ihaleye ilişkin araçların Devlet Malzeme Ofisinden temin edilmesi nedeniyle ihalenin iptal edildiği anlaşılmıştır.

 

Komisyon kararında iptal gerekçesi olarak birbirinden farklı ve bağımsız iki ayrı gerekçeye yer verildiği görülmüş olup incelemenin de bu çerçevede yapılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

a) Yaklaşık maliyetin EKAP’a 3.192.051,60 TL olarak girilmesi gerekirken sehven 1.706.029,40 TL olarak girilmiş olduğu, mevcut duruma göre sehven girilen yaklaşık maliyete göre 40 günlük ilan süresinin 21 gün olarak uygulandığı, bu durumun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ilan süreleri ve kuralları ile ön ilan” başlıklı 13’üncü maddesine aykırılık oluşturduğu gerekçesine ilişkin olarak;

 

İlan tarihinde yürürlükte olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Eşik değerler” başlıklı 8’inci maddesinde “- Bu Kanunun 13 ve 63 üncü maddelerinin uygulanmasında yaklaşık maliyet dikkate alınarak kullanılacak eşik değerler aşağıda belirtilmiştir:

a) Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin mal ve hizmet alımlarında üçyüzmilyar Türk Lirası. (Birmilyonaltıyüzellialtıbinaltıyüz Türk Lirası)

b) Kanun kapsamındaki diğer idarelerin mal ve hizmet alımlarında beşyüzmilyar Türk Lirası. (İkimilyonyediyüzaltmışbirbinyedi Türk Lirası)

c) Kanun kapsamındaki idarelerin yapım işlerinde onbirtrilyon Türk Lirası. (Altmışmilyonyediyüzkırkikibinbeşyüzotuzyedi Türk Lirası)” hükmü,

 

“İhale ilan süreleri ve kuralları ile ön ilan” başlıklı 13’üncü maddesinde “Bütün isteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için yeterli süre tanımak suretiyle;

a) Yaklaşık maliyeti 8 inci maddede yer alan eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihalelerden;  

           1) Açık ihale usulü ile yapılacak olanların ilânları, ihale tarihinden en az kırk gün önce,      

2) Belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak olanların ön yeterlik ilânları, son başvuru tarihinden en az ondört gün önce,     

3) Pazarlık usulü ile yapılacak olanların ilânları, ihale tarihinden en az yirmibeş gün önce,

            Kamu İhale Bülteninde en az bir defa yayımlanmak suretiyle yapılır.

Yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan belli istekliler arasında yapılacak ihalelerde ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda yeterliği belirlenen adaylara ihale gününden en az kırk gün önce davet mektubu gönderilmesi zorunludur.

b) Yaklaşık maliyeti 8 inci maddede belirtilen eşik değerlerin altında kalan ihalelerden;

…           

3) Yaklaşık maliyeti altmışmilyar Türk Lirasının (Üçyüzaltmışbirbindörtyüzseksenbir Türk Lirasının) üzerinde ve eşik değerin altında olan mal veya hizmet alımları ile beşyüzmilyar Türk Lirasının (Üçmilyononikibinbeşyüziki Türk Lirasının) üzerinde ve eşik değerin altında olan yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden en az yirmibir gün önce Kamu İhale Bülteninde ve işin yapılacağı yerde çıkan gazetelerin birinde,

En az birer defa yayımlanmak suretiyle ilân edilerek duyurulur.

İlanların, elektronik araçlar ile hazırlanması ve gönderilmesi halinde, birinci fıkranın (a) bendinin (1) numaralı alt bendindeki ilan süresi yedi gün kısaltılabilir. İlan ile ihale ve ön yeterlik dokümanına Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden doğrudan erişimin temin edilmesi halinde, birinci fıkranın (a) bendinin (1) numaralı alt bendindeki ilan süresi ile belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak ihalelerde ön yeterliği belirlenen adaylara yapılacak kırk günlük davet süresi beş gün kısaltılabilir…” hükmü yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…c) Eşik değer: 4734 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde düzenlenen ilan ve davet süreleri ve kuralları ile ihalelere sadece yerli isteklilerin katılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasında kullanılmak üzere hizmet alımları için Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirlenen ve aynı Kanunun 67 nci maddesi uyarınca güncellenen parasal limitleri… ifade eder.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 30’uncu maddesinde  (1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) İhale konusu işin yaklaşık maliyetine bakılmaksızın tüm ihalelerde; adayın veya isteklinin teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu gösteren belgelerin,

b) Yaklaşık maliyeti, Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarı ile eşik değer arasında olan işlerin ihalelerinde; (a) bendinde sayılan belgelere ek olarak, adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren belgelerin,

c) Yaklaşık maliyeti, eşik değere eşit veya eşik değeri aşan işlerin ihalelerinde (a) ve (b) bentlerinde sayılan belgelere ek olarak;

2) Adayın veya isteklinin ilgili mevzuatı uyarınca yayımlanması zorunlu olan bilançosu veya bilançosunun gerekli görülen bölümleri, yoksa bunlara eşdeğer belgelerin,

3) Adayın veya isteklinin iş hacmini gösteren toplam cirosu ve hizmet işleri ile ilgili) cirosunu  gösteren belgelerin, idarelerce istenilmesi zorunludur…” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

a) Mülga : RG: 25/1/2017-29959

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,

c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu,

ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar,

d) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri,

e) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi,

f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi

7.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.4.2. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.4.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 30’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.

7.5.2. Bu Madde boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Kamu veya Özel Sektöre gerçekleştirilen Kent temizliği veya çöp toplama kapsamında iş makinası veya araç kiralama Hizmetleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İncelemeye konu ihaleye ilişkin ihale dokümanı düzenlemeleri incelendiğinde, söz konusu ihalenin açık ihale usulü ile gerçekleştirildiği, ihale onay belgesinde 3.192.051,00 TL olarak yer alan yaklaşık maliyet tutarının idare tarafından EKAP sistemine 1.706.029,40 TL olarak girildiği, idarece sınır değer tespiti yapılırken 3.192.051,00 TL’lik yaklaşık maliyet tutarı dikkate alınarak hesaplama yapıldığı tespit edilmiştir.

 

Bununla birlikte EKAP’a kaydedilen yaklaşık maliyet ile ihale işlemlerinin yürütüldüğü yaklaşık maliyetin uyumsuz olması hâlinde; ihale dokümanının ve ilanının hazırlanmasında uygulanacak kuralların yaklaşık maliyete göre belirleneceği, yaklaşık maliyetin sonradan değiştirilmesi halinde geri dönülemez şekilde seçilen ihale dokümanının, ilan süresinin ve koşullarının, yeterlik şartlarının, istenecek belgeler gibi kriterlerin değişmesine yol açabildiği gibi ihalenin esasına da etki edebileceği anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla eşik değer tutarının ilan tarihinde yürürlükte 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 8’inci maddesinde belirtildiği üzere eşik değerin 2.761.007,00 TL olduğu, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile söz konusu ihaleye ilişkin ihale dokümanı düzenlemeleri bir arada değerlendirildiğinde, açık ihale usulüyle ihale edilen eşik değerin üzerindeki hizmet işlerinde ihale tarihinden en az 40 gün önce ihale ilanının yayımlanması gerektiği, bununla birlikte Kanun’un “İhale ilan süreleri ve kuralları ile ön ilan” başlıklı 13’üncü maddesinde yer alan “İlanların, elektronik araçlar ile hazırlanması ve gönderilmesi halinde, birinci fıkranın (a) bendinin (1) numaralı alt bendindeki ilan süresi yedi gün kısaltılabilir. İlan ile ihale ve ön yeterlik dokümanına Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden doğrudan erişimin temin edilmesi halinde, birinci fıkranın (a) bendinin (1) numaralı alt bendindeki ilan süresi ile belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak ihalelerde ön yeterliği belirlenen adaylara yapılacak kırk günlük davet süresi beş gün kısaltılabilir.” hükmü gereği, 40 günlük ilan süresinin 12 gün kısaltılabileceği, diğer bir ifadeyle bu şartlar altında ilan süresinin 28 güne kadar düşebileceği ancak idarece 05.11.2019 tarihinde ihale tarihinden 23 gün önce ihale ilanının yayımlandığı, buna ek olarak İdari Şartname’nin yeterlik kriterlerini düzenleyen 7’nci maddesi incelendiğinde eşik değerin üzerindeki hizmet işlerinde istenilmesi zorunlu olan iş hacmini gösteren belgeler ve bilanço şeklindeki yeterlik belgelerinin söz konusu ihale kapsamında istenilmediği görülmüş olup, söz konusu hususların ihalenin esasına etkili olduğu anlaşıldığından idarece anılan iptal gerekçesinin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

b) İhale konusu işte çalıştırılacak araçların Devlet Malzeme Ofisi’nden satın alınması hususunda idarece taahhütler hazırlandığı ve araçların satış bedellerinin ödendiği gerekçesine ilişkin olarak;

İdari Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “47.1. 1. İşin Süresi 12 Aydır. Ancak İdaremiz tarafından kiralanacak araç ve iş makinelerin satın alınması planlanmaktadır. sözleşme süresi içerisinde idaremizce bahse konu olan araç ve iş makinelerin satın alınması halinde Sözleşme karşılıklı olarak fesh edilecektir.” düzenlemesi,

Sözleşme Tasarısı’nın “Diğer hususlar” başlıklı 36’ncı maddesinde ise “36.1. İşin Süresi 12 Aydır. Ancak İdaremiz tarafından kiralanacak araç ve iş makinelerin satın alınması planlanmaktadır. sözleşme süresi içerisinde idaremizce bahse konu olan araç ve iş makinelerin satın alınması halinde Sözleşme karşılıklı olarak fesh edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyası kapsamında, ihale kapsamında yer alan 3 adet aracın alımını yapmak üzere 27.01.2020 tarihinde Hakkari Belediyesi’nin hazırlamış olduğu taahhütnameler, Devlet Malzeme Ofisi’ne yapılmış olan ödemelerin dekontlar ve Devlet Malzeme Ofisi’nin cevaplarının yer aldığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak, ihale Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Hakkari Belediyesi’ne çevre temizlik aracı alınması amacıyla 4 araç tutarı kadar şartlı nakdi hibe verildiği, söz konusu hibe ile 2 adet aracın Devlet Malzeme Ofisi’nden satın alındığı, bu alıma ilişkin belgeler ile ilgili araçları teslim almak üzere görevlendirilme yazılarının da ihale işlem dosyasında yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Yukarıda yer alan ihale dokümanı düzenlemeleri ile ihale işlem dosyasında yer alan anılan belgeler birlikte değerlendirildiğinde ihalenin iptali kararının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.