İhale konusu işin yürütülmesi için iş yerinde bulundurulması öngörülen tesis makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verileceği ancak söz konusu tesis makine teçhizat ve diğer ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemeyeceği hk 1

Yapım işleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler başlıklı 41 inci maddesinde, “(1) İhale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilir. Ancak, söz konusu tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemez.

(2) İşin niteliğinin gerektirdiği hallerde, ihale konusu işin yürütülebilmesi için kendi malı olması gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir. İdari şartnamede, fiyat dışı unsur olarak belirlenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısı, niteliği ve teknik kriterlere yönelik düzenlemelere yer verilir. Fiyat dışı unsur değerlendirmesi yapılabilmesi için, kendi malı olduğunu gösteren belgeler ile teknik kriterleri tevsik eden belgelerin teklif ile birlikte sunulması gerekir. Kendi malı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin fiyat dışı unsurun, fiyat ve fiyat dışı unsurlar dahil hesaplanan toplam değerlendirme puanı içindeki ağırlığı yüzde biri geçemez. Söz konusu oranı arttırmaya veya azaltmaya ya da ihale konusuna göre farklı oranlar belirlemeye Kurum yetkilidir.

(3) İsteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile  isteklinin kendi malı sayılır.

(5) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.

 

 

 

 

(6) Yapım işlerinde kullanılacak makine, malzeme ve ekipman ile yazılımın tamamının veya belli bir kısmının yerli malı olması şartı getirilebilir. Ancak, malzemelere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, makine ve ekipmanlara ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta düşük, orta yüksek ve yüksek teknolojili makine, malzeme ve ekipman arasından belirlenen, Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan ve ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması şarttır.” hükmü,

 

Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme Tasarısı’nın “Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması” başlıklı 23’üncü maddesinde “23.1. Yüklenici, 23.3. maddesi uyarınca, İdareye bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren aşağıda adet ve unvanları belirtilen teknik personeli iş programına göre iş yerinde bulundurmak zorundadır.

Adet    Pozisyonu       Mesleki Unvanı     Mesleki Özellikleri [1]

1-.

2-.

3-.

23.2. Yüklenici, yukarıda adet ve mesleki unvanı belirtilen teknik personeli(Ek ibare: 08/08/2019-30856 R.G./15. md., yürürlük: 18/08/2019) idareye süresinde bildirmediği veya iş programına göre iş başında bulundurmadığı takdirde;

1- ………………(Mesleki unvanı)……………. için…       ……………… TL/Gün,

2- ……………………………………………………için…………………………TL/Gün,

ceza müteakiben düzenlenecek ilk hakedişten kesilir.(Ek cümle: 08/08/2019-30856 R.G./15. md., yürürlük: 18/08/2019)Bu cezalar, yüklenicinin cezalı çalıştığı süre içerisinde yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde de uygulanır.

23.3. Teknik personelin idareye bildirilmesi ve iş yerinde bulundurulmasıyla ilgili hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler uygulanır.

23.4.  Yüklenici, işe başlama tarihinden itibaren aşağıda cinsi, çeşidi, adedi ve kapasitesi belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanı iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmak zorundadır.

Cinsi            Çeşidi                     Adedi                     Kapasitesi              

1-

2-

3-

23.4.1.(Ek: 08/08/2019-30856 R.G./15. md.; yürürlük: 18/08/2019)………[2]21

 

ve aynı maddenin 21 nolu dipnotunda da 21.1(1) Yüklenici tarafından iş yerinde bulundurulması gereken makine, teçhizat ve ekipmanın iş yerinde bulundurulmaması halinde ceza öngörülüyor ise aşağıdaki metne yer verilecektir.

“Yüklenici, yukarıda belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanı iş programına göre iş başında bulundurmadığı takdirde;

1- …(Cinsi, çeşidi ve kapasitesi)….. için….. TL/Gün,

2- ……………………….için………………………… TL/Gün,

3- …

ceza müteakiben düzenlenecek ilk hakedişten kesilir. Bu cezalar, yüklenicinin cezalı çalıştığı süre içerisinde yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde de uygulanır.”

(2) Yüklenici tarafından iş yerinde bulundurulması gereken makine, teçhizat ve ekipmanın iş yerinde bulundurulmaması halinde ceza öngörülmüyor ise madde metnine “23.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” yazılacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir.

 

İdarece düzenlenen Sözleşme Tasarısı’nın “Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması” başlıklı 23’üncü maddesinde de “23.1. Yüklenici, 23.3. maddesi uyarınca, İdareye bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren aşağıda adet ve unvanları belirtilen teknik personeli iş programına göre iş yerinde bulundurmak zorundadır.

Adet

Pozisyonu

Mesleki Ünvanı

Mesleki Özellikleri

1

Şantiye Şefi

İnşaat Mühendisi

3 Yıl Deneyimli

1

Şantiye Personeli

Harita Mühendisi

3 Yıl Deneyimli

23.2. Yüklenici, yukarıda adet ve mesleki unvanı belirtilen teknik personeli idareye süresinde bildirmediği veya iş programına göre iş başında bulundurmadığı takdirde;

1-

İnşaat Mühendisi için

400,00-TL/Gün

2-

Harita Mühendisi için

200,00-TL/Gün

ceza müteakiben düzenlenecek ilk hakedişten kesilir. Bu cezalar, yüklenicinin cezalı çalıştığı süre içerisinde yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde de uygulanır.

23.3. Teknik personelin idareye bildirilmesi ve iş yerinde bulundurulmasıyla ilgili hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler uygulanır.

23.4. Yüklenici, işe başlama tarihinden itibaren aşağıda cinsi, çeşidi, adedi ve kapasitesi belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanı iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmak zorundadır.

Cinsi                                                                                           Adedi                                                                                                 

Damperli Kamyon                                                                         12                   

Lastik tekerlekli yükleyici                                                               2                     

Distribütör                                                                                      1                     

Asfalt finişeri (300 Ton/saat)duyargalı                                            2         

Demir bandajlı Asfalt silindiri (8-12 Ton)                                         2                     

Lastik tekerlekli Asfalt silindiri (8-12 Ton)                                        2                       

Demir bandajlı Vibrasyonlu Silindir (6-10 Ton)                               2         

Lastik tekerlekli Asfalt silindiri (1,5 Ton)                                          3

Binek Araç (min 1600 cc, 130 hp)                                                  1

Binek Araç (min 1300 cc, 90 hp)                                                     3

Pick-up (4WD,min 2000 cc)                                                            1

Kantar (50 Ton)                                                                               1                     

Konkasör (110’luk)                                                                          1                     

Greyder (80-150 Hp)                                                                       1                     

Asfalt kazıma makinesi (400 Hp)                                                     1                     

Nivo (komple)                                                                                   1                     

Lastik Tekerlekli Ekskavatör                                                              2                     

Kompaktör                                                                                         3                     

Asfalt Kesme Makinesi                                                                      3                     

Vakumlu Yol Süpürgesi                                                                      1                     

Asfalt Plenti (min120 Ton/Saat kapasiteli)                                          1   

23.4.1. Yüklenici, yukarıda belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanı iş programına göre iş başında bulundurmadığı takdirde;

Damperli Kamyon      için 200TL/Gün                                                                                

Lastik tekerlekli yükleyici için 300TL/Gün                                                             

Distribütör için 300TL/Gün                                                                                     

Asfalt finişeri (300 Ton/saat)duyargalı için 500TL/Gün                                                     

Demir bandajlı Asfalt silindiri (8-12 Ton)     için 200TL/Gün                                            

Lastik tekerlekli Asfalt silindiri (8-12 Ton)   için 200TL/Gün                                            

Demir bandajlı Vibrasyonlu Silindir (6-10 Ton)       için 200TL/Gün                                 

Lastik tekerlekli Asfalt silindiri (1,5 Ton)     için 200TL/Gün                                            

Binek Araç (min 1600 cc, 130 hp)     için 300TL/Gün                                                        

Binek Araç (min 1300 cc, 90 hp)       için 300TL/Gün                                                        

Pick-up (4WD,min 2000 cc)  için 300TL/Gün                                                                    

Kantar (50 Ton)          için 100TL/Gün                                                                                

Konkasör (110’luk)    için 300TL/Gün                                                                    

Greyder (80-150 Hp) için 300TL/Gün                                                                                

Asfalt kazıma makinesi (400 Hp)      için 400TL/Gün                                                        

Nivo (komple) için 50TL/Gün                                                                                 

Lastik Tekerlekli Ekskavatör için 300TL/Gün                                                         

Kompaktör     için 50TL/Gün                                                                                   

Asfalt Kesme Makinesi için 50TL/Gün                                                                  

Vakumlu Yol Süpürgesi         için 200TL/Gün                                                       

Asfalt Plenti (min120 Ton/Saat kapasiteli)    için 1000TL/Gün                                             

ceza müteakiben düzenlenecek ilk hakedişten kesilir. Bu cezalar, yüklenicinin cezalı çalıştığı süre içerisinde yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde de uygulanır…” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesinde yer alan hükümden, İhale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verileceği, ancak, söz konusu tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman yeterlik kriteri olarak belirlenemeyeceği anlaşılmaktadır. Yeterlik kriteri olarak öngörülmeyen bir hususun ilanda ve idari şartnamede yer almaması ise mevzuata aykırılık teşkil etmeyecektir. Uyuşmazlığa konu edilen ihale konusu işin ifasında kullanılacak makine ve ekipman yeterlik kriteri olarak öngörülmediğinden ilanda ve idari şartnamede yer verilmesine gerek bulunmamaktadır. İdarece, anılan Yönetmelik’in 41’inci maddesine uygun olarak sözleşmenin ifası aşamasında kullanılacak makine, techizat ve ekipmanlara, adetleri, çeşit ile kapasite gibi özelliklerinin bir kısmının belirtilmek suretiyle Sözleşme Tasarısı’nda yer verildiği anlaşıldığından, idarece yapılan düzenlemede mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

 

 

İdarece makine, teçhizat ve ekipmanlar için herhangi bir model bilgisine yer verilmediği, idarece model sınırlaması yapılmadığı, bu hususun isteklilerin lehine ve rekabeti artırıcı nitelikte bir durum olduğu, isteklilerin herhangi bir model aracı esas alarak teklif hazırlayabilecekleri,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 23.4.1 maddesinde, makine, teçhizat ve ekipmanların iş başında bulunmamasına yönelik kesilecek  cezanın miktarına ilişkin sınırlayıcı bir düzenleme olmadığı, İdarenin 23.4.1 maddesindeki cezayı Tip Sözleşme Tasarısı’nın 23.4.1. maddesine uygun düzenlediği, dolayısıyla mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı,

 

Toplantı No 2021/018
Gündem No 70
Karar Tarihi 07.05.2021
Karar No 2021/UY.II-998