İhale konusu iş kalemi analizinde yer verilen nakliye formüllerinde taşıma mesafesi olarak sadece baraj gövdesinden depo sahalarına olan uzaklığın hesaba katıldığı Yol Çizimleri başlığı altında yer alan paftalardaki kazı klasları ve nakliye mesafelerinin göz önünde bulundurulmadığı dolayısıyla aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında istenilen nakliye mesafelerinin ve kazı klaslarının projesine uygun şekilde belirlenmediği görüldüğünden idarece isteklilerden ilgili paftalardaki kazı klasları ve nakliye mesafeleri göz önünde bulundurularak olması gereken mesafelerin tespit edilmesi ve kazı klas ve miktarlarındaki değişim nedeniyle etkilenecek diğer analiz girdi miktarlarının da belirlenerek aşırı düşük teklif açıklamasına esas analizlerin oluşturulması suretiyle teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden yeniden aşırı düşük teklif açıklaması talep edilmesi hk 1

Toplantı No 2021/018
Gündem No 55
Karar Tarihi 07.05.2021
Karar No 2021/UY.I-966

BAŞVURU SAHİBİ:

Baraj Grup İnş. Taah. Tic. ve San. A.Ş. – Üçer İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/37135 İhale Kayıt Numaralı “Kınık Kapıkaya Barajı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 11.03.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kınık Kapıkaya Barajı” ihalesine ilişkin olarak Baraj Grup İnş. Taah. Tic. ve San. A.Ş. – Üçer İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının 29.03.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.04.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 08.04.2021 tarih ve 18491 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.04.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/657 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki analizlerin birim fiyat tarifi, tasdikli projeler ve Teknik Şartname’ye uygun olarak hazırlanması gerektiği, ancak açıklama istenen “KAPI 39-(Yollarda Her Türlü Sandık (Sıyırma), Ariyet ve Yol Kazısı Yapılması, Dolgu ve/veya Depoya Konulması)” iş kalemine ilişkin analizde yer alan girdi miktarlarının tasdikli proje miktarlarına uygun olmadığı, “KAPI 39” iş kalemi analizinin taşımalar bölümünde yumuşak kaya malzemesi taşınması, kaya batak ve batak zemin harici kazı malzemesi taşınması, kaya malzemesi taşınması başlıkları altında 3 farklı klas grubu için 650 metre taşıma mesafesi öngörüldüğü, söz konusu analizdeki girdi miktarlarının “yumuşak kaya malzemesi taşınması” için 0,40 m3, “kaya ve batak zemin harici kazı malzemesi taşınması” için 0,0133 m3 ve “kaya kazı malzemesi taşınması” için 0,3467 m3 olarak belirtildiği, bu analiz girdilerinden anlaşılacağı üzere poz dahilindeki kazı klasının % 40,00 yumuşak kaya, % 34,67 kaya, % 1,33 de kaya ve batak zemin haricindeki malzeme yani toprak veya nebati malzeme olduğu, ancak tasdikli projelere göre yapılan hesaplamalarda kazı klaslarının yumuşak kaya için %51,23, toprak için %3,34, kaya için %45,43 olduğu, kazı klaslarının tasdikli projeye göre alınması durumunda imalat girdi miktarlarının artacağı, örneğin jel dinamit girdisi ile motorin girdisinin artan klas yüzdesi oranında artacağı, dolayısıyla bu miktarların hatalı olduğu,

 

Yİ-04.12, Yİ-04.15, Yİ-04.17, Yİ-04.19 ve Yİ-04.22 paftaları incelendiğinde kazı klas ve miktarlarındaki farklılığın anlaşılabileceği, yine tasdikli projeler üzerinde inceleme yapıldığında kendi kesitindeki kazı/dolgu dengelenmesi dikkate alındığında olması gereken kazı klas ve miktarlarındaki eksikliğin görüleceği, taşınması gereken kazı fazlasının 1 m³ için 0,8833 m³ yerine 0,76 m³ olarak belirtilmesinin hatalı olduğu, relokasyon yolu proje paftalarına göre taşınması gereken malzeme için verilen 2.531,42 metrelik ortalama mesafenin 650 metre olarak belirtilmesinin hatalı olduğu,

 

İdarenin vermiş olduğu analizler ve 2020 yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birim fiyatlarına göre % 25 yüklenici karı dâhil birim fiyatın 22,28 TL/m3 olduğu, bu fiyat ile ilgili pozla alakalı yapılacak imalat bölümü miktarı olan 750.000,000 m3 çarpıldığında 16.710.000,00 TL’ye (750.000 x 22,28) ulaşıldığı,

 

Tasdikli proje miktarları üzerinden ilgili girdilerin düzeltilmesi ve DSİ 2020 birim fiyatlarının kullanılması neticesinde, reglaj pozu dâhil edilmediği halde birim fiyatın 31,81 TL/m3 olarak hesaplandığı, idarenin analizine göre aradaki farkın 9,53 TL/m3 (31,81-22,28) olduğu, bu fiyat ile ilgili pozla alakalı imalat miktarı çarpıldığında 7.147.500,00 TL (750.000*9,53) fark oluştuğu, dolayısıyla yaklaşık maliyetin 207.131.456,23 TL (199.983.956,23+7.147.500,00) olması gerektiği, dolayısıyla ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri (Değişik: 6/2/2014-6518/47 md.) değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

  gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmüne yer verilmiştir.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…45.1.2. Sınır değerin altındaki teklif sahiplerinden yaklaşık maliyetin % 80’lik bölümünü oluşturan iş kalemleri/gruplarına ilişkin ayrıntılar yazılı olarak istenir. Bu çerçevede; istenen açıklamanın niteliği dikkate alınarak, isteklilere beş (5) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir. Yazıda ayrıca, ihale konusu işe özgü alanlara (malzeme ocağı vb.) ilişkin olan ve açıklama istenecek girdi niteliğinde bulunan nakliyelere dair yaklaşık maliyet hesabında esas alınan mesafeler belirtilir.

45.1.2.1. İhale komisyonunca, (38.1) maddesi kapsamında idarece hazırlanan “sıralı iş kalemleri/grupları listesi” kullanılarak yaklaşık maliyetin % 80’lik kısmına giren iş kalemleri/grupları belirlenir.

Sıralı listeye göre, tutarlarının yaklaşık maliyete oranlarının kümülatif toplamı % 80 oranına kadar olan iş kalemleri/grupları ile kümülatif toplama eklendiğinde % 80 oranının aşılmasına neden olan iş kalemi/grubu, sorgulamaya tabi tutulacak olan iş kalemleri/grupları olarak belirlenecektir. Bunların dışında kalan iş kalemleri/grupları için sorgulama yapılmayacaktır.

45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üneeşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

45.1.2.3. İhale komisyonu teklifleri aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerden (45.1.2.1) maddesinde belirlediği iş kalemleri/grupları için isteyeceği açıklama ile ilgili yazıda, (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdilerini de belirtecektir.

İstekliler, teklifi kapsamında yer alan iş kalemleri/grupları için hazırlayacakları analizlerde (45.1.2.2) maddesine göre açıklama istenilmeyecek olan analiz girdileri de dâhil analizlerini oluşturan tüm girdileri göstereceklerdir.

45.1.3. İsteklilerden teklifleri kapsamında analiz ve hesap cetveli sunmaları istenmeyecektir. Analizler ve hesap cetveli, Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklif fiyatı aşırı düşük olarak tespit edilen isteklilerin tekliflerinin önemli bileşenleri ile ilgili ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, sadece aşırı düşük teklif sahibi isteklilerden istenecektir. Bu çerçevede; teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen istekliler tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenlerine ilişkin olarak yapacakları açıklama kapsamında;

b) Teklif birim fiyatlı işlerde; açıklama istenen iş kalemlerinin birim fiyatlarına ilişkin olarak ihale dokümanında verilen analiz formatına uygun analizleri

sunacaklardır. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecektir.

45.1.4. İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;

a) Teklif birim fiyatlı işlerde; her bir iş kaleminin yapım şartlarına, tarif ve içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,

(Ek-Y.2)’de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.

İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında veya aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazı ekinde verilmesi gerekmektedir. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar 45.1.13 maddesi uyarınca yapılabilir…” açıklaması yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Kınık Kapıkaya Barajı

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): 2016A012520

d) Kodu:

e) Miktarı:

2.225.000 metreküp kil çekirdekli kaya dolgu gövdeli baraj ve üniteleri inşaatı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: İzmir İli Kınık İlçesi” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1. a) İhale kayıt numarası: 2021/37135

b) İhale usulü: Açık ihale.

c) İhale (son teklif verme) tarihi ve saati: 11.03.2021

Saat: 10:30

ç) İhale komisyonunun toplantı yeri (e-tekliflerin açılacağı adres): DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu Sanayi Cad. No:39 Bornova/İZMİR

3.2. Teklifler, ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden e-teklif olarak sunulur. İhale (son teklif verme) saatine kadar EKAP’a yüklenemeyen teklifler değerlendirmeye alınmaz.

3.3. Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç, herhangi bir sebeple geri alınamaz.

3.4. İhale tarihinin tatil gününe rastlaması halinde ihale, takip eden ilk iş gününde yukarıda belirtilen yer ve saatte yapılır ve bu saate kadar verilen teklifler kabul edilir.

3.5. İlan tarihinden sonra çalışma saatlerinin değişmesi halinde de ihale yukarıda belirtilen saatte yapılır.

3.6. Saat ayarlarında, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından zamanı en az hatayla ölçmek üzere kullanılan atom saati esas alınır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü tarafından açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kınık Kapıkaya Barajı” ihalesinin 11.03.2021 tarihinde gerçekleştirildiği, ihale komisyonu tarafından sınır değerin 113.787.755,64 TL olarak hesaplandığı, bu itibarla teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden 25.03.2021 tarihinde aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği, başvuru sahibi Baraj Grup İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi – Üçer İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklığı tarafından idarece istenilen aşırı düşük teklif açıklamalarının kamu ihale mevzuatına uygun hazırlanmadığı gerekçesiyle şikâyet başvurusunda bulunulduğu, akabinde idare tarafından şikâyet başvurusunun uygun bulunmadığı görülmüştür.

 

İtirazen şikâyete konu olan KAPI-39 poz numaralı ve “Yollarda Her Türlü Sandık (Sıyırma), Ariyet ve Yol Kazısı Yapılması, Dolgu ve/veya Depoya Konulması” adlı iş kaleminin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında istenilen iş kalemler arasında yer aldığı, bahsi geçen iş kaleminin analizinin ise;

Poz No
KAPI-39

Analizin adı :
Yollarda Her Türlü Sandık (Sıyırma), Ariyet ve Yol Kazısı Yapılması, Dolgu ve/veya Depoya Konulması

Ölçü

Birimi

Poz No

Cinsi

Ölçü
Birimi

Miktarı

Birim
Fiyatı

Tutarı

Bölüm Toplamı

 

Taşımalar
Yumuşak kaya kazı malzemesi taşınması 650 m
S=(0,0005x K x√650) (K=380)

Kaya ve batak zemin harici kazı malzemesi taşınması 650 m
S=(0,9×0,0005x K x√650) (K=380)

Kaya kazı malzemesi taşınması 650 m
S=(1,3×0,0005x K x√650) (K=380)

0,4000

0,0133

0,3467

 

 

 

 

şeklinde hazırlandığı görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, “KAPI-39” poz numaralı iş kaleminde taşımalar için belirlenen nakliye mesafelerinin 650 metre olduğu, 16.04.2021 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan belgelerde bahsi geçen 650 metrelik nakliye mesafesinin ve kazı klaslarının nasıl belirlendiğine ilişkin herhangi bilgi ve belgeye rastlanılmadığı, bu itibarla 21.04.2021 tarihinde idareden aşırı düşük teklif açıklaması kapsamındaki pozlara ait zemin klaslarının ve taşıma mesafelerinin nasıl tespit edildiğine ilişkin belgeler ile ihale dokümanın bir parçası olan söz konusu işe ait projeler ve Teknik Şartname talep edilmiş olup söz konusu bilgi ve belgeler 28.04.2021 tarihinde Kurum kayıtlarına alınmıştır.

 

İlgili bilgi ve belgeler incelendiğinde, “KAPI-39” poz numaralı iş kaleminin analizinde yer verilen 650 metrelik nakliye mesafesinin belirlenmesine ilişkin “Nakliye Mesafe Tutanağı” başlıklı belgede “Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde bulunan ve 11.03.2021 tarihinde ihalesi yapılacak olan Kınık Kapıkaya Barajı işinde kati proje firması Tabar Mühendislik İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından hazırlanan proje ciltleri içinde yer alan Cilt 6.1 Metraj Hesapları incelenmiş olup söz konusu yaklaşık maliyet çalışmalarında KAPI-01 Açıkta Kazı Yapılması ve KAPI-39 Yollarda Her Türlü Sandık (Sıyırma), Ariyet ve Yol Kazısı Yapılması, Dolgu ve/veya Depoya Konulması pozlarında kullanılacak ortalama taşıma mesafesi; işin projesiyle birlikte sahanın mevcut durumu, kazıdan sonra malzemenin dolguya gidecek kısımlarının da değerlendirilmesi ve inşaat sahasındaki yan depo, ilave depo sahası ve mevcut depo sahasının genişletilebilme imkanları da göz önünde bulundurularak 650 m olarak değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür. Söz konusu ifadelerde 650 metrelik nakliye mesafesinin nasıl belirlendiğine ilişkin somut bilgilere yer verilmediği tespit edilmiştir.

 

Ayrıca 28.04.2021 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan ihale dokümanı kapsamında yer alan projelerde ise, Ulaşım Yolları ve Genel Yerleşim Planı’nın yer aldığı Yİ-0.1 numaralı paftanın yer aldığı, ilgili paftada baraj gövdesinin, 4 adet depo sahasının ve relokasyon yolunun yer aldığı, yine ilgili paftada 4 adet depo sahasının gövdeye uzaklığını gösterir tablonun yer aldığı, söz konusu tabloda A ve B depo sahalarının gövdeye uzaklığının 650 metre olarak gösterildiği, C ve D depo sahalarının ise gövdeye uzaklığının 6900 metre olarak belirtildiği görülmüştür.

 

İhale dokümanı kapsamında yer alan projelerde, başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde belirttiği Yİ-04.12, Yİ-04.15, Yİ-04.17, Yİ-04.19 ve Yİ-04.22 paftalarında kazı klaslarına ve nakliye edilecek malzemelerin taşıma mesafelerinin hesaplandığı tablolara yer verildiği görülmüştür.

 

Yapılan inceleme neticesinde, idarece aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında istenilen “KAPI-39” poz numaralı ve “Yollarda Her Türlü Sandık (Sıyırma), Ariyet ve Yol Kazısı Yapılması, Dolgu ve/veya Depoya Konulması” adlı iş kaleminin analizinde belirtilen 650 metrelik taşıma mesafelerinin ihale dokümanı kapsamında yer alan Yİ-0.1 numaralı paftada belirtilen A ve B depo sahalarının gövdeye olan uzaklığı esas alınarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Ancak ihale dokümanı kapsamında verilen projeler arasında relokasyon yolu ile alakalı “09-Yol (Yİ) Çizimleri” başlığı altında ilgili çizimlere, kazı klaslarına ve taşıma mesafelerinin hesaplarını gösteren tablolara yer verildiği görülmüş olup buradan hareketle relokasyon yolu ile ilgili KAPI-39 poz numaralı iş kaleminin analizinde yer verilen nakliye mesafelerinin “09-Yol (Yİ) Çizimleri” başlığı altında yer alan paftalar göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Bu itibarla söz konusu iş kalemi analizinde yer verilen nakliye formüllerinde taşıma mesafesi olarak sadece baraj gövdesinden A ve B depo sahalarına olan uzaklığın hesaba katıldığı, “09-Yol (Yİ) Çizimleri” başlığı altında yer alan paftalardaki kazı klasları ve nakliye mesafelerinin göz önünde bulundurulmadığı, dolayısıyla aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında istenilen nakliye mesafelerinin ve kazı klaslarının projesine uygun şekilde belirlenmediği görüldüğünden idarece isteklilerden ilgili paftalardaki kazı klasları ve nakliye mesafeleri göz önünde bulundurularak olması gereken mesafelerin tespit edilmesi ve kazı klas ve miktarlarındaki değişim nedeniyle etkilenecek diğer analiz girdi miktarlarının da belirlenerek aşırı düşük teklif açıklamasına esas analizlerin oluşturulması suretiyle teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden yeniden aşırı düşük teklif açıklaması talep edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Ayrıca ihale konusu işin yaklaşık maliyetinin 199.983.956,23 TL olduğu, başvuru sahibi tarafından bahsi geçen nakliye kalemleri için ilgili tablolarda belirtilen nakliye mesafeleri üzerinden yaklaşık maliyet hesaplanması durumunda tutarın 207.131.456,23 TL olacağı ve bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddia edilmekle birlikte yaklaşık maliyetin başvuru sahibinin iddiasında belirttiği şekilde olması durumunda ihalede istenecek yeterlik belgeleri, uygulanacak ihale usulü, yerli isteklilere ilişkin düzenlemeler ve ilan sürelerinde herhangi bir değişiklik meydana gelmediği, bu yaklaşık maliyet tutarı üzerinden sınır değer hesaplanması durumunda da sınır değerin altında ve üzerinde kalan istekli sayısında herhangi bir değişiklik olmadığı, dolayısıyla yaklaşık maliyet değişikliğinin esasa etkili bir sonuç doğurmadığı görüldüğünden başvuru sahibinin iddiasının bu kısmının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, idarece sınır değerin altında kalan isteklilerden yeniden aşırı düşük teklif açıklaması talep edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.  

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.