ihale teknik şartnameye cevapta yer verilen değer ile referans gösterilen katalogda yer alan değer arasında uyumsuzluk olduğu bu yönüyle de teklifin Teknik Şartnamenin her maddesini ve eklerini tek tek ve Teknik Şartname düzenine uygun olarak cevaplandıracak verdiği cevaplarla teknik kataloglar arasında bir çelişki olmayacaktır düzenlemesine aykırılık olması 1

Toplantı No 2021/019
Gündem No 54
Karar Tarihi 20.05.2021
Karar No 2021/UM.I-1040

BAŞVURU SAHİBİ:

Elite Enerji Sis. Elekt. ve Dış Tic. San. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Gözlem Sistemleri Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/558787 İhale Kayıt Numaralı “Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi Kurulumu (İstanbul)” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Gözlem Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından 03.02.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi Kurulumu (İstanbul)” ihalesine ilişkin olarak Elite Enerji Sis. Elekt. ve Dış Tic. San. A.Ş.nin 09.03.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 19.03.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.03.2021 tarih ve 16531 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.03.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/589 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin 3.1.d, 3.3.a, 3.3.b, 3.4.1.a, 3.4.2.v, 3.4.2.w, 4.1.b, 4.1.y, 4.3.g, 4.5 ve Ek.4-13 maddelerinde yer verilen düzenlemeleri karşılamadıkları gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıkları, ancak tekliflerinin bahse konu Şartname düzenlemelerini karşıladığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi Kurulumu (İstanbul)

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü: 1 Adet Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi Kurulumu (İstanbul)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: Sistemler Meteoroloji Genel Müdürlüğü ambarına teslim edildikten sonra fiziksel muayenesi yapılacak ve İstanbul Havalimanına kurulmak üzere tutanak ile yükleniciye teslim edilecektir.

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

a) İstekli, teklif ettiği sistemin teknik bilgilerini içeren orijinal katalog ve dokümanları bir takım Türkçe veya İngilizce verecektir (Örneğin; İspanyolca, Almanca, Fransızca vb. dillerdeki orijinal kataloglar Türkçe veya İngilizce tercümesi ile birlikte İstekli tarafından onaylanarak sunulacaktır.) Teknik kataloglar üzerinde, sonradan elle veya başka bir şekilde yapılan düzeltmeler kabul edilmeyecek, böyle bir durum söz konusu olduğu takdirde teklif değerlendirmeye alınmayacaktır. (Bkz. Teknik Şartname 2.3 üncü maddesi)

b) İstekli ve/veya üretici ISO 9001veya muadili onaylanmış Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip olacak ve bunu teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 2.4 üncü maddesi)

c) İsteklinin teklif ettiği anemometre, radar ve lidar cihazları uluslararası standartlara uygunluk belgelerinden birine(IEC, VDE, FCC, TS EN, vb.) sahip olacak ve ihale aşamasında her bir cihaz için ayrı ayrı sunacaktır. (Bkz. Teknik Şartname 2.5 inci maddesi)

ç) İstekli, kendi ürettiği algılayıcılar ile çevre birimlerini ve yazılımları teklifinde belirtecek, kendi üretimi olmayan yazılım, algılayıcı ve üniteler ile bunların üretici firmalarını içeren bir liste verecektir. (Bkz. Teknik Şartname 2.6 inci maddesi)

d) İstekli teklifinde sahada ve meteoroloji ofisinde kurulacak ve kullanılacak genel sistem bileşenlerini içeren Ek-2 de belirtilen fiyatlandırma tablosunu düzenleyecektir. İstekli Ek-2 Fiyat Listesinde belirtilmeyen hiçbir kaleme fiyat belirtmeyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 2.8 inci maddesi)

e) İstekli, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi kullanacaktır; teklifinde ve teknik şartnameye cevaplar kısmında KEP adresini belirtecektir. (Bkz. Teknik Şartname 2.20 inci maddesi)

f) İstekli kendi sistemine ait konfigürasyonu teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 3 üncü maddesi)

g) İstekli, teklif ettiği alçak seviye rüzgâr kırılımı algılama sistemlerine ve diğer her türlü ekipmana ait detaylı katalog, broşür vb. teklifine ekleyecek ve LLWAS’ın çalışması ile ilgili detayları açıklayacaktır. (Bkz. Teknik Şartname 3.1 inci maddesinin ‘b’ bendi)

ğ) İstekli, teknolojik teyidi sağlamak amacı ile daha önce başka havaalanlarına kurduğu LLWAS bileşenlerine ait bilimsel makaleleri, test ve mukayese sonuçları gibi belgeleri teklifinde sunacaktır. (Bkz. Teknik Şartname 3.1 inci maddesinin ‘c’ bendi)

h) İstekli, teklif ettiği algılama sistemlerinin alçak seviye rüzgâr kırılımı uyarı mesajının hazırlanması ile ilgili algoritma hakkında detaylı bilgi içeren dokümanı teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 3.1 maddesinin ‘d’ bendi)

 

ı) İstekli, İstanbul havalimanına EK-1’de belirtilen konumlara 2 adet 3D LIDAR teklif edecektir. Teklif edilen 3D LIDAR ile ilgili teknik özellikleri, veri sunumu ve cihaz kurulumu ile ilgili bilgileri içeren dokümanlar teklif dosyasına eklenecektir. (Bkz. Teknik Şartname 3.4.2 maddesi)

i) İstekli, teklif ettiği X-Band Doppler WR’a ait teknik özellikleri, veri sunumu ve cihaz kurulumu ile ilgili bilgileri içeren dokümanları teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 3.4.3 maddesi)

j) İstekli, teklif ettiği LLWAS sistemine ait yazılımın (birleştirilmiş) örnek sayfalarını teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 4.1 maddesinin ‘c’ bendi)

k) İstekli, teklif ettiği algılayıcılara (Anemometre, Radar ve 3D Lidar) ait yazılımın örnek sayfalarını teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 4.1 maddesinin ‘g’ bendi)

l) İstekli, teklif ettiği sisteme ait yazılım üzerinde yapılan kalite kontrol hakkında detaylı dokümantasyonu teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 4.1 maddesinin ‘h’ bendi)

m) İstekli, teklif ettiği görüntüleme yazılımına ait örnek sayfalarını teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 4.2 maddesinin ‘b’ bendi)

n) Sistemde başlangıçta hangi sunucunun aktif, hangisinin beklemede kalacağı, geçişlerin nasıl yapılacağı, konfigürasyonlar ve bunlarla ilgili kontrol komutlarını, İstekli teklifinde ayrıntılı olarak açıklayacaktır. (Bkz. Teknik Şartname 5.1 maddesinin ‘e’ bendi)

o) İstekli, teklif ettiği kabinet özelliklerini içeren dokümanları teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 5.2 maddesi)

ö) İstekli, teklif ettiği sunucu özelliklerini içeren dokümanı teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 5.3 maddesi)

p) İstekli, teklif ettiği görüntüleme ünitelerinin özelliklerini içeren dokümanı teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname 5.4 maddesi)

r) İstekli, sistemde kullanılan tüm algılayıcı, yazılımlar ve diğer ekipmanlar için en az 10 yıl yedek parça ve yazılım sağlama garantisi vereceğini teklifinde belirtecektir. (Bkz. Teknik Şartname 10 uncu maddesinin ‘k’ bendi)

s) İstekli, teklif ettiği sistemin test ve bakım işlemleri sırasında kullanılacak özel cihazlar var ise teklifinde belirtilecektir. (Bkz. Teknik Şartname 13 üncü maddesinin ‘a’ bendi)

ş) İstekli teklif edilen OVR hakkında detaylı bilgi içeren dokümanı teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname Ek-5’in 5.2 maddesinin ‘a’ bendi)

t) İstekli, teklif edilen KGK hakkında detaylı bilgi içeren dokümanı teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname Ek-5’in 5.3 maddesi)

u) İstekli, teklif edilen iklimlendirme sistemi hakkında detaylı bilgi içeren dokümanı teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname Ek-5’in 5.4 maddesi)

ü) İstekli teklif edilen yangın algılama ve söndürme sistemi hakkında detaylı bilgi içeren dokümanı teklifine ekleyecektir. (Bkz. Teknik Şartname Ek-5’in 5.5 maddesi)

v) İstekli, teklif ettiği test ve bakım ekipmanlarının teknik bilgilerini teklifinde sunacaktır. (Bkz. Teknik Şartname Ek-5’in 6.2 maddesinin ‘c’ bendi)

y) İstekli, kule tasarımı ile ilgili genel bilgileri ve dokümanları teklifinde sunacaktır. (Bkz. Teknik Şartname Ek-6’nın 6. maddesi)

z) İstekli, İdari şartnamede belirtilmeyen fakat teknik şartnamede istenilen belgelerin ilgili maddesinde belirtilen şekilde verecektir.

7.5.5. Bu Şartname ile 7.5.4. maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.

 

7.5.6.

a) İstekli, Teknik Şartname’ye vereceği cevabı, Türkçe olarak bir asıl ve İstekli tarafından onaylanmış iki kopyasını (toplam üç takım) basılı olarak İdare’ye teslim edecektir. Ayrıca iki orijinal kopyasını elektronik ortamda hazırlayacak, biri Türkçe diğeri İngilizce cd olarak İdare’ye teslim edecektir. (Bkz. Teknik Şartname 2.1 ve 2.7 inci maddesi)

b) İstekli, teklif ettiği sistemin teknik bilgilerini içeren orijinal katalog ve dokümanları bir takım Türkçe veya İngilizce verecektir (Örneğin; İspanyolca, Almanca, Fransızca vb. dillerdeki orijinal kataloglar Türkçe veya İngilizce tercümesi ile birlikte İstekli tarafından onaylanarak sunulacaktır.) Teknik kataloglar üzerinde, sonradan elle veya başka bir şekilde yapılan düzeltmeler kabul edilmeyecek, böyle bir durum söz konusu olduğu takdirde teklif değerlendirmeye alınmayacaktır. (Bkz. Teknik Şartname 2.3 üncü maddesi)

c) İstekli, teklif ettiği alçak seviye rüzgâr kırılımı algılama sistemlerine ve diğer her türlü ekipmana ait detaylı katalog, broşür vb. teklifine ekleyecek ve LLWAS’nin çalışması ile ilgili detayları açıklayacaktır. (Bkz. Teknik Şartname 3.1 inci maddesinin ‘b’ bendi)

ç) İstekli, İdari şartnamede yer almayan fakat teknik şartnamede istenilen tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içerecek belgeleri ilgili maddelerde belirtilen şekilde verecektir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Tanım” başlıklı 1’inci maddesinde “Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İstanbul Havalimanında uçakların iniş ve kalkışlarında, pist üzerinde, piste yaklaşma ve pistten kalkış alanlarında oluşabilecek alçak seviye rüzgâr kırılımının tespit edilmesi, raporlanması ve bunun ile ilgili uyarıların verilmesi amacıyla radar, lidar ve anemometre bileşenlerinden oluşan Alçak Seviye Rüzgâr Kınlımı Uyarı Sistemi satın alacaktır.

Satın alınacak sistem;

• Alçak seviye rüzgâr kırılımını tespit edecek 1 adet X-Band WR ve 2 adet 3D LIDAR algılama sistemlerinden,

• Havaalanı pist çevrelerine kurulacak ve Alçak seviye rüzgâr kırılımını tespit edecek 14 adet anemometreden,

• Radar ve Lidar kulelerine kurulacak 3 adet kamera sisteminden,

• Bu algılayıcılar ile havalimanı meteoroloji ofisi arasındaki iletişimi sağlayacak haberleşme ekipmanlarından,

• Algılama sistemlerinden elde edilen gerçek zamanlı verileri toplayacak, işleyecek, yorumlayacak ve ICAO Doc 9817 tavsiyelerine uygun alçak seviye rüzgâr kırılımı uyarısı (WSA), microburst uyarısı (MBA) gibi uyarıları oluşturacak, bu uyarıları ilgili yerlere ileterek görüntülenmesini sağlayacak, toplanan veriler ile yayınlanan uyarıları arşivleyecek, bu bilgileri Genel Müdürlük merkezine iletecek yazılımlardan,

oluşacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Genel Şartlar” başlıklı 2’nci maddesinde “… 2.7. İstekli, Teknik Şartname’nin her maddesini ve eklerini, tek tek ve Teknik Şartname düzenine uygun olarak cevaplandıracak, verdiği cevaplarla teknik kataloglar arasında bir çelişki olmayacaktır. Teknik Şartname’ye verilen cevaplar açık ve anlaşılır olacaktır. İstekliye bilgi vermek amacıyla yazılmış olan maddeler dışındaki, istekli yükümlülüğünü ve teknik gereklilikleri tanımlayan durumlar “Tamam”, “Anlaşıldı” gibi cevaplarla geçiştirilmeyecek, eğer bir maddeye verilen cevaba referans, çizim veya ayrıntı için bir doküman işaret edilecekse, dokümanın tam ismi ve bahsi geçen konunun sayfa numaraları madde sonunda verilecektir (Örneğin: 2.8 Daha fazla bilgi için Bkz, Teknik Bakım El Kitabı Sayfa 24 gibi) …” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Alçak Seviye Rüzgâr Kırımı Uyarı Sisteminin (Llwas) Özellikleri” başlıklı 3’üncü maddesinde “… 3.1. Genel Özellikler

 

d. Alçak seviye rüzgâr kırılımı uyarı sistemi, “gustfront”, “downburst” veya “microburst” dan meydana gelebilecek rüzgar kırılımlarının, pist yönü, tipi, yoğunluğu, yeri ve değişimi gibi bilgileri verecektir. İstekli, teklif ettiği algılama sistemlerinin alçak seviye rüzgâr kırılımı uyarı mesajının hazırlanması ile ilgili algoritma hakkında detaylı bilgi içeren dokümanı teklifine ekleyecektir.

3.3. Olayların Raporlanması

a. MBA: Microburst uyarısı, pist doğrultusunda rüzgâr hız kaybı (loss) veya kazancı (gain) ≥ 30 kt olduğunda uyarı verecek ve rüzgâr hız değişimi 30 kt altında olursa alarm iptal edilecektir. Limitler ayarlanabilir olacaktır.

b. WSA: Wind Shear Uyarısı, pist doğrultusunda rüzgâr hız kaybı (loss) veya kazancı (gain) ≥ 15 kt olduğunda uyarı verecek ve rüzgâr hız değişimi 15 kt altında olursa alarm iptal edilecektir. Limitler ayarlanabilir olacaktır.

WSA ve MBA uyarı mesajları aşağıdakileri içerecektir:

• Uçuş alanı ( pist numarası, yaklaşma, kalkış, pist üzeri vb.)

• Mesaj tipi (MBA veya WSA),

• Pist doğrultusundaki rüzgâr hız farkının büyüklüğü,

• MBA veya WSA uyarısının yeri; son yaklaşma (fmal approach) veya kalkış alanı (departure area)

3.4.1. Anemometre

a. Anemometreler; Havalimanında bulunan 3 pisti kapsayacak şekilde FAA order 6560.21A’a göre EK-1’de konumları belirtilen yerlere kurulacaktır. İdare, operasyonel şartlara bağlı olarak anemometrelerin yerlerini değiştirme yoluna gidebilir. Yüklenici, İdare tarafından kurulum yapılabilir onayı verildikten sonra rüzgâr direklerinin kurulumunu yapacaktır. Anemometrelerde kullanılacak sensörler madde 3.4.1.1.’de tanımlanan teknik özelliklere sahip olacaktır. İdareye ait İstanbul Havalimanında kurulu bulunan mevcut Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonuna ait anemometreler, kurulacak anemometre sistemine dahil edilerek LLWAS’a entegre edilecektir.

3.4.2. 3D Lidar

v. Pulse Tekrarlama Sıklığı (Repetation): 0,5 – 2 kHz

w. Pulse Enerji: min 2 mJ …” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Alçak Seviye Rüzgâr Kırılımı Uyarı Sistemi (Llwas) Yazılımı” başlıklı 4’üncü maddesinde “… Algılayıcılardan gelen tüm veriler entegre olarak LLWAS yazılımında birleştirilecektir.

4.1. LLWAS Yazılımı Genel Özellikleri

b. Kayıt değişkenlerini ve depolama sürelerini düzenlemek için konfıgürasyon parametreleri değiştirilebilir olarak tasarlanacaktır.

y. Geçmiş uyarılar cinsine ve uyarı kaynağına göre aranabilecek ve arama tarih, saat, uyarı türü, rüzgâr kırılım şiddeti gibi kriterlerle yapılabilecektir.

4.3. Veri Arşivleme ve Arşiv Bilgilerinin Görüntülenmesi

g. LLWAS algılayıcı sistemleri, ham verileri ve ürettiği verileri kendi üzerinde en az 3 (üç) ay süre ile depolayabilecek kapasiteye sahip olacaktır. Herhangi bir nedenle sunucu ünitesi ile algılayıcı sistemler arasındaki bağlantının kopması durumunda, algılayıcı sistemler üzerinde saklanan verilere erişilip okunabilecek ve görüntülenebilecektir. Yüklenici, geliştireceği yazılımla algılayıcı sistemler üzerinde arşivlenen verileri okuyup veri tabanına kaydedecek, veri tabanındaki eksik verileri tamamlayacaktır. Sistem, eksik veri tamamlama işlemleri esnasında algılayıcı sistemlerden veri akışlarını engellemeyecek, kesintiye uğratmayacaktır. İstekli, bu işlemleri, şartnameye verilecek cevaplarda ayrıntılı bir şekilde açıklayacaktır.

4.5. Grafiklerin ve Raporların Oluşturulması

a. LLWAS yazılımı, arşivlenen bilgileri kullanarak parametrelerin birbiriyle ve zamana bağlı değişimlerini karşılaştırabilmek amacıyla kullanıcı tarafından bir veya birden çok parametreyi ve zaman dilimlerini (anlık, saatlik, günlük, aylık, yıllık) seçmesi suretiyle, çeşitli grafikleri, tabloları ve diyagramları oluşturabilecek raporlamaları içerecektir.

b. Yüklenici raporlamalar için gerekli olan veri tabanı programları ve grafik yazılımlarını sağlayacaktır. Böylece bu bilgilerin grafiklere dönüştürülmesi, tabloların oluşturulması, gerektiğinde yazıcıda yazdırılması ve bilgilerin istenen formatta (ASCII, txt, xls, csv, pdf, jpg, png) başka ortamlara aktarılabilmesi sağlanacaktır. …” düzenlemesi.

 

Anılan Şartname’nin kamera teknik özelliklerinin belirtildiği eki Ek-4’te “… 13. Kamera en az -20c ile +45c sıcaklığında ve 10-100% RH nem oranları çalışabilecek ve en az IP66 koruma sınıfında olacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru sahibinin iddialarının sonuçlandırılmasını teminen akademik bir kuruluştan gerekçeli teknik görüş istenmesi gerektiği anlaşılmış olup bu amaçla ihale dokümanının ilgili kısımları, isteklinin teklif ettiği cihaza ilişkin belgeler ile itirazen şikâyet dilekçesi eklenerek akademik bir kuruluştan, başvuru sahibi istekli Elite Enerji Sis. Elekt. ve Dış Tic. San. A.Ş. tarafından teklif edilen cihazın Teknik Şartname’nin 3.1.d, 3.3.a, 3.3.b, 3.4.1.a, 3.4.2.v, 3.4.2.w, 4.1.b, 4.1.y, 4.3.g, 4.5, ve Ek.4-13 maddelerinde yer verilen düzenlemeleri karşılayıp karşılamadığı hususunda gerekçeli görüş talebinde bulunulmuştur. Anılan görüş talebine ilişkin olarak Kuruma gönderilen 03.05.2021 tarihli cevabi yazıda;

 

Teknik Şartname’nin 3.1.d maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, sistemin ana bileşenleri olarak tanımlanan radar, lidar ve anemometre verileri kullanılarak uyarı mesajlarının oluşturulacağının istekli tarafından açık olarak ifade edildiği görülmektedir.

Bu sistemlerin özel imalat süreci gerektiren bir alımda, teklif edilen sistemin tüm özelliklerinin birebir katalog ve dokümanlarda yer alması beklenemeyecek olması önem arz etmektedir. Bu farklılıklar, uygulama alanı olan havalanı sınırlamaları bazlı olabileceği gibi teknolojilerin farklı konfügrasyonlarının birlikte kullanımından da kaynaklanabilir. Meteoroloji ve atmosfer bilimlerinde keskin hatlarla sistem belirlemek sorunlara yol açabilmektedir.

Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 3.3.a ve 3.3.b maddeleri bakımından yapılan değerlendirmede; “3.3.a-b maddeleri incelendiğinde karışıklığın aslında bir çok sistemin entegre tasarlanmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, teklif edilen sistemin radar, lidar ve anemometre bileşenleri entegre edilerek oluşturulan bir sistem olduğu, microburst ve windshear uyarıları için tanımlanan eşik değerlerin limit ayarlarının tüm sistem bileşenleri için yapılabilir olduğu görülmektedir. Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 3.4.1.a maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, teklif edilen sistemin radar, lidar ve anemometre bileşenleri entegre edilerek oluşturulan bir sistem olduğu, bu alt sistemlerden elde edilen verilerin sistem entegrasyonu mantığı çerçevesinde birlikte kullanılarak uyarı mesajlarının oluşturulabileceği ve kullanıcılara sunulabileceği görülmektedir. Anemometrelerin entegrasyonu olmadan eşik uyarılarının yapılabilmesi mümkün olmadığından malumun ilanına gerek olmasa da istekli tarafından taahhütler arasında belirtilmiştir. Öte yandan, teknik şartnamede belirtilen, idarenin İstanbul Havalimanında kururu bulunan mevcut Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonuna ait anemometrelerin, kurulacak anemometre sistemine dahil edilerek LLWAS’a entegre edilmesine yönelik isteklinin teknik şartname cevaplarına ve açıklamalarına itibar edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Sistemin temel bileşenleri bir arada düşünülmeden zaten sistemin işletilmesi mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 3.4.2.v maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, isteklinin sunmuş olduğu katalogda, pulse tekrarlama sıklığı “Pulse Repetition Frequency (PRF): typ.4kHz” olarak belirtilmiş, teknik şartname cevabında ise bu değer 4.5 kHz olarak ifade edilmiştir. Teknik şartnamede PRF’in 0,5-2 kHz arasında olması istenmektedir. PRF parametresi, özellikle Lidar tarafından tarama yapılacak ve veri elde edilecek mesafe açısından önemlidir. İsteklinin açıklamalarından, teklif edilen Lidar sisteminin katalog bilgileri sunulan üründen daha gelişmiş bir ürün olarak, özel imalat sürecine tabi bir ürün olarak ve daha gelişmiş özelliklerde üretilerek sunulacağı anlaşılmaktadır. PRF parametresinin optimum 4.5 kHz değerinde, 3.3km’yi aşan bir kapsama alanında tarama yapabildiği, daha düşük PRF değerlerinin ayarlanabilir olacak şekilde bir ürün geliştirilerek üretileceğinin ifade edildiği ve bu durumun Teknik Şartnamenin “3.4.2.r” maddesinde belirtilen “Maksimum Algılama Mesafesi: ≥ 9 km, Minimum Algılama Mesafesi: ≤ 400 m” şeklindeki teknik şartları sağlama açısından uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir. Burada değinilmesi gereken diğer önemli bir konu ise pulse değerleri, ölçüm mesafesi için gerekli olan faktörlerin sadece bir kısmını temsil etmektedir, ölçüm mesafesinde etkili olan başka parametreler de bulunmaktadır. Buna örnek göstermek gerekirse, pulse enerji ile birleştirilmiş PRF, pulse süresi, entegrasyon zamanı, ışın çapı, ve genel LİDAR etkinliği sayılabilir. Bunların birlikte düşünülmesi maksimum operasyonel menzili belirlemektedir. Yukarda bahsedilen parametrelerin birçok farklı kombinasyonu aynı operasyonel menzilin elde edilmesini olanaklı kılar.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 3.4.2.w maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “Bu konuda yapılan detaylı araştırmada SCIRON 3D için pulse enerji değeriyle ilgili tam bir bilgiye rastlanmamıştır. İstekli itirazında açıklamalar getirmiş ve sistemin bu değişkenine ait değerlerden bahsetmiştir. İsteklinin Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği 3. maddesinin g fıkrasıyla ilgili uyarısı bütün sistem düşünüldüğünde dikkate değerdir. İhale sürecinden bağımsız olarak yaptığım değerlendirmede SCİRON 3D LİDAR ile ilgili yaptığım araştırmada isteklinin beyanlarının bu sistemler için firma tarafından yayınlandığı görülmektedir. Ayrıca istekli tarafınca gönderilen “İhale işlem dosyası 3.pdf” dosyasında sistemi tanıtım için sunduğu bölümde “4CH LİDAR SYSTEM, SKİRON 3D” olarak belirtmiştir. Buradan sistemin 4 kanallı olarak beyan edildiği anlaşılmaktadır. Sistem ile ilgili detaylı bilgiye https://www.leonardocompany.com/documents/20142/13052414/SKIRON3D 09091016114 EN.pdf?t=1611485844493 adresinden ulaşılabilir. Dolayısıyla söz konusu olan sistemin isteklinin beyanlarıyla uyuştuğu anlaşılmaktadır. Bu çerçevede; İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, Pulse Enerji (Darbe Enerjisi) ile ilgili yaptığı açıklamaların ve sunduğu belgelerin teknik şartnamede belirtilen “Pulse enerji: min. 2 mJ” şeklindeki şartlara aykırılığına ilişkin bir husus olmadığı anlaşılmıştır. İstekli, teknik şartnameye cevabında, herhangi bir sistemin performans ölçümü için bir kriter olarak kullanılan Figure of Merit (Performans Ölçümü) hesabı yaparak, Teknik Şartnamenin “3.4.2.r” maddesinde belirtilen “Maksimum Algılama Mesafesi; ≥ 9 km” şartını hangi ölçüde sağlayabildiğini ve bu mesafeyi aşacak bir pulse enerjisi sağlayan bir sistem teklif ettiğini belirtmiştir. İdareye şikayet başvurusunda ise pulse enerjisini belirleyen parametreler olan ortalama güç ve PRF verilerim kullanarak, teklif edilen sistemin pulse enerjisinin hesaplandığı ve teknik şartnameye uygunluğunun belirtildiği görülmektedir.

İsteklinin teklif ettiği sistemin çok kanallı bir Lidar olması sebebiyle, sistem performansını pulse enerji hesabı ile birlikte Figure of Merit (FOM) hesabıyla ortaya koymaya çalıştığı anlaşılmaktadır.

Pulse Enerjisi hesabı için sunulan katalog değerleri dikkate alındığında;

Darbe enerjisi (pulse enerji)= Ortalama Güç / (Tipik PRF) eşitliğinden,

Darbe Enerjisi= 20 Watt/4000 Hz=5 mJ

şeklinde yapılan hesaplamada bir yanlışlık olmadığı görülmüştür.

Aynı şekilde teknik şartnamede belirtilen PRF değerleri ve katalogdaki ortalama güç değeri dikkate alındığında;

Darbe Enerjişi=20 Watt/Q.5 KHz= 40 mJ

Darbe Enerjisini= 20 Watt/2 KHz= 10 mJ

şeklinde yapılan hesaplamalarda da bir yanlışlık olmadığı görülmektedir.

ncak, isteklinin tek kanallı sistemden daha iyi özelliklere sahip olduğunu belirttiği çok kanallı bir Lidar sistemine ilişkin yapmış olduğu Darbe Enerjisinin tek kanalıdan ziyade dört kanallı sisteme göre değerlendirilmesi gerektiği ve dolayısıyla hesabının da pulse enerji ve beklenen performans açısından herhangi bir uygunsuzluk içermediği değerlendirilmiştir, FOM değerinin 120 mj K2 ‘den büyük olabilmesi için Darbe Enerjisinin 2 mJ’dan yüksek olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 4.1.b maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, teklif edilen sistemin radar, lidar ve anemometre bileşenleri entegre edilerek oluşturulan bir sistem olduğu, tüm sistem bileşenlerinin verilerinin RainShear yazılımının Maintenance Tool (bakım aracı) modülü tarafından depolanabildiği anlaşılmaktadır. Amacı ve hedefi gereği bu tür yazılımların veri işleme, saklama, görüntüleme ve iletme fonksiyonlarına sahip olduğu ve modüler yapıların yazılım geliştirme tekniği açısından istenilen şekilde geliştirmeye açık olacağı dikkate alındığında, teknik şartnamede istenilen özelliklerin sağlanacağı sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 4.1.y maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, teklif edilen LLWAS’ın teknik şartnamede istenen geçmiş kayıtlara ilişkin sorgulamaları veri tabanından yapabildiği anlaşılmaktadır. Aslında bu durum malumun ilan edilmemesi kapsamında değerlendirilmelidir. Dünyanın ve ülkemizin geldiği ileri yazılımlar düzeyinde geçmişe dönük sorgulamanın yapılamaması fikri teknolojinin tabiatına aykırı olsa gerekir. Temelde bunun sorgulanması hatalı bir yaklaşım olsa gerekir. Teknik şartnamede geçmiş kayıt sorgulamalarının hangi yöntemle veya hangi yazım modülüyle yapılması gerektiğine ilişkin bir düzenleme olmadığından, LLWAS kendi yazılımı dışında farklı bir ara yüzle GUI bağlanarak veri tabanından sorgulama yapıyor olsa bile bunun teknik şartnameye uygunsuzluk olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir. Kaldı ki istekli, şikayet ve itirazen şikayet başvurularında, teklif ettiği sistem yazılımının bu sorgulamaları yapabilme yeteneğinde olduğunu belirtmektedir. Bu kapsamda teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 4.3.g maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, isteklinin anemometreleri data logger (veri toplama cihazı) ekipmanları ile birlikte teklif ettiği, teknik şartnamenin “8.h” maddesine verdiği cevaptan anlaşılmaktadır. Data logger ekipmanları veri toplama, depolama , işleme ve iletme özelliklerine sahip olan cihazlardır. Bu tür cihazların kendi veri depolama birimleri olduğu gibi harici bellekler (flash memory) kullanılarak veri depolama kapasiteleri artırılabilmektedir. İstekli, teknik şartnamede istenilen 3 aydan daha fazla süre ile verilerin depolanabildiği bir sistem teklif ettiğini belirtmektedir. Kesintilerin yaşandığı durumda, data loggerda saklanan veriler depolama sistemlerine tekrar yüklenecektir ve bunun sonunda da arızalar dışında eksik verilerin bulunması durumu minimuma indirgenecektir. Çoklu anemometre sistemlerinde ise arıza durumunda, aslında bölgede bulunan diğer anemometreler sisteme veri akışını sağladıkları için alanı temsil edecek eksik veri tamamlama durumunun gözlemlenmesi pek mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin 4.5 maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, teklif edilen sistemin radar, lidar ve anemometre bileşenleri entegre edilerek oluşturulan bir sistem olduğu görülmektedir. Teknik şartnamede istenilen özellikler temelde veri işleme, görüntüleme ve iletme fonksiyonlarını içeren veri yönetimi ile ilgili özelliklerdir.  İhale konusu olan ve birçok bileşen ve modülden oluştuğu anlaşılan bu tür gelişmiş ve yüksek teknoloji ürünü sistemlerde, veri yönetimi de modüler yazılım mimarisi içinde sağlanan veya sağlanabilecek temel bir fonksiyondur. Aslında bu durum malumun ilan edilmemesi kapsamında değerlendirilmelidir. Dünyanın ve ülkemizin geldiği ileri yazılımlar düzeyinde veri işleme, görüntüleme ve iletmenin yapılamaması fikri teknolojinin tabiatına aykırı olsa gerekir. Temelde bunun sorgulanması hatalı bir yaklaşım olsa gerekir. Kaldı ki isteklinin teklif dokümanları ve yaptığı açıklamalar, teklif edilen sistemin bu özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Teknik Şartname’nin Ek.4-13 maddesi bakımından yapılan değerlendirmede; “İsteklinin teklif dosyasındaki dokümanlar ve itirazen şikayet başvurusunda yaptığı açıklamalar birlikte incelendiğinde, teklif edilen kamera için “- 30°C ila + 65°C sıcaklığında ve 10-100% RH nem oranları aralığında çalışabilir. IP66 koruma sınıfındadır.” şeklinde bir açıklama yapıldığı görülmektedir. Ancak teknik katalogda %90’dan düşük çalışma şartlarında olduğu belirtildiği için idare tarafından uygunsuz olarak değerlendirilmiştir. Bu tür sistemlerde, genel olarak çevresel çalışma şartları standart ürünler için bu şekilde tanımlanmaktadır. Fakat bu tanımlamalar daha çok ürünlerin geliştirme ve üretim aşamasında test ortamı ve şartlarına bağlı olarak yapılmaktadır. Bu durum ürünün 100% nem ortamında çalışmayacağı anlamına gelmemektedir. Ayrıca, istekli ürünü teknik şartnameye uygun olarak geliştirme ve üretme taahhüdünde de bulunmaktadır. Bu kapsamda, teklifin bu madde açısından teknik şartnameye uygun olmadığı veya teknik yeterliliği sağlayamadığına ilişkin bir değerlendirme yapılmasına gerekçe olacak bir aykırılığın olmadığı değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildiği,

 

Anılan görüş yazsının sonuç bölümünde; “Öncelikle belirtmek gerekir ki bu değerlendirme yapılan ihalenin maliyetleriyle ilgili herhangi bir bilgi ve görüş içermemekte olup sadece teknik şartnamede belirtilen sistemlerin yeterliliklerinin değerlendirilmesi konularını kapsamaktadır. Yukarıda madde madde yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, isteklinin itirazen şikâyet başvurusundaki öne sürdüğü iddiaların teknik açıdan haklı olduğu ve teknik şartnameye aykırı olarak değerlendirilebilecek bir hususun tespit edilemediği sonucuna varılmıştır.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Teknik görüş yazısı incelendiğinde;

 

Teknik Şartname’nin 3.4.2.v maddesinde pulse tekrarlama sıklığına ilişkin düzenlemenin  “Pulse Tekrarlama Sıklığı (Repetation): 0,5 – 2 kHz” şeklinde olduğu, başvuru sahibi tarafından sunulan teknik şartnameye cevapta bu değerin 4.5 kHz olarak, sunulan katalogda ise 4 kHz olarak belirtildiği, ancak istekli tarafından sunulan ürünün daha gelişmiş bir sistem olduğu ifadelerine yer verildiği,

 

Anılan Şartname’nin eki Ek-4’te kamera özelliklerinin “… 13. Kamera en az -20c ile +45c sıcaklığında ve 10-100% RH nem oranları çalışabilecek ve en az IP66 koruma sınıfında olacaktır.” şeklinde belirtildiği, istekli tarafından sunulan teknik şartnameye cevapta da taahhüdün bu şekilde yapıldığı, söz konusu hususu tevsiken işaret edilen katalogda ise cihazın %90’dan düşük nem oranında çalışabileceğinin belirtildiği ancak bu yöndeki bir tespitin ürünün geliştirme ve üretim aşamasında test ortamı ve şartlarına bağlı olarak belirlenebileceği ifadelerine yer verildiği anlaşılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan doküman düzenlemeleri, başvuru sahibi tarafından sunulan cihaza ilişkin bilgi ve belgeler ile akademik kuruluştan alınan görüş yazısı doğrultusunda yapılan inceleme neticesinde;

 

Başvuru sahibi Elite Enerji Sis. Elekt. ve Dış Tic. San. A.Ş. tarafından teklif edilen cihazın, Teknik Şartname’nin 3.1.d, 3.3.a, 3.3.b, 3.4.1.a, 3.4.2.w, 4.1.b, 4.1.y, 4.3.g ve 4.5. maddelerini karşıladığı, dolayısıyla anılan isteklinin söz konusu maddeler gerekçe gösterilecek değerlendirme dışı bırakılmasının uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

Ancak isteklinin Teknik Şartname’nin 3.4.2.v maddesine konu taahhüdünde belirttiği pulse tekrarlama sıklığı (4.5 kHz) ile sunulan katalogda belirtilen pulse tekrarlama sıklığının (4 kHz), kesinleşmiş ihale dokümanında belirtilen değer (0,5 – 2 kHz) ile uyumlu olmadığı, öte yandan teknik şartnameye cevapta belirtilen değer ile referans gösterilen katalogda yer alan değer arasında uyumsuzluk olduğu, dolayısıyla bu yönüyle de teklifin Teknik Şartname’nin “Genel Şartlar” başlıklı 2’nci maddesinde yer alan “… 2.7. İstekli, Teknik Şartname’nin her maddesini ve eklerini, tek tek ve Teknik Şartname düzenine uygun olarak cevaplandıracak, verdiği cevaplarla teknik kataloglar arasında bir çelişki olmayacaktır. …” düzenlemesine aykırı olduğu anlaşılmıştır.

 

Ayrıca Teknik Şartname’nin eki Ek-4’te teklif edilecek kameranın 10-100% RH nem oranlarında çalışabilmesi şartına yer verildiği, istekli tarafından sunulan teknik şartnameye cevapta da taahhüdün bu şekilde yapılmasına karşın söz konusu hususu tevsiken işaret edilen katalogda cihazın %90’dan düşük nem oranında çalışabileceğinin belirtildiği, dolayısıyla anılan şartname gereklilikleri bakımından teklif edilen ürünün kesinleşmiş ihale dokümanında belirtilen değerleri sağlayamadığı, öte yandan teknik şartnameye cevapta yer verilen değer ile referans gösterilen katalogda yer alan değer arasında uyumsuzluk olduğu, bu yönüyle de teklifin Teknik Şartname’nin yukarıda aktarılan 2.7’nci madde düzenlemesine aykırı olduğu anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle başvuru sahibi Elite Enerji Sis. Elekt. ve Dış Tic. San. A.Ş.nin teklifinin, Teknik Şartname’nin 3.4.2.v maddesi ve eki Ek-4’te yer alan düzenlemenin karşılanmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasında herhangi bir aykırılığın bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.