İdari ve Teknik Şartname düzenlemelerinden isteklilerin teklifleri kapsamında enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin hassasiyet değerleri çalışma prensibi vb. özellikleri gösterir belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerektiği anlaşılmaktaysa da hassasiyet değerleri ile çalışma prensibine ilişkin isteklilerin ne şekilde belgelendirme yapacağının ve sunacakları belgelerde hangi hususları göstermesi gerektiğine yönelik bir ayrıntılı bir düzenlemeye yer verilmediği hk

Toplantı No : 2020/003
Gündem No : 54
Karar Tarihi : 23.01.2020
Karar No : 2020/UH.II-167
BAŞVURU SAHİBİ:

Teknik Raylı Sis. Pey. İnş. Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti.

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü YHT Bölge Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/465697 İhale Kayıt Numaralı “Yht Hatlarında Koruyucu ve Düzeltici Ray Taşlama Yapılması İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü YHT Bölge Müdürlüğü tarafından 06.11.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yht Hatlarında Koruyucu ve Düzeltici Ray Taşlama Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Teknik Raylı Sistemler Peyzaj İnşaat Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi nin 19.12.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.01.2020 tarih ve 522 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.01.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/32 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) Tekliflerinin, İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (h) bendinde belirtilen, ray taşlama makinesinde yer alan enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin belgelerin teklif kapsamında sunulmaması gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı ancak söz konusu belgelerin teklif kapsamında sunulduğu, ihalenin ilk oturumunda bu hususa ilişkin tutanaklarda bir tespite yer verilmediği, ayrıca ihaleye ilişkin olarak yayımlanan 2 nolu zeyilname ile Teknik Şartname’nin 6.1.17’nci maddesinde yer alan “Makine” ifadesi ile 6.1.18’inci maddesinde yer alan “On board” ifadelerinin madde metinlerinden çıkarıldığı, yapılan değişiklikler sonrasında, enine ve boyuna profil ölçüm sisteminin fabrika çıkışlı makinede yer alması zorunluluğunun ortadan kalktığının anlaşıldığı bu sebeple bahse konu sistemin imalat esnasında monteli olmasının yeterli olacağı, bu nedenle tekliflerinin anılan gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılamayacağı,

2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen istekli ile kendi teklifleri arasındaki fark dikkate alındığında ihalenin anılan istekli üzerinde bırakılmasının kamu zararı oluşturacağı, ayrıca söz konusu isteklinin teklifinin aşağıdaki sebeplerden dolayı değerlendirme dışı bırakılması gerektiği;

– İş deneyim belgesinin mevzuata uygun olarak düzenlenmediği, EKAP’a kayıtlı olmadığı, tasdik ve tercüme işlemlerinin uygun olmadığı, benzer iş tanımına uygun olmadığı, belge tutarının yetersiz olduğu, apostil onayının uygun olmadığı,

– Tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösteren belgenin uygun olmadığı,

– Teminat mektubunun uygun olmadığı,

– İdari Şartname’nin 7’nci maddesinin (h) bendi kapsamında eksik belge sunulduğu ve sunulan belgelerin yeterlik kriterlerini karşılamadığı,

– Bilanço veya eşdeğer belgelerin uygun olmadığı, bunların tasdik veya onaylanma işlemlerinin uygun olmadığı,

– İş hacmini gösteren belgelerin uygun olmadığı,

– Teknik Şartname’de istenilen belgelerin eksik sunulduğu, sunulan belgelerin ise istenilen kriterleri karşılamadığı,

– Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten şerhi taşımadığı,

– Belgelerin mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde, tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı ihalenin ilk oturumunda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verileceği, ancak teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanmasının yazılı olarak isteneceği, belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılacağı ve geçici teminatlarının gelir kaydedileceği, bu işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçileceği, bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığının inceleneceği, uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı hüküm altına alınmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.9. Katalog, kılavuz, çizim, fotoğraf vb. belgeler ve/veya numune istenen ihalelerde, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu belgelerden ve/veya numune üzerinden teknik şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında anılan belgeler ve/veya numune üzerinden teknik değerlendirme yapılmasının öngörülmemesi halinde ise bu durumun ihale dokümanında belirtilmesi koşuluyla istenen belgelerin ve/veya numunenin sadece teklif ekinde sunulup sunulmadığına bakılır.” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde işi adı “Yht Hatlarında Koruyucu ve Düzeltici Ray Taşlama Yapılması İşi” olarak, işin miktarı ve türü ise “YHT Hatlarında ray taşlama makinesi ile taşlama yapılması (asgari taşlama miktarı:0,3 mm.)” olarak yer almaktadır.

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesi 01.10.2019 ve 02.10.2019 tarihinde yayımlanan zeyilnameler ile değiştirilmiş olup mezkûr maddenin nihai hali “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

…h)

Ray taşlama makinesinin TCDD gabarisine uygunluğuna dair ölçekli çizimleri.

Ray taşlama makinesinin yangın söndürme ve aydınlatma sistemlerine dair belgeler.

Ray taşlama makinesinin toz (demirtozu ve partikül vb.) toplama sistemine dair belgeler.

Ray taşlama makinesinin yüksek basınçlı su püskürtme sistemine dair belgeler.

Ray taşlama makinesinin taşlama ünitesinin yangına karşı koruma sistemine dair belgeler.

Ray taşlama makinesinde kırılan ya da hasarlanan taşın herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için alınan tedbirlere dair belgeler.

Ray taşlama makinesinin ana iş ünitesinin hattan toplanabilmesi için gerekli emniyet tertibatlarının nasıl çalıştığını açıklar belge.

Ray taşlama makinesinde yer alan enine profil ölçüm sistemine dair belgeler. (hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb.)

Ray taşlama makinesinde yer alan uzunlamasına profil ölçüm sistemine dair belgeler. (hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb.)

Ray taşlama makinesinin tipi, teknik özellikleri, kapasitesi, ana yapısı hakkında bilgi ve ölçümleri, ünitelerin yerlerini içeren resimler.

Makinenin özellikleri, kullanma tarzları, çalışma yöntem ve esasları ile benzer hususları içeren gerek görsel gerek yazılı belgeler.

Makinenin iş öncesi ve sonrası hazırlığının açıklanarak iş süresinin belirtildiği, makinede çalışan personel sayısı ve görevleri hakkında bilgi notu.

Teknik şartname madde 6.1.22’de belirtilen kapasitelere uygunluk için taahhüt yazısı.

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

…7.5.2.

Teknik Şartname 11.1. maddesinde belirtilmiştir.” şeklinde yer almaktadır.

İncelemeye konu ihaleye ait Teknik Şartname’de “1- KAPSAM

Bu şartname yüksek hızlı tren (max. hız 250 km/s) hatlarında (makas bölgeleri hariç), ray yüzeyindeki ondülasyonları ve diğer ray kusurlarını (çapak, kaynak fazlalıkları, patinaj izi, soğuk yaralanmalar vb.) temizleyerek optimal tekerlek-ray teması için ray profilinin yeniden sağlanması amacıyla EN 13231-3’e uygun olarak ray taşlama makinesi ile koruyucu taşlama ve düzeltici taşlama işlemi yaptırılmasına ilişkin teknik kriterleri belirler.

6- TEKNİK ÖZELLİKLER

6.1- MAKİNENİN ÖZELLİKLERİ.

…6.1.17 Taşlama öncesi ve sonrası ölçümler için enine çapraz profil, boyuna profil, head check tespiti için eddy current, eşdeğer koniklik ölçebilen ölçüm aletleri bulunacaktır. Ölçüm tertibatı EN 13231:3 Standardına uygun ve bu uygunluğu belgeleyen sertifikaya sahip olacaktır. Tertibata ait bilgiler TCDD’ye sunulacaktır.

6.1.18 Makinede metal sıyırma ölçümü için ve hata olması halinde düzeltme sistemi olarak taşınabilir, enine çapraz profil ölçüm sistemi, makineli taşlama sonrası pürüzlülük ölçümleri için taşınabilir pürüzlülük ölçüm aleti, metal kaldırma ölçümü için taşınabilir ölçüm aleti, taşınabilir boyuna profil ölçüm aleti, head check tespiti için taşınabilir eddy current ölçüm aleti bulunacak, bu aletler 13231-3’e göre ölçüm hassasiyetine sahip olacak ve uygun kalibrasyonları işe başlamadan yapılarak bu belgeler İdareye teslim edilecektir. Yapılacak tüm ölçümler kayıt altına alınacak ve İdare bu ölçümlerin birbirleri ile uyumlu olmasını kendisine ait aletler ile veya birbiriyle denetleyecek, farklı sonuçlar çıkması durumunda yükleniciden gerekli düzeltme çalışmalarını yapmasını isteyebilecektir.

6.1.19 Ray profil ölçme sisteminde ölçülen profiller ve olması gereken profiller görülebilecektir.

6.1.20 İdare tarafından yapılacak ödemelerde kullanılmak üzere; metal kaldırma kalınlığı tespiti için, ilave ölçümler (enine profil ve metal kaldırma miktarı) istenebilecektir.

6.1.21 Tüm çalışmalar işe başlamadan önce veya çalışma öncesi, hattın ilk durumu kayıt altına alınacak şekilde yapılacaktır.

…6.1.24 Makinede ve ölçümlerde kullanılacak tüm aletlerin ölçüm hassasiyetleri 13231-3’e uygun olacak ve belgelenecektir.

6.1.25 Yüklenici, teklifle birlikte makinenin tipi, teknik özellikleri, kapasitesi, ana yapısı hakkında bilgi ve ölçüleri içeren bir resmi İdareye verecek, ünitelerin yerleri detaylı bir şekilde bu resimde gösterilecek, TCDD’nin onayına sunulacaktır. Ayrıca teklifte makinenin iş öncesi ve sonrası hazırlığı açıklanıp süresi belirtilecek ve makinede çalışan personelin sayısı ve görevleri izah edilecektir.

…6.1.26 Makinenin özellikleri, kullanma tarzları, çalışma yöntem ve esasları ile benzer hususlar, tekliflerin ekinde gönderecekleri dokümanlara gerek görsel (video) ve gerek yazılı olarak mümkün olduğu kadar açıkça izah edilecektir…

11- İSTENEN BELGELER

11.1 İhalede İstenen Belgeler (Tekliflerle Birlikte Teslim Edilecekir)

11.1.1 Ray taşlama makinesinin TCDD gabarisine uygunluğuna dair ölçekli çizimleri.

11.1.2 Ray taşlama makinesinin yangın söndürme ve aydınlatma sistemlerine dair belgeler.

11.1.3 Ray taşlama makinesinin toz (demirtozu ve partikül vb.) toplama sistemine dair belgeler.

11.1.4 Ray taşlama makinesinin yüksek basınçlı su püskürtme sistemine dair belgeler.

11.1.5 Ray taşlama makinesinin taşlama ünitesinin yangına karşı koruma sistemine dair belgeler.

11.1.6 Ray taşlama makinesinde kırılan ya da hasarlanan taşın herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için alınan tedbirlere dair belgeler.

11.1.7 Ray taşlama makinesinin ana iş ünitesinin hattan toplanabilmesi için gerekli emniyet tertibatlarının nasıl çalıştığını açıklar belge.

11.1.8 Ray taşlama makinesinde yer alan enine profil ölçüm sistemine dair belgeler. (hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb.)

11.1.9 Ray taşlama makinesinde yer alan uzunlamasına profil ölçüm sistemine dair belgeler. (hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb.)

11.1.10 Ray taşlama makinesinin tipi, teknik özellikleri, kapasitesi, ana yapısı hakkında bilgi ve ölçümleri, ünitelerin yerlerini içeren resimler.

11.1.11 Makinenin özellikleri, kullanma tarzları, çalışma yöntem ve esasları ile benzer hususları içeren gerek görsel gerek yazılı belgeler.

11.1.12 Makinenin iş öncesi ve sonrası hazırlığının açıklanarak iş süresinin belirtildiği, makinede çalışan personel sayısı ve görevleri hakkında bilgi notu.

11.1.13 Teknik şartname madde 6.1.22’de belirtilen kapasitelere uygunluk için taahhüt yazısı.” düzenlemeleri yer almaktadır.

10.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararı incelendiğinde, 06.11.2019 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye üç isteklinin teklif verdiği, başvuru sahibinin teklifinin “İdari Şartname’nin İhaleye Katılmak İçin Uygun Hususlar bölümünün 7. Maddesi h bendi olması gereken Ray taşlama makinesinde yer alan enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ait belgelerin bulunmadığı” gerekçesi ile diğer bir isteklinin teklifinin ise “İdari Şartname’nin İhaleye Katılmak İçin Uygun Hususlar bölümünün 7. Maddesi h bendi olması gereken belgelerin eksik olduğu” gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı ve Speno International Sa’nın teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

İdari Şartname’nin 2’nci maddesi ile Teknik Şartname’nin 1’inci maddesinde yer alan düzenlemelerden başvuruya konu ihalenin konusunun, yüksek hızlı tren hatlarında yer alan raylara, ray taşlama makinesi ile taşlama işlemi yapılması olduğu anlaşılmaktadır.

İdari Şartname’nin yukarıda aktarılan 7’nci maddesi ile Teknik Şartname’nin 11.1’inci maddesinde, isteklilerin ray taşlama makinesinde yer alan enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin olarak hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb. özellikleri gösterir belgeleri ile madde metninde belirtilen diğer belgeleri teklifleri ile birlikte sunmaları gerektiği düzenlenmiştir.

Teknik Şartname’nin 6.1.17 ile 6.1.18’inci maddelerinde ise makinenin teknik özellikleri kapsamında taşlama öncesi ve sonrası ölçümler için enine çapraz profil, boyuna profil, head check tespiti için eddy current, eşdeğer koniklik ölçebilen ölçüm aletlerinin bulunması gerektiği, ölçüm tertibatının EN 13231:3 standardına uygun olması gerektiği ve makinede bulunması gereken ölçüm aletlerine ilişkin düzenlemelere yer verildiği görülmüştür.

İhaleye ilişkin olarak ihale komisyonu tarafından oluşturulan “Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı”nda “Makine yeterlilik belgeleri” başlıklı bir sütunun yer aldığı ancak ihaleye katılan üç istekli açısından bu alanda herhangi bir tespite yer verilmediği anlaşılmıştır.

Yukarıda aktarılan İdari ve Teknik Şartname düzenlemelerinden isteklilerin teklifleri kapsamında enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb. özellikleri gösterir belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerektiği anlaşılmaktaysa da hassasiyet değerleri ile çalışma prensibine ilişkin bilgileri, isteklilerin hangi belgeler ile tevsik edeceğine ve sunacakları belgelerde bulunması gereken bilgilere yönelik ayrıntılı ve açık bir düzenlemeye yer verilmediği görülmüştür.

Başvuru sahibi istekli tarafından teklif zarfı kapsamında sunulan belgeler incelendiğinde, teklif zarfı kapsamında ihalede istenilen diğer yeterlik kriterleri ile birlikte makineye ilişkin bilgilerin yer aldığı 11 sayfalık bir belge sunulduğu tespit edilmiştir. Bahse konu belgede yer alan bilgiler incelendiğinde;

– “Ölçüm aletleri ve ölçüm sistemi” başlıklı 6.1.17 numaralı maddede, ray taşlama makinesinde enine profil ölçümü kapsamında “DQM System 2000 – Dijital Enine Kesit Profili Ölçüm Aleti”, boyuna profil ölçümü kapsamında ise “RMF 2.3 E – Boyuna Profil Ölçüm Aleti” kullanılacağının belirtildiği,

– Enine profil ölçümüne ilişkin olarak “11.1.8 Ba-Be-D- Daimer DQM System 2000: DQM System 2000 manuel bir enine kesit profilini ölçüm cihazıdır. Hafıza kartı sayesinde 40 adet ölçüm noktası kaydedilir. Bilgiler 64k’lık, ölçüm sonrası bilgiler değerlendirilmek üzere bir bilgisayar kullanılır.” açıklaması ile ölçüm sistemine ilişkin bir grafiğe yer verildiği,

– Boyuna profil ölçümüne ilişkin olarak ise “11.1.9 – Vögel-Plötscher RMF 2.3E: Demiryolunun her iki rayı bir kere de ölçen, itilebilir, sökülüp taşınabilir bir ölçüm aletidir. Üzerine yetiştirilen bilgisayar soğukluk, yağmur, şok, ısı ve toza karşı dayanıklı dizüstü bilgisayardır. Veri her iki yönde de gerçek zamanlı olarak ölçülür ve tek seferde 1000 metre ölçebilir. Ölçüm sonrası verileri bilgisayarı vasıtasıyla değerlendirir.” açıklaması ile sistemi gösterir bir fotoğrafa ve çeşitli değerlerin yer aldığı ölçüm kayıt örneklerine yer verildiği görülmüştür.

Aktarılan doküman ve mevzuat düzenlemeleri ve yapılan tespitler çerçevesinde, İdari Şartname 7.1’inci maddesinin (h) bendinde isteklilerin ray taşlama makinesinde yer alan enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin olarak hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb. özelliklerini gösterir belgeleri teklifleri kapsamında sunması gerektiğinin düzenlendiği fakat isteklilerin bu hususları hangi belgeler ile tevsik edeceğine ve sunacakları belgelerde bulunması gereken bilgilere yönelik ayrıntılı ve açık bir düzenlemeye yer verilmediği, başvuru sahibinin teklifinin anılan Şartname maddesinde tarifi yapılan enine ve boyuna ölçüm sistemine ilişkin belgelerin teklif kapsamında sunulmaması gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ancak başvuru sahibinin teklifi kapsamında sunduğu belgeler incelendiğinde ihale konusu iş kapsamında kullanılacak makineye ilişkin bilgilerin yer aldığı belgelerin sunulduğu ve söz konusu belgelerde enine ve boyuna ölçüm sistemlerinin çalışma şekline ve ölçüm kayıt örneklerine yer verildiği anlaşılmıştır. Bu itibarla başvuru sahibinin teklifinin enine ve boyuna ölçüm sistemine ilişkin belgelerin teklif kapsamında sunulmaması gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinde “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.” hükmü,

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru ehliyeti” başlıklı 5’inci maddesinde “(1) İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden;

a) İstekli olabilecekler; ön yeterlik ve/veya ihale dokümanının verilmesi, ön yeterlik ve/veya ihale ilanında veya ön yeterlik ve/veya ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve/veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar,

b) Adaylar; belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihalelerde ön yeterlik başvurularının sunulması, değerlendirmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem ve eylemler; belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ise kısa listeye alınmış olmaları kaydıyla ayrıca ihale daveti ve/veya ihale dokümanının gönderilmesi, ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve/veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar,

c) İstekliler; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler,

hakkında başvuruda bulunabilir…” hükmü bulunmaktadır.

Anılan mevzuat hükümlerinden, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden istekliler tarafından yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler hakkında başvuruda bulunabileceği, bu itibarla öncelikle ortada korunması gereken bir hak kaybının veya zararın veya zarara uğranması ihtimalinin olması gerektiği anlaşılmıştır.

Başvuru sahibinin incelemeye konu 2’nci iddiasında kendi teklif fiyatından daha yüksek tutarda teklif fiyatı sunan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği yönünde itirazen şikâyette bulunduğu görülmektedir. İsteklilerin ihaleye katılmasındaki ve ihaleye teklif vermelerindeki nihai amaç, ihalenin kendileri üzerinde bırakılmasının sağlanmasıdır. Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilmesi için ise aday, istekli veya istekli olabileceklerin hukuken korunması gerekli bir hakkının olması gerekmektedir. Bu çerçevede kendisinden yüksek tutarda teklif sunan isteklinin teklifinin reddedilmesi durumunun bir hak veya menfaat elde edilmesi hususunda başvuru sahibi açısından herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı anlaşıldığından söz konusu iddianın yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (h) bendinde isteklilerin, ray taşlama makinesinin enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin belgeleri haricinde bahse konu maddede 11 farklı alt başlıkta belirtilen belgeleri de teklifleri kapsamında sunmaları gerektiği düzenlenmiştir.

10.12.2019 tarihli ihale komisyonu kararından Ekapark İnş. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin “İdari Şartname’nin İhaleye Katılmak İçin Uygun Hususlar bölümünün 7. Maddesi h bendi olması gereken belgelerin eksik olduğu” gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinde yer alan düzenlemeler çerçevesinde Ekapark İnş. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin, enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin belgelerin sunulması yönünden yapılan inceleme neticesinde, mezkûr isteklinin teklifi kapsamında, makinenin özelliklerini belirtir 4 sayfalık bir belge sunduğu, bu belgenin “Bölüm 9 – Kalite Kontrol Araçları” başlıklı maddesinde “A. Lazer tabanlı Ray Profil Ölçüm Sistemi mevcut bir seçenektir. Tarayıcı, rayı aydınlatan lazer ışığı kullanarak her iki rayın kesit profil görüntüsünü yakalar. Sistem çerçeveye monte edilmiştir ve tüm Uluslararası lazer güvenlik standartlarına uygundur. Kalibrasyon için bir sistem doğrulama mastarı sağlanacaktır.

B. Ray Ondülasyon Analiz Cihazı mevcut bir seçenektir. Sistem, ray ondülasyonunun dalga boyunu ve derinliğini algılamak ve görüntülemek için sertleştirilmiş tekerleklere monte edilmiş hassas ivmeölçerler kullanır. Sistem, ray taşlama öncesi ve sonrasına ait ölçümleri karşılaştırarak gösterebilme kabiliyetine sahiptir.” açıklamasının yer aldığı görülmüştür.

İdari ve Teknik Şartname düzenlemelerinden isteklilerin teklifleri kapsamında enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb. özellikleri gösterir belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerektiği anlaşılmaktaysa da hassasiyet değerleri ile çalışma prensibine ilişkin isteklilerin ne şekilde belgelendirme yapacağının ve sunacakları belgelerde hangi hususları göstermesi gerektiğine yönelik bir ayrıntılı bir düzenlemeye yer verilmediği görülmüştür.

Aktarılan doküman ve mevzuat düzenlemeleri ve yapılan tespitler çerçevesinde, İdari Şartname 7.1’inci maddesinin (h) bendinde isteklilerin ray taşlama makinesinde yer alan enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin olarak hassasiyet değerleri, çalışma prensibi vb. özelliklerini gösterir belgeleri ile söz konusu maddede belirtilen diğer belgeleri teklifleri kapsamında sunması gerektiğinin düzenlendiği, adı geçen isteklinin teklifinin 7.1’inci maddesinin (h) bendinde belirtilen belgelerin sunulmaması sebebiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ancak anılan isteklinin teklifi kapsamında ray profil ölçüm sistemine ilişkin belge sunduğu ve söz konusu belgede ölçüm sistemlerinin çalışma şekline yer verildiği anlaşılmış olup anılan isteklinin teklifinin enine ve boyuna ölçüm sistemine ilişkin belgelerin teklif kapsamında sunulmaması gerekçesi bakımından değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Diğer taraftan anılan isteklinin teklifinin, ray taşlama makinesinin enine ve boyuna profil ölçüm sistemine ilişkin belgelerle birlikte İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin (h) bendinin alt başlıklarında belirtilen diğer belgelerin de sunulmaması sebebiyle değerlendirme dışı bırakıldığı dikkate alındığında, söz konusu isteklinin teklifinin yukarıda yer verilen tespitler çerçevesinde geçerli konuma gelmeyeceği anlaşılmış olup tespit edilen aykırılığın esasa etkili bir sonuç ortaya çıkarmadığı anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Teknik Raylı Sis. Pey. İnş. Müh. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.