danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ön yeterlik değerlendirmesinde teknik yetenek puanlamasının bir alt başlığı olarak belirlenen genel hizmet deneyimine ilişkin düzenlemelerin mevzuata uygun şekilde yapıldığı genel hizmet puanlaması ile ilgili olarak hangi belgenin sunulması gerektiğinin ihale dokümanında açıkça belirtildiği anlaşılmıştır ticaret şirketlerinin ana sözleşmelerinde yer almayan faaliyet alanlarında da haklardan yararlanıp borçları üstlenebilmeleri bakımından Türk Ticaret Kanununda herhangi bir engel kalmamıştır Bu durumda şirket kuruluşunda faaliyet alanında olmasa da daha sonraki bir aşamada danışmanlık hizmetini yapmamış olacağı anlamına gelmeyeceği belirlenmiş olup genel hizmet puanlaması yapılırken firmanın faaliyet süresinin esas alınması noktasında bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır Kaldı ki benzer işe ilişkin olarak ayrıca özel hizmet puanlamasının da öngörüldüğü ve bu alanda yapılan işlerin de puanlama kriteri olarak belirlendiğinin anlaşılması hk 1

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Tüzel kişilik ve ehliyet” başlıklı 125’inci maddesinde “(1) Ticaret şirketleri tüzel kişiliği haizdir.

(2) Ticaret şirketleri, Türk Medenî Kanunu’nun 48’inci maddesi çerçevesinde bütün haklardan yararlanabilir ve borçları üstlenebilirler. Bu husustaki kanuni istisnalar saklıdır.” hükmü bulunmaktadır. Söz konusu maddenin gerekçesinde, bu madde ile 6762 sayılı Kanun’un 137’nci maddesinde öngörülmüş bulunan ve tüm ticaret şirketleri için geçerli olan ultra vires ilkesinin kaldırıldığı, ticaret şirketlerinin Türk Medenî Kanunu’nun 48’inci maddesi çerçevesinde haklardan yararlanabilecekleri, borçlar üstlenebilecekleri ifade edilmiştir.

 

Danışmanlık Hizmet Alımı Yönetmeliği’nin “Ön yeterlik değerlendirmesi” başlıklı 54’üncü maddesinde “…

(9) Puanlama, idare tarafından ön yeterlik dokümanında daha önce belirlenen kriter, alt kriter ve puanlama yöntemine göre adayların teknik yetenek ve mali kapasitelerinin belirlenmesine yönelik olarak yapılır. İşin mahiyeti ve önemine göre aşağıda verilen puan aralıklarında olmak kaydıyla, idare tarafından belirlenecek tam puanlar üzerinden adayların mali kapasite ve teknik yetenek puanları hesaplanır.

Ön yeterlik değerlendirme kriterleri                                        Tam Puan

a) Mali kapasite                                                                          [10 –30]

b) Teknik Yetenek                                    [70 –90]

1) Genel Hizmet Deneyimi                                              [….]

2) Özel Hizmet Deneyimi                                     [….]

3) Personel Durumu                               [….]

4) Ekipman Durumu                                                                  [….]

5) Araştırma–Geliştirme, Standart ve Kaliteye İlişkin Belgeler  [….]

 – – – – – – – –– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –– – – – – – – – – – – –

Toplam: [ 100 ]” düzenlemesi,

 

Ön Yeterlik Şartnamesi’nin “ Ön yeterlik başvurusu için gereken belgeler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Adayların aşağıda yer alan belgeleri, genel uygunluğun belirlenmesi için ön yeterlik başvuruları kapsamında sunmaları gerekir:

a) Şekli ve içeriği bu Şartnamede belirtilen başvuru mektubu.

b) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya ilgili Meslek Odası Belgesi

1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ilgili meslek odasından ya da ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

c) Ön yeterlik başvurusu yapmaya yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri.

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi.

2) Tüzel kişi olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan Tüzel Kişilerde Ortaklık Bilgilerine ve Yönetimdeki Görevlilere İlişkin Son Durumu Gösterir Belge ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,

ç) Genel hizmet deneyimine ilişkin belgeler

(b) bendinde yer alan belgelerin içeriğinde bulunmaması halinde

1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ilgili meslek odasından ya da ticaret ve/veya sanayi odasından alınmış ticaret siciline tescil veya ilgili meslek odasına kayıt tarihini gösterir belge.

2) Tüzel kişi olması halinde, ticaret ve/veya sanayi odasından alınmış ticaret siciline tescil tarihini gösterir belge.” düzenlemeleri bulunmaktadır.

 

Aynı Şartname’nin “Puanlama kriterleri” başlıklı 8.5’inci maddesinde “Asgari şartları sağlayan adaylar, Mali Kapasite ve Teknik Yetenek olmak üzere iki bölümde, “Ön Yeterlik Başvuru Mektubu”na eklenen “Bilgi Formlarının” doldurulması suretiyle sunulacak bilgi, belge ve dokümana bağlı olarak aşağıdaki tabloda verilen kriterlere göre puanlanır.

KRİTER / ALT KRİTER – PUAN

a) Mali Kapasiteleri [20]

b) Teknik Yetenekleri [80]

1) Genel Hizmet Deneyimi [20]

2) Özel Hizmet Deneyimi [30]

3) Personel Durumu [30]

4) Ekipman Durumu (istenmiş ise) [0]

5) Kalite yönetim sistem belgesi (istenmiş ise) [0]

TOPLAM [100]” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teknik yetenek puanlanması” başlıklı 8.6’ncı maddesinde “8.6.1. Genel hizmet deneyiminin puanlanması

Adayların, danışmanlık hizmetlerinde genel hizmet deneyimleri aşağıdaki şekilde değerlendirilir.

Ön yeterlik ilan tarihi itibarıyla adayların genel hizmet deneyimi;

a) Adayın faaliyet süresi 20 yıldan fazla ise   [20]  Puan,

b) 10-20 yıl ise (20 yıl dahil)_____________ [19] Puan,

c) 5-10 yıl ise (10 yıl dahil)______________ [18] Puan,

d) 0-5 yıl ise (5 yıl dahil)________________ [17] Puan,

verilir.

İş ortaklıklarında, pilot ortağın genel hizmet deneyim süresi esas alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen düzenlemelerde görüldüğü üzere söz konusu danışmanlık hizmeti ihalesinde mali puanlama için 20 puan, teknik puanlama için 80 puan üzerinden puanlamanın öngörüldüğü, teknik puanlamanın 20 puanının genel hizmet deneyimi, 30 puanının özel hizmet deneyimi, 30 puanının ise personel durumu olarak puanlanacağı,

 

Genel hizmet puanlamasında adayın ilan tarihi itibarıyla faaliyet süresi 20 yıldan fazla ise 20 tam puan, 10-20 yıl ise (20 dahil) 19 puan, 5-10 yıl ise (10 yıl dahil) 18 puan, 0-5 yıl ise (5 yıl dahil) 17 puan verileceği anlaşılmıştır.   

 

Yukarıda yer alan tespitler, mevzuat hükümleri ve iddia konusu husus birlikte değerlendirildiğinde, danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ön yeterlik değerlendirmesinde teknik yetenek puanlamasının bir alt başlığı olarak belirlenen genel hizmet deneyimine ilişkin düzenlemelerin mevzuata uygun şekilde yapıldığı, genel hizmet puanlaması ile ilgili olarak hangi belgenin sunulması gerektiğinin ihale dokümanında açıkça belirtildiği anlaşılmıştır. Ayrıca, ticaret şirketlerinin ana sözleşmelerinde yer almayan faaliyet alanlarında da haklardan yararlanıp, borçları üstlenebilmeleri bakımından Türk Ticaret Kanunu’nda herhangi bir engel kalmamıştır. Bu durumda şirket kuruluşunda faaliyet alanında olmasa da daha sonraki bir aşamada danışmanlık hizmetini yapmamış olacağı anlamına gelmeyeceği belirlenmiştir. Dolayısıyla genel hizmet puanlaması yapılırken firmanın faaliyet süresinin esas alınması noktasında bir aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kaldı ki benzer işe ilişkin olarak ayrıca özel hizmet puanlamasının da öngörüldüğü ve bu alanda yapılan işlerin de puanlama kriteri olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Açıklanan nedenlerle, söz konusu iddia uygun bulunmamıştır.

 

Toplantı No 2021/018
Gündem No 67
Karar Tarihi 07.05.2021
Karar No 2021/UH.II-970