ihale üzerinde kalan istekli tarafından sunulan Uygunluk Sertifikasını düzenleyen firmanın TÜRKAK sistemine akredite bir kuruluş olduğu ancak anılan firmanın akreditasyonunun standardını kapsamadığı ilgili Yönetmelik hükmü gereğince akredite edilen kuruluşların yalnızca akredite edildiği kapsamlarda hizmet vermekle yükümlü olduğu bu durumda belirtilen firma tarafından düzenlenen Uygunluk Sertifikasının geçerliliğinin olmadığı bu sebeple de sunulan belgenin ürün uygunluk belgesine ilişkin yeterlik kriterini karşılamadığı anlaşıldığından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılırmı ?

Toplantı No 2021/018
Gündem No 37
Karar Tarihi 07.05.2021
Karar No 2021/UM.I-949

BAŞVURU SAHİBİ:

Bilden Kimya Sağlık Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/46256 İhale Kayıt Numaralı “Yangına Müdahale Köpüğü Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 23.02.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yangına Müdahale Köpüğü Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Bilden Kimya Sağlık Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 12.03.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.03.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 22.03.2021 tarih ve 14864 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.03.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/535 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’de isteklilerden TS EN 1568-1 veya TS EN 1568-2 veya muadili uluslararası normlardan en az birine uygunluk belgesinin teklif dosyası kapsamında sunulmasının istendiği, ihale üzerinde kalan istekli tarafından bu kapsamda sunulan belgenin TÜRKAK tarafından ürün belgelendirme kapsamında yetkilendirilmemiş bir firmadan alınan ürün belgesi olduğu, söz konusu belgenin geçerliliğinin olmadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

           …           

8) İhale konusu işin ihale dokümanında belirtilen standartlara uygunluğunu gösteren, uluslar arası kurallara uygun şekilde akredite edilmiş kalite kontrol kuruluşları tarafından verilen sertifikalar,

            …

           İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 26’ncı maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 27’nci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

i) İdareler tarafından, alımın niteliği ve bu Yönetmelikteki düzenlemeler esas alınarak, istenilmesi idarenin takdirinde bulunan ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterlik belgelerine yönelik düzenleme yapılabilir.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Kalite ve standart ile ürünlerin piyasaya arzına ilişkin belgeler” başlıklı 42’nci maddesinde “…(2) Alım konusu malın ulusal standarda veya dengi uluslararası standarda uygunluğu ve bu uygunluğu gösteren belge veya belgelere yönelik olarak ön yeterlik veya ihale dokümanında düzenleme yapılabilir. Yapılacak düzenlemede aşağıdaki hususlar esas alınır:  

a) Alım konusu malın ulusal standarda veya dengi uluslararası standarda uygunluğunu gösteren belge veya belgeler, ihaleye katılımda yeterlik belgesi olarak istenebilir. Bu durumda, aday veya isteklinin teklif ettiği malın ulusal standarda veya dengi uluslararası standarda uygunluğunu gösteren belgelerden birini sunması yeterlidir…” hükmü,

 

Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Hakkında Yönetmelik’in “Akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarının uyması gereken kurallar” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) Akredite edilen bir uygunluk değerlendirme kuruluşu müşterilerine, akredite edildiği kapsamlarda, belirlenmiş akreditasyon esaslarına ve akreditasyon sözleşmesindeki şartlara uygun hizmet vermekle yükümlüdür. Uluslararası standartlara ve akreditasyon sözleşmesine aykırı davranılması durumunda ilgili dokümanlardaki hükümlere göre hareket edilir.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin 7.5.3.2’nci maddesinde “İstekliler teklifleri ile birlikte teklif ettikleri ürüne ait TS EN 1568-1 veya 1568-2 veya muadili uluslararası normlardan en az birine uygunluk belgelerini idareye sunacaklardır.

Köpük konsantresinin yukarıda sayılan şartlara uygunluğu ile ilgili testleri yapmaya haiz yetkili laboratuvarlardan veya akredite edilmiş kurumlardan alınan analiz raporu ile tescil edilmelidir. İstekli teklifi ile birlikte anılan analiz raporunu da sunacaktır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin 2.1.2’nci maddesinde “İstekliler teklifleri ile birlikte teklif ettikleri ürüne ait TS EN 1568-1 veya 1568-2 veya muadili uluslararası normlardan en az birine uygunluk belgelerini idareye sunacaklardır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale konusu işin yangına müdahale köpüğü alınması işi olduğu, İdari Şartname’de isteklilerden teklifleri kapsamında teklif ettikleri ürüne ait TS EN 1568-1 veya 1568-2 veya muadili uluslararası normlardan en az birine uygunluk belgesinin sunulmasının istendiği görülmüştür.

Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Hakkında Yönetmelik’in ilgili maddesinde, akredite edilen bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun müşterilerine ancak akredite edildiği kapsamlarda, belirlenmiş akreditasyon esaslarına ve akreditasyon sözleşmesindeki şartlara uygun hizmet vermekle yükümlü olduğu düzenlenmiştir.  

 

İhale üzerinde kalan istekli tarafından UKS Uluslararası Kalite Sistemleri ve Belgelendirme Ltd. Şti. tarafından hazırlanan EN 1568-2 Uygunluk Sertifikası ve belge ekinde ilgili test raporunun sunulduğu tespit edilmiştir.

 

Başvuruya konu hususa ilişkin olarak, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) resmi internet sitesinde yapılan sorgulamalarda, uygunluk belgesinin düzenleyen UKS Uluslararası Kalite Sistemleri ve Belgelendirme Ltd. Şti.nin AB-0015-YS dosya numarası ile akredite bir kuruluş olduğu, şirketin akreditasyon standardının TS EN ISO/IEC 17021-1:2015 olarak belirtildiği, belgenin ekinde akreditasyonun kapsamının TS EN ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi, TS EN ISO/IEC 27001: 2017 (ISO/IEC 27001:2013) Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelendirmesi ve TS EN ISO 14001: 2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirmesi olarak sınırlandırıldığı, yine belirtilen TS EN ISO/IEC 17021-1:2015 akreditasyon standardına ilişkin standart detayında, belge başlığının “Uygunluk değerlendirmesi – Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar Bölüm 1: Gereksinimler” olarak ifade edildiği görülmüştür.

 

Uygunluk belgesini düzenleyen şirkete ilişkin olarak yapılan sorgulamalarda, şirketin akreditasyonunun iddiaya konu TS EN 1568-1 veya 1568-2 veya muadili uluslararası normları kapsamadığının görülmesi üzerine, 05.04.2021 tarih ve E.2021/6254 sayılı yazı ile Türk Akreditasyon Kurumu’ndan bilgi istenilmiş olup, anılan Kurumun 22.04.2021 tarih ve E-78712081-105.02-2490 sayılı cevabi yazısında, yazıya konu UKS Uluslararası Kalite Sistemleri ve Belgelendirme Ltd. Şti.nin AB-0015-YS dosya numarası ile akredite bir kuruluş olduğu ancak söz konusu kuruluşun akreditasyonunun EN 1568-2 standardını kapsamadığının ifade edildiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan tespit ve incelemeler neticesinde; ihale üzerinde kalan istekli tarafından sunulan EN 1568-2 Uygunluk Sertifikasını düzenleyen firmanın Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) sistemine akredite bir kuruluş olduğu ancak anılan firmanın akreditasyonunun EN 1568-2 standardını kapsamadığı, ilgili Yönetmelik hükmü gereğince akredite edilen kuruluşların yalnızca akredite edildiği kapsamlarda hizmet vermekle yükümlü olduğu, bu durumda belirtilen firma tarafından düzenlenen EN 1568-2 Uygunluk Sertifikası’nın geçerliliğinin olmadığı, bu sebeple de sunulan belgenin, ürün uygunluk belgesine ilişkin yeterlik kriterini karşılamadığı anlaşıldığından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde kalan istekli olan AFK Yangın ve Güvenlik Ekipmanları Sanayi Ticaret Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.