İhale Şartname maddesi gereği istenmeyen kalite belgesinin sorgulamasının tekliflerin değerlendirilme aşamasında yapılmayacağı öte yandan anılan ihaleye teklif veren isteklilerin yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde Teknik Şartnamede istenilen belgeleri teklifleri kapsamında sunmalarının zorunlu olmadığı hk 1

Toplantı No 2021/025
Gündem No 76
Karar Tarihi 16.06.2021
Karar No 2021/UM.I-1231

BAŞVURU SAHİBİ:

Kolagom Kimyasallar San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Hatay Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/251820 İhale Kayıt Numaralı “Yangınlara Müdahalelerde Kullanılmak Üzere Sentetik Köpük % 3 Afff Sentetik Köpük Konsantresi Mal Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Hatay Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 21.05.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yangınlara Müdahalelerde Kullanılmak Üzere Sentetik Köpük % 3 Afff Sentetik Köpük Konsantresi Mal Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Kolagom Kimyasallar San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 28.05.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 02.06.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.06.2021 tarih ve 26324 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 07.06.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/996 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale uhdesinde bırakılan A Yangın Güvenlik Sist. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan ve Teknik Şartname’nin 20’nci maddesinde istenen belgenin teyidinin idarece İntegra 96 Uluslararası Ürün ve Sistem Belgelendirme, Bağımsız Denetim, Gözetim ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.nin internet portalı üzerinden yapıldığı, ancak söz konusu firmanın TÜRKAK tarafından, yangın söndürme köpükleri ürün belgelendirme ve test işlemleri ile ilgili olarak hiçbir şekilde yetkilendirilmediği ve ayrıca gözetim ve denetleme yetkisinin de bulunmadığı, yangın köpükleri ile ilgili standartların “EN” veya “UL”ye göre belgelendirildiği, EN standardına göre alınan belgelerin sadece TSE tarafından verildiği, ve söz konusu belgelerin doğrulamasının ise TSE’nin sorgulama portalından yapılması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları”  başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

a)Ekonomik ve malî yeterliğin belirlenmesi için;

8) İhale konusu işin ihale dokümanında belirtilen standartlara uygunluğunu gösteren, uluslar arası kurallara uygun şekilde akredite edilmiş kalite kontrol kuruluşları tarafından verilen sertifikalar,

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.

” hükmü,

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar”  başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir.

” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik şartname” başlıklı 14’üncü maddesinde “1) Alınacak malın teknik kriterleri ve özellikleri, ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamede düzenlenir. Teknik kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması zorunludur.

(2) Teknik şartnamede, varsa ulusal standart ve dengi uluslararası standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenleme yapılabilir. Ancak ulusal standardın bulunmaması durumunda sadece uluslararası standart esas alınarak düzenleme yapılabilir.

(7) Teknik şartnamede yapılacak düzenlemelerin, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak öngörülen mesleki ve teknik yeterlik kriterleri ve belgeleriyle uyumlu olması gerekir.

” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 26’ncı maddesinde “1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.

” hükmü,

 

Bahsi geçen Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 27’nci maddesinde “1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

d) Makine-teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler ile kapasite raporu, kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi, ilgili meslek odaları tarafından düzenlenen imalat yeterlik belgesi ile hizmet yeterlilik belgesi sadece özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde istenebilir. Bu belgelerden makine-teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler hariç diğerleri, alım konusu mala veya işe yönelik olarak düzenlendiğinin saptanması durumunda istenebilir.

e)İdare tarafından alımın özelliği göz önünde bulundurularak, aday veya isteklinin alım konusu malı teklif etmeye yetkisinin bulunup bulunmadığı, ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak düzenlenebilir.

f) Alım konusu malın piyasaya arzı için zorunlu olan izin veya benzeri belgeler, ihaleye katılımda yeterlik belgesi olarak istenebilir. Bu belgelerin yeterlik belgesi olarak istenilmemesi durumunda, teknik şartnamede veya sözleşme tasarısında bu belgelerin muayene ve kabul aşamasında sunulmasına yönelik düzenleme yapılması zorunludur.

i) İdareler tarafından, alımın niteliği ve bu Yönetmelikteki düzenlemeler esas alınarak, istenilmesi idarenin takdirinde bulunan ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterlik belgelerine yönelik düzenleme yapılabilir.

” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 55’inci maddesinde “(1) Ön yeterlik ve yeterlik başvuruları ile tekliflerin alınması ve açılmasına ilişkin işlemler; Kanun, bu Yönetmelik, (Ek ibare:16.03.2019-30716 R.G/9. md.; yürürlük: 26.03.2019) Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği ve tip şartnamelerde belirtilen hükümler çerçevesinde standart formlar kullanılarak gerçekleştirilir.

(2) Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı, başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerin her biri için ayrı sütun içerecek şekilde düzenlenir.

          (3) Başvuru veya teklif zarfları, alınış sırasına göre incelenir. Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde teklif zarfları açılmadan önce, pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde ise son yazılı fiyat tekliflerinin verildiği oturumda yaklaşık maliyet açıklanır. Zarflardan uygun olanların açılması ve belge kontrolünün yapılması aşamasında, aday veya isteklilerce sunulan belgeler tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğu, Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterilir. İhale usulüne göre ilgili oturumda istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar duyurularak tutanak düzenlenir. Bu tutanakların komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz.

(4) Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.

” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: Yangınlara Müdahalelerde Kullanılmak Üzere Sentetik Köpük % 3 AFFF Sentetik Köpük Konsantresi Mal Alımı İşi.

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü: 15.000 Kilogram Yangınlara Müdahalelerde Kullanılmak Üzere Sentetik Köpük % 3 AFFF Sentetik Köpük Konsantresi Mal Alımı İşi.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığınca Belirlenen Yere/Adrese Teslim Edilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5. Bu Şartname ile 7.5.4. maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz…” düzenlemesi,

 

Başvuruya konu ihaleye ait Teknik Şartname’nin 20’nci maddesinde “Köpük konsantresi TSE EN (1568-3) 19.11.2018 belgeli olacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin “Yangınlara Müdahalelerde Kullanılmak Üzere Sentetik Köpük % 3 AFFF Sentetik Köpük Konsantresi Mal Alımı” işi olduğu, anılan ihaleye 3 isteklinin teklif verdiği, Selim Güler’in teklif dosyasında sunmuş olduğu Birim Fiyat Teklif Cetveli ile Birim Fiyat Teklif Mektubunda belirtilen tutarın birbiri ile uyuşmadığı ve anılan Birim Fiyat Teklif Cetvelinde yer alan tutarın yanlış yazılmasından dolayı teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, A Yangın Güvenlik Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, başvuru sahibi Kolagom Kimyasallar San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Kamu ihale mevzuatı uyarınca, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu, 25.01.2017 tarihli ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 10’uncu maddesi ile Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki Açık İhale Usulü İle İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Tip İdari Şartnamesi’ne “7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.” ibaresi eklenmiştir.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde yapılan düzenlemede, isteklilerin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler kısmının boş bırakıldığı görülmüştür. Dolayısıyla Teknik Şartname’nin 20’nci maddesinde düzenlenen “TSE EN (1568-3)” standardı belgesinin isteklilerce teklif ekinde sunulmasının istenmediği anlaşılmaktadır.

 

Sonuç olarak Teknik Şartname’de düzenlenen “Köpük konsantresi TSE EN (1568-3) 19.11.2018 belgeli olacaktır.” adlı uygunluk belgesinin isteklilerce teklif dosyalarında sunmalarının zorunlu olmadığı değerlendirilmektedir.

 

Bu itibarla başvuruya konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı istekli olan A Yangın Güvenlik Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan ve İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesi gereği istenmeyen “TSE EN (1568-3)” adlı standardın sorgulamasının tekliflerin değerlendirilme aşamasında yapılmayacağı, öte yandan anılan ihaleye teklif veren isteklilerin yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde Teknik Şartname’de istenilen belgeleri teklifleri kapsamında sunmalarının zorunlu olmadığı anlaşılmış olup,  başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.