İhale Sözleşme Tasarı maddesinde yer alan düzenleme Genel Şartnamesine uygun olmakla birlikte anılan Tasarı maddesinde yer alan düzenlemenin mevzuata uygun olmadığının görüldüğü ve idare tarafından şikayete verilen cevapta da hakediş ödemelerinin her ay yapılamayabileceği yönünde görüş beyan edildiği dikkate alındığında anılan ihale dokümanı düzenlemesinin mevzuata aykırı olduğu anlaşıldığından ihalenin iptal edilmesi hk 1

İhale Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’nci maddesinde “…1- Toplam Bedel Üzerinden Birim Fiyat Sözleşmelerde;

Geçici hakediş raporları yüklenicinin başvurusu üzerine, sözleşme veya eklerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça ayda bir defa düzenlenir. Gelecek yıllara sari olmayan sözleşmelerde yaptırılan işler için, son hakediş raporu bütçe yılının sonuna rastlayan ayın yirminci (20.) günü düzenlenir.

İşe başladığından beri meydana getirilen işler, kontrol teşkilatı tarafından yüklenici veya vekili ile birlikte hesaplanır ve bulunan miktarlar, teklif edilen birim fiyatlarla çarpılmak suretiyle sözleşmedeki esaslara uygun olarak hakediş raporuna geçirilir.

Düzenlenen hakediş raporunun işleme konulabilmesi için, yüklenici veya işbaşında bulunan vekili tarafından imzalanmış olması gereklidir.

Yüklenici veya vekili, bildirilen günde, hakedişe esas hesaplamaların yapılmasında hazır bulunmazsa kontrol teşkilatı hesaplamaları tek başına yaparak hakediş raporunu düzenler ve yüklenicinin bu husustaki itirazları kabul edilmez.

Hakediş raporu düzenlendikten sonra bir hafta içinde yüklenici raporu imzalamazsa kontrol teşkilatı, hakediş raporunu idareye gönderir ve rapor yüklenici tarafından imzalanıncaya kadar idarede hiçbir işlem yapılmaksızın bekletilir. Yüklenici hakediş raporlarını zamanında imzalamazsa, ödemede meydana gelecek gecikmeden dolayı hiçbir şikayet ve istekte bulunamaz.

Hazırlanan ve iki tarafça imzalanmış bulunan geçici hakediş raporu, tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkili makamlar tarafından düzeltilebilir. Ancak bu düzeltme sırasında eski rakam ve yazıların okunabilir şekilde çizilmiş olarak hakediş raporunda bulunması ve düzeltme yapan yetkililerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak bu düzeltmeler yeniden sayfa düzenlemeyi gerektirecek ölçüde fazla ise, esas sayfa üzerinde düzeltmenin yapıldığına ilişkin açıklama bulunmak şartı ile, yeniden ayrı bir sayfa düzenlenip hakediş raporuna eklenir.

Her hakediş tutarına, eğer sözleşmede öngörülmüşse eklenecek miktar dahil edilir. Bulunan miktardan, bir önceki hakediş tutarı çıkarılarak bulunan miktara, ilgili mevzuata göre hesaplanacak Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir. Bu miktardan sözleşmede yazılı kesintiler, varsa yüklenicinin idareye olan borçları ve cezalar ile kanunen alınması gereken vergiler kesilir. Hakediş raporu, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere en geç sözleşmesinde yazılı sürenin sonunda, eğer sözleşmede bu hususta bir kayıt yoksa otuz gün içinde tahakkuka bağlanır. Bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılır…” hükmü,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. Sözleşme bedeli (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlara ilişkin bedel dahil) İlgili Sağlık Tesisi veya Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nün ilgili bütçe kaleminden (döner sermaye/genel bütçe); Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü Muhasebe Birimince veya Kurumlar Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğünce ve Genel Şartnamenin hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla aşağıda öngörülen plan ve şartlar çerçevesinde ödenecektir:

Ödeme planı ve şartları, Kontrol Teşkilatı tarafından; İşin fiilen başladığı tarihten itibaren, her ayın ilk ve son gününü kapsayan aylık hizmet dönemleri için düzenlenecek olan,her ayın son günü hastane otomasyon sisteminden alınan ve idarece onaylanmış veriler doğrultusunda, aylık hakkediş raporuna aşağıda sayılan belgelerin rapor ekinde idareye verilmesini müteakip, tahakkuk ve ödeme işlemleri, Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin ilgili maddesi hükümlerine göre yapılacaktır.

Ödeme sırasında getirilecek evraklar.

a) Fatura,

b) Sosyal Güvenlik Prim borcu olup olmadığına dair belge,

c) Vergi borcu olup olmadığına dair belge

d) Çalışan işçiler için SSK’nun e-Bildirge Uygulaması esaslarına göre verilen Aylık Sigortalı Pirimi tahakkuk Fişi ve Sigortalı Hizmet listesi

e) Kesintiye ( varsa ) ait idarece düzenlenmiş belge (Ödeme yapılacak aya ait İdare tarafından uygulanan cezalar yüklenicinin hak edişinden kesilecektir.)

f) Tekrarlanan çekimler için ayrıca ücret tahakkuk edilmeyecek ve yükleniciye ayrıca ödeme yapılmayacaktır

  Faturaların Müdürlüğümüz Muhasebe Birimince kayıtlara alınmasına müteakip Müdürlüğümüz ve bağlı sağlık tesisinin mali durumu da gözönüne alınarak ilgili mevzuatlar çerçevesinde 90 gün içinde ödemeler yapılacaktır.

12.1.1. Hakediş raporu, yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere 30 gün içinde tahakkuka bağlanır. Bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödeme yapılır.…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Buna göre, hakedişin tahakkuka bağlanmasına ilişkin olarak Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin 42’nci maddesinde belirtilen süreden farklı bir süre belirlenmesinin idarenin takdirinde olduğu, ancak yükleniciye yapılacak ödemenin tahakkuk tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılması gerektiği, bu itibarla ödeme süresinin belirlenmesi hususunda idareye herhangi bir takdir yetkisi verilmediği anlaşılmaktadır.

 

İhale konusu işe ait Sözleşme Tasarısı’nın 12.1’inci maddesinde faturaların Müdürlük muhasebe birimince kayıtlara alınmasını müteakip Müdürlük ve bağlı sağlık tesisinin mali durumu da göz önüne alınarak ilgili mevzuatlar çerçevesinde 90 gün içinde ödemelerin yapılacağı düzenlemesinin yer aldığı,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 12.1.1’inci maddesinde ise, hakediş raporunun yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere 30 gün içinde tahakkuka bağlanacağı ve bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödemenin yapılacağı düzenlemesine yer verildiği anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından şikâyete cevap yazısında “Hizmet alımlarında ödemeler aylık olarak yapılmakta ancak İdaremiz tarafından ödemeye ilişkin olası ihtimaller değerlendirilerek belirlenmesi sebebiyle talebiniz uygun görülmemiştir” ifadelerine yer verildiği görülmüş olup, söz konusu şikâyete cevap yazısından idare tarafından aylık olarak yapılmasının planlandığı, ancak ödemeye ilişkin olası ihtimallerin de değerlendirildiğinin ifade edildiği anlaşılmaktadır.

 

Bununla birlikte, Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nde hakedişin tahakkuka bağlanmasını takip eden 30 gün içinde ödeme yapılması gerekirken, Sözleşme Tasarısı’nın 12.1’inci maddesinde faturaların Müdürlük muhasebe birimince kayıtlara alınmasını müteakip Müdürlük ve bağlı sağlık tesisinin mali durumu da göz önüne alınarak ilgili mevzuatlar çerçevesinde 90 gün içinde ödemelerin yapılacağı düzenlemesinin yer aldığı, anılan düzenlemede hakedişin tahakkuka bağlanması düzenlemesine yer verilmediği,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 12.1.1’inci maddesinde ise, hakediş raporunun yüklenici veya vekili tarafından imzalandığı tarihten başlamak üzere 30 gün içinde tahakkuka bağlanacağı ve bu tarihten başlamak üzere otuz gün içinde de ödemenin yapılacağı düzenlemesine yer verildiği ve anılan düzenlemenin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’ne uygun olduğu görülmüştür.

 

Sonuç olarak, yukarıda anılan her iki düzenlemenin birbiriyle çeliştiği, Sözleşme Tasarısı’nın 12.1.1’inci maddesinde yer alan düzenleme Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’ne uygun olmakla birlikte anılan Tasarı’nın 12.1.’inci maddesinde yer alan düzenlemenin mevzuata uygun olmadığının görüldüğü ve idare tarafından şikayete verilen cevapta da hakediş ödemelerinin her ay yapılamayabileceği yönünde görüş beyan edildiği dikkate alındığında anılan ihale dokümanı düzenlemesinin mevzuata aykırı olduğu anlaşıldığından ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2021/018
Gündem No 90
Karar Tarihi 07.05.2021
Karar No 2021/UH.II-986