ihale Sözleşme Tasarısı maddesinde “Cezalar ve Sözleşmenin feshi” düzenlemesinde besin zehirlenmesi durumunda idarenin tek taraflı sözleşmeyi fesih edebileceğinin yer aldığı, madde sonunda ise ilave olarak ceza kesileceğinin de belirtildiği, dolayısıyla söz konusu mükerrer ceza öngörüsünün mevzuata aykırı olduğu hk 1

Sözleşme Tasarısı’nın “Cezalar ve sözleşmenin feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. İdare tarafından uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmiştir:

16.1.1. İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin Onbinde 1 tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların 30 ‘den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir. Ancak hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir.

16.1.2. 16.1.1 nci maddede belirtilen haller dışında kalan

Alttaki ceza maddelerinde geçen Yemek öğünü; Normal Yemek veya Diyet Yemek veya Normal Kahvaltı veya Diyet Kahvaltı veya Ara Öğünü ifade eder. Aşağıda belirtilmeyen ancak sözleşme, idari ve teknik şartnamede belirtilen hususlara aykırılıkların tespit edilmesi halinde ve her aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin %0,01 (onbinde bir)’i oranında ceza kesilecektir.
1)Yemek öğününün hiç çıkmamasının tespit edilmesi durumunda o günkü rasyon miktarı kadar yemek öğünü dışarıdan aldırılarak bedeli yüklenici firma tarafından ödenecektir. Ayrıcasözleşme bedelinin % 0,05?si (onbinde beş) firmanın hakedişinden ceza olarak kesilecektir.
2) Yemek öğünü numunelerinin 72 (yetmiş iki) saat süreyle muhafaza edilmemesinin ya da analize gönderilen yemek öğünü numunelerinin ve analize gönderilen tüm gıda numunelerinin bozuk çıkmasının tespit edilmesi durumunda sözleşme bedelinin % 0,05?i (onbinde beş) oranında yüklenici firmanın hakedişinden ceza olarak kesinti yapılacaktır.
3)Yemek öğün çeşitlerinden herhangi birinin eksik verilmesinin tespit edilmesi durumundasözleşme bedelinin % 0,01?si (onbinde bir) oranında yüklenici firmanın hakedişinden kesilecektir.
4)Yemek öğünlerinde teknik şartnamede belirtilen gramajların eksik uygulandığının ya da dağıtılan yemeklerin porsiyonlanmasının eksik gramajla yapıldığının tespit edilmesi durumunda sözleşme bedelinin % 0,05(onbinde beş) oranında yüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
5) Yemek öğünlerinin uygun pişiriminde olmamasının ya da olması gerekenden soğuk veya sıcak olmasının ya da renk, tat, kokusunun uygun olmamasının ya da yemek öğününün zamanında çıkmamasının tespit edilmesi durumundasözleşme bedelinin % 0,01 (onbinde bir) oranında ceza olarak yüklenici firmanın hakedişinden kesilecektir.
6)İdarenin izni olmadan yemek listesinde değişiklik yapıldığının tespiti halinde sözleşme bedelinin% 0,05( on binde beşi )oranındayüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
7)Yemeklere diyetisyen ve gıda Mühendisi izni olmadan katkı maddelerin (tavuk bulyonv.b.) katılması halinde sözleşme bedelinin% 0,01(onbinde biri) oranında yüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
8)Artan yemeklerin başka bir öğünde verilmesi veya artan malzemelerin başka bir yemek hazırlanmasında kullanılmasının tespiti halinde sözleşme bedelinin % 0,03 (onbinde üçü) oranındayüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
9)Yemek dağıtımının hazırlanan liste ve kartlara uygun (doğru hasta-doğru yemek) dağıtılmaması halinde sözleşme bedelinin% 0,03(onbinde üç)oranındayüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
10) Yemek öğünlerinde kullanılan yiyecek maddelerinin gerekli sağlık ve hijyenik koşulları sağlamadığının ya da gıda ile ilgili mevzuat hükümlerine uyulmadığının ya da yemek öğünlerinin içerisinden yabancı cisim çıkmasının tespit edilmesi durumunda sözleşme bedelinin % 0,01(onbinde bir) oranında yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
11) Yemek pişirilmesinde kullanılan demirbaş, makine, araç-gereç ve ekipmanın temizliğinin teknik şartnamede belirtilen hükümlere ve hijyenik koşullara uygun olmadığının tespit edilmesi, kalibrasyonunun yapılmaması, depoların ısı ve nem ölçümlerinin yapılmadığını tespitidurumundasözleşme bedelinin % 0,01 (onbinde bir) oranında yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
12) Yemek hizmetinin yapıldığı yerlerin temizlik hizmetlerinin teknik şartnamede belirtilen hükümlere uygun yapılmadığının ya da Mutfak logar ve süzgeçlerinde veya tuvalet ve lavabolarında meydana gelen tıkanıklıkların giderilmemesinin ya da yemek pişirme, dağıtım ve bulaşık yıkama işlerinin teknik şartnameye uygun yapılmadığının ya da kullandıkları alanların boya ve onarım işlerinin yapılmadığının ya da ilaçlama işlerinin usulüne uygun yapılamadığının tespit edilmesi durumunda gerekli şartlar yerine getirilinceye kadar geçecek sözleşme bedelinin % 0,01 sini (onbinde bir) yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
13) İdarece verilecek ya da Yüklenici firmanın kendisince temin edilecek demirbaş, makine, araç-gereç ve ekipmanın eksiksiz olarak sürekli çalışır durumda bulundurulmasının ya da arızalanma ve arızanın onarımının uzaması durumunda derhal yedeğinin getirilmemesinin ya da bakımlarının zamanında yapılmamasının tespit edilmesi durumunda gerekli şartlar yerine getirilinceye kadar geçecek her gün için sözleşme bedelinin % 0,03 ini (onbinde üç) yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
14) Yüklenici firma, sözleşme bitiminde kendisine teslim edilen demirbaş, makine, araç-gereç ve ekipman ile hizmetin yapıldığı yerleri teslim aldığı şekilde iade edildiği belgelenmeden kesin hakediş düzenlenemez ve bu belgelendirmeyi yapana kadar geçecek her gün için sözleşme bedelinin % 0,01 sini (onbinde bir) yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
15) Yüklenici firmanın kendisine teslim edilen ve kullanılmak üzere kuruma getirdiği demirbaş, makine, araç-gereç ve ekipmanı üçüncü şahıslara devretmesi veya satmasının tespit edilmesi durumunda bu demirbaş, makine, araç-gereç ve ekipmanın piyasa değeri karşılığı bedeli ve parça başına sözleşme bedelinin % 0,01 (onbinde bir) oranında yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
16) Personel eğitiminin yeterli sıklıkta ve uygun olarak yapılmadığının tespit edilmesi durumunda sözleşme bedelinin % 0,01 ini (onbinde bir) yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesecektir.

17)Yüklenicinin çalıştıracağı personel ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğinin tespiti halinde, her bir aykırılık için sözleşme bedelinin% 0,01(on binde biri) oranında, Yüklenicinin çalıştıracağı personelin görev ve sorumluluklarını şartlara uygun yerine getirmediğinin tespiti halinde sözleşme bedelinin % 0,01 (onbinde biri) oranındayüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
18)Yüklenici, idare tarafından kendisine ödeme yapılmasını takiben en geç üç takvim günü içerisinde çalıştırdığı personelin ücretini adına açılmış banka hesabına yatıracaktır. Gecikilen her bir takvim günü için sözleşme bedelinin % 0,01 (onbindebir) oranında yüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
19) Yüklenici çalıştıracağı İşçilerin, iş kanunu ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında belirtilen yükümlülüklereaykırı çalıştırdığının ya da personelin portör muayenesinin uygun yapılmadığının ya da işçi kıyafetlerinin, kişisel koruyucu donanımlarının zamanında teslim edilmediğinin ya da istenilen belgelerin zamanında tamamlanmadığının tespit edilmesi durumunda sözleşme bedelinin % 0,01 (onbinde bir) yüklenici firmanın hakedişinden ceza olarak kesilecektir.
20) Yüklenici firma tarafından idare personeli ve hastalar için pişirilen yemek,Hastanelerimiz dışına götürülemez. Bu durumun tespit edilmesi durumunda sözleşme bedelinin % 0,05 (onbinde beş) oranında yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
21)Yüklenicinin temizlik için kullanacağı malzemelerin ilgili standartlara uygun olmaması durumunda sözleşme bedelinin% 0,01(on binde biri) oranındayüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
22)Kızartmada kullanılan yağlar, sebze, balık, et, börek kızartması ve kızartılarak yapılan tatlılar için bir kez kullanılacak, ikinci bir yemek için kullanılmayacak tespiti durumunda sözleşme bedelinin% 0,03(on binde üç) oranında yüklenici firmanın hakedişinden ceza kesintisi yapılacaktır.
Yemek yiyenlerde yemekten kaynaklı besin zehirlenmesi şikâyetleri vukuunda; klinik bulgu ve hekim teşhisinin aynı doğrultuda olması, ayrıca bu durumun laboratuvar bulguları ile desteklenmesi halinde sözleşme tek taraflı feshedilir. Zehirlenmeye maruz kalan kişilerin maddi, manevi tazminat giderleri veya İdarenin maruz kaldığı her türlü cezalar yükleniciye rücu edilir.
Firma idare onayı olmaksızın yemekhaneler ve mutfaklarda tadilat ve değişiklik yaparsa bu mekanların eski haline getirilmesi için gerekecek tüm masraf yüklenici firmanın ilk hak edişinden ceza olarak kesilecektir.
Yeterli güvenlik önleminin alınmaması, hastaneye ait alan ve demirbaş malzemelerinin itinalı bir şekilde kullanılmaması, hata, noksan ve kusurlu işlemler sebebiyle 3. şahıslara karşı ve Hastane donanımına, kapılara, duvarlara, asansörlere, zemin ve eşyalara vereceği hasar, zarar ve ziyan yüklenici tarafından karşılanacaktır. Meydana gelen zarar ve hasarın, temin edilemez veya yenilenemezse idare masrafları yüklenici firmaya ait olmak üzere gerekli işlemi yapar ve masrafları yüklenici firmanın hak edişinden keser. Bu hususta hastane idaresinin tutacağı tutanak esas alınacaktır.

durumlarda en az on gün süreli yazılı ihtar yapılarak gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin Onbinde 1 tutarında ceza uygulanacaktır. Ancak söz konusu aykırılığın işin niteliği gereği giderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme idarece feshedilebilecektir. Sözleşmenin feshedilmemesi halinde ise sözleşme bedeli üzerinden yukarıda belirtilen oranda ceza uygulanacaktır.

16.1.3. Kesilecek cezanın toplam tutarı, hiçbir durumda, sözleşme bedelinin % 30’unu geçemez. Toplam ceza tutarının, sözleşme bedelinin % 30’unu geçmesi durumunda, bu orana kadar uygulanacak cezanın yanı sıra 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilecektir.

16.2. Yukarıda belirtilen cezalar ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın yükleniciye yapılacak ödemelerden kesilir. Cezanın ödemelerden karşılanamaması halinde ceza tutarı yükleniciden ayrıca tahsil edilir.

16.3. İhtarda belirtilen sürenin bitmesine rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminat gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

16.4. Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 4735 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi, halinde ise ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Sözleşme Tasarısı’nın 16’ncı maddesinde “Cezalar ve Sözleşmenin feshi” düzenlemesine yer verildiği, söz konusu hususları belirlemeye yetkili merciin idare olduğu, ağır aykırılık halleri ile ilgili Sözleşme Tasarısı’nın 16.1.1’ inci maddesindeki “İşin tekrar eden kısımlarının sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, her bir aykırılık için ayrı ayrı uygulanmak üzere sözleşme bedelinin Onbinde 1 tutarında ceza kesilecektir. Bu aykırılıkların 30 ‘den fazla olması halinde ayrıca 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir. Ancak hallerinde, aykırılık bir defa gerçekleşmiş olsa dahi 4735 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (b) bendine göre protesto çekmeye gerek kalmaksızın sözleşme feshedilebilecektir.” düzenlemesinde tek taraflı fesihe yer verildiği ve 16.1.2’nci maddesinde “Yemek yiyenlerde yemekten kaynaklı besin zehirlenmesi şikâyetleri vukuunda; klinik bulgu ve hekim teşhisinin aynı doğrultuda olması, ayrıca bu durumun laboratuvar bulguları ile desteklenmesi halinde sözleşme tek taraflı feshedilir. Zehirlenmeye maruz kalan kişilerin maddi, manevi tazminat giderleri veya İdarenin maruz kaldığı her türlü cezalar yükleniciye rücu edilir.” düzenlemesi yer almakta olup, besin zehirlenmesi durumunda idarenin tek taraflı sözleşmeyi fesih edebileceğinin yer aldığı, madde sonunda ise ilave olarak ceza kesileceğinin de belirtildiği, dolayısıyla söz konusu mükerrer ceza öngörüsünün mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2021/025
Gündem No 61
Karar Tarihi 16.06.2021
Karar No 2021/UH.I-1219